Onderafdeling KWB Sint Martinus Zelf wijn maken, vruchtenwijn, wijn maken, wijnmakersgilde
15-09-2010
September 2010
Kontichse Wijnmakersgilde
Nieuwsbrief september 2010
Septemberregen, nooit komt hij ongelegen!
Beste vrienden,
Voor velen is de vakantie voorbij en samen starten wij dan het nieuwe werkjaar 2010-2011.Bracht juli ons veel zon en augustus het broodnodige vocht, toch wordt het zeker weer een hartelijk weerzien op donderdag 2 september en zal er weer veel verteld moeten worden over de voorbije vakantie maanden.
Na het welkomstwoord(je)en de zegen van onze voorzitter komen Willy en Katia ons vertellen over de prachtige boswandeling die zij uitgestippeld hebben in Zandvliet op 11 september. Dus dit jaar eens geen stadswandeling De wandeling start stipt om 13u30 aan De Leeuw van Vlaanderen, Antwerpsebaan 413, 2040 Antwerpen.(tel.: 03 56840). (routebeschrijving in bijlage) Voor hen die dat willen, we vertrekken in groep op de E19 Carpool-parking in Kontich stipt om 12u15. Zodoende is er mogelijkheid tot Carpooling. Spreek al af met elkaar bvb. op onze bijeenkomst. Let op we houden ons stipt aan het opgegeven vertrekuur.
De ganse wandeling is een 10-tal kilometer. Deze wordt in 2 gedeeld. We stoppen halverwege voor een drankje. De minder fitte wandelaars, die afzien van het tweede traject, kunnen daar rustig blijven zitten. Zij worden later per wagen opgehaald en naar de Leeuw gebracht. Als dat geen luxe is!!! En dit is nog niet alles.
Wanneer iedereen aangekomen is, wacht ons rond 18.00 uur een heerlijk Koud buffet, bestaande uit: Gevulde tomaat met grijze garnalen, hespenrolletjes met asperges, gerookte heilbot, Kempische woudham met meloen, varkensgebraad, kippenboutjes met ananas.
Niet wandelaars zijn ook van harte welkom op het gezellig samenzijn in de Leeuw van Vlaanderen en dit vanaf ongv.17.45 uur. De wandeling zelf is gratis, het Koud Buffetkost 20.-P.p. Dranken zijn niet inbegrepen.
Inschrijven kan: - via onze Argenta rekening nr. 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met de vermelding Buffet 1109, uw naam en aantal deelnemers tot uiterlijk 31 augustus 2010 - ten laatste op 02/09/2010 (1ste ledenbijeenkomst). Voorzie u van degelijk schoeisel (dus liefst geen naald- of hoge -hakken).
Op zondag 22 augustus hebben in Kontich Kazerne weer de in Kontich en omstreken, bekende Berenfeesten plaats. Zoals ieder jaar neemt onze Gilde ook dit jaar weer deel met een kraam, doel onze Gilde nog meer naambekendheid geven en onze kas een beetje te spijzen. Zin om enkele glaasjes te komen proeven? Rendez-vous ter hoogte van huisnummer 8 in de Kapelstraat. Iedereen welkom, hoe meer zielen hoe liever! Tot dan.
Op 25 september nemen we deel aan de jaarlijkse Cultuurmarkt in Kontich Centrum. (Hoek Duffelsesteenweg - Mechelsesteenweg)Voor een glaasje en een praatje kan je steeds bij ons terecht. Doel : hetzelfde als hierboven op 22 augustus.
Denk ook alvast een keertje na over de hoeveelheid appelsapdie u dit jaar wenst. André zal het op 2 september noteren. Zo hebben we een idee van de hoeveelheid appelen die we moeten voorzien. De juiste datum van de appelslag zal later nog worden mede gedeeld.(+/- medio oktober)
Ter informatie en om uw toe te laten uw reservaties goed te plannen, zodat u geen enkele organisatie van de Gilde moet missen, geven we u in Bijlage de data van onze reeds geplande activiteiten. De themas van de voordrachten zijn nog niet bepaald en worden later meegedeeld.
Zo, we hopen iedereen gezond en wel terug te zien op 2 september of op een van onze andere activiteiten.
In mei een warme regen, betekent een vruchtenzegen!
Beste Gildeleden,
Onze wijncursus telde ook dit jaar weer een tiental aandachtige deelnemers en ken-de een goed verloop .Langs deze weg willen we onze lesgevers en medewerkers nogmaals bedanken voor hun inzet. Verder hopen we onze cursisten nog dikwijls terug te mogen ontmoeten op één van onze maandelijkse ledenbijeenkomsten in het KWB lokaal ( eerste donderdag v.d.. maand om 20h) of op de werkvergaderingen ( iedere derde donderdag v.d. maand vanaf 19 uur) in onze kelder of op een andere activiteit.
Nog nooit vertoonde beelden uit de oude doos, mooie herinneringen uit de be-gintijd van onze Gilde. Een terugblik op een leuke kruidenwandeling uit 85 en een BBQ uit 89, voorafgegaan door een wandeling met een tussenstop op het erf van Annemie en Marc. Jos gaf de nodige commentaren bij de getoonde beelden en met een beetje inspanning en hulp van de ouderenslaagden we er in om toch enkele prominenten van de Gilde te herkennen. De een had toen nog veel haar, de ander had nog geen grijs haar enz. Na de pauze en een lekkere pekelharing van onze dames, het was immers 1 april, kregen we een samenvatting van het jaar 2005 met de nieuwjaarsbrief van Meester Albert als rode draad. Zo werden onze activiteiten van dat jaar op een rijtje gezet. De sfeer zat er vlug in en tijdens de BBQ, de stadswandeling en de verkleedpartij werd er duchtig gelachen en mee gezongen. De afwezigen hadden weeral eens
15 april: werkvergadering zwoegers en cursisten zijn zoals steeds, welkom!
Open deurdag op 24-04-2010 onze deuren gaan open om 14 uur en sluiten om 17 uur. Zin in een glaasje onze Kelderdeur in de Magdalenastraat staat die dag wijd open. Breng uw vrienden en kennissen mee.
Op onze volgende bijeenkomst, op 5 mei, zal André ons Anizette of Lanice di An-na laten proeven en leren maken. Deze lekkere, Italiaanse likeur, op basis van anijs kan men in de zomer, s avonds na de maaltijd, lekker koel serveren en is best te genieten.
Op algemeen verzoek herhalen wij ons reisprogramma van 29 mei 2010. We vertrekken om 08.00 uur met een luxe autocar op onze bekende opstapplaats, Zwembad van Kontich Duffelsesteenweg, richting Serskamp en Geraardsbergen. We worden ontvangen met koffie en koek in het ambachtelijke bedrijf De Klok, bekijken hun bedrijfsfilm en proeven hun jenever. Na de rondleiding in de productieruimte en magazijn, wacht ons nog een proeverij en een tasje koffie. Iedereen wordt bedacht met een klein aandenken. Daarna een lekker middagmaal bestaande uit: - soep, kalkoenfilet met groenten en kroketten en een fruittaartje. Voor de mensen die liever vis verkiezen geen probleem meldt het ons. (Wel is er voor vis een supplement van 1,00 te betalen.) In de namiddag maken we een kleine stadswandeling in Geraardsbergen en brengen een bezoek aan het museum van Manneke Pis alsook het Abdijmuseum. Voor de mensen die minder goed te been zijn moet dit geen probleem zijn.(blijven op de markt).Nadien nog een rondrit met de autocar. s Avonds gebruiken we een lichte broodmaaltijd bestaande uit 1 broodje kaas en 1 broodje hesp met koffie of thee. We voorzien onze thuiskomst rond 20u30. Prijs voor dit alles: - uitstap met vleesmenu: 50,00/p.p. of uitstap met vismenu : 51,00/p.p. Inschrijven kan nog tot uiterlijk 15 april 2010: - door storting van het verschuldigde bedrag op onze Argenta rekening nummer 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: Geraardsbergen en het aantal personen. (bvb. Geraardsbergen 2 personen, 1x vis + 1x vlees) - Contant aan een bestuurslid.
Op 5 en 6 juni gaan in Kontich de jaarlijkse Tuindagen door. Onze Gilde zal daar ook present zijn, u kan ons altijd een bezoekje brengen in de mooie kruidentuin van één van onze nieuwe leden, dhr. Engelman in de Bautersemstraat 77 .
Zaterdag 12 juni 2010: onze jaarlijkse BBQ. Prijs: 13 Voor deze prijs mag u lekker vlees, dessert en gratis koffie verwachten. (vegetariërs vragen we dit op tijd te melden) Fles water of wijn: 4 . Inschrijving ten laatste 3 juni 2010.
Na jaren van stadswandelingen in Antwerpen en Lier gaan we dit jaar eens iets an-ders doen. Willy heeft een mooie wandeling , ong. 8 à 9 km, uitgestippeld in Zand-vliet. Deze zal doorgaan op 4 of 11 september 2010. (begin maar al te oefenen!) Tussenstop halfweg. Hier kunnen de mensen voor wie de wandeling te lang is een terrasje doen ,ze worden met de wagen naar het restaurant gebracht voor het. avondmaal (rond 18 uur) in de Leeuw van Vlaanderen. Verdere afspraken volgen nog.
20 gr anijszaad 1 kruidnagel 1 stokje kaneel Sap van 1 sinaasappel (of 100ml sap) 1 gr foelie 0,4 ltr alcohol (96%) 10 gr gemalen koriander 0,4 ltr plat bronwater 300 gr suiker 3 theelepels glycerine
Variant: Vervang ongeveer 2gr anijszaad door steranijs
Bereiding: Fase 1 Voeg de kruiden en het sinaasappelsap samen met de alcohol in een bokaal en sluit deze goed af. (bvb.: een Weck pot) Laat macereren gedurende 1 maand. Regelmatig schudden. (Dagelijks enkele keren)
Fase 2 Na 1 maand:
Kook de suiker in het water, zachtjes gedurende een tiental minuten (onder omroeren) . (Dit noemt men inverteren van de suikers. ) Laat afkoelen. Filtreer ondertussen de alcohol tot deze zuiver is (Melita filter) Voeg 3 theelepels glycerine en de suikersiroop(als hij is afgekoeld) toe, goed omroeren.
Laat nog minstens 1 maand rijpen in een mooie gesloten fles. En dan :gezondheid
Nieuwsbrief juni 2010 Is juni niet te koel en zeker niet te zwoel, niet te nat en niet te droog, dan vult men menige schuur en vat!
Beste Gildeleden,
Op 24 april stonden onze kelderdeuren weer voor iedereen wijd open. Wij hadden, met het mooie weer, een rustige namiddag verwacht, maar dat was buiten de waard en onze leden gerekend!
Menigeen bracht een bezoekje en bracht vrienden en kennissen mee. Het werd dan ook weer zoals iedere keer, een gezellige namiddag. We mochten zelfs een nieuw lid inschrijven. Welkom Ronny . We willen al onze standhouders en de werksters extra bedanken voor hun medewerking want zonder hen was dit feest niet mogelijk. Bedankt Albert,Eddy,Jean, Casimir,Werner en Kamiel alsook de dames voor hun in-zet.
Op 6 mei leerde André ons een lekkere, geneeskrachtige Anisette of Lanice di Anna (Andrei) maken. Deze lekkere,Franse, Italiaanse, Spaanse?? likeur, op basis van anijs is best te genieten, zo hebben we toch ondervonden! En dat hij geneeskrachtige eigenschappen bezit moet wel zo zijn want onze doodzieke voorzitter is s anderendaags vroeg toch naar Portugal kunnen vertrekken!
Voor de ex-cursisten en de nieuwe leden nog even vermelden dat er donderdag 19 mei weer gewerkt wordt in de kelder. Het moment om nog wat extra informatie op te steken. Deuren 19 uur.
Op 29 mei komt onze langverwachte dagreis eraan. We vertrekken met 35 deelne-mers. Zoals bekend hebben we in de namiddag een kleine stadswandeling. Enkele onder ons zijn echter niet zo goed te been, daarom herhalen we hier, ook aan jullie hebben we gedacht. Deze stadswandeling vindt plaats op de markt. Zij die hier een beetje tegen op zien kunnen samen met Tilly rustig genieten van een terrasje. We zullen alvast eieren brengen naar en duimen dat we die dag mooi weer mo-gen hebben. We vertrekken om 8 uur stipt op de parking van het zwembad en voorzien onze thuiskomst rond 20u30.
Op onze ledenbijeenkomst van 3 juni 2010 stellen onze dames enkele aperitieven voor die je ook mag proeven en die je misschien kan serveren op één van je zomer-se BBQs.
Onze jaarlijkse BBQ gaat door op zaterdag 12 juni . We starten om 15.30 uur, onder leiding van Theo, met een eetlust opwekkende wandeling en zijn terug rond 18.00 uur voor het aperitief. Intussen zullen Marc en Werner hun vuren heet gestookt hebben zodat we even later kunnen genieten van al het lekkers dat ze op hun grill klaar maken. Inschrijven voor deze happening kan nog tot op onze bijeenkomst van 3 juni, of door storting op onze rekening Argenta nr.: 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van : uw naam, BBQ, en het aantal personen voor wie u inschrijft, inschrijven kan ook bij een bestuurslid. Breng vrienden en kennissen mee, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten!
Prijs: 13 /p.p. Fles water of wijn: 4 . Koffie : gratis
Op 5 en 6 juni gaan de jaarlijkse Tuindagen door in Kontich. U kan ons dit jaar een bezoekje brengen in de mooie kruidentuin van Jean Pierre Engelman , Bautersemstraat 77, Kontich.
Info over het kriekensap op de bijeenkomst van 1 juli
Voor de start van het nieuwe seizoen heeft Willy al een mooie wandeling met avondmaal uitgestippeld in Zandvliet dewelke doorgaat op 11 september 2010. Verdere afspraken in de nieuwsbrief van juli.
Met al deze activiteiten nog in het vooruitzicht mogen we gerust zeggen dat we ook dit werkjaar 2009-2010 in schoonheid kunnen afsluiten.
Vriezen in januari, sneeuw in februari, een droge maart en een natte april, dat is alle wijnboeren hunnen liefste wil!
Beste Gildeleden,
Stefan en Laure-Anne verrasten ons op de voorbije vergadering met een heerlijke, zelf gemaakte vlierbessenwijn met banaan en met zalige hapjes met zalmmousse. Bedankt Stefan en Laure-Anne, het was prima , iedereen heeft ervan genoten! Als onze leden zo verder gaan kunnen wij in de nabije toekomst nog een boek uitgeven met als titel: Zelfgemaakte fruitwijnen Auteurs: De Kontichse Wijnmakersgilde. Zeg nu zelf!
Onze cursus Zelf fruitwijn maken voor beginners is intussen ook van start gegaan. Met 12 deelnemers is dit weer een mooie bezetting. Wij wensen alle deelnemers veel succes met de lessen.
Zaterdag 27 maart onze KAAS&WIJN avond, de deelnemers worden verwacht vanaf 18.00 uur voor het aperitief.
Zoals vermeld in onze vorige Nieuwsbrief gaat de volgende vergadering door op 1 april. Dat kan natuurlijk, volgens onze meisjes, niet onopgemerkt voorbijgaan! Voor het thema onderwerp is André in zijn archieven gedoken om te zien of hij nog wat oude dozen Beelden uit de oude doos kon vinden. Het wordt een avond om samen herinneringen op te halen.
Voor onze Open deurdag op 24-04-2010 vragen we nog enkele vrijwilligers om hun lekkere wijn of likeur te laten proeven. We kunnen zo onze Gilde nog een beetje meer naambekendheid geven alsook misschien andere mensen zin doen krijgen om zelf ook eens een wijntje te maken.
Op 29 mei gaat onze Gilde op daguitstap naar Geeraardsbergen. Nog niet inge-schreven? Snel doen nu het nog kan, er zijn nog enkele plaatsen vrij.
Nog een datum die je alvast in uw agenda mag invullen is 12 juni 2010. Dan gaat onze BBQ door. Verdere inlichtingen volgen nog.
De winter was lang en koud , soms heel mooi onder de sneeuw, maar het zou nu nog mooier zijn als hij nu de deur openhield om de lente en de warme zonnestralen binnen te laten. Dan kunnen we eindelijk onze druivelaars en andere planten hun jaarlijkse snoeibeurt gaan geven, het kriebelt bij vele Gildeleden om er eindelijk weer eens in te vliegen!
Zo, weer een hele brok te doen in de komende weken, we hopen iedereen gezond en wel weer te zien op( één van) onze activiteiten.
Stijn Teijssen van Absinthia liet ons op 4 april een avondje lekker Absinten , groene of witte, met ingedruppeld water uit de mooie fonteintjes, het was allemaal best te genieten. Bedankt Stijn. Een samenvatting van de uiteenzetting vind je als bijlage evenals het adres waar de liefhebbers een bestelling kunnen plaatsen. -------------------- Op 2 maart start onze cursus Zelf fruitwijn maken voor beginners.Inschrijven kan nog steeds bij een van de bestuursleden of door overschrijving van het verschuldigde lesgeld op onze rekening nr.:979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermeldingCursus 2010, uw naam en uw telefoon of Gsm nr. Lesgeld : 20 KWB-leden : 10 (lidnummer opgeven) KWG leden: gratis Opgelet : wacht niet te lang: maximaal 15 deelnemers! ( zie verder op dit blog) --------------------
Op 4 maart komt Stefan ons uiteenzetten hoe hij zijn lekkere Vlierwijn met Banaan gemaakt heeft . --------------------
Even later, op 27 maart 2010 houden we onze jaarlijkse Kaas & Wijnavond Wat bieden wij aan: Aperitief Uitgebreide K&W tafel Koffie of thee Muziek en dans En daar bovenop een gezellige sfeer Prijs voor dit alles: 14 p.p. Water en Wijnen à 4 /fles Deuren om 18 uur. Inschrijven kan nog op onze bijeenkomst van maart of door storting van het ver-schuldigde bedrag op onze Argenta rekening nummer 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: K &W 2010 en het aan-tal personen. Breng gerust uw vrienden en kennissen mee! -------------------- Op 1 april gverzorgen onze dames de avond met ??? g en bekijken we beelden uit de ouwe doos. -------------------- Op 6 mei proeven we en leren we hoe eenanisette maken. -------------------- Op 24 april 2010 houden wij een Open deurdag in onze kelder . Wie interesse heeft om een van zijn wijntjes , meerdere (of iets sterkers ) te laten proeven, gelieve contact op te nemen met André of met een ander bestuurslid. -------------------- Op 29 mei gaan we weer op reis! Het wordt dit jaar een daguitstap naar Geraards-bergen en Serskamp met een luxe autocar. We bezoeken o.a. een likeurstokerij, met proeverij en een aandenken. Het middagmaal omvat: Soep, Kalkoenfilet met groen-ten en kroketten, fruittaartje als dessert. s Namiddags: stadswandeling, bezoek aan het museum van Manneken Pis en het abdijmuseum, korte rondrit met de autocar. s Avonds broodmaaltijd (1X kaas en 1X hesp), koffie of thee. Prijs van dit alles 50 p/p. Inschrijven kan al op onze bijeenkomst van maart of door storting van het verschul-digde bedrag op onze Argenta rekening nummer 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: Geraardsbergen en het aantal personen. Indien u vis verkiest i.p.v. vlees voor het middagmaal vermeld dan het aantal vismaaltijden dat u wil. (bvb.: Geraardsbergen 2 personen, 1X vis ) Opgelet:Voor hen die s middags vis nemen is er een supplement van 1 p/p. Uiterste inschrijvingsdatum: 15 april 2010 --------------------
Zoals we vorige maand al opmerkten staat er inderdaad al heel wat op het program-ma voor de komende weken en maanden.
Januari is alweer halfweg, het Nieuwjaarsfeest werd een waardige afsluiter van 2009 en een ideale start van 2010 .Van s morgens waren onze koks in de weer om er iets aparts van te maken. Kamiel, Werner, Willy en de rest van de ploeg werkers, bedankt voor de inzet . De coq, de kroketten, het dessert,de tafelversiering, de omkadering , de muziek, het weer en de sfeer: het was allemaal prima. Albert bracht zijn traditionele Nieuwjaarsbrief waaruit het bestuur kon afleiden dat zij in het voorbije jaar goed geboerd hebben en vastbesloten zijn om in het nieuwe jaar op de ingeslagen weg verder te gaan.
We beginnen al op 4 februari, dan komen we alles te weten over Absinth, een lekkere kruidenlikeur met een geschiedenis. Stijn Teijssens, een specialist, komt ons er alles over vertellen en laat ons .
Op 4 maart komt Stefan ons uiteenzetten hoe hij zijn lekkere Vlierwijn met Banaan gemaakt heeft .
Nog wat later, op 27 maart 2010 houden we onze jaarlijkse
Kaas & Wijnavond Deuren om 18 uur. Wat bieden wij aan: Aperitief Uitgebreide K&W tafel
Koffie of thee Muziek en dans Gezellige sfeer Prijs voor dit alles: 14euro p.p. Water en Wijn à 4 /fles
Inschrijven kan nu al, op onze bijeenkomsten van februari of maart, tijdens de Instuif van 7 februari of door storting van het verschuldigde bedrag op onze rekening nummer 979-5755082-77op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: K &W 2010 en het aantal personen. Breng gerust uw vrienden en kennissen mee!
Ook in maart richten we onze cursus Zelf fruitwijn maken voor beginnersin. De lessen hebben plaats op dinsdag 2, 9, 23,30 maart en op woensdag 17 maart. Telkens om 20 u. stipt in onze kelders, Magdalenastraat, Onder De Arend Cursus in duidelijke, verstaanbare taal met theorie en praktijk ! Prijs: Cursusboek ,drank en versnapering tijdens de pauze: 20 KWB leden betalen slechts 10 Voor KWG leden is de cursus gratis Inschrijven kan door - betaling van het cursusgeld aan een KWG bestuurslid met opgave van uw naam en adres, telefoon of GSM nummer. - door storting van het lesgeld op onze rekening nummer 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met vermelding van: Cursus 2010 , uw naam , telefoon of GSM nummer. Opgelet, maximaal 15 deelnemers !
Op 24 april 2010 houden wij een Open deurdag in onze kelder . Wie interesse heeft om een van zijn wijntjes (of meerdere of iets sterkers ) te laten proeven, gelieve contact op te nemen met André of met een ander bestuurslid.
Onze winkel breidt zijn activiteit uit met de verkoop van Kurkenstoppen aan de prijs van 10 per 100 stuks.
Zoals te merken valt staat er al heel wat op het programma voor de komende weken en maanden. Wij hopen u dan ook, zoals in het verleden, talrijk te mogen ontmoeten op onze bij-eenkomsten! In afwachting hierbij nog enkele beelden van ons Nieuwjaarsfeest.
Brengt St. Vincentius (22jan.)zonneschijn maak dan maar plaats voor veel koren en wijn.
Beste Gildeleden,
Rita Vingerhoets klaarde heel wat troebelen tijdens haar uiteenzetting Het klaren van wijn op onze ledenvergadering (03/12/2009). Blijkbaar is reeds geweten dat als deze dame komt, we steeds wat kunnen bijleren. We waren weer met velen om aandachtig te luisteren en vragen te stellen! Rita , bedankt, het was weer heel interessant, misschien vallen we in herhaling, maar we kijken al uit naar uw volgende onderwerp.
Inschrijven voor ons Nieuwjaarsfeest van 9 januari 2010 kan nog tot uiterlijk 23 december. Start festiviteiten: 18 uur.
Menu:
aperitief
een stoofpotje Coq à la Kamiel met kroketten
een lekker stuk vla met koffie of thee.
muziek en vermaak
Prijs: 7 euro p.p. Inschrijven kan door storting van het verschuldigde bedrag op onze Argenta reke-ning nummer 979-5755082-77op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde.
Om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe goed aan te vangen, hier nog enkele nieuwtjes voor het komende jaar:
- Op 4 februari komen we alles te weten over Absinthe
- In maart leert Stefan ons vlierwijn met banaan maken .
- Het reiscomité is na overleg met het bestuur overeengekomen om dit jaar een één-dagsreis te organiseren. Naar waar en wanneer? Dat wordt nog verder bekeken. De planning is dus om het ene jaar een meerdaagse- en het andere jaar een ééndags-reis te organiseren. Op deze manier hopen we aan ieders wens te voldoen.
- Onze jaarlijkse stadswandeling krijgt een variant: Waarom eens geen boswandeling met als afsluiter een lekkere maaltijd. Ook dit wordt verder bekeken. We voorzien deze wandeling half september 2010.
Aan al onze Gildemensen Willen wij graag wensen -Tijd om ieder uur van elke dag te genieten en te lachen -Tijd om elke dag als geluk(t) te ervaren -Maar vooral een goede gezondheid en een leuke vriendenkring om tijdens deze Tijd samen te proeven van onze lekkere wijntjes .
- André Van den Heuvel, Kauwlei 52, 2550 Kontich - Tel.:03/458 54 30 e-mail : andrevandenheuvel@pandora.be
of via een mailtje vanaf deze site.
Betalen kan door storting van het verschuldigde inschrijvingsgeld op Argenta rekening Nr.: 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met de vermelding "cursus 2010".
De lessen gaan door in onze kelders onder "De Arend", Magdalenastraat, 2550 Kontich telkens om 20 uur.
Nog vragen ? Neem kontakt op met : André Van den Heuvel ( e-mail: zie hoger)
Krijgen we een Kerst koud en nat, dan zorgt de oogst niet alleen voor een lege schuur maar ook voor een leeg vat.
Beste Gildeleden,
Op 5 november kwam Philip ons met woord en beeld uitleggen hoe hij die lekkere kweeperenwijn maakt. We mochten niet alleen genieten van het lekkere aroma van de kweepeer ook de wijn werd zeer gewaardeerd. Het was kort en bondig maar dat gaf aan vele de kans om meer uitleg te vragen. Halloween, dat kon natuurlijk niet voorbijgaan zonder een lekkere pompoensoep met korstjes. Werner met een pompoen uit de hof en ons Marleen aan haar fornuis zorgden voor een soepje dat door iedereen gesmaakt werd. Dat wordt bijna een traditie! Philip, Marleen en Werner hartelijk bedankt voor jullie inzet , het was TOP .
Voor de leergierigen kunnen we al meedelen dat onze volgende cursus Zelf Fruit-wijn maken doorgaat op 2,9,17,23 en 30 maart telkens om 20.00uur in onze kelder (Onder De Arend) . Meer hierover later.
Op 24 april 2010 houden we weer een Open deurdag. Wij rekenen op veel deel-nemers . Ook hierover later meer.
Op de bijeenkomst van 3 december komt Rita Vingerhoets ons meer vertellen over Het klaren van wijn. Van haar vorige onderwerpen weten we dat zij dit steeds op een heel klare en begrijpelijke manier kan brengen. Dus allen op post. En wie weet, misschien klopt de Sint ook wel aan ons deurtje voor de braven(???) onder ons .
Diezelfde avond kan er ook al ingeschreven worden voor ons nieuwjaarsfeest dat doorgaat op 9 januari 2010. We kunnen jullie al wel verklappen dat we weer lekker zullen eten en misschien . ? Deuren: 18 uur. Menu aperitief een stoofpotje Coq à la Kamiel met kroketten een lekker stuk vlaai met koffie of thee. Prijs: 7 euro Inschrijven kan tot ten laatste 13/12/2009 (Instuif KWB) , op onze bijeenkomst van 3 december of op onze Argenta rekening nr.: 979-5755082-77 op naam van de Kontichse Wijnmakersgilde met opgave van uw naam en het aantal deelnemers . Het wordt zeker weer een gezellige avond.
De elfde maand van het jaar, bij t vuur met een lekker wijntje, brengt allen te gaar!
Beste Gildeleden,
Bedankt aan al diegenen die ons vergastten met een bezoekje aan onze stand op de Cultuurmarkt in Kontich Centrum. Het doet ons altijd plezier om jullie daar te ontmoeten.
Oktober is traditioneel een erg drukke maand:
- Op 1 oktober kwam Paul Jacobs ons uitgebreid vertellen hoe een bijenpopulatie tot stand komt,hij vertelde van darren en werksters, van koninginnen, wespen, hommels en waar hun lekkere honing vandaan komt.
- Vrijdag, 2 oktober, een ploeg moedige plukkers ging al heel vroeg aan de slag bij onze appelboer. Geladen met ongeveer 2 à 3 duizend kilo appels keerden zij terug naar ons lokaal.
- Met als gevolg: zaterdag, om 8 uur stipt, stond een eerste ploegklaar om aan de slag te gaan met wassen , malen en persen van al dat lekkers! Werner en Philip stelden hun persen ter beschikking , waarvoor onze dank, zodat met drie persen tegelijk kon gewerkt worden. Onze dames zorgden voor koffie en smeerden broodjes. Thea en Monique verwenden iedereen met hun lekkere zelf gebakken (natuurlijk) appeltaarten. Om 15 uur was de klus geklaard , alles opgekuist en kon iedereen moe maar tevreden thuis zijn appelwijntje gaan opzetten.
- Op 10 oktober trokken we met 26 wandelaars door Lier. s Morgens en tot de middag nog enkele fikse buien maar tijdens onze wandeling kwam een stralende herfstzon erdoor. (Zo was het ook besteld hoor) Kon het beter? Met hier en daar de nodige grappige anekdotes liet Jerôme, onze stadsgids, ons een deel van de vele mooie hoekjes van Lier ontdekken. De wandeling eindigde onder de Zimmertoren met een lekkere Caves, een authentiek Liers biertje of een ander drankje. Dan volgde, na een korte wandeling, een lekkere maaltijd in het Hof van Aragon om de dag feestelijk af te sluiten.
- Donderdag, 15 oktober, worden onze kelderwerkers weer verwacht in de kelder-vanaf 19 uur.
De tijd gaat snel, ja, 2010 komt met reuze schreden dichterbij . Daarom moeten wij bij u komen aankloppen voor de vernieuwing van uw lidmaat-schap.(zodat ook wij onze verplichtingen bij KWB kunnen nakomen.)
De ledenbijdrage voor 2010 blijft onveranderd, zoals het past in crisistijd: KWB-leden : 10 niet KWB-leden : 20 Betalen kan: - aan Tilly tijdens onze ledenbijeenkomst op 5 november of - door storting op ons rek.nr.: (LET OP GEEN DEXIA- NR. MEER!!!) Argenta : 979-5755082-77, op naam van de Kontichse WijnmakersGilde. Bij uw betaling graag vermelden: - KWG lidgeld 2010. - Indien u KWB lid bent, uw KWB lidnummer vermelden aub. Wij verwachten uw betaling uiterlijk 25 november 2009.
- Philip en Stefan gaan op onze volgende ledenvergadering (5 november) uitleggen hoe zij hun lekkere kweeperenwijn maken. Misschien voor velen onder ons een idee om eens een ander wijntje op te zetten. We hopen weer veel geïnteresseerden te mogen begroeten.
Vind men in september veel noten op het harde hout, bereidt u alvast voor, want de winter wordt hard en koud.
Beste Gildeleden,
Op 2 juli sloten we het voorbije werkjaar af en genoten we samen buiten, met een lekker glaasje, van een gezellig avondje kletsen over de komende vakantie en over onze BBQ, die we ook dit jaar weer geslaagd mochten noemen. Hierbij willen we zeker Theo, onze nieuwe wandelmeester, Marc en Werner, onze bakkers be-danken, alsook de vele andere helpende handen. Bedankt iedereen het was gewel-dig!
Zin in een lekker glaasje wijn of port met een gezellige babbel? Hartelijk welkom op de Berenfeesten in Kontich-Kazerne, 23 augustus. We staan er ook dit jaar weer met onze delicatessen kraam!
We starten ons nieuwe werkjaar op 3 september. Bij een lekker glaasje wijn kunnen we vast wat bij babbelen over het voorbije verlof. Deze ledenbijeenkomst zal iets vroeger dan normaal eindigen, we sluiten ons lokaal rond 23 uur want .
De volgende morgen, 4 september, vertrekken we immers, stipt om 7 uur, met 44 personen naar Löf Mosel Duitsland. Bijeenkomst op de parking van het Zwembad van Kontich (Duffelsesteenweg). (Zie ook bijlage voor wie mee op reis gaat.)
Op vraag van enkele (nieuwe) leden, herhalen we onze vaste afspraken: - de eerste donderdag van de maand (tenzij anders vermeld in onze nieuwsbrief): ledenbijeenkomst vanaf 20 uur in het KWB lokaal Sint Martinus met één of ander thema. (In augustus is er geen bijeenkomst!)
- iedere derde donderdag van de maand (tenzij anders vermeld in onze nieuwsbrief): werkvergadering vanaf 19 uur in onze Kelder (onder De Arend). Hier zetten we onze wijnen aan en werken het ganse wijnproces af. Er wordt dus echt gewerkt! (geen werkvergadering in juli en augustus!)
Op een later tijdstip, als al de themas voor al de avonden ingevuld zijn zullen we een volledig programma publiceren, maar we verklappen al wel dat voor oktober een avondje voorzien is over de bietjes en de bijtjes ..
Geniet nog van de laatste vakantiedagen en hopelijk zien we elkaar gezond en wel terug op donderdag 3 september 2009 om 20 uur of op de Berenfeesten in Kontich Kazerne op 23 augustus.
Waren er in augustus veel zure druiven, dan brengt oktober u een lekkere zoete wijn.
Beste Gildeleden,
Op 23 augustus scheen de zon, het was zelfs iets te warm. Toch waren er weer veel liefhebbers voor een lekker glaasje wijn of port gekomen naar onze stand op de jaarlijkse Berenfeesten in Kontich-Kazerne. We kunnen gerust van een succes spreken.
Ondanks we op 4 september vroeg moesten vertrekken voor onze 3 daagse Gilde reis naar Löf Mosel in Duitsland, waren we op onze bijeenkomst toch met 43 personen aanwezig voor een gezellige babbel. Het bestuur wil iedereen bedanken dat er rekening werd gehouden met het vervroegde sluitingsuur.
Onze reis, ondanks de slechtweer dreiging, is zeer goed verlopen. We vertrokken (midden in de nacht) met mooi, droog weer en zo bleef het tot we, na onze boottocht, aan onze verkenning van Cochem begonnen.Toen gingen de hemelsluizen lekken maar dat kon de pret niet drukken, een koffie , een wijntje of iets anders drinken in de vele gelegenheden beneden in het stadje of, voor de moedigen, in het fort bovenop de berg. Ze beseften hierboven dat ze onze groep niet konden ontmoedigen met een beetje water. s Anderendaags scheen de zon weer en hadden we mooi wandelweer voor een geleid bezoek aan Koblenz, met toch veel vrije tijd om te winkelen , fotograferen enz. Kortom, er was voor iedereen wat; mooie uitstappen - een wijnproeverij een onverwachts optreden van Johan Schatteman (waarbij we ook uit volle borst hebben kunnen meezingen) veel vrije tijd om te shoppen enz. Als afsluiter was Bernkastel gepland. Helaas waren er wijnfeesten alsook een grote wijnstoet in Bernkastel-Kues. Gevolg: we geraakten niet tot aan de brug en dus niet tot in Bernkastel. We hebben dan maar genoten van de mooie stoet in Kues. Onze vrouwelijke chauffeur stond de ganse reis haar mannetje; zij was baas over haar bus en bracht ons veilig en wel terug naar onze vertrekplaats aan het zwembad van Kontich. Zeker voor herhaling vatbaar!!
Op 26 september staan we weer met enkele vrijwilligers op de Cultuurmarkt in Kontich Centrum altijd welkom voor een lekker glaasje wijn, port of gewoon appelsap!
Op de bijeenkomst van 1oktober komt Paul Jacobs, een (specialist terzake) imker en wijnmaker ons alles vertellen over honing, de bijtjes en de bloemetjes met voorbeelden en bereidt op alle vragen te antwoorden. Wij verwachten een boeiende uitleg .
Over bloemetjes gesproken: enkele van onze leden brengen met het Aarschots Ope-rettegezelschap AQUILA De bloem van Hawai.
Plaats van gebeuren: - Cultureel Centrum t Gasthuis Gasthuisstraat Aarschot Data: 7/11/09 om 20 uur 08/11/2009 om 14u30 14/11/09 om 20 uur 15/11/2009 om 14u30 Reservatie: 016/56.48.24
Of in het
- Cultureel Centrum De Kern Kern 18 - Wilrijk Datum: 22/11/2009 om 14u30 Reservatie: 03/821.01.36
We proberen zo snel mogelijk een datum voor onze appelslag af te spreken met onze leverancier zodat we ook een datum kunnen bepalen voor onze jaarlijkse stads-wandeling. Meer hierover later of op onze bijeenkomst van 1oktober.
Op de vergadering van 4 juni hebben Katia en Tilly getracht ons uit te leggen hoe Willy zijn aardbeien- frambozen bramenwijn had gemaakt. (misschien nog eens de cursus volgen vonden zijzelf) . Het proeven was echter weer smullen.
Bedankt Willy dat we dit mochten proeven. En omdat het seizoen nog volop bezig is, vinden jullie in bijlage het recept.
---------------------------------------
Miljoenen mensen hebben er één of meer, een kind lijkt dus heel gewoon, Nochtans is het voor Joeri De Vos en Liesbeth heel speciaal Want op 9 juni 2009 kwam Benjamin, hun zoon. Die gaat nu met hun nachtrust aan de haal !
Proficiat aan papa Joeri en mama Liesbeth alsook aan opa André De Vos en de hele familie.
Op onze vorige bijeenkomst kon u uw gewenste hoeveelheid kriekensap opgeven.
Daar we pas einde juni(29) mogen terug bellen naar onze leverancier, zal u volgende vergadering, namelijk op 2 juli pas te weten komen wanneer het beschikbaar zal zijn, in welke hoeveelheid en aan welke prijs!.
Voor alle verdere inlichtingen kan u steeds bij onze voorzitter Jos (en telefoniste Andrea) terecht . tel.03/457.32.30.
Het werkjaar loopt stilaan op zijn einde, nog de bijeenkomst op 2 juli, de aflevering van het kriekensap iets erna en we sluiten de boeken tot september, maar toch niet helemaal, wie onze Gilde te hard mist kan ons zeker vinden op de Berenfeesten in Kontich-Kazerne op 23 augustus . Iedereen welkom voor een glaasje en een babbel !
We wensen dat iedereen mag genieten van een gezellige, zonnige vakantie thuis of elders en hopen u allen gezond en wel terug te ontmoeten op 3 september 2009.
Juni met veel zon en zonder regen. komt bijen en wijngaard zeer gelegen.
Beste Gildeleden,
De 30 keurformulieren, die we na de proefavond van 7 mei verzamelden, getuigden dat de aangeboden rode wijnen van hoge kwaliteit waren en dat ze door onze leden deskundig werden ontleed en gekeurd. Het mag dan ook een heel geslaagde avond genoemd worden! Bedankt en proficiat Cas - Marc - Jos en Paul voor het heeeerlijke vocht!.
Onze werkvergadering van 21-05-2009 (O.H.Hemelvaart) gaat toch door. Liefhebbers van rabarber kunnen die avond een portie bekomen om er thuis iets lekkers van te maken. De werkers gaan die avond verder werken aan de schuimwijn! (wat vorige maand niet doorging)
Tijdens het Pinksterweekend op 30 31 en 1 juni 2009, zijn het weer Opendeurdagen bij Brouwland Korspelsesteenweg 86 Beverlo. Voor geïnteresseerden geven we hieronder het voordrachtenprogramma: zaterdag 30 mei: 10u30 Een nieuwe Kijk op Wijn maken. - Ad Coumou 12u30 Is België een geschikt wijnland - Paul Vleminckx 14u30 De Praktijkbrouwer. - Gilbert Baetslé 16u30 Wijnbouwen voor beginners. - Marc Van Lani zondag 31 mei: 10u30 Destileren van A tot Z en Likeur maken. - Ad Coumou 12u30 Hip Hops. - Derek Walsh 14u30 Van appel tot cider, Calvados en wijn. - Jan van Schaik 16u30 Ask the Expert ( professioneel brouwerspanel beantwoordt uw vragen). maandag 1juni: 10u30 Trends in het hobbybrouwen - Jacques Bertens 12u30 Hip Hops. - Derek Walsh 14u30 Wijnbouwen voor beginners. - Marc Van Lani 16u30 Ask the Expert ( professioneel brouwerspanel beantwoordt uw vragen).
Op onze ledenbijeenkomst van 4 juni komen Katia en Tilly u een door Willy gebrouwd wijntje voorstellen namelijk een mengeling van aardbeien frambozen en bramen. U kan eveneens die avond uw kriekensap reservatie bij André opgeven zodat we tijdig kunnen bestellen.
Op 20-06-2009 gaat onze jaarlijkse B.B.Q. door. 0nze voorzitter besliste dat de prijs dit jaar niet stijgt. Voor slechts 12 /per persoon heeft u de keuze uit verschillende soorten vlees, groenten, sausjes, Frans brood en aardappelen. Wanneer u echter geen vlees lust of vis verkiest, is dat ook mogelijk. Gelieve het dan wel duidelijk te vermelden bij uw inschrijving. Het programma ziet eruit als volgt: Om 15 uur vertrekken de wandelaars aan het KWB-lokaal voor een korte wandeling in de omgeving van Kontich, wij verwachten hen terug rond 17 uur om samen met de niet wandelaars het aperitief te gebruiken. Ondertussen zullen Marc en Werner de vuren al gloeiend heet gestookt hebben en kan er rond 17u30 aangeschoven worden voor de BBQ. Nadien volgt er nog een heerlijk dessert. Iedereen weet uit ervaring dat men bij onze Gilde steeds waar voor zijn geld krijgt; dit zal dit jaar zeker niet anders zijn, breng dus gerust uw vrienden mee dan kunnen wij er samen een geslaagde avond van maken. Het bedrag kan u ofwel betalen op onze volgende bijeenkomst op 04-06-09, op de instuif van 07-06-09 of via overschrijving op ons rekeningnummer: ARGENTA: 979-5755082-77 en dit ten laatste tegen 10 juni 2009 (vergeet niet te vermelden of u vis of vlees wenst).
Voor iedereen nog zonnige meidagen!
Groetjes,
Het Bestuur.
Kontichse WijnmakersGilde
Onderafdeling KWB St. Martinus
Inschrijving BBQ op zaterdag 20.06.2009
Ondergetekende(naam en voornaam) . schrijft in met personen voor de BBQ van 20.06.2009 om 17uur *-Betaald hiervoor de som van .. X 12 euro per persoon aan een bestuurslid. op de instuif van 7 juni 2009 *-Stort hiervoor de som van ..X 12 euro per persoon op rekening Nr.: 979-5755082-77 van de Kontichse WijnmakersGilde, met vermelding van uw naam, en het aantal personen waarmee u deelneemt. *-Indien geen vlees liefhebber, hier vermelden hoeveel visschotels gewenst: . Uiterste inschrijvingsdatum: 10.06.2009
- De bloemen worden best s morgens geplukt na het opdrogen van de dauw (ca 10u.) - Er zijn verschillende soorten vlier daarom eerst ruiken aan de bloemen, als zij ruiken naar kattenp.., niet gebruiken. - Vermits de bloemen geen of onvoldoende zuur , suiker en tannines bevatten, moeten we dit zelf compenseren door toevoeging van citroensap,azijn, gemengde zuren, suiker en looizuur.
Benodigdheden voor 20 liter wijn:
- 2 liter Vlierbloemen, die we van de stengels knippen.(om vorming van methylalco-hol te vermijden) - sap van 5 citroenen. - de schil van 3 zeer dun geschilde citroenen( geen wit vruchtvlees) - een afgestreken eetlepel looizuur. - 20 liter heet (80°) water. - +/- ½ liter azijn. - 4,50 kg. suiker. - een afgestreken eetlepel gistvoeding - Sauternes- of Champagnegist.
Bereiding:
- we gieten +/- 15 liter heet water in een vat - we lossen er 4,50 kg suiker in op (18 X 12,5 X 20) (=18 g suiker/liter. X gewenst alcohol % X aantal liters wijn) - we voegen er de helft van het citroensap alsook de schil van de 3 citroenen bij. - een afgestreken eetlepel looizuur . - een afgestreken eetlepel gistvoeding. - en de bloemschermen die we van de stengels hebben geknipt.
We laten dit geheel 24 uur trekken.
- alles zeven door een neteldoek of een zuivere keukenhanddoek (de bloemen best niet laten mee gisten > vorming van methylalcohol) - het zuur meten en aanpassen door toevoeging van citroensap, azijn en/of gemengde zuren. (Mixacid) tot 7g /liter. - de gist of giststarter bijvoegen. - aanvullen met water tot 20 liter (indien nodig.)
Schijnt de zon met Sint Urbaan (25-05), dan wordt de wijnstok zwaar belaân.
Beste Gildeleden,
Philip en André hadden een wijnquiz ineengeknutseld, voor de een (heel) gemakkelijk, voor de ander ja . Eens de antwoorden op het scherm verschenen werden veel dingen duidelijk en de och jas en de das justs , das waar, God ja , enz. waren niet uit de lucht en waren aan alle tafels regelmatig te horen. Zo was er dus voor iedereen wel iets. Maar één ding is een feit, we hebben er allemaal weer iets van kunnen opsteken. Bedankt Philip Claudia en André voor al het werk dat jullie verzet hebben en Philip, een extra bedankje voor het inschakelen van die grote sponsor ,Telenet, die voor het drukmateriaal en een reeks mooie prijzen had gezorgd. Gastploeg ,De Drinkers, op de hielen gezeten door de AA-club wonnen allebei een hoofdprijs, een fles Champagne. Paul van zijn kant, liet ons intussen al weten dat hij geen koude voeten meer heeft in zijn warme fleece deken en dat ,omdat hij nog het beste wist wanneer Telenet van start ging ! Ondanks de jeneveravond van enkele maanden geleden bleek de smaak herkenningsproef toch een zware belasting voor de smaakpapillen van de meesten. De appeljenever ging nog, maar de rest ...(moeten we dit misschien meer trainen???) Volgend jaar voor herhaling vatbaar??? (maar dan iets korter).
Op 25 april gaan zij die zich hebben opgegeven bij Albert naar Buit, een zwarte komedie van Joe Orton Ter herinnering: - samenkomst om 20u15 Aanvang: 20u30. - adres: Garage Theater Domein de Pollepel Naalstraat 43e te 2570 Duffel.
Het beoordelen van onze witte wijnen enkele maanden geleden was een succes.Er werd om een vervolg gevraagd,en we hadden een vervolg beloofd. Daarom zoeken we dus een 3tal vrijwilligers om een paar flessen rode wijn op te offeren en mee te brengen naar onze volgende vergadering op 04-06-2009. Gelieve uw naam door te geven aan André zodat hij verdere afspraken kan maken.
Intussen is de lente in t land, de paasbloemen, de krokus en de hyacint staan al in bloei, de knoppen van de druivelaars en de andere fruitbomen beginnen te zwellen, en weldra ziet de wereld er weer veel groener uit . In dat groen loopt de paashaas rond, wij hopen dat hij niemand vergeet en het Bestuur van de KWG wenst U alvast een Zalig Paasfeest