Op 76-jarige leeftijd is Wim Oudshoorn op 25 april overleden. 80 boeken gaf deze groenauteur uit bij Kosmos Uitgevers, sinds 1971, waarvan er in totaal meer dan 1,5 miljoen werden verkocht in binnen- en buitenland. Wim Oudshoorn was een bekend expert op het gebied van buiten- en binnengroen. Zijn kennis van planten was legendarisch.
Auteur Michael Van Rooyoverleed begin dit jaar aan een hartaanval. Hij was 42 jaar en bezig met de promotie van zijn laatste misdaadroman, 'A Criminal to Remember'. Hij is een van de vijf finalisten voor de Canadese Arthur Ellis Award 2011. Het is het derde boek in de serie met detective Monty Haaviko in de hoofdrol.
Michael Van Rooy timmerde hard aan de weg voor een succesvolle carriere als thrillerschrijver. Hij overleed tijdens zijn boektour in Montreal op 42-jarige leeftijd.
Voormalig Arthur Ellis Award-winnaar Louise Penny werd genomineerd met 'Bury Your Dead', het meest recente boek in haar prijswinnende reeks met hoofdinspecteur Armand Gamache. Het tweede boek van Penny, 'IJskoud' is het laatste dat in Nederlandse vertaling verscheen bij uitgeverij Unieboek.
Tsjechische schrijver overleden, na een lange ziekte
Op 26 februari is de Joodse Tsjechische schrijver Arnost Lustig overleden, zo meldt onder meer De Redactie. Hij werd 84 jaar en stierf aan de gevolgen van een lang aanslepende longkanker Lustig werd op 21 december 1926 geboren in Praag. In 1942 werd hij als zestienjarige opgesloten in het concentratiekamp van Theresiënstadt, en nadien in Auschwitz en Buchenwald. In 1945 wist hij te ontsnappen uit een trein die hem naar Dachau moest transporteren. Na de oorlog studeerde Lustig journalistiek in Praag en werkte hij voor de nationale radio-omroep. Zo zou hij onder meer de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 verslaan. Na de inval van de Sovjets na de Praagse Lente in 1968, verhuisde Lustig naar Israël, Joegoslavië en uiteindelijk, in 1970, naar de VS. Vanaf de val van de muur woonde hij afwisselend in Washington DC en Praag, en sinds 2003 leefde hij opnieuw permanent in zijn geboortestad. In Lustigs literaire oeuvre neemt vooral de Holocaust een centrale plaats in. Hij publiceerde zijn eerste werken in de jaren vijftig, en schreef zowel romans en verhalen als toneelstukken en scenarios. In het Nederlands verschenen de romans Het donker kent geen schaduw (Wereldbibliotheek, 1994) en De reis van Katharina Horowitz (Werldbibliotheek, 1995). De Engelse vertaling van dat laatste boek werd in 1974 genomineerd voor de Amerikaanse National Book Award. In 2008 werd Lustig in eigen land bekroond met de Franz Kafka Prijs.
Schrijver Howard Jacobson won in met zijn recentste roman The Finkler Question' in oktober vorig jaar de prestigieuze Booker Prize. Naar aanleiding van de vertaling van dat werk (De Finkler Kwestie') komt hij op 23 februari 2011 in Passa Porta vertellen over de hoogtes en laagtes van zijn schrijverschap en, ongetwijfeld, wat het betekent om jood te zijn.
Volgens kenners van zijn werk is The Finkler Question' echter niet s mans beste boek. Die eer gaat naar Kalooki Nights', dat het in 2006 niet verder schopte dan de longlist van diezelfde prijs. Waarom moet u Jacobson lezen - en nu, voor de gelegenheid, gaan beluisteren? We zetten een paar goeie redenen op een rijtje.
Hij groeide op in een joods gezin en hield daar een uitgesproken joodse identiteit aan over. Niet dat hij praktiserend is, maar qua levens- en wereldvisie ziet hij zichzelf in een 5.000 jaar oude joodse traditie werken. Jacobson wordt weleens de Britse Philip Roth genoemd, al ziet hij zichzelf meer als een joodse Jane Austen.
Na een korte academische carrière gooide hij zich begin jaren 80 op het schrijven van zijn komische, deels autobiografische debuutroman Coming from Behind', over een school die uit geldgebrek beslist te fuseren met een voetbalclub en hoorcolleges begint te geven in het stadion - iets wat volgens de schrijver ook echt gebeurd is.
Humor loopt als rode draad door het boek. Het verhaal schiet zo uit de startblokken: wanneer de 49-jarige Julian Treslove na een avondje uit met twee joodse vrienden op een boogscheut van zijn huis door een vrouw in elkaar wordt geslagen en daarbij al zijn waardevolle bezittingen verliest, zit hij vooral met één vraag. Wat zei dat mens toen ze op zijn hoofd sloeg? Ze riep immers iets... Na veel puzzelen en nadenken meent hij ook te weten wat: "You jew!" Terwijl een minder problematisch aangelegde man dit als een komische toevalligheid zou beschouwen, gaat Treslove piekeren en begint hij na verloop van tijd zelfs aan zijn eigen identiteit te twijfelen. Misschien is hij zijn hele leven in feite wel een jood geweest en beseft hij dat nu pas, schiet hem door het hoofd, en wordt het zo stilaan tijd om de identiteitsswitch ook daadwerkelijk uit te voeren...
Schrijver en essayist Rudy Kousbroek is zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Kousbroek was vele jaren redacteur van de krant, NRC Handelsblad. Hij studeerde wis- en natuurkunde in Amsterdam en Japans in Parijs, waar hij lang bleef wonen. Hij debuteerde in 1953 met een dichtbundel. Later werd hij bekend door zijn essays, waarin hij zich manifesteerde als rationalist die hield van polemiek.
In 1975 kreeg hij voor zijn essays de P.C.Hooftprijs (jaarlijks toegekende oeuvreprijs, afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.). Onder zijn bekendste titels zijn De aaibaarheidsfactor en Het Oostindisch kampsyndroom.
"Multatuli is op 2 maart 1820 geboren als Eduard Douwes Dekker. Hij zou de belangrijkste schrijver van Nederland worden". Dit jaar wordt zijn geboorte herdacht, maar belangrijker nog het feit dat 150 jaar geleden zijn Max Havelaar uitkwam.
Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). De voormalig Indisch ambtenaar keerde in 1856 gedesillusioneerd naar Europa terug na een ambtelijke carrière van 18 jaar. De behandeling van de inlanders door hun eigen bestuurders en de Nederlanders had hem zodanig tegen de borst gestuit, dat hij na een ambtelijk conflict ontslag had genomen.
Zijn wederwaardigheden stelde hij in zijn roman Max Havelaar te boek. Het verscheen in 1860 en Multatuli was in één klap een bekende naam. Aangemoedigd door dit succes besloot Multatuli door te gaan met schrijven. Hij werd tot een soort nationaal geweten en emancipatiebewegingen als de vrijdenkers, socialisten en anarchisten sloten hem in de armen. Multatuli zou zijn schrijverscarrière net zolang volhouden als zijn ambtelijke carrière, namelijk 18 jaar. Toen besloot hij, opnieuw gedesillusioneerd, er het zwijgen toe te doen en nam hij de wijk naar Duitsland. In februari 1887 overleed hij daar.
In zijn huis op de Kaaimaneilanden is de Britse auteur Dick Francis (89) overleden. De ex-jockey schreef veertig thrillers, allemaal over paardenrennen.
Er gaat niets boven een paard luidde de kop bij het interview dat Dick Francis vier jaar geleden aan deze krant gaf ter gelegenheid van zijn veertigste roman. De Britse thrillerschrijver, die meer dan negentig miljoen boeken verkocht, schreef steevast over de paardenracewereld die hij als ex-jockey door-en-door kende. Hij stond bekend als een van de beste Engelse crime novelists iemand over wie The New York Times ooit opmerkte: Dick Francis niet lezen omdat je niet van paarden houdt is hetzelfde als Dostojevski niet lezen omdat je niet in God gelooft.
Francis keek al in 2006 met tevredenheid terug op zijn leven. ,,Ik heb een mooi leven gehad en ik heb ervan genoten.
De Franse stripekenaar Jacques Martin is in Zwitserland overleden. Martin werd 88 jaar.
Jacques Martin is vooral bekend van de stripreeks Alex, een halfhistorische, realistisch getekende reeks in de tijd van de Romeinen. Hij tekende met heel veel detail en zijn verhalen waren zwaar, met ouderwets volgeladen tekstballons.
De laatste jaren werd de reeks Alex getekend door verschillende andere klassetekenaars, zoals de Vlaming Ferry. Jacques Martin is in Straatsburg geboren maar hij kwam na de tweede wereldoorlog naar ons land, de Belgische strip floreerde toen al. Samen met de Belgen Hergé (Kuifje) en Edgar-Pierre Jacobs (Blake & Mortimer) vormde hij de Brusselse School. Hij heeft zelf ook meegewerkt aan Kuifje, o.m. aan de albums De Zaak Zonnebloem en Cokes in voorraad.
Striptekenaar Jef Nys is overleden. De geestelijke vader van "Jommeke" werd 82 jaar.
Jef Nys werd op 30 januari 1927 geboren in Berchem. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en blonk daar al snel uit met zijn tekentalent. Kort na de tweede wereldoorlog viel hij op tijdens een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. Daarmee raakte zijn carrière helemaal gelanceerd.
Voor het eerst verschenen in 1955 De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Hij tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963), maar Nys waar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar van de reeks Jommeke.
Die stripfiguur verscheen voor het eerst in 1955, in het weekblad Kerkelijk Leven. Het eerste echte vervolgverhaal ('De Jacht op een voetbal') werd vier jaar later uitgebracht. Nys was intussen al overgestapt naar Het Volk, de uitgeverij waar de avonturen van de jongen met het strooien dakje nu nog altijd verschijnen.
Gouden Adhemar in 2005 Meer dan vijftig jaar later is de stripreeks uitgegroeid tot een monument in de Belgische stripgeschiedenis. In totaal zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee mag Jommeke zich de meest gelezen strip in Vlaanderen noemen na Suske en Wiske. In 2005 kreeg Jef Nys nog een Gouden Adhemar als bekroning voor zijn hele carrière.
Sinds enkele jaren tekende Jef Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock. (De Morgen)