De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - in de categorieën fictie en non-fictie. Deze prijs, bestaat uit een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 beschikbaar gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De boeken moeten verschenen zijn tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar.
* De Tiplijst 2011 wordt op 5 september 2011 tijdens Manuscripta bekend gemaakt
* De Toplijst 2011 wordt op 30 september 2011 bekend gemaakt
* De winnaar van de AKO Literatuurprijs 2011 wordt op maandag 31 oktober 2011 bekend gemaakt
Eind april werd in Antwerpen voor de zestiende keer De Gouden Uil uitgereikt. Niettegenstaande het succes van deze editie zijn de initiatiefnemers (Standaard Boekhandel, Canvas, Radio 1, Humo) overtuigd dat de prijs nood heeft aan nieuwe impulsen om zijn vlucht verder te zetten. Bijgevolg hebben zij beslist om De Gouden Uil in zijn huidige vorm te laten landen.
De Gouden Uil is één van de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied en het is de uitdrukkelijke wens van de initiatiefnemers dat dit de komende jaren zo blijft. Er werd dan ook beslist om te onderzoeken hoe een nieuw partnership de prijs maximale kansen kan geven op een nieuwe start.
Daartoe heeft de VZW De Gouden Uil Boek.be reeds formeel de vraag gesteld om de toekomst van De Gouden Uil te willen verzekeren. Het is de mening van zowel de VZW als van Boek.be dat deze prijs ten goede moet komen aan het hele boekenvak. De Raad van bestuur van Boek.be erkent expliciet de bijzondere waarde van deze Vlaamse prijs en onderzoekt op dit ogenblik de voorwaarden waaronder zij dit vooropgestelde doel kan realiseren.
In 2011 zal er geen prijs worden uitgereikt om Boek.be de nodige tijd te geven een visie te ontwikkelen over de wijze waarop en de middelen waarmee zij De Gouden Uil vanaf 2012 kan organiseren.
Zowel de initiatiefnemers van De Gouden Uil als de Raad van Bestuur van Boek.be houden er aan de diverse investeerders te danken voor de jarenlange inspanningen die zij hebben geleverd in het bijzonder de Stad Antwerpen en Brouwerij De Koninck.
Actrice en regisseuse Reinhilde Decleir wint dit jaar de Louis Paul Boonprijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt door kunstenaarscollectief Honest Arts Movement (HAM), waarvan Boon medestichter is. Eerdere laureaten waren onder meer regisseur Lieven Debrauwer en schilder Fred Bervoets.
Reinhilde Decleir werd bekroond voor haar werk met het sociaal artistieke theater Tutti Fratelli, dat ze onveranderd onder de aandacht brengt in interviews over haar rollen in tv-reeksen als 'Van vlees en bloed' en 'De ronde'.
Bij Tutti Fratelli maakt Decleir als regisseur theater met senioren, armen, jongeren, allochtonen en maatschappelijk kwetsbaren.
Volgens de jury van de Boonprijs heeft het gezelschap niet enkel een sociaal doel, maar, door de inbreng van Decleir, ook een artistiek hoogstaand effect.
"Ze gebruikt de vormkracht van het theater om een stem te geven aan zij die doorgaans niet gehoord worden. Via de theaterkunst wordt hun zelfbeeld versterkt, hun denken verruimd en hun geloof in een betere toekomst vergroot", stelt de jury. (belga/adha)
Philip Freriks, de voormalige presentator van het NOS achtuurjournaal, zal aan het hoofd staan van de nieuwe jury die in totaal 65.000 euro aan prijzengeld mag verdelen.
De samenstelling van de nieuwe jury voor de Libris Literatuur Prijs 2011 is als volgt: · Dhr. Philip Freriks, journalist en voormalig presentator van het NOS achtuurjournaal (voorzitter) · Dhr. Ton Anbeek, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde te Leiden · Mw. Marijke Arijs, literair vertaler en criticus · Mw. Louise Fresco, hoogleraar duurzaamheid in internationaal perspectief te Amsterdam en publiciste · Mw. Jann Ruyters, literair criticus bij Trouw De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.
De Libris Literatuur Prijs wordt komend jaar toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Op 31 januari 2011 werd de longlist bekend gemaakt, gevolgd door zes nominaties op 14 maart, waarna tot slot op 9 mei de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam.
De boekenpauw voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek gaat naar André Sollie voor De Zomerzot. Daarnaast reikte de jury 2 boekenpluimen uit als aanmoediging voor de illustratoren. De laureaten van de Boekenpluimen zijn Carll Cneut met Fluit zoals je bent en Gerda Dendooven met Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam.
Uit de 247 inzendingen - waarvan 206 titels reglementair in aanmerking kwamen - werden 18 titels geselecteerd voor de longlist van de Libris Literatuur Prijs. Voor de Libris Literatuur Prijs komt alleen nieuw verschenen Nederlandstalige literaire fictie voor volwassenen in aanmerking.
De genomineerden zijn verdeeld over 10 uitgeverijen. De Arbeiderspers is met 4 genomineerden koploper, op de voet gevolgd door De Bezige Bij en Querido met ieder 3. Atlas heeft nog 2 ijzers in het vuur, Meulenhoff/Manteau, Anthos, Prometheus, Augustus, De Geus en Nieuw Amsterdam dingen met 1 boek mee.
De 18 genomineerde boeken en auteurs zijn:
Abdelkader Benali, De stem van mijn moeder - Arbeiderspers
Fleur Bourgonje, Verdwijnpunt - Arbeiderspers
Bernard Dewulf, Kleine dagen - Atlas
Marie Kessels, Ruw - De Bezige Bij
Herman Koch, Het diner - Anthos
Tom Lanoye, Sprakeloos - Prometheus
Edzard Mik, Goede tijden - De Bezige Bij
Nelleke Noordervliet, Zonder noorden komt niemand thuis - Augustus
Cees Nooteboom, 's Nachts komen de vossen - De Bezige Bij
Thomas Rosenboom, Zoete mond - Querido
Toon Tellegen, Het vertrek van de mier - Querido
Peter Terrin, De bewaker - Arbeiderspers
Désanne van Brederode, Door mijn schuld - Querido
Walter van den Broeck, Terug naar Walden - Meulenhoff/Manteau
Mensje van Keulen, Een goed verhaal - Atlas
Annelies Verbeke, Vissen redden - De Geus
Thomas Verbogt, Verdwenen tijd - Nieuw Amsterdam
Christiaan Weijts, De etaleur - Arbeiderspers
De shortlist met de 6 nominaties wordt bekendgemaakt op 22 maart 2010. Deuitreikingvan de Libris Literatuur Prijs 2010 vindt plaats op 10 mei 2010 in het Amstel Hotel te Amsterdam dat live door Nova wordt uitgezonden.
Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt 65.000 euro: 2.500 euro voor elke genomineerde auteur en 50.000 euro voor de winnaar.
De jury bestaat uit Hans Wijers, voorzitter Raad van Bestuur AkzoNobel (voorzitter), Prof. Joris Gerits, emeritus-hoogleraar van de Universiteit Antwerpen, departement Letterkunde, Joke J. Hermsen, auteur en filosoof, Susan Smit, auteur, literair criticus en columnist en Aleid Truijens, auteur, literair criticus en columnist bij de Volkskrant.
De Brandende Pen 2010, een prijs van het tijdschrift Lava voor het beste Nederlandse korte verhaal, gaat naar Jos Jansen uit Apeldoorn. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn verhaal Ockham's scheermes.
Lava organiseert de schrijfwedstrijd sinds 2006, met als doel de belangstelling voor het Nederlandse korte verhaal te stimuleren. Voor het eerst in drie jaar ging de prijs niet naar een Vlaamse auteur. De redactie van Lava, initiatiefnemer van de Brandende Pen, moest ruim vierhonderd inzendingen verwerken. De beste twaalf verhalen zijn gepubliceerd in het nieuwe nummer van Lava.
De Gouden Uil is de jaarlijkse boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk die zich enerzijds richt op literatuur en anderzijds op kinder- en jeugdboeken.
De Gouden Uil 2009 literatuurprijs gaat naar een boek dat belangrijke maatschappelijke thema's aansnijdt, op een manier die: verfrissend en nieuw is, confronterend en hartverwarmend, sensueel en tegelijkertijd een klap in je gezicht. Het boek: 'Alleen maar nette mensen' van Marokkaans uitziende joodse Nederlander Robert Vuijsje.
Peter Verhelst en Carll Cneut kregen de jeugdliteratuurprijs voor hun boek 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'. Wat een winnaars om tussen zoveel klasse alsnog als onbetwiste eerste over de meet te komen. Het winnende boek is dan ook zonder meer volmaakt en van een ontroerende schoonheid. Zowel woord als beeld lijkt uit goud gesmolten.
Prijs van de lezer ging naar Pia De Jong met haar boek: 'lange dagen'.
Tot slot kreeg Els Beerten met haar boek: 'Allemaal willen we de hemel' de prijs van de jonge lezer mee naar huis.
Dimitri Verhulst krijgt 'Inktaap' voor 'De helaasheid der dingen'
Schrijver Dimitri Verhulst heeft de Inktaap'gekregen voor zijn boek 'De helaasheid der dingen'. De Inktaap is de Vlaams-Nederlands-Surinaamse literatuurprijs die door scholieren uit Vlaanderen en Nederland wordt uitgereikt. Andere genomineerden voor de Inktaap waren Arnon Grunberg (Tirza) en Hans Münstermann (De bekoring).
Verhulst kreeg zijn prijs vandaag in deSingel in Antwerpen uit handen van de jeugdige jury van de Inktaap.
De Inktaap is de prijs verbonden aan het gelijknamige Vlaams-Nederlands-Surinaamse leesbevorderingsproject voor de hoogste klassen van het secundair/voortgezet onderwijs en is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland en CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Vorig jaar kaapte Henk van Woerden de Inktaap weg met zijn boek 'Ultramarijn'.