Kontichse Wijnmakersgilde
Onderafdeling KWB Sint Martinus
Zelf wijn maken, vruchtenwijn, wijn maken, wijnmakersgilde
27-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Februari 2010

Nieuwsbrief februari 2010

Foto

Februari nat,
vult de schuur en ‘t wijnvat.

 

    Beste Gildeleden,


Januari  is alweer halfweg, het “Nieuwjaarsfeest” werd een waardige afsluiter van 2009  en een ideale start van 2010 .Van ’s morgens waren onze koks in de weer om er iets “aparts” van te maken. Kamiel, Werner, Willy en de rest van de ploeg werkers, bedankt voor de inzet . De coq, de kroketten, het dessert,de tafelversiering, de omkadering , de muziek, het weer en de sfeer: het was allemaal prima.
Albert bracht zijn traditionele “Nieuwjaarsbrief” waaruit het bestuur kon afleiden dat zij in het voorbije jaar “goed geboerd” hebben en vastbesloten zijn om in het nieuwe jaar op de ingeslagen weg verder te gaan.

We beginnen al op 4 februari, dan komen we alles te weten over “Absinth”, een lekkere kruidenlikeur met een geschiedenis. Stijn Teijssens, een specialist, komt ons er alles over vertellen en laat ons ….

Op 4 maart komt Stefan ons uiteenzetten hoe hij zijn lekkere” Vlierwijn met Banaan” gemaakt heeft .


Nog wat later, op 27 maart 2010 houden we onze jaarlijkse

”Kaas & Wijnavond”
Deuren om 18 uur.
Wat bieden wij aan: Aperitief                   Uitgebreide K&W  tafel  
                                 
     Koffie of thee                                 Muziek en dans
     Gezellige sfeer
Prijs voor dit alles:    14euro p.p.                                       Water en Wijn à 4 €/fles


Inschrijven kan nu al, op onze bijeenkomsten van  februari of maart, tijdens de Instuif van 7 februari  of door storting van het verschuldigde bedrag op onze rekening nummer 979-5755082-77op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: “ K &W 2010 “en het aantal personen.
Breng gerust uw vrienden en kennissen mee!


Ook in maart richten we onze cursus “Zelf fruitwijn maken voor beginners”in.
De lessen hebben plaats op dinsdag  2, 9, 23,30 maart en op woensdag 17 maart.
Telkens om 20 u. stipt in onze kelders, Magdalenastraat, Onder “De Arend”
Cursus  in duidelijke, verstaanbare taal met theorie en praktijk !
Prijs:
Cursusboek ,drank en versnapering tijdens de pauze:   20 €
    KWB leden betalen slechts   10 €
    Voor KWG leden is de cursus  gratis
Inschrijven kan door - betaling van het cursusgeld aan een KWG bestuurslid met opgave van uw naam en adres, telefoon of GSM nummer.
- door storting van het lesgeld op onze rekening nummer 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: “ Cursus 2010 “, uw naam , telefoon of GSM nummer.
Opgelet, maximaal 15 deelnemers !


Op 24 april 2010 houden wij  een “Open deur”dag in onze kelder .
Wie interesse heeft om een van zijn wijntjes (of meerdere of iets sterkers…) te laten proeven, gelieve contact op te nemen met André of met een ander bestuurslid. 

Onze winkel breidt zijn activiteit uit met de verkoop van Kurkenstoppen aan de prijs van 10 € per 100 stuks.

Zoals te merken valt staat er al heel wat op het programma voor de komende weken en maanden.
Wij hopen u dan ook, zoals in het verleden, talrijk te mogen ontmoeten op onze bij-eenkomsten! In afwachting hierbij nog enkele beelden van ons Nieuwjaarsfeest.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Groetjes    
Het Bestuur.

27-01-2010 om 01:16 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Januari 2010

Nieuwsbrief januari 2010

Foto


Brengt St. Vincentius (22jan.)zonneschijn
maak dan maar plaats voor veel koren en wijn.

 

                  Beste Gildeleden,


Rita Vingerhoets klaarde heel wat troebelen tijdens haar uiteenzetting “Het klaren van wijn” op onze ledenvergadering (03/12/2009). Blijkbaar is reeds geweten dat als deze dame komt, we steeds wat kunnen bijleren. We waren weer met velen om aandachtig te luisteren en vragen te stellen!
Rita , bedankt, het was weer heel interessant, misschien vallen we in herhaling, maar we kijken al uit naar uw volgende onderwerp.

 

Inschrijven voor ons Nieuwjaarsfeest van 9 januari 2010 kan nog tot uiterlijk 23 december.
Start festiviteiten:  18 uur.

Menu:

 –  aperitief

 –  een stoofpotje “Coq à la
                        Kamiel” met kroketten

 –  een lekker stuk vla met
                                     koffie of thee.

 –  muziek en vermaak

Prijs:    7 euro p.p.
Inschrijven kan door storting van het verschuldigde bedrag op onze Argenta reke-ning nummer 979-5755082-77op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde.


Om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe goed aan te vangen, hier nog enkele “nieuwtjes “ voor het komende jaar:

 - Op 4 februari komen we alles te weten over “Absinthe”

- In maart leert Stefan ons vlierwijn met banaan maken .

- Het reiscomité is na overleg met het bestuur overeengekomen om dit jaar een één-dagsreis te organiseren. Naar waar en wanneer? Dat wordt nog verder bekeken.
De planning is dus om het ene jaar een meerdaagse- en het andere jaar een ééndags-reis te organiseren.
 Op deze manier hopen we aan ieders wens te voldoen.

- Onze jaarlijkse stadswandeling krijgt een variant:
Waarom eens geen boswandeling met als afsluiter een lekkere maaltijd. Ook dit wordt verder bekeken. We voorzien deze wandeling half september 2010.

Aan al onze Gildemensen
Willen wij graag wensen
-Tijd om ieder uur van elke dag te genieten en te lachen
-Tijd om elke dag als geluk(t) te ervaren
-Maar vooral een goede gezondheid en een leuke vriendenkring om tijdens deze Tijd samen te proeven van onze
lekkere wijntjes .


Vrolijk Kerstfeest, Voorspoedig 2010

 

                              Het Bestuur.                                  

27-01-2010 om 01:13 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cursus 2010

Foto

Cursus wijnmaken

Op 2 , 9, 17, 23 en 30 maart 2010 richt de Gilde weer een cursus

"Fruitwijn maken voor beginners " in.

Van vrucht tot wijn in 5 lessen ! (theorie + praktijk)
Lessen + cursusboek + drankje en versnapering : 20 euro 
- KWB leden 10 euro (Lidnummer opgeven)  
-  KWG leden gratis

Inschrijven kan bij:

- Jos Huysmans, Drabstraat 54, 2550 Kontich - Tel.: 03/457 32 07
e-mail: jozef.huysmans8@telenet.be

- André Van den Heuvel, Kauwlei 52, 2550 Kontich - Tel.:03/458 54 30
e-mail : andrevandenheuvel@pandora.be

of via een mailtje vanaf deze site.

Betalen kan door storting van het verschuldigde inschrijvingsgeld op 
Argenta rekening Nr.: 979-5755082-77  op naam van de
Kontichse Wijnmakersgilde met de vermelding "cursus 2010".

De lessen gaan door in onze kelders onder "De Arend", Magdalenastraat, 2550 Kontich
telkens om 20 uur.

Nog vragen ?
Neem kontakt op met :
André Van den Heuvel  ( e-mail: zie hoger)


Maximum 15 deelnemers!

27-01-2010 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
26-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarprogramma KWG 2009-2010

Foto

 

           JAARPROGRAMMA KWG     
                      2009/2010

1/10/2009   Van de bloemetjes en de bijtjes - 20 uur
17/10/2009   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
5/11/2009   Kweeperen - door Philip - 20 uur
19/11/2009   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
3/12/2009   Klaren van Wijn door Rita Vingerhoets - 20 uur
17/12/2009   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
9/01/2010   Nieuwjaarsfeest - 18 uur
21/01/2010   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
4/02/2010   Absinth - Stein Teijssen - 20 uur
18/02/2010   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
4/03/2010   Vlier/bananenwijn door Stefaan - 20 uur
27/03/2010   Kaas & Wijnavond 18 uur
1/04/2010   Ledenvergadering - 20 uur
15/04/2010   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
6/05/2010   Anisette  door André - 20 uur
20/05/2010   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
3/06/2010   Ledenvergadering - 20 uur
12/06/2010   BBQ - 17 uur : Wandeling - 15 uur
17/06/2010   Werkvergadering - Kelder - 19 uur
1/07/2010   Ledenvergadering - 20 uur

Maart  2010

  Cursus (2,9,17,23 en 30 maart , telkens om 20h)

24/04/2010

  Open deur dag
Nog in beraad   Kriekensap,
  Appelslag
Nog in beraad   Stadswandeling


26-01-2010 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
29-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.December 2009

Nieuwsbrief december 2009

Foto

Krijgen we een Kerst koud en nat,
dan zorgt de oogst niet alleen voor een
 lege schuur maar ook voor een leeg vat.


Beste Gildeleden,

Op 5 november kwam Philip ons met woord en beeld uitleggen hoe hij die lekkere kweeperenwijn maakt. We mochten niet alleen genieten van het lekkere aroma van de kweepeer ook de wijn werd zeer gewaardeerd. Het was kort en bondig maar dat gaf aan vele de kans om  meer uitleg te vragen.
Halloween, dat kon natuurlijk niet voorbijgaan zonder een lekkere pompoensoep met “korstjes”. Werner met een pompoen uit de hof en ons Marleen aan haar fornuis zorgden voor een soepje dat door iedereen “gesmaakt “werd.
Dat wordt bijna een traditie! Philip, Marleen en Werner – hartelijk bedankt voor jullie inzet , het was “TOP” .

Voor de leergierigen kunnen we al meedelen dat onze volgende cursus “Zelf Fruit-wijn maken” doorgaat op 2,9,17,23 en 30 maart telkens om 20.00uur in onze kelder (Onder “De Arend) . Meer hierover later.

Op 24 april 2010 houden we weer een “Open deur”dag. Wij rekenen op veel deel-nemers . Ook hierover later meer.

Op de bijeenkomst van 3 december komt Rita Vingerhoets ons meer vertellen over       “Het klaren van wijn”. Van haar vorige onderwerpen weten we dat zij dit steeds op een heel klare en begrijpelijke manier kan brengen. Dus allen op post. En wie weet, misschien klopt de Sint ook wel aan ons deurtje voor de braven(???) onder ons….

 


Diezelfde avond kan er ook al ingeschreven worden voor ons” nieuwjaarsfeest” dat doorgaat op 9 januari 2010. We kunnen jullie al wel verklappen dat we weer lekker zullen eten en misschien …. ?
Deuren:  18 uur.
Menu 
– aperitief
           – een stoofpotje “Coq à la Kamiel” met kroketten
           – een lekker stuk vlaai met koffie of thee.
Prijs: 7 euro
Inschrijven kan tot ten laatste 13/12/2009 (Instuif KWB) , op onze bijeenkomst van 3 december of op onze Argenta rekening nr.: 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met opgave van uw naam en het aantal deelnemers .
Het wordt zeker weer een gezellige avond.


 
Het Bestuur.

29-12-2009 om 23:32 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
03-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.November 2009

Nieuwsbrief november 2009
Foto


 
            De elfde maand van het jaar,
          bij ‘t vuur met een lekker wijntje,  
     brengt allen te gaar!

 Beste Gildeleden,


Bedankt aan al diegenen die ons vergastten met een bezoekje aan onze stand op de Cultuurmarkt in Kontich Centrum. Het doet ons altijd plezier om jullie daar te ontmoeten.


Oktober is traditioneel een erg drukke maand:

- Op 1 oktober kwam Paul Jacobs ons uitgebreid vertellen hoe een bijenpopulatie tot stand komt,hij vertelde van darren en werksters, van koninginnen, wespen, hommels  en waar hun lekkere honing vandaan komt.


- Vrijdag, 2 oktober, een ploeg moedige plukkers ging al heel vroeg aan de slag bij onze appelboer. Geladen met ongeveer 2 à 3 duizend kilo appels keerden zij terug naar ons lokaal.

- Met als gevolg:  zaterdag, om 8 uur stipt, stond een eerste ploegklaar om aan de slag te gaan met wassen , malen en persen van al dat lekkers!
Werner en Philip stelden hun persen ter beschikking , waarvoor onze dank, zodat met drie persen tegelijk kon gewerkt worden. Onze dames zorgden voor koffie en smeerden broodjes. Thea en Monique verwenden iedereen met hun lekkere zelf gebakken (natuurlijk) “appeltaarten”.
Om 15 uur was de klus geklaard , alles opgekuist en kon iedereen moe maar tevreden thuis zijn appelwijntje gaan opzetten.

- Op 10 oktober trokken we met 26 wandelaars door Lier.
’s Morgens en tot de middag nog enkele fikse  buien maar tijdens onze wandeling kwam een stralende herfstzon erdoor.
 (Zo was het ook besteld hoor)  Kon het beter?
Met hier en daar de nodige grappige anekdotes liet Jerôme, onze stadsgids, ons een deel van de  vele mooie hoekjes van Lier ontdekken. De wandeling eindigde onder de Zimmertoren met een lekkere Caves, een authentiek Liers biertje of een ander drankje. Dan volgde, na een korte wandeling, een lekkere maaltijd in het Hof van Aragon om de dag feestelijk af te sluiten.

- Donderdag, 15 oktober, worden onze “kelderwerkers” weer verwacht  in de kelder-vanaf 19 uur.

De tijd gaat snel, ja, 2010 komt met reuze schreden dichterbij ….
Daarom moeten wij bij u komen aankloppen voor de vernieuwing van uw lidmaat-schap.(zodat  ook wij onze verplichtingen bij KWB kunnen nakomen.)

De ledenbijdrage voor 2010 blijft onveranderd, zoals het past in crisistijd:
KWB-leden         :
10 €
niet KWB-leden  :
20 €
Betalen kan:
- aan Tilly tijdens onze ledenbijeenkomst op 5 november
of
- door storting op ons rek.nr.: ( LET OP GEEN DEXIA- NR. MEER!!!)
   Argenta : 979-5755082-77, op naam van de Kontichse WijnmakersGilde.
Bij uw betaling graag vermelden:
- KWG lidgeld 2010.
-
Indien u KWB lid bent, uw KWB lidnummer vermelden aub.
Wij verwachten uw betaling uiterlijk 25 november 2009.


- Philip en Stefan gaan op onze volgende ledenvergadering (5 november) uitleggen hoe zij hun lekkere “kweeperenwijn” maken. Misschien voor velen onder ons een idee om eens een ander wijntje op te zetten.
We hopen weer veel geïnteresseerden te mogen begroeten.

Groetjes,

Het Bestuur.

03-11-2009 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
19-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.september 2009

Nieuwsbrief september 2009
Foto

Vind men in september veel noten op het harde hout,
bereidt u alvast voor, want de winter wordt hard en koud.

             Beste Gildeleden,


Op 2 juli sloten we het voorbije werkjaar af en genoten we samen buiten, met een lekker glaasje, van een gezellig avondje kletsen over de komende vakantie en  over onze BBQ, die we ook dit jaar weer geslaagd mochten noemen. Hierbij willen we zeker Theo, onze nieuwe “wandelmeester”, Marc en Werner, onze  “bakkers” be-danken, alsook de vele andere helpende handen. Bedankt iedereen het was gewel-dig!

Zin in een lekker glaasje wijn of port met een gezellige babbel? Hartelijk welkom op de Berenfeesten in Kontich-Kazerne, 23 augustus. We staan er ook dit jaar weer met onze “delicatessen kraam”!

We starten ons nieuwe werkjaar op 3 september.
Bij een lekker glaasje wijn kunnen we vast wat bij babbelen over het voorbije verlof.
Deze ledenbijeenkomst zal iets vroeger dan normaal eindigen, we sluiten ons lokaal rond 23 uur want….

De volgende morgen, 4 september, vertrekken we immers, stipt om 7 uur,  met 44 personen naar Löf – Mosel – Duitsland.
Bijeenkomst op de parking van het Zwembad van Kontich (Duffelsesteenweg).
(Zie ook bijlage voor wie mee op reis gaat.)

Op vraag van enkele (nieuwe) leden, herhalen we onze vaste afspraken:
- de eerste donderdag van de maand (tenzij anders vermeld in onze nieuwsbrief):  ledenbijeenkomst  vanaf 20 uur in het KWB lokaal Sint Martinus met één of ander thema.
 (In augustus is er geen bijeenkomst!)

- iedere derde donderdag van de maand (tenzij anders vermeld in onze nieuwsbrief):    werkvergadering vanaf 19 uur in onze Kelder  (onder De Arend).
 Hier zetten we onze wijnen aan en werken het ganse wijnproces af.
Er wordt dus echt gewerkt! (geen werkvergadering in juli en augustus!)

Op een later tijdstip, als al de thema’s voor al de avonden ingevuld zijn zullen we een volledig programma publiceren,  maar we verklappen al wel dat voor oktober een avondje voorzien  is over de bietjes en de bijtjes…..

Geniet nog van de laatste vakantiedagen en hopelijk zien we elkaar gezond en wel terug op donderdag 3 september 2009 om 20 uur of op de Berenfeesten in Kontich –Kazerne op 23 augustus.

 

 

Het Bestuur.

19-09-2009 om 00:49 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oktober 2009

Nieuwsbrief oktober 2009
Foto

 Waren er in augustus veel zure druiven,
dan brengt oktober u een lekkere zoete wijn.

             Beste Gildeleden,

Op 23 augustus scheen de zon, het was zelfs iets te warm. Toch waren er  weer veel liefhebbers voor een lekker glaasje wijn of port gekomen naar onze stand op de jaarlijkse “Berenfeesten” in Kontich-Kazerne. We kunnen gerust van een succes spreken.

Ondanks we op 4 september vroeg moesten vertrekken voor onze 3 daagse Gilde reis naar Löf – Mosel – in Duitsland, waren we op onze bijeenkomst toch met 43 personen aanwezig voor een gezellige babbel. Het bestuur wil iedereen bedanken dat er rekening werd gehouden met het vervroegde sluitingsuur.

Onze reis, ondanks de “slechtweer” dreiging, is zeer goed verlopen.
We vertrokken (midden in de nacht) met mooi, droog weer en zo bleef het tot we, na onze boottocht,  aan onze verkenning van Cochem  begonnen.Toen gingen de hemelsluizen lekken maar dat kon de pret niet drukken, een koffie , een wijntje of iets “anders” drinken in de vele gelegenheden beneden in het stadje of, voor de moedigen, in het fort bovenop de berg.
 Ze beseften hierboven dat ze onze groep niet konden ontmoedigen met een beetje water. ’s Anderendaags scheen de zon weer en hadden we mooi wandelweer voor een geleid bezoek aan Koblenz, met toch veel vrije tijd om te winkelen , fotograferen enz.
Kortom, er was voor iedereen wat; mooie uitstappen - een wijnproeverij – een onverwachts optreden van Johan Schatteman (waarbij we ook uit volle borst hebben kunnen meezingen) veel vrije tijd om te shoppen… enz.
Als afsluiter was Bernkastel gepland. “Helaas” waren er wijnfeesten alsook een grote wijnstoet in Bernkastel-Kues. Gevolg: we geraakten niet tot aan  de brug en dus niet tot in Bernkastel. We hebben dan maar genoten van de mooie stoet in Kues.
Onze vrouwelijke chauffeur stond de ganse reis haar mannetje; zij was baas over haar bus en bracht ons veilig en wel terug naar onze vertrekplaats aan het zwembad van Kontich. Zeker voor herhaling vatbaar!!


Op 26 september staan we weer met enkele vrijwilligers op de Cultuurmarkt in Kontich Centrum – altijd welkom voor een lekker glaasje wijn, port of gewoon appelsap!

Op de bijeenkomst van 1oktober komt Paul Jacobs, een (specialist terzake) imker en wijnmaker ons alles vertellen over honing, de bijtjes en de bloemetjes met voorbeelden en bereidt op alle vragen te antwoorden. Wij verwachten een boeiende uitleg .

Over bloemetjes gesproken: enkele van onze leden brengen met het Aarschots Ope-rettegezelschap AQUILA “De bloem van Hawai”. 
                                                       
Plaats van gebeuren:
- Cultureel Centrum ’t Gasthuis – Gasthuisstraat – Aarschot
  Data:    7/11/09 om 20 uur – 08/11/2009 om 14u30
             14/11/09 om 20 uur – 15/11/2009 om 14u30
  Reservatie: 016/56.48.24
 
    Of in het

- Cultureel Centrum De Kern – Kern 18 - Wilrijk
  Datum: 22/11/2009 om 14u30
  Reservatie: 03/821.01.36

We proberen zo snel mogelijk een datum voor onze appelslag af te spreken met onze leverancier zodat we ook een datum kunnen bepalen voor onze jaarlijkse stads-wandeling.
Meer hierover later of op onze bijeenkomst van 1oktober.

Groetjes,

Het Bestuur.

19-09-2009 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
15-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juli 2009

Nieuwsbrief juli 2009
Foto

’s Nachts regen, ’s daags zon,
vult schaar, zak en ton.

Beste Gildeleden,

Op de vergadering van 4 juni hebben Katia en Tilly getracht ons uit te leggen hoe Willy zijn” aardbeien- frambozen – bramenwijn” had gemaakt. (misschien nog eens de cursus volgen vonden zijzelf) .
Het proeven was echter weer smullen.

Bedankt Willy dat we dit mochten proeven. En omdat het seizoen nog volop bezig is, vinden jullie in bijlage het recept.

---------------------------------------


Miljoenen mensen hebben er één of meer, een kind lijkt  dus heel gewoon,
Nochtans is het voor Joeri De Vos en Liesbeth heel speciaal
Want op 9 juni 2009 kwam Benjamin, hun zoon.
Die gaat nu met hun nachtrust aan de haal !

Proficiat aan papa Joeri en mama Liesbeth alsook aan opa André De Vos en de hele familie.


-----------------------------------------------------


Zoals algemeen geweten komen we zaterdag 20 juni samen voor onze jaarlijkse

B.B.Q.


Onze wandelaars vertrekken om 15 uur , de niet-wandelaars verwachten we rond 17 uur om dan samen het aperitief te gebruiken.

Werner en Marc zullen intussen hun vuren al gloeiend heet gestookt hebben en dan kan het smullen beginnen.

 Einde van de festiviteiten…???


-------------------------------------------------------


Op onze vorige bijeenkomst kon u uw gewenste hoeveelheid kriekensap opgeven.

Daar we pas einde juni(29)  mogen terug bellen naar onze leverancier, zal u volgende vergadering, namelijk op 2 juli pas te weten komen wanneer het beschikbaar zal zijn, in welke hoeveelheid en aan welke prijs!.

Voor alle verdere inlichtingen kan u steeds bij onze voorzitter Jos (en telefoniste Andrea) terecht . tel.03/457.32.30.

 

 -------------------------------------------------------

 

Het werkjaar loopt stilaan op zijn einde, nog de bijeenkomst op 2 juli, de aflevering van het kriekensap iets erna en we sluiten de boeken tot september, maar toch niet helemaal, wie onze Gilde te hard mist kan ons zeker vinden op de “Berenfeesten” in Kontich-Kazerne op 23 augustus . Iedereen welkom voor een glaasje en een babbel !

 

 We wensen  dat iedereen mag genieten van een gezellige, zonnige vakantie thuis of elders en hopen u allen gezond en wel terug te ontmoeten op 3 september 2009.

 

 Het Bestuur.


15-06-2009 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
19-05-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juni 2009

Nieuwsbrief juni 2009
Foto

 Juni met veel zon en zonder regen.
komt bijen en wijngaard zeer gelegen.

 

Beste Gildeleden,


De 30 keurformulieren, die we na de proefavond van 7 mei verzamelden, getuigden dat de aangeboden rode wijnen van hoge kwaliteit waren en dat ze door onze leden deskundig werden ontleed en gekeurd. Het mag dan ook een heel geslaagde avond genoemd worden!
Bedankt en proficiat  Cas - Marc  - Jos en Paul voor het heeeerlijke vocht!.

Onze werkvergadering van 21-05-2009 (O.H.Hemelvaart) gaat toch door.
Liefhebbers van rabarber kunnen die avond een portie bekomen om er thuis iets lekkers van te maken.
De werkers gaan die avond verder werken aan de schuimwijn!  (wat vorige maand niet doorging)

Tijdens het Pinksterweekend op 30 – 31 en 1 juni 2009, zijn het weer “Opendeurdagen” bij Brouwland – Korspelsesteenweg 86 – Beverlo.
Voor geïnteresseerden geven we hieronder het voordrachtenprogramma:
zaterdag 30 mei:
10u30 – Een nieuwe Kijk op Wijn maken.         -   Ad Coumou
12u30 – Is België een geschikt wijnland       - Paul Vleminckx
14u30 – De Praktijkbrouwer.                            - Gilbert Baetslé
16u30 – Wijnbouwen voor beginners.                - Marc Van Lani
zondag 31 mei:
10u30 – Destileren van A tot Z en Likeur maken.  -  Ad Coumou
12u30 – Hip Hops.                                                   -  Derek Walsh
14u30 – Van appel tot cider, Calvados en wijn. -  Jan van Schaik
16u30 – Ask the Expert ( professioneel brouwerspanel beantwoordt uw vragen).
maandag 1juni:
10u30 – Trends in het hobbybrouwen              -  Jacques Bertens
12u30 – Hip Hops.                                                       -  Derek Walsh
14u30 – Wijnbouwen voor beginners.                     -  Marc Van Lani
16u30 – Ask the Expert ( professioneel brouwerspanel beantwoordt uw vragen).

Op onze ledenbijeenkomst van 4 juni komen Katia en Tilly u een door Willy gebrouwd wijntje voorstellen – namelijk een mengeling van aardbeien – frambozen en bramen. U kan eveneens die avond uw kriekensap reservatie bij André opgeven zodat we tijdig kunnen bestellen.

Op 20-06-2009 gaat onze jaarlijkse B.B.Q. door.
0nze voorzitter besliste dat de prijs dit jaar niet stijgt.
Voor slechts 12 €/per persoon heeft u de keuze uit verschillende soorten vlees, groenten, sausjes,  Frans brood en aardappelen.
Wanneer u echter geen vlees lust of vis verkiest, is dat ook mogelijk. Gelieve het dan wel duidelijk te
vermelden bij uw inschrijving
.
Het programma ziet eruit als volgt:
Om 15 uur vertrekken de wandelaars aan het KWB-lokaal voor een korte wandeling in de omgeving van Kontich, wij verwachten hen terug rond 17 uur om samen met de niet wandelaars het aperitief te gebruiken.
Ondertussen zullen Marc en Werner de vuren al gloeiend heet gestookt hebben en kan er rond 17u30 aangeschoven worden voor de BBQ.
Nadien volgt er nog een heerlijk dessert.
Iedereen weet uit ervaring dat men bij onze Gilde steeds waar voor zijn geld krijgt; dit zal dit jaar zeker niet anders zijn, breng dus gerust uw vrienden mee dan kunnen wij er samen een geslaagde avond van maken.
Het bedrag kan u ofwel betalen op onze volgende bijeenkomst op 04-06-09, op de instuif van 07-06-09 of via overschrijving op ons rekeningnummer:
ARGENTA: 979-5755082-77 en dit ten laatste tegen 10 juni 2009 (vergeet niet te vermelden of u vis of vlees wenst).


Voor iedereen nog zonnige meidagen!


Groetjes,

Het Bestuur.






 Foto

         
  Kontichse WijnmakersGilde
       Onderafdeling KWB –St. Martinus

 Inschrijving BBQ op zaterdag 20.06.2009  

Ondergetekende(naam en voornaam)…………………………………………………….
 schrijft in met ……… personen voor de BBQ van 20.06.2009 om 17uur
*-Betaald hiervoor de som van …….. X 12 euro per persoon aan een bestuurslid.
   op de instuif van 7 juni 2009
*-Stort hiervoor de som van       ……..X 12 euro per persoon op rekening Nr.:
  979-5755082-77 van de Kontichse WijnmakersGilde, met vermelding van uw naam,
  en het aantal personen waarmee u deelneemt.
*-Indien geen vlees liefhebber, hier vermelden hoeveel visschotels gewenst: ……….
Uiterste inschrijvingsdatum: 10.06.2009

Handtekening:...................................

19-05-2009 om 13:23 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
10-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlierbloemenwijn

Vlierbloemenwijn
Foto

Opgepast:

- De bloemen worden best ’s morgens geplukt na het opdrogen van de dauw (ca 10u.)
- Er zijn verschillende soorten vlier daarom eerst ruiken aan de bloemen, als zij ruiken 
   naar” kattenp..”, niet gebruiken.
- Vermits de bloemen geen of onvoldoende  zuur , suiker en tannines  bevatten, 
   moeten we dit zelf compenseren door toevoeging van citroensap,azijn, gemengde
   zuren, suiker en looizuur.

Benodigdheden voor 20 liter wijn:

- 2 liter Vlierbloemen, die we van de stengels knippen.(om vorming van methylalco-hol
   te vermijden)
- sap van 5 citroenen.
- de schil van 3 zeer dun geschilde citroenen( geen wit vruchtvlees)
- een afgestreken eetlepel looizuur.
- 20 liter heet (80°) water.
- +/- ½ liter azijn.
- 4,50 kg. suiker.
- een afgestreken eetlepel gistvoeding
- Sauternes- of Champagnegist.

Bereiding:

- we gieten  +/- 15 liter heet water in een vat
- we lossen er 4,50 kg suiker in op   (18 X 12,5 X 20)
                                 (=18 g suiker/liter. X gewenst alcohol % X  aantal liters wijn)
- we voegen er de helft van het citroensap alsook de schil van de 3 citroenen bij.
- een afgestreken eetlepel looizuur .
- een afgestreken eetlepel gistvoeding.
- en de bloemschermen die we van de stengels hebben geknipt.

We laten dit geheel 24 uur trekken.

- alles zeven door een neteldoek of een zuivere keukenhanddoek
 (de bloemen best niet laten mee gisten > vorming  van methylalcohol)
- het zuur meten en aanpassen door toevoeging van citroensap, azijn en/of
   gemengde  zuren. (Mixacid)  tot  7g /liter.
- de gist of giststarter bijvoegen.
- aanvullen met water tot 20 liter (indien nodig.)

Daarna verder afwerken zoals gewoonlijk.

10-04-2009 om 18:18 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mei 2009

Nieuwsbrief mei 2009
Foto

Schijnt de zon met Sint Urbaan (25-05),
dan wordt de wijnstok zwaar belaân.

 

Beste Gildeleden,

 Philip en André hadden een wijnquiz ineengeknutseld, voor de een (heel) gemakkelijk, voor de ander ja….
Eens de antwoorden op het scherm verschenen werden veel dingen duidelijk en de “och ja”’s en de “da’s just’s , da’s waar, God ja , enz.” waren niet uit de lucht en waren aan alle tafels regelmatig te horen. Zo was er dus voor iedereen wel iets. Maar één ding is een feit, we hebben er allemaal weer iets van kunnen opsteken.
Bedankt Philip – Claudia en André voor al het werk dat jullie verzet hebben en Philip, een extra bedankje voor het inschakelen van die grote sponsor ,Telenet, die voor het drukmateriaal en een reeks mooie prijzen had gezorgd. Gastploeg ,De Drinkers, op de hielen gezeten door de AA-club wonnen allebei een hoofdprijs, een fles Champagne. Paul van zijn kant, liet ons intussen al weten dat hij geen koude voeten meer heeft in zijn warme “fleece deken” en dat ,omdat hij nog het beste wist wanneer Telenet van start ging ! Ondanks de jeneveravond van enkele maanden geleden bleek de smaak herkenningsproef toch een zware belasting voor de smaakpapillen van de meesten. De appeljenever ging nog, maar de rest…...(moeten we dit misschien meer trainen???) Volgend jaar voor herhaling vatbaar??? (maar dan iets korter).
 
Op 25 april gaan zij die zich hebben opgegeven bij Albert naar “Buit”, een zwarte komedie van Joe Orton Ter herinnering: - samenkomst om 20u15 – Aanvang: 20u30. - adres: Garage Theater – Domein de Pollepel – Naalstraat 43e te 2570 Duffel.

Het beoordelen van onze witte wijnen enkele maanden geleden was een succes.Er werd om een vervolg gevraagd,en we hadden een vervolg beloofd. Daarom zoeken we dus een 3tal vrijwilligers om een paar flessen rode wijn op te offeren en mee te brengen naar onze volgende vergadering op 04-06-2009. Gelieve uw naam door te geven aan André zodat hij verdere afspraken kan maken.

Intussen is de lente in ’t land, de paasbloemen, de krokus en de hyacint staan al in bloei, de knoppen van de druivelaars en de andere fruitbomen beginnen te zwellen, en weldra ziet de wereld er weer veel groener uit . In dat groen loopt de paashaas rond, wij hopen dat hij niemand vergeet en het Bestuur van de KWG wenst U alvast een
“ Zalig Paasfeest”

Tot op een van onze activiteiten!

Groetjes
Het Bestuur.

10-04-2009 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
14-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assortiment
  

Assortiment

KWG

PRODUCTEN

      

 

Gewicht
gram

Nummer

Dosis
Voor…

Aantal
besteld

Kitzinger - Bordeaux         50 Liter

5

001.072.8

50 Liter

 

Kitzinger - Port                    50 Liter

5

001.075.1

50 Liter

 

Kitzinger - Champagne    50 Liter

5

001.073.6

50 Liter

 

Kitzinger - Sauternes        50 Liter

5

001.076.9

50 Liter

 

Kitzinger - Universeel      50 Liter

5

001.092.6

50 Liter

 

Kitzinger - Koudgist           50 Liter

5

001.090.0

50 Liter

 

Vinoferm - Nutrisal

100

002.004.0

3 - 6 gr/10 Liter

 

Citroenzuur _ Citrol

100

003.010.6

8,5 g /10 L = +1 g zuur/L

 

Wijnsteenzuur - Tartrol

100

003.020.5

10 g /10 L = +1 g zuur/L

 

Ascorbinezuur - Ascorvit

50

03.035.3

0,5 g/10 L

 

Gemengde zuren - Mixacid

100

003.046.0

10 g /10 L = +1 g zuur/L

 

Sulfiet - Campden

100

004.010.5

Ontsmetten van wijn: 1 g /10 Liter

Van materiaal:1-2 g/L + citroenzuur  0,5g/L

 

Sorbistat - Kaliumsorbaat

25

004.029.5

1-2 g/10 L wijn   Belet hergisting

 

Pecto-enzymen - Zimex

25

003.060.1

4-8 g/10 L sap.

 

14-02-2009 om 21:37 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
08-12-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananen recepten
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Foto


Bananenwijn 

Benodigdheden:  (voor 20 liter wijn)
- 5 kg zeer rijpe bananen
- 4 citroenen
- 2 sinaasappels
- gist + voeding

Werkwijze:

- De sinaasappelen wassen en de schil raspen ( zonder wit)
- De bananen wassen, schillen en in stukken snijden
- De helft van de schillen samen met de stukjes banaan in +/- 10 liter water aan de kook brengen en een half uur laten sudderen .
- De laatste 5 minuten de geraspte sinaasappelschil bijvoegen, laten afkoelen
- De brij zeven en uitpersen, het sap van de sinaasappelen en de citroenen toevoegen - Aanvullen met water tot 20 liter
- Densiteit meten en berekenen hoeveel suiker er moet bijgevoegd worden voor het gewenst alcoholgehalte.
- De suiker , de gist + voeding toevoegen.
- Wanneer de gisting mindert, na ongeveer 14 dagen, overhevelen in een proper vat
- Als de wijn helder begint te worden een 2de keer overhevelen en een 3de keer als de wijn volledig helder is (normaal 6 maanden)
- Bottelen na 1 jaar.
        Schol !

aangebracht door Kamiel Michiels



   Crème de banane    

30AV% (Bananen likeur)
 
Ingrediënten
voor 1 liter
- 300 g gele bananen ( met schil)
- Een vanillestokje
- Een snuifje saffraan
- 340 ml alcohol van 94% volume
- 350 à 400 gram suiker (naar eigen smaak)
- Ongeveer 460 ml water (aanvullen tot 1 liter)

Bereiding

- Bananen pellen en in schijfjes snijden
- In een bokaal doen met het opengesneden vanillestokje en de alcohol.
- Bokaal sluiten en acht dagen laten staan op kamertemperatuur
- Weeg de suiker af en voeg hem samen met de saffraan bij het water - Vervolgens dit mengsel bij het alcohol maceraat voegen en goed schudden
- Mengsel 2 dagen laten rijpen op kamertemperatuur.
- Door een doek filteren en de brij zachtjes uitpersen met de hand
- Het geheel filteren door een Melitta filter en bottelen.
- Drankje nog een paar maanden op een donkere, koele plek laten rusten,
 eventueel nogmaals filteren door een Melitta en dan ... drinken.
      Schol !
aangebracht door A. Van den Heuvel


     Een lekker bananentoetje  

Benodigdheden: voor 4 personen
- 2 bananen
- 4 koffielepels fijne suiker
- 1 koffielepel Tripple Sec of bananen likeur

Werkwijze:

- de banaan in de lengte doorsnijden.
- Intussen verwarmt men de oven op 150°.
- Op iedere helft doet men een koffielepel suiker.
- laten karameliseren in de oven
- vervolgens op een dessertbordje schikken en overgieten met een koffielepel Tripple Sec of bananen likeur.
Smakelijk....

aangebracht door Tilly Philips 


 

08-12-2008 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
23-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aktiviteiten KWG

Foto
Aktiviteiten van de Kontichse Wijnmakersgilde.


Bijeenkomst met thema bespreking : 
elke eerste donderdag van de maand - aanvang 20 h

Werkvergadering in de kelder:
elke derde donderdag van de maand - aanvang 19 h

Nieuwjaarsfeest

Kaas en wijn avond

Wijn proefdag / Open deur dag

BBQ

Kriekensap verdeling
 
Appelen rapen/plukken

Rabarber trekken

Cursus

Gilde uitstappen

Gilde reis


23-10-2007 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bestuur KWG

Foto
Samenstelling van het bestuur van
de Kontichse Wijnmakersgilde
.

Voorzitter : Jos Huysmans
 
Secretaris: André Van den Heuvel

Penningmeester : Tilly Philips

Keldermeesters: Kamiel Michiels
                      Willy Meyers
                                 Werner Van Baelen

      Dienst Aankopen: Janine Van den Bulck
                           Marleen Liekens

                   Uitstappen: Kathia Hendrickx        
                      Tilly Philips
                                        Janine Van den Bulck  
                              Marleen Liekens




Wenst u meer inlichtingen over onze gilde, verstuur dan een mailtje vanaf deze site en
 u ontvangt de gevraagde informatie op uw e-mail adres.
 

23-10-2007 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis van de KWG

Foto
Geschiedenis van de Kontichse Wijnmakersgilde.



Op een avond, ergens in het jaar 1981 kwamen enkele vrienden samen om met de afgevallen appelen iets nuttigs aan te vangen.
Ze wilden zelf wijn, vruchtenwijn, maken want dat deden hun voorouders ook.
Na enkele mislukte probeersels kwamen ze in kontakt met de voorzitter van de Wijnmakersgilde van Lier.
Deze kwam hen uitvoerig uitleggen hoe "fruitwijn maken" moest gebeuren.

In de schoot van de KWB werd dan op 10 oktober 1981 de Kontichse Wijnmakersgilde geboren.

Begin 1982 legden de 3 stichters, "Jules Nevelsteen, Jos Cleys en Jef Tombeur" ieder een klein bedrag samen om de vereniging financieel draaiende te krijgen.
Kort na de oprichting kwamen Jos Huysmans, Raf Van den Bulcke, Wies Torfs en Louis Vervloesem de ploeg versterken .

Gedurende vele jaren blijven Jos Cleys als voorzitter en Raf Van den Bulcke als secretaris de wijnkar verder trekken.

Verschillende cursussen werden ingericht om de Gilde meer bekendheid te geven en om het uiteindelijke doel te bereiken: lekkere wijn maken van een gezond natuurprodukt (afgevallen "fruit").

Eerst werden de cursussen en vergaderingen gegeven in de lokalen van het parochiecentrum van St.Martinus te Kontich. Daarna kon het later opgericht KWB-gebouw worden gebruikt.

In 1984 startte men  met het organiseren van de "Gilde-reizen".
Duitsland werd als eerste verkend, geproefd en goedgekeurd.
Vanaf dat ogenblik werd jaarlijks een boeiende reis, naar een interessante streek georganiseerd. 
Om ons vijf jarig bestaan  te vieren  trokken we op 26-27 september 1987 op "jubileumreis"  naar de Champagnestreek .

Op een teruggevonden ledenlijst van 1985 telden we reeds 35 leden .

In 1993 nam Raf Van den Bulcke het van Jos Cleys over als voorzitter.
Het secretariaat gaat dan  naar Marc Verpoten die het in 2005 ruilde voor de job van penningmeester .
Op 29 mei 1994, na een slepende ziekte, overlijdt op 47 jarige leeftijd, Raf, de toenmalige voorzitter en neemt Jos Huysmans het voorzitterschap over en met succes .

In 1997 telt onze gilde 40 leden en volgen 14 belangstellenden de cursus "Zelf fruitwijn maken".
1997 wordt ook het jaar van de "grote verhuis"!
Vanaf april kunnen we een mooie kelder, gelegen in een oude maalderij, in gebruik nemen ons door het Gemeentebestuur ter beschikking gesteld.

Nu, in 2008, gebruiken we nog steeds deze kelder, organiseren er onze jaarlijkse proefdag, onze wijnmaak-cursussen en trachten we er lekkere wijnen te "brouwen " van zelf geplukte of geraapte appelen, kriekensap, rabarber enz.
 In oktober 2006 vierden we ons zilveren jubileum met uitgebreide feestelijkheden!
Eind 2007 telde onze gilde 61 leden.

23-10-2007 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
03-01-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeld 06
Klik op de afbeelding om de link te volgen



De  KWG   was natuurlijk ook present op de wijkfeesten van Kontich-Kazerne

Hier was 't nog vroeg, en niet druk maar ....

03-01-2006 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeld 04
Klik op de afbeelding om de link te volgen



Onze gedreven gids  met een aandachtige groep 


tijdens een geweldige stadswandeling.
(zeker voor herhaling vatbaar)

03-01-2006 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeld03
Klik op de afbeelding om de link te volgen


Nog iets uit de "oude doos".


Na weer een avond zwoegen...

03-01-2006 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)


Foto
Inhoud blog
  • Oktober2010
  • September 2010
  • Jaarprogramma 2010-2011
  • Mei 2010
  • Anizette
  • Juni 2010
  • April 2010
  • Maart 2010
  • Februari 2010
  • Januari 2010
  • Cursus 2010
  • Jaarprogramma KWG 2009-2010
  • December 2009
  • November 2009
  • september 2009
  • Oktober 2009
  • Juli 2009
  • Juni 2009
  • Vlierbloemenwijn
  • Mei 2009
    Archief per jaar
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Zoeken in blog

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs