>
Inhoud blog
  • SEDUM telephium of hemelssleutel.
  • CHORESEROL verlagend
  • LAVENDEL
  • Goudsbloem (Calendula officinalis)
  • eerste skeeler wedstrijd Marijke
  • TANDPASTA TEGEN BRANDWONDEN
  • kinderen in India
  • FOLIUMZUUR
  • HOE TEEL IK ZELF KRUIDEN
  • power over INDIA
  • INDIA het land van uitersten
  • YLANG YLANG
  • Roos GERARIUM
  • MAROKKAANSE ROOS Roza Centifolia
  • SANDELHOUT
  • TEATREE
  • wat een gelukkige tijd
  • PATCHOELI
  • HET MAKEN VAN KRUIDEN AZIJN
  • GEDROOGDE BLOEMEN EN KRUIDEN
  • EVEN OM NA TE DENKEN of je in God gelooft of niet
  • CEDERHOUT
  • ECZEEM
  • DIAREE
  • Chronische rugpijnen
  • BRONCHITIS
  • BLAASONTSTEKING
  • BACTERIEWEREND
  • Bloedzuiverend
  • BLOEDDRUK ( te hoge )
  • Als ik in INDIA ben
  • TINTCTUREN IN - EN UITWENDIG GEBRUIK_
  • Ylang-Ylang
  • Sandelhout
  • BLOEDARMOEDE
  • Mijn reis naar Jaen
  • AMANDELEN
  • HUIDVERZORGING EN HAARVERZORGING
  • INDISCHE THEE
  • KOMIJN
  • CITROENMELISSE
  • BERNAGIEBLOEMEN THEE
  • BERNAGIEBLAD THEE
  • ANIJSZAAD
  • THEE
  • SAFFRAAN
  • VENKEL
  • THIJM
  • ROZEMARIJN
  • SALIE
  • PIMPERNEL
  • POSTELEIN
  • Oregano
  • MARJOLEIN
  • MUNT
  • MARJOLAAN OF OREGANO
  • MIERIKSWORTEL
  • MIERIKSWORTEL boter
  • LAVAS
  • LAURIER
  • KOMIJN
  • KNOFLOOK
  • CURRY
  • KARDAMOM
  • KARWIJ ( of kummel )
  • Kaneel ( Ceylonkaneel )
  • HYSOP
  • DRAGON
  • DILLE
  • CITROENMELISE
  • BONEKRUID
  • BIESLOOK
  • BASILICUM
  • ANIJS
  • GEBRUIK VAN DE KRUIDEN
  • MASSAGE OLIE (hete olie)
  • ZONNEBLOEMOLIE
  • WONDEROLIE
  • WALNOTENOLIE
  • TEUNISBLOEMOLIE
  • ST. JANSKTUIDOLIE
  • SOJAOLIE
  • ROZENBOTTELZAADOLIE
  • PERZIKPITOLIE
  • OLIJFOLIE
  • MASADAMIAOLIE
  • LIJNZAADOLIE
  • KOKOSVETOLIE
  • DRUIVENPITOLIE
  • HAZELNOOTOLIE
  • BERNAGIEOLIE
  • AVOCADO - OLIE
  • AMANDELOLIE
  • MASSAGE OLIE
  • MAROKKAANSE ROOS Roza Centifolia
  • MAJORAAN OF OREGANO
  • SALIE
  • VALERIAAN
  • EXTRACT VAN SPECERIJEN
  • THIJM
  • Roos GERARIUM
  • Pepermunt
  • NOOTMUSKAAT
  • VENKEL
  • ROZEMARIJN (Rosariums officials )
  • MIERIKSWORTEL
  • ZURING
  • MIRRE
  • EINDE VAN DE KRUIDEN
  • ANIJS
  • BASILICUM
  • BERGAMOT
  • LAVAS
  • BERK
  • BONENKRUID
  • DILLE
  • DUIZENDBLAD
  • ENGELWORTEL
  • FOELIE ( NOOTMUSCAAT )
  • GEMBER
  • GENTIAAN
  • JASMIJN
  • JENEVERBES
  • HOP
  • HYSOP
  • KAMILLE ( roomse )
  • KARWIJ
  • KAJEPUT
  • VALERIAAN
  • KAMILLLE ( echte )
  • LAURIER
  • MARJOLEIN
  • KANEEL Ceylonkaneel
  • LAVENDEL
  • LIMOEN
  • EUCALYPTUS
  • CITROEN
    Archief per maand
  • 11-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 02-2008
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 09-2005
    kruiden en gebruik INDIA

    Ik zal me even voorstellen mijn naam is Leentje en wordt op 5 mei 50 jaar. Voor de tweede maal getrouwd met Bittu van Indische nationaliteit en Sikh. Ik heb 4 kinderen uit mijn eerste huwelijk. En 1 kind uit mijn tweede huwelijk. 1 kleinkind Milo en het tweede opkomst van mijn ander dochter. Vanwaar mijn interesse voor kruiden: Ik zeg altijd bij mijn eerste bezoek aan India zijn de geuren van kruiden in mijn neusgaten blijven zitten. En zo is dit stilaan gegroeid. Mijn dagelijkse voeding is gevarieerd Belgisch en Indisch maar mijn voorkeur gaat naar het Indisch waar ik zo verlekkerd op ben. In Indisch eten worden veel kruiden gebruikt de bedoeling hiervan is: Door de hoge temperaturen en de minder hygiënische omstandigheden worden de kruiden gebruikt om mogelijke infecties van maag en darmen tegen te gaan. Het is niet de bedoeling van dit blog doktertje te gaan spelen of advies te geven. Het belangrijkste is nog altijd op de eerste plaats de dokter of homeopaat, naast de gewone medicatie kun je extra kruiden gebruiken, de meeste zijn niet schadelijk. Ik wil mijn zoekwerk ten dienste stellen. Binnen onafzienbare tijd, zal ik mijn pakken en zakken bijeen nemen en samen met mijn man en jongste dochter vertrekken naar mijn tweede thuisland. INDIA het land waar ik zo van hou. We zullen ons leven daar verder zetten in de hoop te vinden, wat we hier niet meer kunnen vinden.Ik hoop dat deze blog dan ook in de toekomst meer wordt dan alleen kruiden,maar dat je beetje bij beetje India gaat ontdekken, waar het leven heel anders is dan bij ons. Als ik in India ben, is dat een groot wonder, dan wil ik er zoveel mogelijk zien. Ik ben zo verliefd op dit land, deze nieuwe wereld, waarin ik geleidelijk een ander mens wordt. India is zo'n boeiend land, een fascinerend land van paleizen en tempels van goden en godinnen, van Hindu’s, Sikhs enz….. , van kasten en paria’s. India is een land waar alles anders is als bij ons, India maakt een ander mens van u. Wie India heeft bezocht, zal nooit meer zijn zoals voorheen was. U leert relativeren, U gaat inzien dat er nog en andere kant aan het menszijn zit, dan die welke u hier in de luxueuze,. gehaaste, westerse wereld leerde kennen U zult het begrip “Tijd” anders gaan interpreteren. Tijd bestaat immers niet in India. Het is de gehaaste mens die de tijd heeft gemaakt . En in India hebben de mensen geen haast. Wie door de gids van het reisbureau van het ene monument naar het andere wordt gejaagd, zal uiteraard weinig van India leren kennen en begrijpen. India behoort u in alle rust te leren kennen, Doe het rustig aan, de eerste dagen niet alleen om aan het klimaat te wennen, maar veeleer om te herstellen van de cultuurschok, die u bij een eerste kennismaking met India onherroepelijk oploopt. Ontvlucht de schok niet. Ga hem tegemoet en verwerk hem. Dan zult u inzien dat niet al het negatieve negatief is, dan zult u leren begrijpen waarom de armoede, die wellicht helemaal geen armoede is bestaat en waarom het verschijnsel bestaat zoals het bestaat . Dan zult u van uw vooroordelen over India …..gaan houden . U zult ernaar verlangen en gaan behoren tot de grote schare mensen die iedere kans aangrijpt om weer te kunnen genieten van de mooiste en ontroerendste ervaringen die zij in hun leven deelachtig zijn geworden: de ervaringen die India hen heeft geboden en weer zal bieden.
    30-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAFFRAAN

    eigenschappen :
                         werkt krampstillend, goed voor de spijsvertering, versterkt de maag en bevordert de bloedsomloop

     

    Wordt gebruikt in kerrieschotels, soep , rijst, couscous, likeuren, en kaas om deze te kruiden en te kleuren

     

    30-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VENKEL

     

    mag meekomen: peulvruchten, groenteslaatjes, sausen, visgerechten, kruidenazijn, gebak

    29-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THIJM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    mag meekomen : frisdrank en likeur, aardappelen, koolsoorten, peulvruchten, tomaten, wortelen, spinazie, sausen,

    soepen, visgerechten, in alle vleessoorten, kruidenzout

    28-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ROZEMARIJN

     

    Mag meekoken : eiergerechten, tomaten, groenteslaatjes, sausen, soepen, visgerechten, in vleesgerechten, kruidenazijn

    27-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SALIE

     

    meekoken : frisdrank, en likeur, spinazie, sausen, soepen

    Salie 1 jaar luchtdicht bewaren

    Te gebruiken in wit vlees soepen, groenten, osso bucco , schapenvlees, gans en eend.

    26-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    25-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PIMPERNEL

     

    Mag niet meekoken frisdrank, likeur, in ijsblokjes, eiergerechten, in groenten, sausen, visgerechten, kruidenazijn

    25-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POSTELEIN

     

    rauw of gekookt in soep mayonaise , omelet, geraspte worteltjes of aardappelpuree, kropsla en tomaten.

    Is rijk aan calcium, kalium, magnesium, bevat veel vit. A wat vit. C en ijzer.

    Het werkt vochtafdrijvend, krampstillend, en reinigend.

    24-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oregano

     

    Een takje oregano in een flesje olie of azijn doen, krijgt de olie een zeer aparte smaak.

    23-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARJOLEIN

     

    Mag meekoken en braden aardappelen, peulvruchten, tomaten, groente- slaatjes, sausen, soepen, gevogelte, rund en

    kalfsvlees, varkensvlees, worst en gehakt

    22-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    21-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MUNT

     

    Mag meekoken frisdrank, likeur, eiergerechten, aardappelen, koolsoorten, tomaten, wortelen, groenteslaatjes, sausen, soepen,

    visgerechten, schapenvlees, kruidenazijn, fruitbereidingen

    21-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARJOLAAN OF OREGANO

     

    tomaatgerechten, slasauzen, groenten ( uien, spinazie, courgette, aubergine, )

    vis, schelp - en schaaldieren, peulvruchten, eieren, vlees, gevogelte en worst

    20-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    19-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIERIKSWORTEL

     

    Mag niet meekoken in ijsblokjes, sausen, visgerechten, schelpdieren, ragout, rund en kalfvlees,

    Varkensvlees, worst en gehakt, kruidenazijn,

    zure room, vruchtensappen, pasta’s

    19-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIERIKSWORTEL boter

     

    doe ¼ kop boter of plantaardige boter in een kom en laat die zacht en smeuig worden, voeg er 1 eetlepel verse mierikswortel bij of 1 theelepel mierikswortel -korrels en vermeng het goed. De kom afdekken met een bord en minstens ½ uur laten staan

    18-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAVAS

     

    Mag meekoken aardappelen, peulvruchten, wortelen, groente, slaatjes, sausen, soepen, visgerechten, alle vleessoorten, kruidenazijn

    17-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAURIER

     

    Mag meekoken wortelen, soepen, visgerechten, barbecue,

    Gevogelte, rund en kalfsvlees

    16-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOMIJN

     

    mag niet meekoken : koolsoorten, tomaten, barbecue,wortelen, ragout, stoofvlees, wordt en gehakt, gebak, brood

    roosteren en stuk wrijven voor een milder aroma bak de zaden in olie en stuk wrijven

    15-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    14-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KNOFLOOK

     

    mag meekoken : eiergerechten, tomaten, sausen, soepen, visgerechten, alle vleessoorten

    14-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    13-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CURRY

     

    In vlees , vis, linzen, en groentegerechten, varkens lam en kipgerechten,

    soep groenten, pasta, rijst, sauzen, mayonaise en boter

    13-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KARDAMOM

     

    Kan gebruikt worden in gebak, koekjes, marinades, koud vlees, wijn en likeur.

    Wordt gebruikt in vis , rijst, omeletten, Indiase kerries.

    12-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    11-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KARWIJ ( of kummel )

     

    frisdrank en likeur in ijsblokjes, koolsoorten,wortelen, groenteslaatjes, sausen, soepen, ragout, runds- en kalfsvlees, schapevlees,

    stoofvlees, varkensvlees, worst en gehakt

    11-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaneel ( Ceylonkaneel )
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gemalen kaneel heeft een sterkere aroma maar blijft minder lang vers

    Wordt gebruikt in taart, gebak, glûwein, pudding, pannekoeken, compote, soep, vlees, tomatenpuree, groenten , couscous, pasta’s, marinade.

    Werkt krampstillend, ontsmettend, dient als ontwormingsmiddel en stimuleert de bloedsomloop.

    10-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HYSOP

     

    mag niet meekoken: peulvruchten, wortelen, groenteslaatje, sausen, soepen, visgerechten, gevogelte, wild,

    09-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    08-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRAGON

    Sla, eiergerechten, sausen, soepen, vis, gevogelte, lever en niertjes, kruidenazijn

    Kruidenazijn

    Pluk een aantal takjes dragon met veel blad eraan, in pot doen, witte azijn of appelazijn 2 weken laten trekken. Azijn zeven in fles doen en doe de dragon weg of 1 opgehoopte lepel gedroogde dragon op een halve liter azijn 2 weken laten trekken.

    08-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DILLE

     

    mag niet meekoken en braden koolsoorten, peulvruchten, tomaten, spinazie

    groenteslaatjes,sausen, soepen, visgerechten, alle vleessoorten,kruidenazijn gebak

    07-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CITROENMELISE

     

    Eigenschappen

    Antidepressief, baarmoederversterkend, darmgasverdrijvend, koortswerend, krampstillend, maagversterkend, opwekkend, menstruatiebevorderend, opwekkend, spijsverteringsbevorderend, zenuwversterkend, zweetdrijvend, insecticide

    Parfum

    Verzachtend, kalmerend, opbeurend, regulerend, sedatief, troostend, versterkend, revitaliserend, beschermend, antidepressief

    Ter behandeling van:

    Huidverzorging

    Allergieën, insectenbeten,

    Luchtwegen

    Astma, bronchitis, hoesten

    Spijsvertering

    Koliek, indigestie, misselijkheid,

    Zenuwstelsel

    Angst, deppressie, hypertensie, slapeloosheid, migraine, overspannenheid, shock, duizeligheid

    Insectenwerend

    Bedwelmend bij Grote Doses

    De thee werkt bij maagklachten en bij buikkrampen. Bovendien is het een prima kalmeringsmiddel.

    Sterke citroenmelissethee is zelfs een prima slaapmiddel

    Neem 30 gr citroenmelisse op ruim een halve liter kokend .Een kwartier laten

    Trekkend daarna afkoelen. Drink er veel Van. Suiker en citroensap geven de thee een

    Extra lekker smaakje.

    06-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BONEKRUID

     

    mag meekoken en braden eiergerechten, koolsoorten, peulvruchten, spinazie,

    groenteslaatjes, sausen, soepen, wild

    05-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIESLOOK

     

    in ijsblokjes, eiergerechten, aardappelen

    tomaten, wortelen, spinazie, groenteslaatjes, sausen, soepen, visgerechten,

    in alle vleessoorten

    Bieslook bij koude gerechten, salades mayonaise ,schaal en schelpdieren, pasta’s

    04-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    03-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BASILICUM
    BASILICUM

    mag meekoken en braden

    frisdrank en likeur, in ijsblokjes,eiergerechten, peulvruchten, tomaten, wortelen,

    groentenslaatjes, sausen, soepen, visgerechten, in alle vleessoorten, kruidenazijn

    03-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    02-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANIJS
    ANIJS

    mag meekoken en braden

    blaadjes, zaadjes in frisdrank en likeur en in ijsblokjes, gebak.

    02-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEBRUIK VAN DE KRUIDEN
    Nu volgt er een hint welke kruiden u kunt gebruiken in eten en likeuren

    01-04-2007 om 00:00 geschreven door leentje50  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

       

    Gastenboek
  • groetjes uit Heusden - Zolder
  • Hallo! :-)
  • scherven
  • Je hebt een interessant blogje!
  • Kwam even een kijkje nemen, heel interesant blogje.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs