Op de vergadering van 4 juni hebben Katia en Tilly getracht ons uit te leggen hoe Willy zijn aardbeien- frambozen bramenwijn had gemaakt. (misschien nog eens de cursus volgen vonden zijzelf) . Het proeven was echter weer smullen.
Bedankt Willy dat we dit mochten proeven. En omdat het seizoen nog volop bezig is, vinden jullie in bijlage het recept.
---------------------------------------
Miljoenen mensen hebben er één of meer, een kind lijkt dus heel gewoon, Nochtans is het voor Joeri De Vos en Liesbeth heel speciaal Want op 9 juni 2009 kwam Benjamin, hun zoon. Die gaat nu met hun nachtrust aan de haal !
Proficiat aan papa Joeri en mama Liesbeth alsook aan opa André De Vos en de hele familie.
Op onze vorige bijeenkomst kon u uw gewenste hoeveelheid kriekensap opgeven.
Daar we pas einde juni(29) mogen terug bellen naar onze leverancier, zal u volgende vergadering, namelijk op 2 juli pas te weten komen wanneer het beschikbaar zal zijn, in welke hoeveelheid en aan welke prijs!.
Voor alle verdere inlichtingen kan u steeds bij onze voorzitter Jos (en telefoniste Andrea) terecht . tel.03/457.32.30.
Het werkjaar loopt stilaan op zijn einde, nog de bijeenkomst op 2 juli, de aflevering van het kriekensap iets erna en we sluiten de boeken tot september, maar toch niet helemaal, wie onze Gilde te hard mist kan ons zeker vinden op de Berenfeesten in Kontich-Kazerne op 23 augustus . Iedereen welkom voor een glaasje en een babbel !
We wensen dat iedereen mag genieten van een gezellige, zonnige vakantie thuis of elders en hopen u allen gezond en wel terug te ontmoeten op 3 september 2009.
Juni met veel zon en zonder regen. komt bijen en wijngaard zeer gelegen.
Beste Gildeleden,
De 30 keurformulieren, die we na de proefavond van 7 mei verzamelden, getuigden dat de aangeboden rode wijnen van hoge kwaliteit waren en dat ze door onze leden deskundig werden ontleed en gekeurd. Het mag dan ook een heel geslaagde avond genoemd worden! Bedankt en proficiat Cas - Marc - Jos en Paul voor het heeeerlijke vocht!.
Onze werkvergadering van 21-05-2009 (O.H.Hemelvaart) gaat toch door. Liefhebbers van rabarber kunnen die avond een portie bekomen om er thuis iets lekkers van te maken. De werkers gaan die avond verder werken aan de schuimwijn! (wat vorige maand niet doorging)
Tijdens het Pinksterweekend op 30 31 en 1 juni 2009, zijn het weer Opendeurdagen bij Brouwland Korspelsesteenweg 86 Beverlo. Voor geïnteresseerden geven we hieronder het voordrachtenprogramma: zaterdag 30 mei: 10u30 Een nieuwe Kijk op Wijn maken. - Ad Coumou 12u30 Is België een geschikt wijnland - Paul Vleminckx 14u30 De Praktijkbrouwer. - Gilbert Baetslé 16u30 Wijnbouwen voor beginners. - Marc Van Lani zondag 31 mei: 10u30 Destileren van A tot Z en Likeur maken. - Ad Coumou 12u30 Hip Hops. - Derek Walsh 14u30 Van appel tot cider, Calvados en wijn. - Jan van Schaik 16u30 Ask the Expert ( professioneel brouwerspanel beantwoordt uw vragen). maandag 1juni: 10u30 Trends in het hobbybrouwen - Jacques Bertens 12u30 Hip Hops. - Derek Walsh 14u30 Wijnbouwen voor beginners. - Marc Van Lani 16u30 Ask the Expert ( professioneel brouwerspanel beantwoordt uw vragen).
Op onze ledenbijeenkomst van 4 juni komen Katia en Tilly u een door Willy gebrouwd wijntje voorstellen namelijk een mengeling van aardbeien frambozen en bramen. U kan eveneens die avond uw kriekensap reservatie bij André opgeven zodat we tijdig kunnen bestellen.
Op 20-06-2009 gaat onze jaarlijkse B.B.Q. door. 0nze voorzitter besliste dat de prijs dit jaar niet stijgt. Voor slechts 12 /per persoon heeft u de keuze uit verschillende soorten vlees, groenten, sausjes, Frans brood en aardappelen. Wanneer u echter geen vlees lust of vis verkiest, is dat ook mogelijk. Gelieve het dan wel duidelijk te vermelden bij uw inschrijving. Het programma ziet eruit als volgt: Om 15 uur vertrekken de wandelaars aan het KWB-lokaal voor een korte wandeling in de omgeving van Kontich, wij verwachten hen terug rond 17 uur om samen met de niet wandelaars het aperitief te gebruiken. Ondertussen zullen Marc en Werner de vuren al gloeiend heet gestookt hebben en kan er rond 17u30 aangeschoven worden voor de BBQ. Nadien volgt er nog een heerlijk dessert. Iedereen weet uit ervaring dat men bij onze Gilde steeds waar voor zijn geld krijgt; dit zal dit jaar zeker niet anders zijn, breng dus gerust uw vrienden mee dan kunnen wij er samen een geslaagde avond van maken. Het bedrag kan u ofwel betalen op onze volgende bijeenkomst op 04-06-09, op de instuif van 07-06-09 of via overschrijving op ons rekeningnummer: ARGENTA: 979-5755082-77 en dit ten laatste tegen 10 juni 2009 (vergeet niet te vermelden of u vis of vlees wenst).
Voor iedereen nog zonnige meidagen!
Groetjes,
Het Bestuur.
Kontichse WijnmakersGilde
Onderafdeling KWB St. Martinus
Inschrijving BBQ op zaterdag 20.06.2009
Ondergetekende(naam en voornaam) . schrijft in met personen voor de BBQ van 20.06.2009 om 17uur *-Betaald hiervoor de som van .. X 12 euro per persoon aan een bestuurslid. op de instuif van 7 juni 2009 *-Stort hiervoor de som van ..X 12 euro per persoon op rekening Nr.: 979-5755082-77 van de Kontichse WijnmakersGilde, met vermelding van uw naam, en het aantal personen waarmee u deelneemt. *-Indien geen vlees liefhebber, hier vermelden hoeveel visschotels gewenst: . Uiterste inschrijvingsdatum: 10.06.2009
- De bloemen worden best s morgens geplukt na het opdrogen van de dauw (ca 10u.) - Er zijn verschillende soorten vlier daarom eerst ruiken aan de bloemen, als zij ruiken naar kattenp.., niet gebruiken. - Vermits de bloemen geen of onvoldoende zuur , suiker en tannines bevatten, moeten we dit zelf compenseren door toevoeging van citroensap,azijn, gemengde zuren, suiker en looizuur.
Benodigdheden voor 20 liter wijn:
- 2 liter Vlierbloemen, die we van de stengels knippen.(om vorming van methylalco-hol te vermijden) - sap van 5 citroenen. - de schil van 3 zeer dun geschilde citroenen( geen wit vruchtvlees) - een afgestreken eetlepel looizuur. - 20 liter heet (80°) water. - +/- ½ liter azijn. - 4,50 kg. suiker. - een afgestreken eetlepel gistvoeding - Sauternes- of Champagnegist.
Bereiding:
- we gieten +/- 15 liter heet water in een vat - we lossen er 4,50 kg suiker in op (18 X 12,5 X 20) (=18 g suiker/liter. X gewenst alcohol % X aantal liters wijn) - we voegen er de helft van het citroensap alsook de schil van de 3 citroenen bij. - een afgestreken eetlepel looizuur . - een afgestreken eetlepel gistvoeding. - en de bloemschermen die we van de stengels hebben geknipt.
We laten dit geheel 24 uur trekken.
- alles zeven door een neteldoek of een zuivere keukenhanddoek (de bloemen best niet laten mee gisten > vorming van methylalcohol) - het zuur meten en aanpassen door toevoeging van citroensap, azijn en/of gemengde zuren. (Mixacid) tot 7g /liter. - de gist of giststarter bijvoegen. - aanvullen met water tot 20 liter (indien nodig.)
Schijnt de zon met Sint Urbaan (25-05), dan wordt de wijnstok zwaar belaân.
Beste Gildeleden,
Philip en André hadden een wijnquiz ineengeknutseld, voor de een (heel) gemakkelijk, voor de ander ja . Eens de antwoorden op het scherm verschenen werden veel dingen duidelijk en de och jas en de das justs , das waar, God ja , enz. waren niet uit de lucht en waren aan alle tafels regelmatig te horen. Zo was er dus voor iedereen wel iets. Maar één ding is een feit, we hebben er allemaal weer iets van kunnen opsteken. Bedankt Philip Claudia en André voor al het werk dat jullie verzet hebben en Philip, een extra bedankje voor het inschakelen van die grote sponsor ,Telenet, die voor het drukmateriaal en een reeks mooie prijzen had gezorgd. Gastploeg ,De Drinkers, op de hielen gezeten door de AA-club wonnen allebei een hoofdprijs, een fles Champagne. Paul van zijn kant, liet ons intussen al weten dat hij geen koude voeten meer heeft in zijn warme fleece deken en dat ,omdat hij nog het beste wist wanneer Telenet van start ging ! Ondanks de jeneveravond van enkele maanden geleden bleek de smaak herkenningsproef toch een zware belasting voor de smaakpapillen van de meesten. De appeljenever ging nog, maar de rest ...(moeten we dit misschien meer trainen???) Volgend jaar voor herhaling vatbaar??? (maar dan iets korter).
Op 25 april gaan zij die zich hebben opgegeven bij Albert naar Buit, een zwarte komedie van Joe Orton Ter herinnering: - samenkomst om 20u15 Aanvang: 20u30. - adres: Garage Theater Domein de Pollepel Naalstraat 43e te 2570 Duffel.
Het beoordelen van onze witte wijnen enkele maanden geleden was een succes.Er werd om een vervolg gevraagd,en we hadden een vervolg beloofd. Daarom zoeken we dus een 3tal vrijwilligers om een paar flessen rode wijn op te offeren en mee te brengen naar onze volgende vergadering op 04-06-2009. Gelieve uw naam door te geven aan André zodat hij verdere afspraken kan maken.
Intussen is de lente in t land, de paasbloemen, de krokus en de hyacint staan al in bloei, de knoppen van de druivelaars en de andere fruitbomen beginnen te zwellen, en weldra ziet de wereld er weer veel groener uit . In dat groen loopt de paashaas rond, wij hopen dat hij niemand vergeet en het Bestuur van de KWG wenst U alvast een Zalig Paasfeest
Werkwijze: - De sinaasappelen wassen en de schil raspen ( zonder wit) - De bananen wassen, schillen en in stukken snijden - De helft van de schillen samen met de stukjes banaan in +/- 10 liter water aan de kook brengen en een half uur laten sudderen . - De laatste 5 minuten de geraspte sinaasappelschil bijvoegen, laten afkoelen - De brij zeven en uitpersen, het sap van de sinaasappelen en de citroenen toevoegen - Aanvullen met water tot 20 liter - Densiteit meten en berekenen hoeveel suiker er moet bijgevoegd worden voor het gewenst alcoholgehalte. - De suiker , de gist + voeding toevoegen. - Wanneer de gisting mindert, na ongeveer 14 dagen, overhevelen in een proper vat - Als de wijn helder begint te worden een 2de keer overhevelen en een 3de keer als de wijn volledig helder is (normaal 6 maanden) - Bottelen na 1 jaar. Schol !
aangebracht door Kamiel Michiels
Crème de banane
30AV% (Bananen likeur)
Ingrediënten voor 1 liter - 300 g gele bananen ( met schil) - Een vanillestokje - Een snuifje saffraan - 340 ml alcohol van 94% volume - 350 à 400 gram suiker (naar eigen smaak) - Ongeveer 460 ml water (aanvullen tot 1 liter)
Bereiding - Bananen pellen en in schijfjes snijden - In een bokaal doen met het opengesneden vanillestokje en de alcohol. - Bokaal sluiten en acht dagen laten staan op kamertemperatuur - Weeg de suiker af en voeg hem samen met de saffraan bij het water - Vervolgens dit mengsel bij het alcohol maceraat voegen en goed schudden - Mengsel 2 dagen laten rijpen op kamertemperatuur. - Door een doek filteren en de brij zachtjes uitpersen met de hand - Het geheel filteren door een Melitta filter en bottelen. - Drankje nog een paar maanden op een donkere, koele plek laten rusten, eventueel nogmaals filteren door een Melitta en dan ... drinken. Schol ! aangebracht door A. Van den Heuvel
Een lekker bananentoetje
Benodigdheden: voor 4 personen - 2 bananen - 4 koffielepels fijne suiker - 1 koffielepel Tripple Sec of bananen likeur
Werkwijze: - de banaan in de lengte doorsnijden. - Intussen verwarmt men de oven op 150°. - Op iedere helft doet men een koffielepel suiker. - laten karameliseren in de oven - vervolgens op een dessertbordje schikken en overgieten met een koffielepel Tripple Sec of bananen likeur. Smakelijk....
Op een avond, ergens in het jaar 1981 kwamen enkele vrienden samen om met de afgevallen appelen iets nuttigs aan te vangen. Ze wilden zelf wijn, vruchtenwijn, maken want dat deden hun voorouders ook. Na enkele mislukte probeersels kwamen ze in kontakt met de voorzitter van de Wijnmakersgilde van Lier. Deze kwam hen uitvoerig uitleggen hoe "fruitwijn maken" moest gebeuren.
In de schoot van de KWB werd dan op 10 oktober 1981 de Kontichse Wijnmakersgilde geboren.
Begin 1982 legden de 3 stichters, "Jules Nevelsteen, Jos Cleys en Jef Tombeur" ieder een klein bedrag samen om de vereniging financieel draaiende te krijgen. Kort na de oprichting kwamen Jos Huysmans, Raf Van den Bulcke, Wies Torfs en Louis Vervloesem de ploeg versterken .
Gedurende vele jaren blijven Jos Cleys als voorzitter en Raf Van den Bulcke als secretaris de wijnkar verder trekken.
Verschillende cursussen werden ingericht om de Gilde meer bekendheid te geven en om het uiteindelijke doel te bereiken: lekkere wijn maken van een gezond natuurprodukt (afgevallen "fruit").
Eerst werden de cursussen en vergaderingen gegeven in de lokalen van het parochiecentrum van St.Martinus te Kontich. Daarna kon het later opgericht KWB-gebouw worden gebruikt.
In 1984 startte men met het organiseren van de "Gilde-reizen". Duitsland werd als eerste verkend, geproefd en goedgekeurd. Vanaf dat ogenblik werd jaarlijks een boeiende reis, naar een interessante streek georganiseerd. Om ons vijf jarig bestaan te vieren trokken we op 26-27 september 1987 op "jubileumreis" naar de Champagnestreek .
Op een teruggevonden ledenlijst van 1985 telden we reeds 35 leden .
In 1993 nam Raf Van den Bulcke het van Jos Cleys over als voorzitter. Het secretariaat gaat dan naar Marc Verpoten die het in 2005 ruilde voor de job van penningmeester . Op 29 mei 1994, na een slepende ziekte, overlijdt op 47 jarige leeftijd, Raf, de toenmalige voorzitter en neemt Jos Huysmans het voorzitterschap over en met succes .
In 1997 telt onze gilde 40 leden en volgen 14 belangstellenden de cursus "Zelf fruitwijn maken". 1997 wordt ook het jaar van de "grote verhuis"! Vanaf april kunnen we een mooie kelder, gelegen in een oude maalderij, in gebruik nemen ons door het Gemeentebestuur ter beschikking gesteld.
Nu, in 2008, gebruiken we nog steeds deze kelder, organiseren er onze jaarlijkse proefdag, onze wijnmaak-cursussen en trachten we er lekkere wijnen te "brouwen " van zelf geplukte of geraapte appelen, kriekensap, rabarber enz. In oktober 2006 vierden we ons zilveren jubileum met uitgebreide feestelijkheden! Eind 2007 telde onze gilde 61 leden.