Informatie over de literatuuractualiteit ^^
Laura Van Havere
literatuuractualiteit
29-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking Gouden Uil 2010

De Nederlandse auteur Cees Nooteboom heeft "de Gouden Uil literatuurprijs 2010" gewonnen met de verhalenbundel "'s Nachts komen de vossen". Tom Lanoye de enige Vlaamse genomineerde won de publieksprijs.

(belga) - De Nederlandse auteur Cees Nooteboom heeft "De Gouden Uil Literatuurprijs 2010" gewonnen met de verhalenbundel "'s Nachts komen de vossen". Tom Lanoye, de enige Vlaamse genomineerde won de publieksprijs. "De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs" ging naar Wild verliefd van de Nederlandse Ditte Merle. Zij krijgen elk 25.000 euro, zo werd zondag bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Zaal Stuurboord in Antwerpen.

"De Gouden Uil 2010 gaat naar een boek vol verstilde verhalen op het raakvlak van leven en dood; een superbe verkenning van de mensenziel, en van de weemoed die daar woedt. Melancholie is the name of the game, en àls begrijpen al enig inzicht biedt, dan nog geen troost", aldus de jury die voorgezeten werd door Humo-boegbeeld Guy Mortier.

"De Gouden Uil Prijs van de Lezer" ging naar Sprakeloos van Tom Lanoye, de enige Vlaming in wedstrijd voor de hoofdvogel. De drie overige genomineerden bij de volwassenen waren Arnon Grunberg met "Kamermeisjes en soldaten", Thomas Rosenboom met "Zoete mond" en Mensje van Keulen met "Een goed verhaal".

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd binnengehaald door Ditte Merle met "Wild Verliefd". "De overwinning gaat naar een boek dat getuigt van lef en doorzettingsvermogen. Een boek dat de jury's kijk op de wereld heeft veranderd. Een boek dat, de jury geeft het ootmoedig toe, wel meer heeft geprikkeld dan haar fantasie", zo luidt het bij de jury onder leiding van journaliste Jelle Van Riet.

"De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer" ging naar "De hondeneters" van Marita de Sterck.

29-04-2010 om 22:08 geschreven door laura


Categorie:internationale prijzen
25-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historie Wereld Boeken Dag - 23 april 2010

Historie

23 April is een symbolische datum in de wereldliteratuur. Op dezelfde dag, 23 april 1616 overleden Cervantes, William Shakespeare en Inca Garcilaso De La Vega. Daarnaast is 23 april ook de geboorte of overlijdensdatum van andere prominente auteurs zoals; Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla en Manuel Meíja Vallejo.

Voor UNESCO was dit in 1995 de reden om 23 april uit te roepen tot de jaarlijkse Wereld Boeken Dag, ter promotie van lezen, publiceren en het beschermen van publicaties door middel van copyright wereldwijd.
De Wereld Boeken Dag in 2008

Momenteel wordt de Wereld Boeken Dag jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd. Bijna elk land lijkt haar eigen unieke invulling te geven aan de Wereld Boeken Dag.

De Wereld Boeken Dag wordt ook gehouden in het Verenigd Koningkrijk en Ierland, maar wijkt qua datum af van de internationale Wereld Boeken Dag.

25-04-2010 om 08:33 geschreven door laura


Categorie:publicaties in de kijker
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
 “De helaasheid der dingen” wint het filmfestival van Istanbul

"De helaasheid der dingen" van Felix van Groeningen heeft de internationale competitie gewonnen van het 29ste Internationaal Filmfestival van Istanbul. De zogenaamde Golden Tulip Award werd uitgereikt door een jury onder voorzitterschap van acteur Klaus Maria Brandauer.

Acteurs Bert Haelvoet en Wouter Hendrickx namen de prijs van ter waarde van 10.000 euro in ontvangst. Ook de Turkse distributeur ontvangt hetzelfde bedrag ter ondersteuning van de Turkse release van de film.

Volgens het juryrapport schetst de film "... a contemporary, raw, energetic and truthful picture of how hard it is to grow up”. Voorts wordt de film geloofd "...for portraying with precise and sensible details, individual change and the power of art." Een feestje bouwen met Felix en de andere nonkels moet nog even worden uitgesteld tot de stofwolk gaat liggen en de vliegtuigen weer opstijgen.

De bekroning in Istanbul is voor de voor de film van Felix van Groeningen een nieuw hoogtepunt op een ondertussen indrukwekkend internationaal palmares. Eind mei wordt de film ook verdeeld in Duitsland en eerder deze week werd aangekondigd dat de film in augustus in Moskou in première gaat.

25-04-2010 om 08:23 geschreven door laura


Categorie:internationale prijzen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.informatie Gouden Uil 2010 *

De Gouden Uil 2010 wordt zondagmiddag 25 april uitgereikt in Antwerpen. Het nieuwe cultuurprogramma Cobra van Frieda Van Wijck zendt 's avonds een reportage en interviews met de winnaars uit. De nieuwe formule is een gevolg van de onvrede na de afgelopen uitreiking waar de schrijvers lang moesten wachten op het begin van de live-uitzending in Terzake. Ook de weigering van het programma om aandacht te besteden aan de Gouden Uil Jeugdliteratuur beviel slecht.

De jury van de Gouden Uil bestaat uit: Guy Mortier (voorzitter), Sam de Graeve, Jeroen Maris, Jeroen Vullings en Kathy Matthys. De jury voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur bestaat uit: Jelle Van Riet (voorzitter), Mirjam Noordijn, Barbara Rottiers, Jürgen Peeters en Jo Roets

.

Wat?               UITREIKING GOUDEN UIL 2010

Wanneer?     25 APRIL 2010

Waar?            ANTWERPEN, BELGIË

25-04-2010 om 08:12 geschreven door laura


Categorie:varia
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boeken top 10 - april
BOEKEN TOP 10

1.  Gezond slank met Dr Frank -  Frank van Berkum

2. Haar naam was Sarah - Tatiana de Rosnay

3. Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson

4. Afgunst & Een goed huwelijk - Saskia Noort

5. Nina - Eric Smit

6. Bernhard. Een verborgen geschiedenis - Annejet van der Zijl

7. Van je familie moet je het hebben - David Sedaris

8. De vrouw die  met vuur speelde - Stieg Larsson

9. Gerechtigheid - Stieg Larsson

10. Nomade - Ayaan Hirsi Ali 

25-04-2010 om 08:08 geschreven door laura


Categorie:boeken top 10
05-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saskia De Coster krijgt opschorting van straf
Schrijfster Saskia De Coster heeft opschorting van straf gekregen in de zaak rond een lezersbrief in De Standaard. Daarmee volgt de rechter van de correctionele rechtbank in Brussel het Openbaar Ministerie.

De Coster had een brief naar De Standaard gestuurd waarin ze zware kritiek had op de huidige voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemsche. De brief zelf had ze ondertekend met Noël Devisch, de ere-voorzitter van de Boerenbond.

Volgens De Coster was het een impulsieve grap. "Het was nooit de bedoeling dat die brief zou verschijnen", zei ze. "Ik vond een opiniestuk van Piet Vanthemsche een overdreven en bijna karikaturale verdediging van de vleesconsumptie en in een opwelling heb ik een even karikaturaal antwoord geschreven. Ik heb het dan ondertekend met de naam van iemand die zeker nooit zoiets zou schrijven."

De Coster zei zelf dat ze nooit had verwacht dat de brief zou worden gepubliceerd. Het Openbaar Ministerie had zich eerder al akkoord verklaard met een eventuele opschorting van straf, onder meer omdat de schrijfster al genoeg gestraft is. Door de kwestie verloor ze haar baan als columniste bij De Standaard. Die job bracht haar jaarlijks 5.950 euro op.

De Coster riskeerde een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete van 1.650 euro. De Coster moet wel 1 euro schadevergoeding betalen aan Devisch. "Ik ga niet in beroep want het is een rechtvaardig oordeel".

05-04-2010 om 11:25 geschreven door laura


Categorie:publicaties in de kijker
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijs voor de beginnende auteur gaat naar Sofi Oksanen
De in 1977 geboren Finse auteur Sofi Oksanen heeft de Nordic Council Literary Prize 2010 gewonnen met Zuivering, haar derde roman. Dat is op 30 maart in Helsinki bekendgemaakt. De prijs, goed voor 350.000 Deense kronen (circa 47.000 euro), wordt al sinds 1962 uitgereikt aan beginnende auteurs van romans, toneelstukken, poëzie, essays of verhalen, met het doel de Scandinavische talen en literatuur te promoten.

In Zuivering denkt een oude vrouw haar minder fraaie gedrag tegenover haar zuster goed te kunnen maken tegenover de dochter van haar zuster. Volgens de jury zindert de roman van de spanning: ‘onuitgesproken geheimen en diepbeschamende wandaden vormen door het hele boek heen een web van intriges, waardoor de lezer wel verder moet lezen. Met een zeldzaam precies en treffend taalgebruik beschrijft Oksanen wat het verleden kan aanrichten bij individuen en hoe de geschiedenis doorklinkt in het heden.’

De prijs wordt begin november in Reykjavik aan Oksanen uitgereikt. 

  

05-04-2010 om 11:12 geschreven door laura


Categorie:internationale prijzen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De boekenpauw
De boekenpauw voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek gaat naar André Sollie voor De Zomerzot.
Daarnaast reikte de jury 2 boekenpluimen uit als aanmoediging voor de illustratoren. De laureaten van de Boekenpluimen zijn Carll Cneut met Fluit zoals je bent
 en Gerda Dendooven met Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam.

      

05-04-2010 om 10:57 geschreven door laura


Categorie:Nederlandstalige prijzen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The missing link
Homo submersus van Jacques Presser

Er komt een nieuwe roman van historicus Jacques Presser. Het wordt gezien als 'de missing link' tussen zijn vorige werken De Nacht der Girondijnen en de Ondergang.

Het manuscript van Homo submersus lag 63 jaar lang verborgen bij nabestaanden en wordt pas dertig jaar na Pressers dood uitgegeven. "De doorslag van het manuscript lag al die jaren bij familie in een lade", zegt oud-geschiedenisleraar Nico Markus, die een inleiding schreef voor het boek.

"Presser heeft het boek in zijn onderduikperiode geschreven op een typemachine. Er was indertijd schaarste in papier, dus je ziet dat de tekst heel dicht elkaar is gezet. Ook typte hij hele stukken tekst in de zijkant van het papier."

Fictief

In het fictieve dagboek beschrijft Presser hoe de 27-jarige Joodse kunsthistoricus Jacques onderdook. "Die voornaam is niet toevallig. Het dagboek gaat eigenlijk over het leven Jacques Presser zelf. De meeste gebeurtenissen in het boek lopen parallel aan die van de schrijver", vertelt Markus.

"Presser schrijft het dagboek voor zijn vrouw, die is weggevoerd. Ze wilde tijdens de oorlog bij haar ouders gaan onderduiken. Ze was Joods en had dus een vals identiteitsbewijs bij zich, maar dat werd op straat al snel ontdekt. Binnen een week moest ze naar een concentratiekamp in Polen. Ik zie het boek echt als een liefdesverklaring aan zijn vrouw. Hij heeft altijd gedacht dat ze ooit nog voor zijn neus zou staan."

Geen uitgever

Volgens Markus heeft de schrijver na de Tweede Wereldoorlog geprobeerd om het boek te verkopen, maar geen enkele uitgever wilde het hebben. "Zelf zei Presser dat er te veel dingen in stonden die andere mensen konden schaden. Maar ik denk ook dat de tijd er ook niet rijp voor was. Niemand zat vlak na de oorlog te wachten op een roman over het onderduiken."

"Hoewel het boek veel waarheden bevat, is het heel lastig om erachter te komen of alles echt gebeurd is. Heel veel dingen vertelt hij gedetailleerder dan we voorheen wisten. In het boek komt een Duitse officier op een gegeven moment met zijn dronken kop de Stadsschouwburg binnen. Alle mensen moeten hun sokken uitdoen. Diegene die schone voeten hebben mogen naar huis, de anderen worden afgevoerd naar Westerbork", zegt de historicus.

Hoewel het boek over de oorlog gaat en dus vol met nare dingen staat, zit het ook vol met humor, concludeert Markus. "Het zijn ook mensen die gewoon hun leven leiden. Ik heb er af en toe erg hard om moeten lachen."

05-04-2010 om 10:39 geschreven door laura


Categorie:publicaties in de kijker
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuw nieuw nieuw ...
 

‘Ben je dan helemaal gek geworden?
Zet dat meisje uit je hoofd!’ raast papa.
‘Dat kan ik niet’.
‘Het moet.’
‘Ik wil het niet.’
‘Je hebt de keuze, Musa. Ofwel laat je die slet vallen, ofwel laat ik jou vallen.
Dan ben ik niet langer je papa en wil ik niets meer met jou te maken hebben.’

In 2008 trok Roger Vanhoeck op vredespelgrimage naar Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het bezoek aan Hebron en het hoopvolle verhaal van een Israëlische en een Palestijnse vader die elk een kind verloren in het conflict, legden de kiem voor Vluchten.

                                                                                               

05-04-2010 om 10:26 geschreven door laura


Categorie:varia
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken top 10 [maart]

Dit zijn de echte aanraders. Jouw boeken top 10 van de maand maart.

1. Afgunst - Saskia Noort
2. Het spel van de engel - Carlos Ruiz Zafon
3. Medeplichtig - Nicci French
4. De vrouw die met vuur speelde - Stieg Larsson (Mannen die vrouwen haten)
5. Wisselgeld - Loes den Hollander
6. Mandela over leven, liefde en leiderschap - Richard Stengel
7. De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano
8. Partnerruil - James Patterson & Liza Marklund
9. Een keukenmeidenroman - Kathryn Stockett
10. Sashenka - Simon Montefiore

05-04-2010 om 10:17 geschreven door laura


Categorie:boeken top 10
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijver en essayist Rudy Kousbroek overleden
Schrijver en essayist Rudy Kousbroek is zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Kousbroek was vele jaren redacteur van de krant, NRC Handelsblad. Hij studeerde wis- en natuurkunde in Amsterdam en Japans in Parijs, waar hij lang bleef wonen.
Hij debuteerde in 1953 met een dichtbundel. Later werd hij  bekend door zijn essays, waarin hij zich manifesteerde als rationalist die hield van polemiek.
         
In 1975 kreeg hij voor zijn essays de P.C.Hooftprijs (jaarlijks toegekende oeuvreprijs, afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.). Onder zijn bekendste titels zijn De aaibaarheidsfactor en Het Oostindisch kampsyndroom.


                                                     

05-04-2010 om 10:12 geschreven door laura


Categorie:personalia van auteurs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nobelprijs jeugdliteratuur
De illustratrice en schrijfster Kitty Crowther is bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award. Dat is een van de meest prestigieuze prijzen voor kinder - en jeugdliteratuur ter wereld. De prijs, die is ingesteld in 2002, is alvast  financieel bijzonder lucratief (vandaar de vergelijking met de Nobelprijs). Hij wordt gehonoreerd met een geldbedrag van 5.000.000 Zweedse kronen (zowat 495.000 euro).
Kitty Crowther (Brussel, 1970) heeft een Britse vader en een Zweedse moeder maar ze woont en publiceert in ons land. Ze geldt al lang als een van de origineelste illustratoren in Europa. Naast haar eigen werk illustreert Crowther ook andermans verhalen, zoals Grote oma’s van Bart Moeyaert en Toon Tellegens, De verjaardag van de eekhoorn. In onze jeugdcollectie is een tiental titels van haar hand aanwezig.

                                                                 kitty crowther

05-04-2010 om 10:12 geschreven door laura


Categorie:internationale prijzen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hans Christian Andersen Award 2010
Op de Kinderboekenbeurs in Bologna zijn vandaag de winnaars van de Hans Christian Andersen Award 2010 bekendgemaakt. Deze internationaal meest prestigieuze prijs op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur die om het jaar wordt toegekend, gaat dit jaar naar de bekende Engelse schrijver David Almond en de Duitse illustratrice Jutta Bauer. 


Unieke stem

In David Almond (1951), wiens boeken bij Querido en Lemniscaat in vertaling verschijnen, bekroont de jury de unieke stem van een schepper van magisch realisme voor kinderen. Hij prikkelt de verbeelding van zijn jonge lezers en zet hen aan tot lezen, tot denken en kritisch zijn. Zijn taalgebruik is verfijnd en overstijgt de leeftijdsgrenzen.
Jutta Bauer (1955), van wie veel prentenboeken ook in het Nederlands zijn uitgebracht, wordt geprezen als een sterk verteller die in haar beelden werkelijkheid en legende weet te verbinden. De jury heeft bewondering voor haar filosofische benadering, haar originaliteit, haar creativiteit en haar vermogen met jonge lezers te communiceren.

05-04-2010 om 10:11 geschreven door laura


Categorie:internationale prijzen
07-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking Multatuli

"Multatuli is op 2 maart 1820 geboren als Eduard Douwes Dekker. Hij zou de belangrijkste schrijver van Nederland worden". Dit jaar wordt zijn geboorte herdacht, maar belangrijker nog het feit dat 150 jaar geleden zijn Max Havelaar uitkwam.

Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker (1820-1887). De voormalig Indisch ambtenaar keerde in 1856 gedesillusioneerd naar Europa terug na een ambtelijke carrière van 18 jaar. De behandeling van de inlanders door hun eigen bestuurders en de Nederlanders had hem zodanig tegen de borst gestuit, dat hij na een ambtelijk conflict ontslag had genomen.

Zijn wederwaardigheden stelde hij in zijn roman Max Havelaar te boek. Het verscheen in 1860 en Multatuli was in één klap een bekende naam. Aangemoedigd door dit succes besloot Multatuli door te gaan met schrijven. Hij werd tot een soort nationaal geweten en emancipatiebewegingen als de vrijdenkers, socialisten en anarchisten sloten hem in de armen. Multatuli zou zijn schrijverscarrière net zolang volhouden als zijn ambtelijke carrière, namelijk 18 jaar. Toen besloot hij, opnieuw gedesillusioneerd, er het zwijgen toe te doen en nam hij de wijk naar Duitsland. In februari 1887 overleed hij daar.

Begin Februari is er een tentoonstelling geopend rond de Max Havelaar: Het is geen roman, het is een aanklacht.

07-03-2010 om 12:06 geschreven door laura


Categorie:personalia van auteurs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse Literatuur 1996 - 2010

1996 - 2010


1996

Bruiloft aan zee - Abdelkader Benali
De voeten van Abdullah - Hafid Bouazza
Een paal, een steen - Christine D'Haen
De grauwe minnaar - Carl Friedman
Altijd met uw gezever, gij - Kristien Hemmerechts
De veltman-verzameling - Martin Veltman
Het bureau - J. J. Voskuil
Waar wij voor zijn en tegen - Erik Bindervoet en Robbert-jan Henkes 


1997
Het geweten - Jessica Durlacher
Het geheim - Anna Enquist
1000 sonnetten (1966 - 1996) - Jan Kal
Over het water - H. M. Van Den Brinkt


1998
Niet God, maar mijn oom Koen - Theodor Holman
Van de vierkante man - Ilja Leonard Pfeijffer


1999
De passievrucht - Karel Glastra Van Loon
De eeuw van mijn vader - Geert Mak
Publieke werken - Thomas Rosenboom


2000
De oesters van Nam Kee - Kees van Beijnum
De geschiedenis van een opsomming - Arjen Duinker


2001
Grabbelton - Drs. P (schrijversnaam van Heinz Polzer)
Voces Intimae, verzamelde gedichten - Peter M. Heringa
Nestor - L. H. Wiener


2002
De broekbewapperde mens - Robert Anker
Sluitertijd - Erwin Mortier
Wie A zegt - Toon Tellegen
Alle verhalen - Willem G. Van Maanen
De movo tapes - A.F.Th. (schrijversnaam van A.F.Th. van der Heijden)
Komt een vrouw bij de dokter - Kluun (schrijversnaam van Raymond van de Klundert)


2003
Een schitterend gebrek - Arthur Japin


2004
De nieuwe bijbelvertaling -

2005
Knielen op een bed violen - Jan Siebelink
Joe Speedboat - Tommy Wieringa
Het huis van de moskee - Kader Abdolah


2006
De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst
Boven is het stil - Gerbrand Bakker


2007
Die windvanger - Breyten Breytenbach


2008
Over de liefde - Doeschka Meijsing



2009
Het diner - Herman Koch
Tussen lelie en waterstofbom - Ramsey Nasr

07-03-2010 om 11:55 geschreven door laura


Categorie:varia
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Longlist Libris literatuur prijs

Uit de 247 inzendingen - waarvan 206 titels reglementair in aanmerking kwamen - werden 18 titels geselecteerd voor de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Voor de Libris Literatuur Prijs komt alleen nieuw verschenen Nederlandstalige literaire fictie voor volwassenen in aanmerking.

De genomineerden zijn verdeeld over 10 uitgeverijen. De Arbeiderspers is met 4 genomineerden koploper, op de voet gevolgd door De Bezige Bij en Querido met ieder 3. Atlas heeft nog 2 ijzers in het vuur, Meulenhoff/Manteau, Anthos, Prometheus, Augustus, De Geus en Nieuw Amsterdam dingen met 1 boek mee.

De 18 genomineerde boeken en auteurs zijn:

  • Abdelkader Benali, De stem van mijn moeder - Arbeiderspers
  • Fleur Bourgonje, Verdwijnpunt - Arbeiderspers
  • Bernard Dewulf, Kleine dagen - Atlas
  • Marie Kessels, Ruw - De Bezige Bij
  • Herman Koch, Het diner - Anthos
  • Tom Lanoye, Sprakeloos - Prometheus
  • Edzard Mik, Goede tijden - De Bezige Bij
  • Nelleke Noordervliet, Zonder noorden komt niemand thuis - Augustus
  • Cees Nooteboom, 's Nachts komen de vossen - De Bezige Bij
  • Thomas Rosenboom, Zoete mond - Querido
  • Toon Tellegen, Het vertrek van de mier - Querido
  • Peter Terrin, De bewaker - Arbeiderspers
  • Désanne van Brederode, Door mijn schuld - Querido
  • Walter van den Broeck, Terug naar Walden - Meulenhoff/Manteau
  • Mensje van Keulen, Een goed verhaal - Atlas
  • Annelies Verbeke, Vissen redden - De Geus
  • Thomas Verbogt, Verdwenen tijd - Nieuw Amsterdam
  • Christiaan Weijts, De etaleur - Arbeiderspers

De shortlist met de 6 nominaties wordt bekendgemaakt op 22 maart 2010. Deuitreiking van de Libris Literatuur Prijs 2010 vindt plaats op 10 mei 2010 in het Amstel Hotel te Amsterdam dat live door Nova wordt uitgezonden.

Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt 65.000 euro: 2.500 euro voor elke genomineerde auteur en 50.000 euro voor de winnaar.

De jury bestaat uit Hans Wijers, voorzitter Raad van Bestuur AkzoNobel (voorzitter), Prof. Joris Gerits, emeritus-hoogleraar van de Universiteit Antwerpen, departement Letterkunde, Joke J. Hermsen, auteur en filosoof, Susan Smit, auteur, literair criticus en columnist en Aleid Truijens, auteur, literair criticus en columnist bij de Volkskrant.

07-03-2010 om 11:08 geschreven door laura


Categorie:Nederlandstalige prijzen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.top 10
Top 10 literatuur

1. Haar naam was Sarah - Rosnay T.
2. Dorsvloer vol confetti - Treur F.
3. Ik haal je op, ik neem je mee - Ammaniti Niccolo
4. De leesclub - Dorrestein Renate
5. Laat het feest beginnen - Ammaniti Niccolo
6. Max Havelaar - Multatuli
7. Jongensjaren - Bril Martin
8. Het diner - Koch H.
9. Die laatste zomer - Kosnay T.
10. De geheime schrift - Barry Sebastian


Top 10 spanning

1. De gekwelde man - Mankell Henning
2. Mannen die vrouwen haten - Larsson S.
3. De gerechtigheid - Larsson S.
4. De vrouw die met vuur speelde - Larsson S.
5. Hypnose - Kepler Lars
6. Het verloren symbool - Brown D.
7. Après-ski - Vermeer Suzanne
8. Niets dan de waarheid - Baldacci David
9. Snel geld - Lapidus Jens
10. Tijd om te sterven - Macfadyen Cody


Top 10 non-fictie

1. Gezond slank met dr. Frank - Berkum F.
2. Waarom is de burger boos? - Rossem M.
3. Onverklaarbaar bewoond - Keizer Bert
4. Taal is zeg maar echt mijn ding - Cornelisse Paulien
5. Willim IV - Hoedeman Jan
6. Het pauperparadijs - Jansen Suzanne
7. De prooi - Smit Jeroen
8. Stil de tijd - Hermsen Joke
9. Uitweg - Chabot Boudewijn
10. Politicus uit hartstocht - Hagen Piet


07-03-2010 om 10:53 geschreven door laura


Categorie:boeken top 10
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.thrillerauteur Dick Francis overleden
Thrillerauteur Dick Francis (89) overleden.

In zijn huis op de Kaaimaneilanden is de Britse auteur Dick Francis (89) overleden. De ex-jockey schreef veertig thrillers, allemaal over paardenrennen.

‘Er gaat niets boven een paard’ luidde de kop bij het interview dat Dick Francis vier jaar geleden aan deze krant gaf ter gelegenheid van zijn veertigste roman. De Britse thrillerschrijver, die meer dan negentig miljoen boeken verkocht, schreef steevast over de paardenracewereld die hij als ex-jockey door-en-door kende. Hij stond bekend als een van de beste Engelse crime novelists – iemand over wie The New York Times ooit opmerkte: ‘Dick Francis niet lezen omdat je niet van paarden houdt is hetzelfde als Dostojevski niet lezen omdat je niet in God gelooft’.

Francis keek al in 2006 met tevredenheid terug op zijn leven. ,,Ik heb een mooi leven gehad en ik heb ervan genoten.’’

07-03-2010 om 00:00 geschreven door laura


Categorie:personalia van auteurs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.letterkundig museum

Letterkundig Museum in Den Haag opent Pantheon en Schrijversgalerij

Eind deze week heeft Harry Mulisch officieel het verbouwde letterkundig museum in Den Haag geopend. Twee vaste expo’s moeten er de Nederlandse literatuur in vol ornaat tot leven wekken. Paradepaardjes zijn Het Pantheon. (100 schrijvers - 1000 jaar literatuur) en de Nationale Schrijversgalerij, waar vijfhonderd onstuimige schrijversportretten de bezoeker overdonderen.

Uniek is dat voor het eerst zowel de Nederlandse als de Vlaamse literatuur in zijn geheel aan bod komt”, zegt de nieuwe directeur Aad Meinderts. Vandaar dat zowel Jan Van Ruusbroec, Guido Gezelle, Paul van Ostaijen, Cyriel Buysse, L.P. Boon en Hugo Claus broederlijk schouder aan schouder staan met P.C. Hooft, Godfried Bomans, W.F. Hermans of Gerard Reve, en verrassend genoeg ook Anne Frank en Vincent van Gogh.

07-03-2010 om 00:00 geschreven door laura


Categorie:varia


Archief per week
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009


    Foto

    Categorieën
  • boeken top 10 (4)
  • internationale prijzen (10)
  • Nederlandstalige prijzen (9)
  • personalia van auteurs (9)
  • publicaties in de kijker (10)
  • varia (8)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs