De Brandende Pen 2010, een prijs van het tijdschrift Lava voor het beste Nederlandse korte verhaal, gaat naar Jos Jansen uit Apeldoorn. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn verhaal Ockham's scheermes.
Lava organiseert de schrijfwedstrijd sinds 2006, met als doel de belangstelling voor het Nederlandse korte verhaal te stimuleren. Voor het eerst in drie jaar ging de prijs niet naar een Vlaamse auteur. De redactie van Lava, initiatiefnemer van de Brandende Pen, moest ruim vierhonderd inzendingen verwerken. De beste twaalf verhalen zijn gepubliceerd in het nieuwe nummer van Lava.
De Franse stripekenaar Jacques Martin is in Zwitserland overleden. Martin werd 88 jaar.
Jacques Martin is vooral bekend van de stripreeks Alex, een halfhistorische, realistisch getekende reeks in de tijd van de Romeinen. Hij tekende met heel veel detail en zijn verhalen waren zwaar, met ouderwets volgeladen tekstballons.
De laatste jaren werd de reeks Alex getekend door verschillende andere klassetekenaars, zoals de Vlaming Ferry. Jacques Martin is in Straatsburg geboren maar hij kwam na de tweede wereldoorlog naar ons land, de Belgische strip floreerde toen al. Samen met de Belgen Hergé (Kuifje) en Edgar-Pierre Jacobs (Blake & Mortimer) vormde hij de Brusselse School. Hij heeft zelf ook meegewerkt aan Kuifje, o.m. aan de albums De Zaak Zonnebloem en Cokes in voorraad.
De Gouden Uil is de jaarlijkse boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk die zich enerzijds richt op literatuur en anderzijds op kinder- en jeugdboeken.
De Gouden Uil 2009 literatuurprijs gaat naar een boek dat belangrijke maatschappelijke thema's aansnijdt, op een manier die: verfrissend en nieuw is, confronterend en hartverwarmend, sensueel en tegelijkertijd een klap in je gezicht. Het boek: 'Alleen maar nette mensen' van Marokkaans uitziende joodse Nederlander Robert Vuijsje.
Peter Verhelst en Carll Cneut kregen de jeugdliteratuurprijs voor hun boek 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'. Wat een winnaars om tussen zoveel klasse alsnog als onbetwiste eerste over de meet te komen. Het winnende boek is dan ook zonder meer volmaakt en van een ontroerende schoonheid. Zowel woord als beeld lijkt uit goud gesmolten.
Prijs van de lezer ging naar Pia De Jong met haar boek: 'lange dagen'.
Tot slot kreeg Els Beerten met haar boek: 'Allemaal willen we de hemel' de prijs van de jonge lezer mee naar huis.
Boek.be hebben een geloofwaardige Boeken Top 10 gemaakt. Ze hebben cijfers van 85 % van de 350 boekhandels in Vlaanderen. Het is de bedoeling dat die Boeken Top 10 elke week wordt gepubliceerd.
De afgelopen 3 weken hebben de Q-luisteraars samen met Sven Ornelis en Kürt Rogiers een kinderboek geschreven. Het is een voorleesverhaaltje geworden over Uppie Duppie, een dwerg die geen liefje kon vinden. Zoals alle sprookjes eindigt het verhaal positief. Uppie Duppie is toch aan de vrouw geraakt en leeft nog lang en gelukkig.
Sven had zn radiocollega Kürt Rogiers voorgesteld om zon voorleesverhaaltje te maken samen met de luisteraars. Kürt, zag dat meteen zitten. Ze lanceerden in hun ochtendshow een verhaaltje dat begon met Er was eens . Twee keer per uitzending mochten de Q-luisteraars een vervolgzin voorstellen. Duizenden zinnen werden per sms gestuurd.
Omdat er zoveel reactie was op het verhaaltje stelde uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts voor om er een echt boek van te maken. Daar horen ook illustraties bij en daarom gingen Ornelis & Rogiers op zoek naar een tekenaar. Uit tientallen inzendingen kozen ze Q-luisteraar Nele Moeys. Zij is 25 en kinderverzorgster. Met het illustreren van Uppie Duppie zoekt een liefje komt haar jeugddroom uit.
Striptekenaar Jef Nys is overleden. De geestelijke vader van "Jommeke" werd 82 jaar.
Jef Nys werd op 30 januari 1927 geboren in Berchem. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en blonk daar al snel uit met zijn tekentalent. Kort na de tweede wereldoorlog viel hij op tijdens een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. Daarmee raakte zijn carrière helemaal gelanceerd.
Voor het eerst verschenen in 1955 De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Hij tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963), maar Nys waar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar van de reeks Jommeke.
Die stripfiguur verscheen voor het eerst in 1955, in het weekblad Kerkelijk Leven. Het eerste echte vervolgverhaal ('De Jacht op een voetbal') werd vier jaar later uitgebracht. Nys was intussen al overgestapt naar Het Volk, de uitgeverij waar de avonturen van de jongen met het strooien dakje nu nog altijd verschijnen.
Gouden Adhemar in 2005 Meer dan vijftig jaar later is de stripreeks uitgegroeid tot een monument in de Belgische stripgeschiedenis. In totaal zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee mag Jommeke zich de meest gelezen strip in Vlaanderen noemen na Suske en Wiske. In 2005 kreeg Jef Nys nog een Gouden Adhemar als bekroning voor zijn hele carrière.
Sinds enkele jaren tekende Jef Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock. (De Morgen)
Dacht u dat een fotostrip de vluchthaven is van gebuisde tekenaars?
Ype Driessen (33) noemt zich 'de enige fulltime fotostripmaker van Nederland'. Op zijn site publiceert hij afleveringen van de fotostrip Ype + Willem, die ook verschijnt op nrc.next en waarvan nu 92 gags zijn gebundeld 'Heel herkenbaar'.
Misschien zijn fotostrips een handig alternatief voor gebuisde tekenaars, maar het genre is niet zo evident als het misschien lijkt. Het eindresultaat hangt in grote mate af van de kwaliteiten van de acteurs, die doorgaans nogal moeten overacteren om de gewenste, typische stripexpressies te bekomen. Heel erg herkenbaar is niet altijd prijs, maar gemiddeld erg goed.
Dimitri Verhulst krijgt 'Inktaap' voor 'De helaasheid der dingen'
Schrijver Dimitri Verhulst heeft de Inktaap'gekregen voor zijn boek 'De helaasheid der dingen'. De Inktaap is de Vlaams-Nederlands-Surinaamse literatuurprijs die door scholieren uit Vlaanderen en Nederland wordt uitgereikt. Andere genomineerden voor de Inktaap waren Arnon Grunberg (Tirza) en Hans Münstermann (De bekoring).
Verhulst kreeg zijn prijs vandaag in deSingel in Antwerpen uit handen van de jeugdige jury van de Inktaap.
De Inktaap is de prijs verbonden aan het gelijknamige Vlaams-Nederlands-Surinaamse leesbevorderingsproject voor de hoogste klassen van het secundair/voortgezet onderwijs en is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland en CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Vorig jaar kaapte Henk van Woerden de Inktaap weg met zijn boek 'Ultramarijn'.
De Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller ontvangt dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur.
Müller is de eerste Duitstalige schrijvster die de belangrijkste literaire prijs ter wereld krijgt sinds Elfriede Jelinek (2004). Zij krijgt de prijs voor 'de concentratie van haar poëzie en de eerlijkheid van haar proza waarmee ze het landschap van hen schetst die niets bezitten', aldus de Zweedse Academie.
De van oorsprong Duitstalige, maar in Roemenië geboren schrijfster debuteerde in 1982 met de roman Niederungen. Omdat ze weigerde met de Roemeense geheime dienst Securitate samen te werken, kon die alleen als illegale uitgave verschijnen. In 1987 emigreerde ze met haar toenmalige echtgenoot naar Duitsland.
Haar Nederlandse uitgever, Eric Visser van De Geus, wordt door Knack op de hoogte gebracht dat deze auteur uit zijn stal de Nobelprijs wint. Het duurt even voor hij uit zijn woorden kan komen. 'Wauw!', zegt hij. En: 'gossiemikkie, wat fijn!'. En: 'tjongetjonge, niet te geloven!'
'Voor mezelf wist ik al jaren dat zij de prijs een keer zou winnen', vertelt hij even later, 'maar twee, drie maanden geleden kocht ik de rechten op haar laatste boek Atemschaukel. Toen zei ik: Herta Müller gaat hem dit jaar krijgen. Alle ingedriënten zitten er in. Het onderwerp, de kwaliteit. Het is zo goed. Ria van Hengel is dat nu voor ons aan het vertalen.'
Atemschaukel gaat over een jonge Duitstalige Man die tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gedeporteerd naar Rusland. Het boek staat symbool voor het lot van de Duitstalige bevolking in Transsylvanië na het einde van de oorlog. Atemschaukel is ook genomineerd voor de Deutschen Buchpreis, de Duitse Bookerprize, waarvan maandag de winnaar bekend wordt gemaakt.
Koning Carl XVI van Zweden reikte de Nobelprijs op 10 december, de geboortedag van Alfred Nobel, in Stockholm uit. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10 miljoen Zweedse kronen, ofwel ongeveer 1 miljoen euro. (Knack)
Op meer dan honderd plaatsen tussen De Panne en Knokke-Heist drukte de vzw Behoud de Begeerte literaire stempels. De verzen vertellen de Waarheid over de Zee en zijn gebeiteld, geschilderd, getekend, in hout gesneden, geschreven, zelfs gelaserstraald voor de eeuwigheid. Het leeuwendeel van de poëzie is voorbehouden aan de Portugese dichter Fernando Pessoa.
De literaire stempels zijn aangebracht op staketsels, gevels, dijken. Zo kan je in het natuurdomein De Westhoek in De Panne verzen lezen van Paul Snoek en Herman De Coninck. In Nieuwpoort vind je werk van Cees Buddingh, Lucebert en Eva Gerlach. Anton van Wilderode kom je tegen in Oostende. Hugo Claus ontbreekt natuurlijk niet. In Wenduine lees je zelfs de gedachten van Jacques Brel.
Behalve die 65 stempels vormen 38 strofes van Fernando Pessoa's Ode Maritima (Ode aan de Zee) op evenveel plaatsen van de kustlijn letterlijk het grootste gedicht ter wereld.
Een afvaardiging van de Casa Fernando Pessoa was speciaal naar Koksijde afgezakt om de officiële opening van De Waarheid over de Zee door Vlaams minister van toerisme Landuyt bij te wonen.
Boek
Er is ook een boek De Waarheid over de Zee. Het werd in niet minder dan 50.000 exemplaren gedrukt en bevat de gedichten van het project, beeldmateriaal, uitleg en plaatsbeschrijving van de 103 literaire monumenten. Het boek wordt gratis aan de man gebracht.
De Waarheid over de Zee vormt het sluitstuk van het project Literaal van de vzw Behoud de Begeerte.