Inhoud blog
  • Varkenskotelet 'Blackwell'
  • Soepje van witte chocolade, kokos en bosvruchten
  • paaskoekjes
  • Bearnaise
  • Mayonaise
    Zoeken in blog

    KOOKBOEK

    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet 'Blackwell'
    Dit heb je nodig voor 4 personen
    4 varkenskoteletten (spiering)
    peper, zout en nootmuskaat
    arachideolie
                                       instant roux
                                       1 bokaal kalfsfond
                                       1 pot pickles
                                       room
    Zo maak je het klaar
    Gooi wat vuurkruiden op de hete
    houtskool.
    Kruid de koteletten met peper, zout en
    nootmuskaat.
    Leg het vlees op de hete grill, die met wat
    olie is ingewreven.
    Zorg ervoor dat het vlees nog een klein
    beetje rosé blijft.
    Verwarm de kalfsfond en voeg ongeveer
    3 flinke eetlepels pickles toe en een
    scheutje room.
    Kruid met peper en zout.
    Laat de saus zachtjes koken en bind met
    bruine roux.

    26-04-2009 om 15:16 geschreven door bds


    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepje van witte chocolade, kokos en bosvruchten
    Dit heb je nodig voor 4 personen
    250 cl room
    120 g. witte chocolade
    80 g. magere yoghurt
                                     80 g. kokosmelk
                                     bosbessen, braambessen, bosaardbeien
                                     naar keuze
                                     enkele muntblaadjes
    Zo maak je het klaar
    Verwarm de room op een zacht vuurtje.
    Smelt hierin de chocolade en giet er
    de kokosmelk bij.
    Laat goed afkoelen en doe de magere
    yoghurt erbij.
    Mix het geheel goed.
    Serveer het soepje ijskoud in diepe
    borden.
    Werk af met de bosvruchten en
    enkele blaadjes munt.

    19-04-2009 om 12:49 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paaskoekjes
    Dit heb je nodig
    350 g. boter, op kamertemperatuur
    190 g. bloemsuiker
    60 g. amandelpoeder
    5 g. vanille
    5 g. zout
    2 g. kaneel
    2 eieren
    500 g. bloem
                                         Voor het glazuur
                                        
    1 eiwit                            
                                         120 g. bloemsuiker
                                         ev. voedingskleurstof
    Zo maak je het klaar
    Roer de boter los en meng er
    bloemsuiker, amandelpoeder, vanil-
    le, zout en kaneel door. Voeg nu een
    voor een de eieren toe en meng.
    Schep er als laatste de bloem onder.
    Laat ca. 3 uur rusten in de koelkast.
    Rol het deeg uit tot 3 mm dikte.
    Steek er met een vormpje koekjes
    uit, verdeel over een bakplaat be-
    legd met bakpapier en bak 6-7 min.
    in een voorverwarmde oven op
    19°C.
    Meng voor het glazuur het eiwit
    met de bloemsuiker en eventueel
    de kleurstof. Spuit op de koekjes en
    laat verkorsten.


    19-04-2009 om 11:33 geschreven door bds


    12-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bearnaise
    Dit heb je nodig:
    1 dl witte wijnazijn
    1 dl water
    50 g. dragon, blaadjes én stelen
    3 sjalotjes, fijngesnipperd
                                                1 theel. witte peperkorrels, gekneusd
                                                zout
                                                250 g. boter
                                                4 eierdooiers
    Zo maak je het klaar:
    breng azijn en water samen met de sjalotjes, peperkorrels, zout en de stelen van de dragon aan de kook en laat tot de helft inkoken.
    Zeef en houd apart.
    Snijd de dragonblaadjes fijn.
    Klaar de boter door deze zachtjes te laten smelten tot er witte vlokken op de bodem blijven liggen.
    Giet de klare boter af.
    Roer de eierdooiers los met het ingekookte azijn-watermengsel.
    Doe er beetje bij beetje de geklaarde boter bij en klop tot je een gladde saus bekomt.
    Werk de saus af met de gesneden dragon.

    TIP:
    Als je 1 kop room toevoegt, gaat de saus niet schiften, kan je ze langer bewaren en makkelijker opnieuw opwarmen.


    12-04-2009 om 17:19 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mayonaise
    Alvast een gouden raad: zorg ervoor dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn!

    Dit heb je nodig:
    1 ei
    500 ml arachideolie of zonnebloemolie
    1 eetl. mosterd
                                                  1 eetl. citroen
                                                  peper
                                                  zout
    Zo maak je het klaar:
    Meng het ei met de mosterd en kruid met peper en zout.
    Giet in een fijne straal de olie erbij en roer tot je een gladde massa hebt.
    Voeg verder beetje bij beetje olie toe, klop onophoudelijk in eenzelfde tempo tot de mayonaise stijf is geworden.
    Doe er dan een beetje citroen bij: proeven!

    TIP
    Je kunt de mayonaise witter maken door er een scheutje water bij te doen.

    12-04-2009 om 16:52 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met Italiaanse ham en mozzarella
    Dit heb je nodig voor 2 personen
    een bussel witte en een bussel groene asperges
    een paar plakjes Italiaanse ham
    een paar plakjes Mozzarella
    olijfolie
                                             peper
                                             zout
                                             een paar blaadjes basilicum
                                             ciabattabrood
    Zo maak je het klaar
    Schil de asperges en breek het houterigeuiteinde eraf.
    Kook ze beetgaar in zout water en laat goed uitlekken.
    Schik op borden en beleg met met de ham en mozzarella.
    Bedruppel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
    Werk af met de basilicum.
    Serveer met plakjes ciabatta.

    12-04-2009 om 14:24 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitello tonato
    Dit heb je nodig voor 4 personen
    200 g. kalfsfilet
    1 klein blikje tonijn
    150 g. zelfgemaakte mayonaise
    1 eetl. ketchup
                               1 potje appelkappers ( grote kappertjes
                               met het steeltje er nog aan)
                               1 klontje boter
                               peper en zout
    Zo maak je het klaar:
    Bak de kalfsfilet kort in wat hete olie.
    Gaar het vlees verder in een oven van 70°C en dit ongeveer 1 uur.
    Laat het vlees afkoelen, zodat het dun gesneden kan worden.
    Doe de tonijn in een maatbeker samen met de mayonaise, de ketchup,
    wat peper en eventueel zout.
    Mix het geheel tot een homogene massa.
    Snijd dunne plakjes van de kalfsfilet en schik ze op de borden.
    Werk af met tonijnmayonaise en appelkappers.

    12-04-2009 om 13:19 geschreven door bds


    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knolseldersoepje
    Dit heb je nodig voor 4 personen:
    2 uien, fijngesnipperd
    1 knolselder, geschild en in stukken gesneden
    olie
    1 l water
    peper en zout
                          Voor de pesto
                          Handvol platte peterselie
                          Handvol kervel
                          Handvol jonge spinazie
                          Eventueel handvol brandnetel
                          ( Dit is een echte mineralen bom)
                          2 eetlepels walnoten
                          1/4 l olijfolie
    Zo maak je het klaar:
    Stoof de ui in wat olie en voeg de knolseldr toe.
    Doe er water bij en laat de soep ca. 20 min. doorkoken.
    Voeg indien nodig extra water toe.
    Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
    Mix voor de pesto alle ingrediënten.
    Serveer de soep samen met een lepeltje pesto.

    Tip:
    Doe de rest van de pesto in een bokaaltje met schroefdop en bewaar max. 4 dagen in de koelkast.

    16-03-2009 om 21:08 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidentuiltje
    Kruiden tuiltje:
    Boeket maken van algemene basis kruiden die gebruikt worden in allerlei gerechten. Samengebonden met een gewoon touw, geen gekleurd touw gebruiken. ( Kan af gaan zodat je bv. blauwe soep hebt!)

                              - Peterselie
                              - Thijm
                              - Kervel
                              - Rozemarijn
                              - Laurierblad
                              - Foeli
                              - Kruidnagel
                              - en eventueel knoflook

    Allemaal samengebonden met touwtje (gemakkelijk voor soepgerechten, om deze niet mee te mixen).
    Vers het best, kan ook gemengd zijn.

    16-03-2009 om 20:16 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelsoep
    Wortelsoep

    Benodigdheden voor 4 personen:
    - Boter
    -1 grote aardappel
    - 10 wortelen
    - 1 ui
    -1 wit van prei
    - 2 l water
    - 2 eetlepels Groentebouillon
    - 4 sneetjes stokbrood
    - 1 bolletje mozzarella
    - Kruiden
    -Sap van 1 sinaasappel
    - 2 dl room
    - Kervel


    Bereiding:
    -Snijd en was de aardappel, wortelen, ui en het wit van prei.
    -Stoof alle groenten goed aan in een beetje Boter, kruid met peper en zout en voeg er ook het sap van 1 sinaasappel aan toe.
    -Voeg vervolgens het water en de Groentebouillon eraan toe.
    -Laat het geheel opkoken en vervolgens nog 35 minuten koken.
    -Mix het geheel glad.
    -Leg ondertussen een schijfje mozzarella op een sneetje brood, kruid dit af met de Kruiden en plaats het gedurende 5 minuten in de oven op 180 graden.
    -Serveer de soep samen met de toast, een beetje kervel en strooi er nog wat Kruiden overheen.

    16-03-2009 om 18:59 geschreven door bds


    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standaard maatgrammen
    1 volle soeplepel
                               Bloem                = 25g
                               Kristalsuiker       =25g
                               Griessuiker         =25g
                               Rijst                   =25g
                               Aardappelbloem =25g
                               Vanillebloem      =25g
                               Maïzena             =20g
                               Griesmeel          = 20g

                              1 klontje suiker = 5g
                              1 middelgroot kippenei = 60g
                              1 gewoon kopje water = 1/4 l
                              1 soepbord = 1/4 l
                              8 soeplepels water = 1 dl

    1 theelepel = 1/2 koffielepel afgestreken
    2 theelepels = 1 koffielepel afgestreken

    15-03-2009 om 19:01 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/kookboekbds

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    15-03-2009 om 13:13 geschreven door





    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs