zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim
Tourism, an ever-changing sector
24-12-2010
Sneeuwchaos op luchthaven van Zaventem
Op Zaventem loopt het vliegverkeer compleet in de war. Er kan geen enkel vliegtuig meer landen. Bovendien zijn een tiental vluchten geannuleerd en alle andere vertrekkende vluchten hebben ernstige vertraging. Ook de andere luchthavens in het land hebben problemen.
Momenteel wordt op de luchthaven van Brussels Airport in Zaventem voorrang gegeven aan opstijgende vluchten, waardoor er geen vliegtuigen kunnen landen. Die situatie duurt nog zeker tot 16 uur vanmiddag.
"Alle landings- en startbanen zijn open, maar het is technisch heel moeilijk om ze telkens gebruiksklaar te maken. Het laden en lossen verloopt uiterst moeizaam. Er wordt met man en macht gewerkt om het aantal vertrekkende vliegtuigen per uur te kunnen opdrijven", zegt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport.
Eenmaal meer vliegtuigen kunnen vertrekken, kan het landende verkeer ook weer genormaliseerd worden. Voorlopig worden de vluchten met bestemming Brussels Airport omgeleid, bijvoorbeeld naar de luchthaven van Oostende.
Door de start van de kerstvakantie is het bovendien extra druk op de luchthaven. Die verwacht de komende kerstnacht honderden gestrande reizigers als gevolg van de vliegproblemen. Daarom worden intussen samen met het Rode Kruis regelingen getroffen om de mensen te kunnen laten overnachten. De hotels in de buurt zitten overvol, dus daar kan geen beroep op worden gedaan.
Ook problemen op andere luchthavens
De luchthaven van Charleroi is vanmorgen om 6.30 uur terug opengegaan. "De luchthaven is terug open, maar dat wil niet zeggen dat alle vluchten kunnen doorgaan. We raden de reizigers aan om zich te wenden tot de website van de luchthaven vooraleer te vertrekken", aldus een woordvoerder.
De luchthaven was sinds gisteravond gesloten door nieuwe hevige sneeuwval. De banen konden niet sneeuwvrij gemaakt worden. Tweeduizend passagiers waren gestrand. Een deel kon op hotel, de rest moest overnachten in de luchthaven.
Ook de luchthaven van Luik is weer volledig open sinds 6 uur vamorgen, na een nacht van gedeeltelijke sluiting. De luchthaven heeft 5 afgeleide Ryanairtoestellen opgevangen, waarna de passagiers naar Charleroi werden gebracht. Alle commerciële vluchten werden verzekerd, zij het met vertragingen.
Je moet het maar meemaken. Kerstavond vieren op de luchthaven. Plezant is anders.
Door de zware sneeuwval zijn gisterenavond een 60-tal vluchten geschrapt op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle. Duizenden passagiers hebben de nacht doorgebracht op de luchthaven.
De Civiele Bescherming heeft tientallen bedden geïnstalleerd.
De Franse minister van Transport Nathalie Kosciusko-Morizet verwacht dat de problemen vandaag aanhouden. Zeker tot na de middag zal één op de twee vluchten niet vertrekken.
De luchthaven van Roissy-Charles de Gaulle is de grootste en de op twee na drukste van Europa.
Ik zou het niet graag aan de hand hebben. Als je nu op vakantie vertrekt zit je met de schrik of je wel op tijd op de luchthaven kan geraken en op je vakantiebestemming.
Friese hotels worden overstelpt met aanvragen sinds de Elfstedentocht is losgebroken. Zodra de vorst zich voor langere tijd aandient, speculeert schaatsgek Nederland over 'de tocht der tochten'.
Op dit moment is het nog maar zeer de vraag of de Elfstedentocht binnenkort verreden kan worden. Gisteren voorspelde de directeur van Meteoconsult dat het volgende week al zo ver zou kunnen zijn, tenminste wanneer de sneeuw op het ijs verwijderd wordt. De nuchtere voorzitter van de Vereniging de Friesche Elfsteden temperde het enthousiasme: "Het ijs op de de route is bijlange nog niet sterk genoeg".
De provincie Friesland breidt vandaag alvast het vaarverbod uit om de aangroei van het ijs te stimuleren. "Het vaarverbod komt er voor het schaatsplezier in algemene zin en niet met het oog op een eventuele Elfstedentocht, want daar is nog geen sprake van", aldus de woordvoerdster.
Touroperator Best Tours gaat vandaag het faillissement aanvragen. De 5.600 reizigers kunnen rekenen op het Garantiefonds Reizen.
Best Tours is de grootste onafhankelijke touroperator in verre reizen. Vandaag wordt bij de Brusselse rechtbank van koophandel het faillissement aangevraagd. "Het geld is op", aldus de woordvoerder. "Het gaat om een opeenstapeling van moeilijkheden. De sector heeft het al twee jaar hard te verduren, en de markt herstelt niet zo snel als gehoopt. Daarbij kwamen de problemen met de aswolk, de problemen in Thailand en de Mexicaanse griep". In totaal zijn 5.600 reizigers betrokken. Het gaat om reizigers die op vakantie zijn, op vakantie gaan vertrekken of die een voorschot hebben betaald voor een latere reis. "Die mensen worden niet in de kou gelaten. Het garantiefonds reizen zorgt voor de verderzetting van de reizen. Alle reizen zullen worden uitgevoerd", verzekert men bij de touroperator. Het zou de bedoeling zijn om via een overnameprocedure de activiteiten voort te zetten. Bij het familiebedrijf werken 35 mensen op het hoofdkantoor.
Luchtvaartmaatschappij Ryanair denkt er aan om zich te vestigen in Luik. Reden is een extra taks in Duitsland.
Alle passagiersvluchten die in Duitsland vertrekken, worden vanaf 1 januari extra belast met een milieutaks. In Groot-Brittannië is de milieutaks al sinds 1 november van kracht.
Door die extra kost zal Ryanair zijn Duits aanbod met meer dan de helft verminderen. Daardoor komen 3.000 jobs op de helling te staan. De maatschappij vliegt in Duitsland op Berlijn, Dusseldorf en Frankfurt en is goed voor 3 miljoen passagiers.
Het bedrijf zou de Duitse capaciteit wel eens kunnen verhuizen naar Luik (Bierset). Luik ligt dicht bij de Duitse grens en zoekt al jaren om zijn cargoactiviteiten aan te vullen met het passagiersvervoer. Bovendien is Charleroi, waar Ryanair al landt en opstijgt, overzadigd.
De strenge inzet van de winter mist zijn effect niet. De twee grootste touroperators van het land Jetair en Thomas Cook, zien een stijging tot 20 procent in het aantal boekingen naar zonnige bestemmingen.
De populairste bestemming is Spanje, en dan vooral de Canarische Eilanden. Op de tweede plaats komt Egypte, gevolgd door Tunesië, de Dominicaanse Republiek en de Kaapverdische Eilanden. Bij Thomas Cook wordt de top vijf gevormd door Egypte, Spanje, Marokko, Tunesië en Turkije.
Ook skivakanties blijken populair deze kerstvakantie. Thomas Cook ziet een toename van 5 tot 10 procent ten opzichte van vorig jaar en bij Jetair is zelfs sprake van meer dan 20 procent. "De tweede week van de kerstvakantie valt dit jaar niet samen met de schoolvakantie in Frankrijk", licht Hans Vanhaelemeesch van Jetair toe. "Daardoor is het rustiger in de Alpen en konden we veel betere prijzen bedingen. Skiën in de tweede week van de vakantie is tot de helft goedkoper."
Als ik geen examens na de vakantie zou hebben, zou ik zo een weekje zon ook wel zien zitten. Ik snap niet waarom er zoveel mensen op wintervakantie willen gaan. Met het weer van tegenwoordig moet je niet ver gaan om sneeuw te kunnen zien.
Venetië wil een dagtaks van 1 euro voor toeristen kunnen invoeren om de wankele financiën van de Noord-Italiaanse stad te ondersteunen. "Ik geloof dat voor Venetië de tijd is aangebroken om te beslissen over haar financiën", zei burgemeester Giorgio Orsoni, lid van de linkse Democratische Partij.
Hij pikt daarmee in op een opening van premier Silvio Berlusconi, een politieke opponent. Tijdens een tv-uitzending had Berlusconi gisteravond geopperd dat de invoering van een toeristentaks van 1 euro per dag "volkomen logisch" zou zijn in de toeristische trekpleisters Firenze en Venetië. Venetië krijgt jaarlijks een kleine 20 miljoen toeristen over de vloer.
Als je de rekensom maakt 20 miljoen toeristen per jaar X 1 euro dagtaks = 20 miljoen euro inkomsten. Ik denk wel dat ze met zo veel geld de wankele financiën van Venetië kunnen ondersteunen. Of net niet? Want zo een taks kan mensen afschrikken waardoor ze minder snel Venetië zullen kiezen om te bezoeken. Want vb. ouders met 3 kinderen moeten al ineens 5 euro dagtaks betalen zonder dat ze ter plaatse iets gedronken hebben ofzo. Ik heb al van verblijftaks gehoord, maar van dagtaks heb ik nog nooit gehoord.
De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia hebben een nieuwe hogesnelheidslijn geopend. Die verbindt de hoofdstad Madrid met Valencia. Spanje wordt nu inzake dichtheid aan hogesnelheidstreinen alleen nog overtroffen door China. De nieuwe lijn is zowat 400 kilometer lang en kostte ongeveer 6.6 miljard euro. Met de nieuwe hogesnelheidslijn neemt het traject van Madrid naar de Middellandse Zee nog slechts 95 minuten in beslag. Tot nog toe was dat 3 uur en 25 minuten. De treinen rijden 15 keer per dag en halen een topsnelheid van 330km/uur.
Er zullen in de zomervakantie veel mensen naar Spanje trekken om deze hogesnelheidslijn eens uit te testen. Ik vind het een heel goed initiatief.
Istrië is door Best in
Travel 2011, een speciale editie van de prestigieuze gids Lonely Planet,
verkozen tot de nummer twee van de tien meest gewilde bestemmingen in 2011.
Lonely Planet is dé gids die vertrouwd wordt door ontelbare toeristen
wereldwijd gedurende hun reis. De filosofie van deze gids is: Het enige wat je
nog moet doen is beslissen om te gaan en het moeilijkste gedeelte is voorbij.
Dus ga! Best in Travel, de speciale editie van Lonely Planet, is een editie
met daarin tien landen, tien regios en tien steden die zeker de moeite waard
zijn om eens te bezoeken.
Volgens de woordvoerder van Lonely Planet werd bij het samenstellen van deze
lijst voor 2011 nadrukkelijk gekeken naar nieuwe ontdekkingen. Juist tussen de
minder bekende bestemmingen boekte Istrië groot succes met deze tweede plaats,
direct na de Sinaï in Egypte. Het artikel beschrijft Istrië als een hartvormig
schiereiland met een blauwe en een groene regio. De blauwe regio strekt zich
uit langs de kust en is een ideale mix van cultuur erfgoed en mooie kustlijn.
Het groene Istrië wordt door Lonely Planet vergeleken met het Italiaanse
Toscane, met de groene heuvels en valleien, middeleeuwse stadjes en een
fantastisch gastronomisch aanbod. Het verschil is dat Istrië minder grote
aantallen toeristen, lagere prijzen en een wat meer authentieke sfeer heeft. In
de zomermaanden is het goed vertoeven aan de kust van Istrië, maar ook de
binnenlanden van deze regio zijn erg indrukwekkend. Als bezienswaardigheden
worden geroemd het amfitheater in Pula, de Eufrasius basiliek in Porec, het
Motovun filmvestival en Rovinj. Daarnaast worden Brijuni en Ucka genoemd als
mooie natuurreservaten om te bezoeken.
De ernstige verstoringen van het luchtverkeer zijn "onaanvaardbaar" en "mogen niet meer gebeuren". Zo heeft EU-commissaris voor Transport Siim Kallas gereageerd op de chaos die de hevige sneeuwval heeft veroorzaakt op de West- Europese luchthavens.
De commissaris
heeft scherpe kritiek op het beleid van de luchthavens die niet in staat bleken
om het winterweer het hoofd te bieden. Volgens Kallas, een Est, zijn de luchthavens
en de grondafhandeling "een zwakke schakel" in de transportketting.
Kallas meent
dan ook dat de luchthavens en de afhandelaars zich ernstiger moeten
voorbereiden op extreme weersomstandigheden. "We hebben gezien dat sneeuw
in West-Europa de voorbije jaren geen uitzondering meer is", zei hij. Een
betere voorbereiding is volgens hem dan ook geen bijkomstigheid, maar een
noodzaak.
"Er moet beter
gepland worden en de noodzakelijke investeringen moeten gebeuren, vooral
vanwege de luchthavens", zo stelde de commissaris. De luchthavens in
Noord-Europa bewijzen dat sneeuw en ijs niet noodzakelijk het vliegverkeer
hoeven stil te leggen, stelt hij.
De eurocommissaris
wil eerst verifiëren of de luchthavens en de afhandelaars de situatie zelf
kunnen verbeteren. Zoniet wil hij de invoering van bindende Europese normen
over een minimale dienstverlening op luchthavens overwegen.
Intussen houden de vliegproblemen aan
Vooral in
Duitsland, de Alpenlanden en het Verenigd Koninkrijk zijn er nog problemen met
het luchtverkeer. Op de luchthaven van Frankfurt, in Duitsland, kon er deze
morgen een viertal uur niet meer geland of opgestegen worden wegens hevige
sneeuwval. Intussen is de luchthaven weer operationeel.
De luchthaven van
Heathrow, in Londen, vliegt nog steeds op halve kracht en ook in onder meer
Parijs en Dublin zijn er problemen. De afgelopen dagen zijn duizenden reizigers
gestrand door afgelaste vluchten.
Ik neem aan dat er heel wat problemen en vertragingen kunnen opduiken bij zo een sneeuwval. Maar ik denk niet dat men door nog meer maatregelen te nemen deze problemen kan voorkomen. Als het blijft sneeuwen kan men toch onmogelijk de startbaan of landingsbaan sneeuwvrij houden. En ik denk dat de veiligheid van de mens nog altijd voor gaat dan op tijd op je bestemming te zijn.
Jordanië is deze winter volop in opmars. Niet verwonderlijk,
want je kan er zon, strand en wereldwonderen met elkaar combineren. Op vier
uurtjes vliegen vanuit Brussel kan je al genieten van een zacht klimaat,
luieren aan een van de zandstranden of in de voetsporen treden van Lawrence of
Arabia. Met deze tips haal je het maximum uit een week veelzijdig Jordanië:
Zelfs verstokte zonnekloppers moeten tijdens hun verblijf
één keer uit hun luie stoel komen voor de fascinerende site van Petra. Sinds de
2.000 jaar oude roze rotsstad van de Nabateeërs in 2007 tot wereldwonder werd
uitgeroepen, is Petra een van de meest bezochte sites van het Midden-Oosten.
Eerder had de beroemde scène uit de eerste Indiana Jones-film al de nieuwsgierigheid
gewekt, maar je moet het toch gezien hebben om het te geloven. Petra beperkt
zich immers niet tot die ene reusachtige uit de rotsen gehouwen gevel van de
Schatkamer, 28 bij 40 meter groot, maar telt in totaal 850 magnifieke
bouwwerken, facades, altaren, nissen en andere bouwsels. De site is 25
vierkante kilometer groot en je kan er makkelijk een dag ronddwalen, zonder je
een moment te vervelen. Geef je ogen goed de kost, want de rotsen zorgen voor
een onwaarschijnlijk spektakel van vormen en kleuren. In de winter kan het er
s morgens en s avonds kil zijn, maar overdag schijnt meestal de zon.
Voor avontuur moet je naar de woestijn van Wadi Rum. Na
amper een uurtje vanuit Aqaba rij je met een 4 x4 rond in de 720 vierkante
kilometer grote vallei met rotswanden die tot 1.700 meter hoog reiken. De jeep
is de snelste manier om Wadi Rum te ontdekken, maar er worden ook één -of
meerdaagse trekkings per kameel, te paard, te voet of per fiets georganiseerd.
Je kan ook gaan klimmen in Wadi Rum. Alles gebeurt onder begeleiding van
ervaren gidsen en chauffeurs. In Wadi Rum moet je swinters rekening houden met
korte dagen en frisse avonden. Onvergetelijk zijn hoe dan ook de
zonsondergangen en de ontvangst bij de bedoeïenen.
Wil je cultuur opsnuiven, schrijf je dan in voor een
begeleide groepsreis met een gespcialiseerde touroperator. Specialis is onder
meer 7Plus, dat deelnemers in acht dagen de hele geschiedenis van Jordanië
voorschotelt. Hoogtepunten zijn naast Petra en Wadi Rum:
- de Dode Zee
- de hoofdstad Amman
- de Neboberg
- .
Heb je het minder op groepsreizen begrepen, dan kan je nog
altijd een rondreis boeken met privéchauffeur, zoals bij Pegase.
De grootste spa van het Midden-Oosten vind je in Jordanië,
in het Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea (*****). Tienduizend vierkante meter
ontspanning, met twintig behandelingskamers, hamam, een watsu-pool, twee
Dodezeebaden, in en outdoor relaxatieruimtes, een haarstudio en 28 suites.
Maar mis ook het ritueel niet van het kuren in de Dode Zee zelf: je insmeren met
mineraalrijke modder en ronddoberen in het zoute water.
Ik ben toch al overtuigd om er eens op vakantie te gaan om de site van Petra te bezoeken en zo een dodezeebad uit te proberen.
Egyptische moordhaai per toeval gedood door dronkaard?
De haai die in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh terreur zaaide, is mogelijk op een zeer bizarre manier aan zijn einde gekomen. Een dronken Servische toerist is bij een duik op het dier beland, waarbij de haai omkwam. Dat meldt het Macedonisch nieuwsagentschap MINA. Hoax of echt?
Dragan Stevic was aardig onder invloed van alcohol tijdens zijn reis naar het Rode Zee-resort. Hij sprong tijdens een van zijn dronken capriolen van een duikplank, en kwam daarbij recht op het hoofd van de haai terecht, die de voorbije weken één toerist doodde en verschillende andere mensen verwondde.
"Hou mijn biertje vast" De Serviër was zelf te zwaar onder invloed om zich iets van het voorval te herinneren, maar een van zijn van zijn vrienden zag het incident gebeuren en gaf achteraf toelichting in lokale media. "Na een hele nacht doordrinken besloot Dragan om samen met ons naar het strand af te zakken", zegt Milovan Ubirapa. "Toen we daar aankwamen, zag hij een hoge springplank die eerder op de dag door duikers was gebruikt. Dragan gaf me zijn biertje, droeg me op om het goed bij te houden en liep naar de plank. Het ging zo snel dat we hem niet konden tegenhouden."
Toen Dragan sprong, maakte hij evenwel geen plons in het water. Wellicht kwam hij door stom toeval vol op de haai terecht die zich in het water ophield, waarbij hij het gevreesde roofdier doodde: 's ochtends vond de Egyptische politie een dode haai op het strand.
Stevic was zich na zijn vermeende heldendaad van geen kwaad bewust. Hij slaagde erin om tot aan de kust te zwemmen en zich tegenover zijn vrienden te beklagen over een pijnlijke enkel. "Het water is niet zacht genoeg", mompelde hij. De Serviër werd inmiddels in het ziekenhuis opgenomen voor alcoholvergiftiging.
Meerdere haaien? Of de haaiendreiging rond Sharm-el-Sheikh hiermee volledig van de baan is, is allesbehalve zeker. Volgens een aantal media valt niet uit te sluiten dat verschillende dieren in de regio actief zijn. "De patronen van de bijtsporen die op de verschillende slachtoffers werden aangetroffen, duiden erop dat er minstens twee dieren bij de aanvallen betrokken waren", zeggen experts tegenover de Daily Telegraph.
Het lijkt me toch wel heel sterk dat die haai dood is door er op te springen. Dat moet dan toch een immens hoge springplank geweest zijn. De Serviër zal dan nog eens dronken in het water moeten springen om die andere haai te doden.
De Saturnus-verkenner Cassini heeft op de maan Titan wellicht ijsvulkanen gevonden. Dat heeft de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA gemeld. Op beelden van Cassini zijn op het oppervlak van de grootste Saturnusnaam twee vulkaanachtige structuren ontdek
Het gaat om twee diepe kraters, omgeven door bergpieken van een kilometer hoog. Over de omgeving lijkt een ijsmassa te zijn uitgestroomd. Het zouden vulkanen kunnen zijn die in plaats van lava ijs uitbraken. Ze vertonen overeenkomsten met bijvoorbeeld de vulkaan Etna op Sicilië. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de ijsvulkanen op Titan momenteel actief zijn.
Wetenschappers discussiëren al jaren over het bestaan van ijsvulkanen op ijsrijke manen. Daarvoor is het nodig dat er ondergrondse geologische activiteit is, die het inwendige van zo'n ijsmaan deels doet smelten, waarna de gesmolten ijsdrab door een opening in de korst naar buiten stroomt.
Dat dit proces niet altijd tot het ontstaan van een vulkaanachtige structuur leidt, bewijst de kleinere Saturnusmaan Enceladus, die wel water en ijs uitstoot, maar daarbij geen bergen vormt.
Daar kan men misschien iets toeristisch van maken.
Duizenden gestrande reizigers brengen nacht door op luchthaven
Twee- tot drieduizend gestrande reizigers hebben de nacht doorgebracht op Brussels Airport. Hun vlucht naar Londen werd zaterdag door het slechte weer afgeleid naar Zaventem.
Volgens Jan Van der Cruysse, de woordvoerder van de luchthaven, werden in totaal achttien vliegtuigen met de Britse hoofdstad - waar de luchthavens gesloten zijn door de sneeuwval - als bestemming naar ons land afgeleid. De passagiers die geen visum hadden voor de Schengenzone mochten de transitzone niet verlaten en moesten ter plekke blijven slapen.
Het Rode Kruis voorzag veldbedden en brancards. Er werd ook water aan de man gebracht. Als de reizigers willen eten, moeten ze zich op eigen kosten wenden tot een restaurant op de luchthaven.
Intussen is het voor de getroffen mensen wachten tot de luchthavens in Londen weer de deuren openen. Wellicht is dat pas zondagmiddag het geval. Heathrow zou wel dicht blijven.
Zo een situaties kun je natuurlijk nooit voorzien.
Duurste kerstboom ter wereld is 8 miljoen euro waard
Het Emirates Palace hotel in Abu
Dhabi pakt uit met de duurste kerstboom ter wereld. Omdat de versiering bestaat
uit juwelen is de boom maar liefst acht miljoen euro waard.
Met deze stunt wil het hotel zich
onderscheiden van andere luxehotels in de regio en hoopt het ook een plaats te
krijgen in het Guiness Book of Records.
De kerstboom is 13 meter hoog en
wordt onder meer versierd met horloges, diamanten, edelstenen en parels.
Een paar vakantietrends van 2010 lopen ook nog door tot 2011 en misschien zelfs tot 2012. Ook volgend jaar zal ecotourism en glamping populair zijn. Deze trends zullen volgens mij altijd blijven bestaan en zelfs nog veel belangrijker worden in heel de wereld. De consument van vandaag reist graag groen. Vroeger dacht men dat op vakantie gaan naar een resort met 5 sterren het van het was. Nu denkt de mens er heel anders over. Men wil op vakantie gaan met respect voor mens en natuur. Iets beleven en dingen ontdekken heeft meer waarde dan de luxe die een resort je biedt. Men wil ook nog wel een beetje luxe zoals bijvoorbeeld bij glamping. Maar dan combineer je luxe met het in de natuur verblijven. In onderstaan artikel zie je de nieuwe trends voor 2011 zoals op vakantie gaan ver weg naar exotische oorden, combineren van stad en strand... Of het werkelijk vakantietrends worden zullen we pas in 2011 weten.
1) De VS blijft net als afgelopen zomer een interessante vakantiebestemming. De lage dollarkoers heeft hier zeker mee te maken, maar ook de bereikbaarheid speelt een rol. Zet komende zomer bijvoorbeeld koers naar Florida. De zonnigste staat van Amerika wordt goed bereikbaar met vluchten van ArkeFly en KLM naar Orlando en Miami. Attractieparken om van te watertanden, mooie stranden, veel golfbanen en duikspots, de Sunshine State heeft het allemaal. Florida is bovendien het uitgangspunt voor cruises in het Caribische gebied. Er gaan tal van cruisemaatschappijen naar de leukste plekjes in de Caribbean.
2) Dat de cruisemarkt in de lift zit, is een feit. Vooral het luxe segment en de themacruises. Zo verwacht men een stijgende vraag naar het zogenaamde Yacht Club-product. Mensen die dit boeken hebben een privé-butler tot hun beschikking, ze kunnen een eigen soort kussen uitzoeken en aan boord zijn speciale restaurants, zwembaden en lounges voor de de Yacht Club-gasten. Het is net dat beetje extra waar mensen naar zoeken. Als je het mij vraagt is op cruise gaan met een privé-butler ter beschikking toch enkel voor hele rijke mensen.
3) Exotische bestemmingen met een goede prijs- kwaliteitsverhouding zijn populairder dan ook. (Egypte, Antillen en Indonesië en dan met name Bali) Dit exotische eiland is absoluut in trek. Men verwacht dat rondreizen met aansluitend een verlenging op Bali, maar ook de losse strandvakanties, in 2011 verder zullen groeien. Luxe en comfort is natuurlijk veel betaalbaarder dan in Europa en dat is aantrekkelijk. Wie wil er nu niet in een vijfsterren-resort of stijlvol boetiekhotel zitten voor het geld waar je in Europa nauwelijks driesterren voor krijgt. Bali wordt ook steeds geliefder bij gezinnen met kinderen die dan een villa met zwembad huren. Bali is een beetje het Ibiza van Azië en dat ligt goed in de markt.
Dat het een eind vliegen is, deert de vakantieganger niet. Vliegen is en blijft voor vakantiegangers de meest aantrekkelijke manier van vervoer. De prijs is relatief laag en de frequentie op veel populaire bestemmingen vaak hoog.
4) Als het gaat om vakanties binnen Europa lijkt het erop dat een steeds omvangrijker groep mensen een beetje is uitgekeken op op de grote bekende badplaatsen en even zo grote all inclusive-resorts. Kleinere en minder bekende bestemmingen en accommodaties winnen duidelijk aan terrein. Komende zomer gaan we bijvoorbeeld niet naar Toscane, maar naar de veel minder bekende Italiaanse provincie Marche. Dat mensen liever naar een bestemming gaan waar geen massatoerisme te vinden is, is niet enkel in Europa waar te nemen. Men wil niet naar een megacomplex in het drukke Sharm el Sheikh, maar naar het Egyptische hippiedorp Dahab.
5) Ook stedentrips doen het goed in 2011. Valencia en Tel Aviv kennen een groei. Bij Tel Aviv kun je niet alleen stad en strand combineren, maar ook gemakkelijk de belangrijkste Israëlische bezienswaardigheden met dagtrips bezoeken.
6) Zoals ik daarnet al schreef blijft Glamping een trend in 2011. Het is een samenvoegsel van glamourous en camping. Dus geen rijen voor het douchehok meer, niet meer slapen op een veldbed... Tegenwoordig is kamperen inherent aan comfortabele bedden, stacaravans uitgerust met een complete inventaris, een dvd-speler voor de kinderen en draadloos internet. Overnachten in een stacaravan of een bungalowtent komt tegenwoordig dicht in de buurt van het comfort van een luxe hotelkamer. Je kan op veel campings glampen, maar enkele locaties springen er echt uit qua luxe. Op Yelloh Village Domaine du Colombier in Fréjus overnacht je in een stacaravan voorzien van tv, dvd en draadloos internet.
7) Een andere trend die zich voortzet in 2011 is ecotourism. Steeds meer vakantiegangers willen groen reizen. Bestemmingen die voorop lopen met duurzame gecertificeerde accommodaties zijn Spanje, Frankrijk, Kenia en Kreta. Het is niet zo dat er massaal naar eco-hotels wordt gevraagd. Klanten verwachten tegenwoordig gewoon dat hotels en campings zorgvuldig omspringen met het milieu. Wat je ziet, is dat sommige bestemmingen actiever zijn dan anderen. Wij signaleren dat in het Travelife Sustainability system. Dit is een database, waarin wordt vastgelegd wat hotels precies doen op het gebied van afvalverwerking, water -en energiebesparing en personeelsomstandigheden. Inmiddels hebben zo een 16.000 hotels zich geregistreerd en hebben 450 hotels wereldwijd een Travelife keurmerk.
8) Een andere trend is vader en zoon op avontuur. Echte mannendingen doen met je zoon schiet er bij gescheiden vaders nogal eens bij in. Zoonlief zit in zijn vrije tijd te internetten of te gamen en vader heeft het druk met zijn werk. Echte quality time met elkaar doorbrengen staat vaak ongewild op een laag pitje. Maar dat kunnen papa's komende zomer goed maken met een speciale 'vader & zoon' trip naar het avontuurlijke Ijsland. De vierdaagse trip voert langs geisers, grotten, wildwaterrivieren en vulkaankraters en is bestemd voor vaders en hun zonen in de leeftijdscategorie 9 tot en met 14 jaar.
9) Wellness is al jaren een trend. Bij onze oosterburen trekken ze in 2011 een stukje verder en wordt niet alleen het lichaam, maar ook de geest onderhanden genomen. Een aantel wellnesshotels in Duitsland heeft speciale detoxprogramma's voor de geest ontwikkeld. Het uitgangspunt is dat het hele sociale mediagebeuren met de vele oppervlakkige, virtuele contacten de mens uiteindelijk zal opbreken. Om toch fris en fruitig in het leven te blijven staan, kun je deelnemen aan speciale detoxing-arrangementen. Die worden gegeven in onder andere Hotel Concordia in Oberallgäu, Hotel Menschels in Naheland en Bayersoien in Oberbayen.
Gemakkelijk, comfortabel, goedkoop en milieuvriendelijk. Treinreizen zijn te maken in iedere uithoek van de wereld. Van een stedentrip door Europa en een rondreis door Zwitserland tot verdere bestemmingen, zoals de Verenigde Staten, Azië en Afrika. Natuurliefhebbers kunnen ook naar Canada, waar de treinreis door de Rocky Mountains voert, of naar Zuid-Amerika om het Amazone-Regenwoud en het Andes-gebergte te doorkruisen.
2) Glamping
Haren in het doucheputje, een toiletrol onder de arm en insecten in het te kleine tentje zijn verleden tijd. Glamorous kamperen combineert de luxe van een 5-sterren hotel met romantisch slapen onder een sterrenhemel. Midden in de natuur met tent waarin rechtop staan mogelijk is, een kingsize-bed en een eigen badkamer en keuken. Overal ter wereld zijn glampings te vinden. Van Frankrijk en Spanje tot Montana en Kaapstad.
3) Voormalig oorlogsgebied
Vakantie vieren in Afghanistan, Irak, Sarajevo of Ethiopië. Waarschijnlijk staat niet iedere vakantieganger meteen te springen, maar op vakantie naar een voormalig oorlogsgebied is hip! Vooral voor liefhebbers van spanning en sensatie zijn deze bestemmingen heel geschikt.
4) Luxueus backpacken
De lusten van een backpackvakantie zonder de lasten om alles zelf te organiseren. Luxueus backpacken wordt steeds populairder. Een startpakket voorziet in vlucht en een paar overnachtingen, zonder dat je als reiziger ergens aan vast zit. Daarnaast geven adviseurs advies over de beste accommodaties en de mooiste plekken en bezienswaardigheden in landen als Australië, Argentinië en Thailand.
5) Ecoreizen
Een andere trend was zo milieuvriendelijk mogelijk op vakantie gaan. Natuur, cultuur en mensenrechten staan hierin centraal. Reizen om een dier(soort) te helpen of te bestuderen, meehelpen met bouwen van een school en alleen bij de lokale bedrijven je geld uitgeven zijn heel eco-verantwoord. Natuurlijk wordt er gereisd met de trein in plaats van het vliegtuig en zo min mogelijk met de auto gereden in het vakantieland.
In mijn volgend artikel kan je de vakantietrends van 2011 vinden + een vergelijking tussen de vakantietrends van 2010 en 2011...
Van 12 januari tot 15 februari is het uitverkoop in Parijs. Voor de vijfde keer wordt dan in de Franse hoofdstad 'Soldes by Paris' georganiseerd.
De kortingen tijdens deze grote winterverkoop gelden niet alleen in winkels en warenhuizen, ook heel wat restaurants en hotels doen mee. Sommige hotels geven kortingen tot 60%.
Er zijn ook zeven winkelroutes uitgestippeld met zaken die koopjes aanbieden en waar speciale evenementen plaatsvinden.
Om maximaal te kunnen genieten van de solden is de Frans-Engelse gids Paris Shopping Book 2011 uitgegeven. Die is vanaf begin januari gratis te krijgen in de Parijse VVV's en de deelnemende hotels en winkels.
Ryanair schrapt nog meer verbindingen in Duitsland
De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair schrapt vanaf het zomerseizoen 2011 op verschillende Duitse luchthavens in totaal 34 verbindingen. Oorzaak is de Duitse vliegtaks.
Eind Oktober kondigde Ryanair al gelijkaardige maatregelen aan. Nu verdwijnen er 13 verbindingen, of 84 wekelijkse vluchten, op de luchthaven Düsseldorf-Weeze, vlakbij de Nederlandse grens. Acht verbindingen ( 58 wekelijkse vluchten) worden geschrapt in Bremen en vier verbindingen (122 vluchten) op de luchthaven Berlin-Schönefeld, aldus Ryanair. Eerder had ze al aangekondigd negen verbindingen (150 wekelijkse vluchten) te schrappen op de luchthaven Frankfurt Hahn. Volgens Ryanair vallen door het snoeien in totaal drie miljoen passagiers per jaar weg en gaan 3.000 banen verloren.
De Ierse maatschappij stelt de Duitse regering verantwoordelijk. Vanaf 1 januari 2011 geldt in Duitsland een belasting op alle passagiersvluchten die in het land vertrekken. Het bedrag van de taks bedraagt 8,25 of 45 euro per ticket, afhankelijk van de vlucht-afstand. De taks moet Duitsland 1 miljard euro per jaar opleveren. Ryanair verzet zich ook tegen gelijkaardige belastingen in Ierland en Groot-Brittanië.
Als men deze Duitse vliegtaks gaat doorvoeren denk ik dat we in een vicieuze cirkel terecht gaan komen. Een ticket bij Ryanair gaat dus duurder worden waardoor veel mensen voor een luchtvaartmaatschappij gaan kiezen met meer luxe (ongeveer drie miljoen passagiers per jaar minder). Alles veel mensen zo gaan denken gaat deze taks Duitsland nooit 1 miljard euro per jaar opleveren. Er verdwijnen ook nog eens 3.000 jobs. Is het invoeren van deze taks dan wel zo een goede zaak voor Duitsland?
60.000 Nederlanders in België verwacht tijdens kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie zullen naar schatting bijna zestigduizend Nederlanders naar België op vakantie gaan. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). België is samen met Oostenrijk de op een na populairste buitenlandse kerstbestemming van de Nederlanders, na Duitsland.
In totaal zullen ongeveer 800.000 Nederlanders tijdens de kerstperiode op vakantie gaan. Van hen vieren er 350.000 de vakantie in eigen land, 450.000 trekken naar het buitenland. Duitsland is met 30 procent de belangrijkste buitenlandse bestemming, voor Oostenrijk en België (13 procent), zo luidt het. Zestig procent gaat met de auto naar het buitenland. Voor bijna de helft van de buitenlandse verblijven wordt een hotel geboekt.
November 2010
Taalbat in Luik (Haute Ecole Charlemagne) van 29 november t.e.m. 3 december.
December
8 & 9 december BTE expo in Brussel. Met als onderwerp 'Tour en Taxis'
Over mijzelf
Ik ben Laura Hulsmans, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Laura.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen (België) en mijn beroep is Student Toerisme -en Recreatiemanagement in Xios Hogeschool Limburg.
Ik ben geboren op 21/01/1989 en ben nu dus 36 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: reizen, shoppen, alles over toerisme ontdekken, ....
Hallo iedereen,
Ik ben een laatstejaarsstudent en ik heb deze blog gemaakt naar aanleiding van het vak 'Actua' dat ik