Werkwijze: - De sinaasappelen wassen en de schil raspen ( zonder wit) - De bananen wassen, schillen en in stukken snijden - De helft van de schillen samen met de stukjes banaan in +/- 10 liter water aan de kook brengen en een half uur laten sudderen . - De laatste 5 minuten de geraspte sinaasappelschil bijvoegen, laten afkoelen - De brij zeven en uitpersen, het sap van de sinaasappelen en de citroenen toevoegen - Aanvullen met water tot 20 liter - Densiteit meten en berekenen hoeveel suiker er moet bijgevoegd worden voor het gewenst alcoholgehalte. - De suiker , de gist + voeding toevoegen. - Wanneer de gisting mindert, na ongeveer 14 dagen, overhevelen in een proper vat - Als de wijn helder begint te worden een 2de keer overhevelen en een 3de keer als de wijn volledig helder is (normaal 6 maanden) - Bottelen na 1 jaar. Schol !
aangebracht door Kamiel Michiels
Crème de banane
30AV% (Bananen likeur)
Ingrediënten voor 1 liter - 300 g gele bananen ( met schil) - Een vanillestokje - Een snuifje saffraan - 340 ml alcohol van 94% volume - 350 à 400 gram suiker (naar eigen smaak) - Ongeveer 460 ml water (aanvullen tot 1 liter)
Bereiding - Bananen pellen en in schijfjes snijden - In een bokaal doen met het opengesneden vanillestokje en de alcohol. - Bokaal sluiten en acht dagen laten staan op kamertemperatuur - Weeg de suiker af en voeg hem samen met de saffraan bij het water - Vervolgens dit mengsel bij het alcohol maceraat voegen en goed schudden - Mengsel 2 dagen laten rijpen op kamertemperatuur. - Door een doek filteren en de brij zachtjes uitpersen met de hand - Het geheel filteren door een Melitta filter en bottelen. - Drankje nog een paar maanden op een donkere, koele plek laten rusten, eventueel nogmaals filteren door een Melitta en dan ... drinken. Schol ! aangebracht door A. Van den Heuvel
Een lekker bananentoetje
Benodigdheden: voor 4 personen - 2 bananen - 4 koffielepels fijne suiker - 1 koffielepel Tripple Sec of bananen likeur
Werkwijze: - de banaan in de lengte doorsnijden. - Intussen verwarmt men de oven op 150°. - Op iedere helft doet men een koffielepel suiker. - laten karameliseren in de oven - vervolgens op een dessertbordje schikken en overgieten met een koffielepel Tripple Sec of bananen likeur. Smakelijk....