Verleidelijk, die reclame! Vorige week én deze week werkten we rond het thema reclame. We bekeken verschillende reclamespots, bladerden in reclamefoldertjes en ontdekten wat een slogan of slagzin, een merk, een logo, een advertentie en een affiche is. We bedachten de gekste plaatsen waar je reclame kan maken en we maakten ook zelf een leuke affiche van een zelf verzonnen product. We bezochten ook een bakker in de buurt om de openingsuren te bekijken en hier wat oefeningetjes op te maken. Nadien mochten we zelf een leuke reclamespot verzinnen voor een zelf bedacht product! We gebruikten hiervoor onze eigen fantasie en verzonnen een merk, logo en slagzin. En de resultaten waren fantastisch!
* Renzo en Quinten: Mokkaships! En je geneest vanzelf.
* Emma, Amke en Vanessa: Hippie! Deze pakjes laten je vanzelf dansen.
* Bram, Jesse, Niels en Oscar: Spierdrank! Daar word je sterk van!
* Jeff (als Michael Jackson), Willem en Marthe: Pizza Gustafo! Op en top!
Sinterklaas kapoentje... legde wat in ons schoentje... Deze ochtend vertrokken we te voet naar de Kinepolis. Het was een goede wandeling maar de beloning was er: De pieten stonden ons boven in de Kinepolis op te wachten en gooiden met snoepjes. Daarna mochten we met onze klas bij de Sint. We zongen ons liedje van 'Sint houdt van koekjes...' En we kregen een zakje met 'iets lekkers: speculaas' en 'iets gezond: een appel'. Wanneer al de klassen bij de Sint waren geweest begon de film: De gelaarsde kat. Het was een megatoffe en grappige film! Sinterklaas is deze nacht ook in de klas geweest met zijn pieten. Hij schreef een lieve boodschap op het bord. We zijn flink geweest, werkten flink mee... Daarom kregen we allemaal wat lekkers! De pieten hadden onze schoenen wel verstopt, de deugenieten! We kregen enkele leuke spulletjes om mee te spelen in de klas... en dat deden we dan ook! We mochten een hele namiddag spelen! Bedankt lieve Sint, tot volgend jaar !
Er is een kindeke geboren... Neen, het gaat nog niet over Jezus... daar moeten we nog even op wachten! Op 1 december is Leon geboren... het kindje van juf Marijke en Filip. Ja ja, Noah is grote broer geworden! En als er feest wordt gevierd dan zijn we er graag bij! Daarom trok ik zaterdag met Emma richting Heilig-Hartziekenhuis in Tienen om de kleine Leon te gaan bewonderen. Emma was de fotograaf van dienst zodat jullie kunnen meegenieten.
Juf Marijke, trotse broer Noah, lieve Leon en Emma.
Fotograaf van dienst Emma maakt mooie foto's van Leon.
Ik mocht het mooie boelieke ook eens knuffelen... Leon is zooooooo lief en zoooooooooooooo zacht!
Trotse papa Filip met zijn kleine prins.
Nog een dikke proficiat, juf Marijke, papa Filip en broer Noah! Leon is een prachtig boelieke !
Deze namiddag maakten we in onze klas een knutselmap. Omdat wij graag tekenen , schilderen, knutselen,... hebben we een heleboel kunstwerken die we ergens in kwijt moeten. Daarom maakten we zelf onze knutselmap.
We bestudeerden eerst hoe een map er uit ziet. Hoe zien de flappen eruit? Blijven onze tekeningen er dan goed inzitten? Waar moeten we rekening mee houden?
Na veel denkwerk vooraf en na een demonstratie van de juf mochten de kids aan het werk. Flappen afmeten en goed met schilderstape bevestigen, zorg dat de flappen toe kunnen! Een groot papier halen, knutselmap er juist op kleven zodat we genoeg ruimte hebben aan de kanten om om te plooien! Niet te veel knoeien met de lijm, goed uitwrijven zodat onze map er mooi glad uitziet! Nu komt er nog meet- en tekenwerk! En concentreren ! Overal moet een rand van 2 cm afgetekend worden met onze lat en een potlood. We knippen netjes langs de lijnen en maken hoekjes waar de juf het ons toonde. Zo krijgen we een nette, mooie map!
Nadien mooi opruimen en de mappen laten drogen. We stempelen een naamkaartje zodat we weten van wie de mappen zijn want nu lijken ze nog erg op elkaar. Het resultaat tonen we nog niet! We moeten het nog personaliseren: ons naamkaartje komt er nog op en een mooie afbeelding. Misschien kunnen we jullie volgende week wel meer laten zien!
Hoekenwerk 'magie' De afgelopen week zijn we begonnen aan een hoekenwerk rond 'magie'. Deze hoeken kwamen er onder meer aan bod:
We maakten een magisch amulet van zoutdeeg.
We vertelden een griezelverhaal.
We maakten een magisch kunstwerk van 'Magritte' na.
We bestudeerden enkele 'optische illusies' en maakten een werk van de kunstenaar 'Escher' na.
Door een filmpje op internet leerden we hoe de mensen uit de middeleeuwen omgingen met 'heksen'.
2 griezelverhalen waren door elkaar getoverd. We maakten er terug 2 verhalen van .
We leerden Engels met het verhaal 'Nicky at the magic house'.
Toverkunst zit overal, ook in muziek. We mochten luisteren naar het symfonisch gedicht van 'Paul Dukas': De tovenaarsleerling en keken dan naar het filmpje van Walt Disney.
In de boekenhoek bestudeerden we enkele magische wezens zoals de basilisk, de griffoen en de woestijndraak.
Volgende week gaan we hieraan verder werken ... het was al magisch machtig mega leuk !
Happy birthday to you, in de wei staat een koe! En die koe zegt 'I LOVE YOU' 'HAPPY BIRTHDAY TO YOU !!!!!!' Gelukkige verjaardag, lieve Renzo! Bedankt voor je lekkere traktatie en het spelletje!
Elke maand hebben we op school een aandachtspunt. In september vertelden de vrienden van het 2de leerjaar ons hoe we de wereld netjes kunnen houden. We herhaalden nog eens welk afval in welke vuilnisbak moest en hoe we ons milieu properder kunnen maken.
Deze maand was het aan onze klas om het nieuwe aandachtspunt aan te kondigen: Mijn mening telt! We leerden in de klas dat we , als we het niet eens zijn of als we onze mening willen geven, gerust onze mening mogen zeggen! Het moet wel op een beleefde en respectvolle manier gebeuren!
We toonden door verschillende toneeltjes hoe we dat kunnen doen.
Wat is heel belangrijk? WEES BELEEFD ! DOE HET MET RESPECT !
We sloten af met een dansje op een liedje van K3 'geloof in jezelf'. Want dat komt alles wel goed !
Leve de gemachtigde opzichters! Bedankt mevrouw Martine! Wij vinden het fijn dat mevrouw Martine bijna elke ochtend met haar fluovestje en bordje aan het zebrapad staat. De Geldenaaksebaan kan erg druk zijn en automobilisten of fietsers hebben overstekende kindjes niet steeds gezien. Daarom is het erg nuttig dat mevrouw Martine daar staat om te helpen oversteken.
Mevrouw Martine heeft onlangs een examen gedaan om 'gemachtigd opzichter' te worden. Daarom mag ze nu zo'n vestje en bordje gebruiken. Gemachtigde opzichters mogen wel alleen kindjes oversteken of grote mensen met kindjes erbij. Wanneer grote mensen alleen oversteken mag mevrouw Martine niet helpen. Dat staat zo in het reglement.
We wilden mevrouw Martine daarom graag tonen dat we dit fijn vinden. Daarom maakten we in de klas een grappig verkeersbord waarop stond: 'Toeter 3 keer, Martine staat er weer!' Juf Sarah en ik trokken ermee naar de Geldenaaksebaan en spoorden de automobilisten aan om te toeteren , fietsers mochten bellen! We hadden succes want er werd heel wat afgetoeterd!
Nadien hebben we met de hele school nog eens een dikke 'dankjewel' geroepen en kreeg mevrouw Martine een plantje. Nogmaals: Een dikke merci aan onze gemachtigde opzichter, Dankjewel mevrouw Martine!
Gisteren vierden we Amke haar verjaardag. We kregen een lekkere taart en een fijn spel. Superhard bedankt, Amke! Lieve AMKE, we wensen jou nog een superfijne verjaardag! Hipperdepip... hoera !
Binnen ons WO-thema leren we over de taak van een begrafenisondernemer. Het toeval wilt dat Emma haar papa begrafenisondernemer is. Hij was zo lief om ons uit te nodigen op zijn werk: PUES. Heel erg bedankt dat we mochten komen en bedankt voor de fijne uitleg!
Vrijdag gingen we te voet naar het kerkhof aan de Phillipsite.
De poort van het kerkhof bij de sportoase. We zaten allemaal aan de ingang van het kerkhof in een huisje waar je afscheid kan nemen van een dode. We waren gaan kijken naar het columbarium. Waar de oma van Emma lag, Dina Rombauts: 1930-1988. De graven die we leuk vonden hebben we alvast getrokken! Hier 3 familiegraven.
Het monument van één van de vroegere Leuvense burgemeesters: Leopold Vander Kelen. De kindergraven waren er ook! Deze zijn al van wat grotere kinderen. En de strooiweide is er ook!!
Kinderen worden leerkracht! Vandaag mochten kinderen van de klas even de rol van de juf innemen. Een groepje van 5 kinderen van onze klas gaven vandaag de taalles. Gisteren hebben we dit onder de middag geoefend. We deden aan forumlezen. Een moeilijk woord maar een leuke les! Jef was de teamleider. Hij zorgde ervoor dat de les in goede banen liep, duidde kinderen uit de klas aan om te antwoorden en zorgde ervoor dat ieder lid van het team zijn taakje op het juiste moment deed. Bram was de secretaris. Hij zocht moeilijke woorden op en legde die uit aan de klas. Hij mocht ook als enige op het bord schrijven. Willem, Quinten en Marthe kunnen heel goed voorlezen. Ze waren materiaalmeesters en mochten hun stukje tekst voorlezen. We lazen en bespraken een verhaal uit ons lesboek van taal: Pablo. Het nepleerkrachtenteam bedacht 5 sterke vragen over het verhaal waar de kinderen op moesten antwoorden. De andere kinderen van de klas hebben supergoed opgelet en meegewerkt, wat wil je met 5 leerkrachten vooraan! Misschien zitten er tussen de 5 leerlingen wel echte toekomstige leerkrachten! Heel erg bedankt, Jeff, Bram, Quinten, Willem en Marthe, het was een fijne taalles!
Als je gelooft in jezelf, dan komt alles weer goed Want je begint gewoon te stralen En ik beloof je, je kan met een klein beetje moed Die ware ik steeds boven halen
Want jij bent sterker dan je denkt
Ik zie duizend regenbogen op een rij Een zon die nooit verdwijnt Ik zie een vriendin die alles doet met mij En niemand krijgt ons ooit nog klein Ik zal er voor je zijn (Na-na-na-na-na-na-na) Ik zal er voor je zijn
Op het moment dat je denkt, dit gaat helemaal fout Zal iemand jou de hand toereiken Zo een vriendin die je echt met je leven vertrouwt De hele wereld staat te kijken
Want jij bent sterker dan je denkt
Ik zie duizend regenbogen op een rij Een zon die nooit verdwijnt Ik zie een vriendin die alles doet met mij En niemand krijgt ons ooit nog klein Ik zal er voor je zijn
Wat een feest, wat een feest, wat een feest Wat een feest, wat een feest, wat een feest Wat een feest, wat een feest, wat een feest Wat een feest, wat een feest
Ik zie duizend regenbogen op een rij 't Zou Wonderland wel zijn Die donkere wolken zijn voorgoed voorbij En niemand krijgt ons ooit nog klein Ik zal er voor je zijn
Ik zie duizend regenbogen op een rij Een zon die nooit verdwijnt Ik zie een vriendin die alles doet met mij En niemand krijgt ons ooit nog klein Ik zal er voor je zijn (Na-na-na-na-na-na-na) Ik zal er voor je zijn (Na-na-na-na-na-na-na) Ik zal er voor je zijn
Vandaag hadden de kinderen superveel geluk... of misschien net niet? Er waren namelijk 3 juffen in de klas. Juf Ine en juf Caroline komen namelijk stage lopen in onze klas. Ze komen vanaf vandaag enkele donderdagen in onze klas oefenen op 'juf zijn'. Het was vandaag al een supertoffe voormiddag. We zijn begonnen met leuke kennismakingsspelletjes. Juf Ine leerde ons een nieuw woordpakket van spelling. Bij juf Caroline deden we deeltafelspelletjes. Bedankt, juf Caroline en juf Ine!
Jullie komen toch ook naar onze HALLOWEEN-QUIZ ? Op zaterdag 22 oktober om 19.30u mogen de mama's en papa's ons bewijzen hoe slim ze wel zijn! Nog niet ingeschreven? Rep je dan snel naar mevrouw Martine of mail haar via dit emailadres: martinevanhoof@hotmail.com
Vandaag was het herfstschoonmaak in de moestuin! We namen de moestuin nog eens goed onder handen voordat hij aan zijn herst- en winterslaapje mocht beginnen! De pompoenplanten en zonnebloemrestjes gingen in het compostvat.
Met behulp van de kruiwagen vervoerden we het onkruid en de planten die weg mochten naar de compostplaats. Dat ging in het begin niet al te gemakkelijk. De kinderen leerden wat 'teamwork' was. Samenwerken en overleggen was erg belangrijk om met de kruiwagen te kunnen rijden.
Ook de vogelverschrikker mag aan zijn winterslaap beginnen!
We mochten onze oogst van de pompoenplantjes ook binnenhalen. Het zijn misschien wel kleine pompoentjes maar ze zijn superschattig! De rabarber en de aardbeienplantjes mogen tijdens de winterperiode blijven staan en ook de Afrikaantjes mogen nog even in het tuintje van de herfstzon genieten!
In de openluchtklas werkten aan ons kriebelbeestencontract. Wel fijn, in de open lucht werken. We roken, zagen en voelden de herfst ! Heerlijk, dat herfstweertje !
Als het kriebelt moet je .... Naar het ecohuis in Kessel-Lo !
Vandaag gingen we met het 3de en 4de leerjaar met de lijnbus naar het Provinciedomein in Kessel-Lo. Het weer viel heel wat minder mee dan verwacht maar verpakt in een warme trui en regenjas hebben we ons toch goed geamuseerd! In de voormiddag brachten we met het 3de leerjaar een bezoekje aan de speeltuin. We hebben goed geravot, geklommen, kampen gebouwd,.... nat geworden! 's Middags konden we de droogte en warmte opzoeken van de cafetaria.
Na de welverdiende boterhammetjes gingen we snel naar meester Sven. Hij wachtte ons op aan het Ecohuis. We kregen eerst enkele filmpjes te zien over een supersterke meikever, vrijende slakjes, vlijtige samenwerkende mieren en een middagmaaltje van een spin (op het menu stond een sprinkhaan). Meester Sven gaf er heel wat interessante uitleg bij. Bij het filmpje van de vrijende slakken zijn we onder andere te weten gekomen dat een huisjesslak ademgaatjes heeft langs de zijkanten van zijn schild. Hij gebruikt zijn snoetje alleen om te eten.
Na het filmpje gingen we zelf op zoek naar kriebeldiertjes. Met behulp van een speciaal potje met zuigrietjes (en filter) zogen we kleine beestjes in het potje.
We brachten de beestjes mee naar binnen om te onderzoeken onder de microscoop. Knap hoor, een spin, pissebed, duizendpoot,.... supergroot! Die beestjes zijn helemaal niet eng maar juist supermooi! Een spinnetje heeft zachte haartjes, een pissebed 14 pootjes en een duizendpootje zijn pootjes bewegen allemaal op een andere manier! Toch bijzonder... die kriebelwondertjes!
We maakten elk nog een kriebelbeestenhotel met stro, een ijzerdraad en een bloempot... gemakkelijk te maken en het kan onderdak bieden aan een heleboel diertjes! We namen ons potje mee naar huis om een speciaal plekje voor te zoeken in de tuin. Heb je de juf haar potje al zien hangen? Ga dan maar eens snel op zoek in de schooltuin. Maar laat het mooi hangen hé! Misschien is er al een diertje een dutje in aan het doen!
Wat hebben we vandaag geleerd? Als het diertje kriebelt... moet je het niet zomaar met je voet plat trappen! Wij weten nu hoe prachtig het eigenlijk is en hoeveel nut zo'n klein diertje heeft voor onze grote wereld!
(Klik op de bijlagen om de foto's van onze potjes te bekijken !)
Vorige weken leerden we in de klas wat meer over grenzen: De grenzen van België: provincies, gewesten en gemeenschappen. Persoonlijke grenzen: wat vind ik leuk en waar voel ik me minder goed bij? Leren leren: hoe begrens ik mijn werkomgeving zodat ik beter kan werken?
We deden ook een hoekenwerk waarin we grenzen verkenden:
Een verhaal over een jongen die 'over de grens' ging.
Een huis in schaal vergroten .
De plattegrond van je kamer tekenen.
Een wegbeschrijving volgen. Plattegronden van huizen bestuderen.
De plattegrond van de klas met behulp van legoblokken natekenen.
Op een plan van Heverlee en Leuven de grenzen aanduiden.
Gisteren organiseerden het 3de en 4de leerjaar voor de hele lagere school de startviering. We mochten het schooljaar religieus starten in de Abdij van 't Park. Het was een viering vol mooie woorden, toneeltjes, liedjes en dansjes! Het 3de leerjaar speelde het toneel 'Gewoon bijzonder'. Twee hondjes waren precies gelijk... of toch niet? Het 4de leerjaar bracht ons het verhaal van 'de barmhartige Samaritaan'.
We dansten erop los op het liedje van K3 Wie groot is wil klein zijn ... Bedankt, vrienden van het 3de en 4de leerjaar, zonder jullie was het lang niet zo'n mooie mis! We maakten een fijne start voor een ongetwijfeld fijn schooljaar !
Kikker is kikker Maandagmorgend verrasten we de kinderen met een toneelstuk over Kikker. Kikker was heel fier op zichzelf tot op het moment dat hij besefte dat zijn vriendjes dingen konden die hij helemaal niet kon. Eend kan heel goed vliegen en rat kan goed timmeren. Varkentje is mooi roze en kan heerlijke taarten bakken! Haas is erg slim en kan goed lezen.
Kikker kan helemaal niet vliegen, niet timmeren, geen taarten bakken en kan ook niet lezen. Hij werd er erg verdrietig van! Gelukkig zijn de vrienden er om hem te doen begrijpen dat Kikker net heel speciaal is op zijn eigen manier: Kikker is mooi groen, kan goed springen , duiken en zwemmen... en hij is de beste vriend die er is! En zijn vrienden houden erg veel van hem!
Het schooljaar is nog maar net begonnen en de juffen zetten de kinderen al aan het werk... Zo is het ook gegaan in onze klas! Donderdag werd er getest of de kinderen van het derde leerjaar groene vingers hadden. En inderdaad... ze maakten maar al te graag hun handen vuil! Nadien hadden ze echter geen groene maar bruine vingers. Daar kunnen we gelukkig goed tegen! De jongens zorgden eerst dat de grond een beetje voeding kreeg... Op het menu stond heerlijke koeienmest.... njammie! Eens de grond goed voorbereid was konden de jongens aardbeienplantjes planten. Dat wordt smullen! De meisjes zorgden in de openluchtklas dat de klasplantjes een opknapbeurt kregen.
Iedereen is anders, niemand is als jij iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo iedereen is anders, okido! (2x)
Je bent misschien wat eigenzinnig alleen jouw manier is goed maar je moet goed begrijpen dat iemand anders het anders doet!
want, ...
Iedereen is anders, niemand is als jij iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo iedereen is anders, okido!
God heeft ieder mens geschapen bijzonder en heel speciaal met een uniek karakter en zo verschillen we allemaal!
Iedereen is anders, niemand is als jij iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij iedereen is anders, dat is nou eenmaal zo iedereen is anders, okido! (2x)
Gisteren was het de laaste schooldag... eigenlijk de laatste schoolvoormiddag! Ik beloofde jullie dat ik de foto's op de blog ging zetten. Als je op de foto klikt kan je al de foto's bekijken! Nog eens bedankt voor een superplezant feestje en een superplezant schooljaar! Waar is dat feestje? In 't derde was dat feestje!
Na de tentoonstelling moesten plots al de kinderen gaan plassen... vreemd! Ze kwamen terug met een mand vol heerlijke biogroenten. Njammie! Daar zal ik zeker van smullen... in afwachting van onze eigen schoolmoestuinoogst! Met een relaxbon zal ik zeker en vast de tijd vinden om tot rust te komen deze vakantie! In een zelfgemaakt zoekboek kan ik met Emma en Kobe op zoek gaan naar farao's, snoepjes, aapjes,... mooi gemaakt, kunstenaars! Bedankt lieve ouders en kinderen voor deze lieve attenties! Wat me nog het meest ontroerde was jullie lieve blik... een traantje bleef daarom ook niet lang weg! Gelukkig kreeg ik snel een ddddddiiiiiikkkkkkeeeee klasknuffffffeeeeeelllll !
Op de laatste woensdag van het schooljaar stonden de deuren van het 3de en 4de leerjaar open: het was tentoonstelling! We stelden verschillende activiteiten voor die we dit schooljaar gedaan hebben als voorbereiding op de zooklassen. Iedereen mocht ons een bezoekje komen brengen: vrienden, vriendinnen, broers en zussen uit de andere klassen, de juffen, mevrouw Martine, mama's, papa's, oma's, opa's... iedereen was welkom! Klik maar eens op de foto om te kijken wat we voor jullie in petto hadden!
Enkele keren per jaar doen we op school een misviering. Deze keer was het de beurt aan onze klas en aan het 4de leerjaar om de misviering te organiseren. Het begon al swingend met een leuk liedje en dansje van 'de pauw'. We vertelden en beeldden het verhaal van 'Pieter Pauw en Harold Haan' uit.
Aan het einde van het schooljaar vertellen we ook waar we een beetje spijt van hebben en hoe we het volgend schooljaar beter willen doen. We bedanken ook onze vrienden, familie, juffen en mevrouw Martine voor het fijne schooljaar! Er waren tussendoor ook leuke liedjes en mooie muziek, gespeeld door 2 fantastische muzikanten: Noa en Astor. Het 6de leerjaar mocht nog even vooraan bij pastoor Dirk komen om afscheid te nemen van de lagere school. Het was weer een hele mooie viering, bedankt kinderen van het 3de en 4de leerjaar!
Hip hip hoera voor Noa ! Dinsdag vierden we Noa haar fopverjaardag. Noa verjaart eigenlijk in de grote vakantie, op 24 juli. Als activiteitje koos Noa 'poppenkast'. Samen met enkele vrienden en vriendinnen van de klas staken ze een leuk poppenkastverhaal in elkaar. Bedankt Noa, voor de lekkere en mooie taart en voor het supercircuskado ! Dikke zoenen, lieve schat!
Dames en heren, appelen en peren, boeren en boerinnen, Circus Norbertus kan beginnen !
Eerst even kennismaken met Fred en Isabel van 'Cirkus in beweging'. En een beetje opwarmen! Enkele kunstjes van Fred: De Flowerstick, de diabolo, de borden, ... Nu mogen we zelf proberen... We hebben hard gelachen! Nu toont Isabel haar kunstjes, ze is acrobate ! Noa kan er ook al best wat van! Wat een natuurtalent: Bravo Noa! Julie kan ook al lopen op een ton! We hebben ook heel wat 'éénwielerkunstenaars' op school ! We mochten het allemaal eens proberen! De pedalo's waren ook superleuk... we leerden een trukje: sttt ! Op de rollabolla ! Tadaaaaa .... een showtje om mee af te sluiten!
Julie is jarig in de grote vakantie. Omdat we het dan niet kunnen vieren hebben we dat vorige donderdag gedaan. Julie had superlekkere hapjes mee! Krabje, bloemkool, worteltjes, cocktailsaus, kaasje, meloen en worstjes: NJAMMIE ! Als verrassing had Julie ook een boek voor de klas gekocht: 'De tovervinger' van Roald Dahl. Superhard bedankt! In onze klas krijg je op je verjaardag een kroon, een geschenkje en mag je ook enkele activiteitjes kiezen. Julie koos ervoor om geschminkt te worden door de juf: is onze panda Julie niet supermooi? Nog een superdeluxe fijne verjaardag, Julieke !
Weet je nog onze vastenactie? De stoepkrijtactie ten voordele van 'MobileSchool'? Mobile School kon met de opbrengst van onze inzamelactie een nieuw schooltje bouwen. Ze stuurden ons een bedankingsvideo. Neem maar eens een kijkje door op deze link te drukken:
Het leek harig en ja dat was ook zo als je voelde.
Maar het vervelde vel van de slang voelde als een plastic zakje.
We hebben een echt koraal gezien en aangeraakt.
We hebben ook 3 echte skeletten gezien.
Dan hebben we ook nog 2 verschillende geweien gezien.
En ten slotte hebben we onderzocht welke pluim onder de olie zat.
We konden dit ontdekken door er een waterdruppel op te laten vallen, van de vervuilde veer viel dit niet af. Op een tafel moesten we foto's van vogels van klein naar groot leggen (de vogels natuurlijk) en de veren bij de juiste vogels leggen.
MeesterRobbie en mevrouw de gids gaven ons een rondleiding in de zoo.We kwamen veel te weten over dieren. Ze wisten veel over dieren en ze waren ook heel vriendelijk tegen ons. Ze konden heel goed omgaan met de dieren.
We zijn bijvoorbeeld te weten gekomen dat de mannetjesleeuw thuis blijft wanneer de vrouwtjes op jacht gaan.Je zou wel denken dat hij lui is maar het is voor een reden !
De mannetjesleeuw kan namelijk winnen in een gevecht tegen hyenas wanneer deze de welpjes aanvallen.Een vrouwtjesleeuw is daarvoor niet sterk genoeg maar wel snel genoeg om een prooi te vangen.
Nog een weetje:een panter is eigenlijk ook een luipaard maar de stippen zie je niet zo goed door de donkere kleur.Als je goed kijkt (als het zonnetje erop schijnt) zie je ook bij een panter de stippen!
Nog één weetje :Een roze Ibis kan alleen roze blijven eruit zien als hij genoeg garnaaltjes eet.De kleur gaat weg als hij dit niet meer eet.Daarom geven ze hem in de dierentuin extra middeltjes in zijn eten zodat hij roze blijft.
Ziezo hopelijk zijn jullie ook iets te weten gekomen dankzij ons, de gidsen van het 3de leerjaar!
Die was heerlijk . En dan een lekker groot bord met heerlijke spaghetti,maar voor sommige mensen was het te veel. En dan het dessert: een lekker potje yoghurt. Iedereen genoot ervan .Dit dronken we :plat water, bruiswater en limonade .
Maaltijd 2: de soep was tomatensoep met balletjes,en dan het hoofdgerecht : een lekker Koninginnehapje en het dessert was pudding.
Maaltijd 3 :de lekkere kervelsoep was als eerst.
Als hoofdgerecht frietjes MMM met balletjes in tomatensaus en ijsje als dessert.
Sommige wouden cornflakes, sommigen boterhammen, we dronken sinaasappelsap en chocomelk en melk. Daarna moest telkens een ander groepje afruimen en afwassen met de juf. En de rest mocht buiten spelen.
Toen het middag werd gingen we naar de show. Eerst kregen we uitleg over de vos daarna over de chinchilla,de rat,de europese oehoe,de amazonepapegaai en tenslotte de koningspyton . Toenhet namiddag werd gingen we naar een circusshow. Er waren paarden,ezels en er was een wedstrijd om ter eerst een boer laten. De juf won natuurlijk .Robbe deed ook mee aan de show. En hij vond het leuk. Er werd ook een beertje afgeschoten. Maar hij kwam niet meer terug. Iedereen was droevig. Plots kwam het beertje uit de lucht gevallen aan een parachute. En iedereen was weer blij. En op het einde kwamen er parkieten aangevlogen. Toen gaven we een groot applaus . Einde
We begonnen met de apen. We mochten met fruit gooien en dat was leuk. Soms gooiden we 2cm van de rand maar dan kwamen de apen het er wel uit halen.
En de apen waren superschattig. Toen gingen we naar de poema's ,het waren echte kanjers. De mevrouw gooide een stuk vlees in de lucht en de poema's vingen het in één,twee,drie. De poema'swaren met 9 en dit waren al de aapjes en poema's. Daarna gingen we naar de savanne. We kregen uitleg van meester Sjakie over het nieuwe hok dat daar was. Er komen binnenkort giraffen wonen. Daarna gingen we naar het reptielenhuis. Toen lied meester Robbie een muisopeten door een koningspyton: de slang sloeg ineens toe en de muis was dood. Als laatste kregen we uitleg over vogels:een kerkuil,een konijnuiltje en een woestijnbuizerd. einde
Op de zotte beestenquiz waren de juffen verkleed als poetsvrouw. En de vragen waren niet zo moeilijk. Er waren 8 rondes. Er was en fotoronde en een vragenronde ook en 'juist of fout'-ronde en ga zo door . De vragen waren: Wat is en walibi? Uit welk materiaal is een voederbakje gemaakt? Welk dier heeft 1 bult?
Het groepje van Tom,Jasper,Astor en Robbe was gewonnen. Die mochten als eerste de chips eten. Daar na mochten we naar bed.
Dierenverrijking is de dieren eten geven op een leuke manier en dat ze er iets voor moeten doen!!!!!
Een mevrouw had ons getoond hoe wehet moesten doen. ze had van alles klaargelegd: kuikens,vissen,brood,bananen,peer, sinaasappels,koekjes,meloen,blauwe druiven en flessen. Bij de apen hebben we allemaal fruit in
flessen gestoken . Bij de otters hebben we
vissen en dode kuikens in een meloen gestoken. Bij de beren hebben we fruit in brood gestoken. Bij de wasberen ook. De wasberen kregen ook flessen met fruit. We zijn al het eten dan ook aan de dieren gaan geven, samen met de verzorgers. De wasberen wasten hun eten eerst en dan aten ze het pas op . Daarom noemen ze ook 'wasberen'.
Hier zijn de foto's al, lieve capucijnaapjes van me! Hopelijk vonden jullie het een even 'BEESTIGLEUKE' zooklassen als ik. Ik heb alvast veel bijgeleerd over dieren en me BEESTIGGOED met jullie geamuseerd! Volgende week gaan we op de blog wat meer uitleg geven bij de foto's. Nu mogen jullie al eens fijn kijken en herinneringen ophalen met deze foto's! Heel veel lekjes, aaitjes, grolletjes,... ik bedoel kusjes! (dat komt ervan van zo tussen de BEESTEN te zitten)
Deze werkjes maakten we voor moederdag. We hebben er lang en hard aan gewerkt. Het was megaleuk maar wel een beetje moeilijk. Nog een boodschap voor onze mama's: We love you !!!!!!
Met het zonnetje op onze snoet gaat het werken in de tuin best goed! We zaaiden in de klas al pompoenen en erwten. Die hebben we nu overgeplant in de volle grond. Eerst moesten we natuurlijk het onkruid, stenen, afval uit de moestuin verwijderen. Daarna konden we onze plantjes planten. Ze kregen lekker veel water want dat is nodig met dat mooie weer. Over de erwtjes spanden we een net want de vogels lusten ook wel erwten. Het was een heel karwei maar het was superleuk!
De voorbije weken oefenden we in de klas onze vertel- en voorleeskunsten. We gingen voorlezen in het 1ste leerjaar en in de kleuterklassen en mochten ook voor onze familie voorlezen. We maakten een verteltafel of maakten een powerpointpresentatie van de prenten zodat het nog leuker was voor ons publiek.
Vorige week dinsdag gingen we met het 3de en het 4de op stap naar Kessel-Lo, naar het provinciaal domein! We hebben ons in 2 groepen verdeeld. Wij mochten als eerste naar het ecohuis!
In het ecohuis kwamen we vanalles te weten over watervervuiling en hoe we hier iets aan kunnen doen. Wist je dat een douche veel beter is voor het milieu dan een bad? En dat die spaarknop op de toilet echt wel nuttig is? Laat het water ook niet lopen wanneer je je tanden poetst maar vang het eventueel op in een beker en doe dan de kraan dicht.
We namen een kijkje in het riool en zagen in verschillende stappen hoe ons water gezuiverd wordt en hoe het van bij ons thuis naar de zee gaat. We ontmoetten in het riool een heel bekende inwoner: de rat !
We gingen buiten kijken naar een waterzuiveringsinstallatie dat gemaakt is van ... riet!
In het ecohuis mochten we ook proefjes doen met water. Wist je dan één drupje afwasmiddel goed is om een heleboel kleine diertjes die in en op het water leven te doen verdrinken? Door die druppel is de oppervlaktespanning van het water stuk en kunnen ze niet op het water blijven lopen of drijven.
Door een filmpje beseften we dat waterdruppels eigenlijk superoud zijn! Nog ouder dan dino's! Want de druppels die in de tijd van de dino's leefden zijn nu nog steeds bij ons!
Gedurende deze Vastenactie steunen wij het project 'Mobile School' op school. We zamelen geld in voor straatkinderen overal in de wereld. Mobile School probeert hen op weg te helpen naar een betere toekomst. Met hun mobiele schooltjes leren ze kinderen lezen, rekenen, ...
STOEPKRIJTACTIE !!! We gaan donderdag met krijt tekenen op de speelplaats. Wil je ook graag je naam op onze speelplaats? Kom ons dan maar snel centjes geven! Voor één euro geven we je naam een plaatsje en steun je mee 'Mobile school'!
We maakten vorige week kennis met 'Mobile School' en speelden ook een spel. De winnaars waren Robbe, Johanna en Manon... echte straatkinderen-kenners !
Leuk nieuws: Wij mogen met het 3de leerjaar een moestuintje aanleggen op school! We krijgen een plekje in de tuin waar we zelf groenten kunnen zaaien, verzorgen, oogsten, Het is wel wat werk voor een juf en haar tuinders alleen. Gelukkig waren er twee superenthousiaste mamas die mee plannen maakten: Elke (mama van Jasper en Lilian) en Isabelle (mama van Louise, Matthias en Hanna). Zoals je ziet op de fotos zal het schooltuintje zich achteraan in de tuin bevinden. De frambozenstruikjes die we daar eerder plantten werden door een al te enthousiaste tuinman weggemaaid Gelukkig bleef de afbakening overeind en kunnen we die hergebruiken voor onze moestuin. Tegen de nabijgelegen muur komt ook een border met onder andere zonnebloemen, Oost-Indische kers en pompoenen. We vroegen aan de stad Leuven een kompostvat, zodat we op een milieuvriendelijke manier ons tuintje extra vitamientjes kunnen geven.
Op zaterdag 5 maart trokken enkele moedige ouders de tuin alvast in . Mieke (mama van Jan, Tom en Marie), Jeroen (papa van Anna en Jef) , Elke en Peter (ouders van Jasper en Lilian),Bart en Isabelle (ouders van Louise, Matthias en Hanna). De perkjes werden netjes afgebakend en de bovenste graszoden werden verwijderd. De bestaande compostbak werd leeggemaakt. De perkjes werden omgespit, de aarde vermengd met compost en de nieuwe compostbak werd op tegels gezet.
Vorige week zaaiden we de aangekochte zaden eerst in de klas:doperwten, de klassieke pompoenen en boterpompoenen gleden door de groene vingers.We hebben een lekker zonnige klas, dus hopelijk zullen de zaadjes goed groeien.
Binnenkort zijn de radijsjes, zonnebloemen, Oost-Indische kers en sterafrikaantjes aan de beurt. Maar die kunnen we in de volle grond zaaien.
De lente is op komst! Bloemen komen uit hun bollen piepen waar de zon is gebleven. De paasboom staat in onze klas... het aftellen tot Pasen is begonnen! Elke dag komt er een versiering bij in de boom. 40 versieringen, 40 dagen tot Pasen.
In de lente zie je ook veel jonge dieren rondspringen in de wei. Zo ook in de wei van Merel. Merel , Maud en juf An brachten hun lammetje mee naar school. Mekkie is nog maar net geboren en hij mag al mee de les volgen in het 3de leerjaar! We brachten eerst een bezoek aan het 1ste leerjaar, de klas van Maud.
Daarna kwam Mekkie mee naar onze klas en heeft hij flink opgelet tijdens Godsdienst. Hij knabbelde ook wel een beetje aan onze schrijfleitjes.
Na Godsdienst deed Mekkie mee taal. Hij voelde zich al een echte meester. Wel een meester die stiekem in een hoekje onder een bank gaat pipi doen... de deugeniet! Fijn, zo een lammetje in de klas. Maar het was toch een klein beetje moeilijker om op te letten.
Dinsdag kwam Jan De Kinder op bezoek in onze school. Hij vertelde ons enkele van zijn verhalen, met en zonder prenten. Wat kon hij goed vertellen! We hingen aan zijn lippen. Hij tekende een stier op het bord... de stier met de mooie benen... net zoals in zijn gelijknamige prentenboek. Hij vertelde ons een spannend verhaal van een huisje bij hem in de buurt... een verlaten huisje waar 30 jaar geleden Berta woonde... tot ze op een geheimzinnige manier plots verdween...
Blokkenbouwsels bouwen in de klas: Bij metend rekenen leren de kinderen over 'blokkenbouwsels'. Hoe kunnen we dit beter begrijpen dan door het te doen? Daarom bouwden we een hele rekenles lang bouwsels... het was een hele leuke rekenles!
Vrijdag gingen we met het 3de en het 4de naar Museum M. Elke klas kreeg een gids.
Wij speelden met het 3de leerjaar het spel 'Leuven, Leuven aan de wand'. Een reuze Wat-is-het?-spel wachtte op ons waarbij we , volgens de regels van het bekende spel, zo snel mogelijk het juiste kunstwerk moesten proberen te raden.
Vervolgens trokken we het museum in op zoek naar de kunstwerken.
Dit kunstwerk noemt 'Miranda en Isala Van Diest', getekend door Pierre Joseph Steger in 1855. Deze zussen waren niet echt van Diest, ze waren van Leuven! Isala wilde graag dokter worden, net zoals haar vader. Maar in die tijd konden meisjes in België nog niet studeren voor dokter, dus haar ouders hebben haar in het buitenland laten studeren. Gelukkig kunnen wij vandaag wel alles studeren wat we willen, hé meisjes!
Dit is de 'Koningsketen van de Sint-Jacobsgilden'. Een gilde is een groep mensen met hetzelfde beroep. Hier gaat het over de gilde van de boogschutters. In de Middeleeuwen was er elk jaar in Leuven een schietwedstrijd. Deze wisseltrofee ging naar de beste boogschutter van dat jaar. Het jaar nadien kreeg dus de winnaar van dat jaar de ketting.
In de Middeleeuwen was er een vreselijke ziekte waaraan 3/4 van de mensen in Leuven stierven: De pest. Dit schilderij is 'De Pest in de Sint-Jacobsparochie in Leuven' en werd geschilderd in 1578. In die tijd waren en nog niet zo'n goede dokters en medicijnen als nu en de mensen waren ook niet zo hygiënisch. Ze mochten zomaar hun pipi en kaka uit hun 'pispot' uit het raam , recht op de straat gooien... wat een viespeuken! Er is al zoveel verbouwd aan de Sint-Jacobskerk dat je het bijna niet zou herkennen. Het rechtse torentje, dat is nog origineel uit de Middeleeuwen!
Herken je deze plaats? Het is 'De oude vismarkt in Leuven', geschilderd in 1871. In die tijd liep de Dijle nog op de vismarkt en kon men de verse vis zien zwemmen in de rivier. Vissers kwamen met hun boten aan op de vismarkt om hun vis te verkopen. Na verloop van tijd heeft men de vismarkt herbouwt , maar de Dijle stroomt nog steeds onder de vismarkt. We mochten even discussiëren wat we ervan vonden: open rivieren in de stad of liever niet? Onze meningen waren verdeeld: rivieren kunnen soms stinken, mensen gooien er afval in, ... maar water is ook mooi, er leven dieren in en op.... Wat denken jullie ervan?
Zoals jullie zien hebben we weer heel wat bijgeleerd. We hebben wel niet alle kunstwerken in het museum kunnen bekijken. Misschien voor een volgende keer!?
Hoekenwerk 'ziekenThuis' We hebben de afgelopen maand heel wat geleerd over het ziekenhuis en alles wat daar bij hoort. Als afsluiting deden we nog een hoekenwerk. Hier zie je enkele van de taakjes die we moesten uitvoeren:
Hoe zag de gezondheidszorg er vroeger uit ?
Maak een grafiek van het gewicht en de lengte van de leerlingen van de klas.
Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed ! We maakten in de klas geen nieuwe hoeden maar deze prachtige kronen ! En eigenlijk gaat het liedje in onze klas zo: Dertienkoningen, dertienkoningen, geef mij een nieuwe kroon !
Maandag 17 januari gaan we naar het toneelstuk Caroussel des moutons . Een toneelstuk vol circustoeren: jonglerie, acrobatie, muziek en veel humor. Pret verzekerd ! Wil je al een kijkje nemen? Klik dan op de prent ! Vergeet vooral niet te genieten van de mooie muziek! Veel luisterplezier !
Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria! Hipperdepip hoera voor Francesca ! Ze werd op 3 januari 8 jaar. Vandaag vierden we haar fopverjaardag in de klas! Een hele gelukkige verjaardag, lieve meid!