Dit heb je nodig: 1 dl witte wijnazijn 1 dl water 50 g. dragon, blaadjes én stelen 3 sjalotjes, fijngesnipperd 1 theel. witte peperkorrels, gekneusd zout 250 g. boter 4 eierdooiers Zo maak je het klaar: breng azijn en water samen met de sjalotjes, peperkorrels, zout en de stelen van de dragon aan de kook en laat tot de helft inkoken. Zeef en houd apart. Snijd de dragonblaadjes fijn. Klaar de boter door deze zachtjes te laten smelten tot er witte vlokken op de bodem blijven liggen. Giet de klare boter af. Roer de eierdooiers los met het ingekookte azijn-watermengsel. Doe er beetje bij beetje de geklaarde boter bij en klop tot je een gladde saus bekomt. Werk de saus af met de gesneden dragon.
TIP: Als je 1 kop room toevoegt, gaat de saus niet schiften, kan je ze langer bewaren en makkelijker opnieuw opwarmen.
12-04-2009 om 17:19
geschreven door bds
Mayonaise
Alvast een gouden raad: zorg ervoor dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn!
Dit heb je nodig: 1 ei 500 ml arachideolie of zonnebloemolie 1 eetl. mosterd 1 eetl. citroen peper zout Zo maak je het klaar: Meng het ei met de mosterd en kruid met peper en zout. Giet in een fijne straal de olie erbij en roer tot je een gladde massa hebt. Voeg verder beetje bij beetje olie toe, klop onophoudelijk in eenzelfde tempo tot de mayonaise stijf is geworden. Doe er dan een beetje citroen bij: proeven!
TIP Je kunt de mayonaise witter maken door er een scheutje water bij te doen.
12-04-2009 om 16:52
geschreven door bds
Asperges met Italiaanse ham en mozzarella
Dit heb je nodig voor 2 personen een bussel witte en een bussel groene asperges een paar plakjes Italiaanse ham een paar plakjes Mozzarella olijfolie peper zout een paar blaadjes basilicum ciabattabrood Zo maak je het klaar Schil de asperges en breek het houterigeuiteinde eraf. Kook ze beetgaar in zout water en laat goed uitlekken. Schik op borden en beleg met met de ham en mozzarella. Bedruppel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Werk af met de basilicum. Serveer met plakjes ciabatta.
12-04-2009 om 14:24
geschreven door bds
Vitello tonato
Dit heb je nodig voor 4 personen 200 g. kalfsfilet 1 klein blikje tonijn 150 g. zelfgemaakte mayonaise 1 eetl. ketchup 1 potje appelkappers ( grote kappertjes met het steeltje er nog aan) 1 klontje boter peper en zout Zo maak je het klaar: Bak de kalfsfilet kort in wat hete olie. Gaar het vlees verder in een oven van 70°C en dit ongeveer 1 uur. Laat het vlees afkoelen, zodat het dun gesneden kan worden. Doe de tonijn in een maatbeker samen met de mayonaise, de ketchup, wat peper en eventueel zout. Mix het geheel tot een homogene massa. Snijd dunne plakjes van de kalfsfilet en schik ze op de borden. Werk af met tonijnmayonaise en appelkappers.