Kontichse Wijnmakersgilde
Onderafdeling KWB Sint Martinus
Zelf wijn maken, vruchtenwijn, wijn maken, wijnmakersgilde
14-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Assortiment
  

Assortiment

KWG

PRODUCTEN

      

 

Gewicht
gram

Nummer

Dosis
Voor…

Aantal
besteld

Kitzinger - Bordeaux         50 Liter

5

001.072.8

50 Liter

 

Kitzinger - Port                    50 Liter

5

001.075.1

50 Liter

 

Kitzinger - Champagne    50 Liter

5

001.073.6

50 Liter

 

Kitzinger - Sauternes        50 Liter

5

001.076.9

50 Liter

 

Kitzinger - Universeel      50 Liter

5

001.092.6

50 Liter

 

Kitzinger - Koudgist           50 Liter

5

001.090.0

50 Liter

 

Vinoferm - Nutrisal

100

002.004.0

3 - 6 gr/10 Liter

 

Citroenzuur _ Citrol

100

003.010.6

8,5 g /10 L = +1 g zuur/L

 

Wijnsteenzuur - Tartrol

100

003.020.5

10 g /10 L = +1 g zuur/L

 

Ascorbinezuur - Ascorvit

50

03.035.3

0,5 g/10 L

 

Gemengde zuren - Mixacid

100

003.046.0

10 g /10 L = +1 g zuur/L

 

Sulfiet - Campden

100

004.010.5

Ontsmetten van wijn: 1 g /10 Liter

Van materiaal:1-2 g/L + citroenzuur  0,5g/L

 

Sorbistat - Kaliumsorbaat

25

004.029.5

1-2 g/10 L wijn   Belet hergisting

 

Pecto-enzymen - Zimex

25

003.060.1

4-8 g/10 L sap.

 

14-02-2009 om 21:37 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
08-12-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananen recepten
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Foto


Bananenwijn 

Benodigdheden:  (voor 20 liter wijn)
- 5 kg zeer rijpe bananen
- 4 citroenen
- 2 sinaasappels
- gist + voeding

Werkwijze:

- De sinaasappelen wassen en de schil raspen ( zonder wit)
- De bananen wassen, schillen en in stukken snijden
- De helft van de schillen samen met de stukjes banaan in +/- 10 liter water aan de kook brengen en een half uur laten sudderen .
- De laatste 5 minuten de geraspte sinaasappelschil bijvoegen, laten afkoelen
- De brij zeven en uitpersen, het sap van de sinaasappelen en de citroenen toevoegen - Aanvullen met water tot 20 liter
- Densiteit meten en berekenen hoeveel suiker er moet bijgevoegd worden voor het gewenst alcoholgehalte.
- De suiker , de gist + voeding toevoegen.
- Wanneer de gisting mindert, na ongeveer 14 dagen, overhevelen in een proper vat
- Als de wijn helder begint te worden een 2de keer overhevelen en een 3de keer als de wijn volledig helder is (normaal 6 maanden)
- Bottelen na 1 jaar.
        Schol !

aangebracht door Kamiel Michiels



   Crème de banane    

30AV% (Bananen likeur)
 
Ingrediënten
voor 1 liter
- 300 g gele bananen ( met schil)
- Een vanillestokje
- Een snuifje saffraan
- 340 ml alcohol van 94% volume
- 350 à 400 gram suiker (naar eigen smaak)
- Ongeveer 460 ml water (aanvullen tot 1 liter)

Bereiding

- Bananen pellen en in schijfjes snijden
- In een bokaal doen met het opengesneden vanillestokje en de alcohol.
- Bokaal sluiten en acht dagen laten staan op kamertemperatuur
- Weeg de suiker af en voeg hem samen met de saffraan bij het water - Vervolgens dit mengsel bij het alcohol maceraat voegen en goed schudden
- Mengsel 2 dagen laten rijpen op kamertemperatuur.
- Door een doek filteren en de brij zachtjes uitpersen met de hand
- Het geheel filteren door een Melitta filter en bottelen.
- Drankje nog een paar maanden op een donkere, koele plek laten rusten,
 eventueel nogmaals filteren door een Melitta en dan ... drinken.
      Schol !
aangebracht door A. Van den Heuvel


     Een lekker bananentoetje  

Benodigdheden: voor 4 personen
- 2 bananen
- 4 koffielepels fijne suiker
- 1 koffielepel Tripple Sec of bananen likeur

Werkwijze:

- de banaan in de lengte doorsnijden.
- Intussen verwarmt men de oven op 150°.
- Op iedere helft doet men een koffielepel suiker.
- laten karameliseren in de oven
- vervolgens op een dessertbordje schikken en overgieten met een koffielepel Tripple Sec of bananen likeur.
Smakelijk....

aangebracht door Tilly Philips 


 

08-12-2008 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
23-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aktiviteiten KWG

Foto
Aktiviteiten van de Kontichse Wijnmakersgilde.


Bijeenkomst met thema bespreking : 
elke eerste donderdag van de maand - aanvang 20 h

Werkvergadering in de kelder:
elke derde donderdag van de maand - aanvang 19 h

Nieuwjaarsfeest

Kaas en wijn avond

Wijn proefdag / Open deur dag

BBQ

Kriekensap verdeling
 
Appelen rapen/plukken

Rabarber trekken

Cursus

Gilde uitstappen

Gilde reis


23-10-2007 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bestuur KWG

Foto
Samenstelling van het bestuur van
de Kontichse Wijnmakersgilde
.

Voorzitter : Jos Huysmans
 
Secretaris: André Van den Heuvel

Penningmeester : Tilly Philips

Keldermeesters: Kamiel Michiels
                      Willy Meyers
                                 Werner Van Baelen

      Dienst Aankopen: Janine Van den Bulck
                           Marleen Liekens

                   Uitstappen: Kathia Hendrickx        
                      Tilly Philips
                                        Janine Van den Bulck  
                              Marleen Liekens




Wenst u meer inlichtingen over onze gilde, verstuur dan een mailtje vanaf deze site en
 u ontvangt de gevraagde informatie op uw e-mail adres.
 

23-10-2007 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis van de KWG

Foto
Geschiedenis van de Kontichse Wijnmakersgilde.



Op een avond, ergens in het jaar 1981 kwamen enkele vrienden samen om met de afgevallen appelen iets nuttigs aan te vangen.
Ze wilden zelf wijn, vruchtenwijn, maken want dat deden hun voorouders ook.
Na enkele mislukte probeersels kwamen ze in kontakt met de voorzitter van de Wijnmakersgilde van Lier.
Deze kwam hen uitvoerig uitleggen hoe "fruitwijn maken" moest gebeuren.

In de schoot van de KWB werd dan op 10 oktober 1981 de Kontichse Wijnmakersgilde geboren.

Begin 1982 legden de 3 stichters, "Jules Nevelsteen, Jos Cleys en Jef Tombeur" ieder een klein bedrag samen om de vereniging financieel draaiende te krijgen.
Kort na de oprichting kwamen Jos Huysmans, Raf Van den Bulcke, Wies Torfs en Louis Vervloesem de ploeg versterken .

Gedurende vele jaren blijven Jos Cleys als voorzitter en Raf Van den Bulcke als secretaris de wijnkar verder trekken.

Verschillende cursussen werden ingericht om de Gilde meer bekendheid te geven en om het uiteindelijke doel te bereiken: lekkere wijn maken van een gezond natuurprodukt (afgevallen "fruit").

Eerst werden de cursussen en vergaderingen gegeven in de lokalen van het parochiecentrum van St.Martinus te Kontich. Daarna kon het later opgericht KWB-gebouw worden gebruikt.

In 1984 startte men  met het organiseren van de "Gilde-reizen".
Duitsland werd als eerste verkend, geproefd en goedgekeurd.
Vanaf dat ogenblik werd jaarlijks een boeiende reis, naar een interessante streek georganiseerd. 
Om ons vijf jarig bestaan  te vieren  trokken we op 26-27 september 1987 op "jubileumreis"  naar de Champagnestreek .

Op een teruggevonden ledenlijst van 1985 telden we reeds 35 leden .

In 1993 nam Raf Van den Bulcke het van Jos Cleys over als voorzitter.
Het secretariaat gaat dan  naar Marc Verpoten die het in 2005 ruilde voor de job van penningmeester .
Op 29 mei 1994, na een slepende ziekte, overlijdt op 47 jarige leeftijd, Raf, de toenmalige voorzitter en neemt Jos Huysmans het voorzitterschap over en met succes .

In 1997 telt onze gilde 40 leden en volgen 14 belangstellenden de cursus "Zelf fruitwijn maken".
1997 wordt ook het jaar van de "grote verhuis"!
Vanaf april kunnen we een mooie kelder, gelegen in een oude maalderij, in gebruik nemen ons door het Gemeentebestuur ter beschikking gesteld.

Nu, in 2008, gebruiken we nog steeds deze kelder, organiseren er onze jaarlijkse proefdag, onze wijnmaak-cursussen en trachten we er lekkere wijnen te "brouwen " van zelf geplukte of geraapte appelen, kriekensap, rabarber enz.
 In oktober 2006 vierden we ons zilveren jubileum met uitgebreide feestelijkheden!
Eind 2007 telde onze gilde 61 leden.

23-10-2007 om 00:00 geschreven door avdhtp  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)


Foto
Inhoud blog
  • Oktober2010
  • September 2010
  • Jaarprogramma 2010-2011
  • Mei 2010
  • Anizette
  • Juni 2010
  • April 2010
  • Maart 2010
  • Februari 2010
  • Januari 2010
  • Cursus 2010
  • Jaarprogramma KWG 2009-2010
  • December 2009
  • November 2009
  • september 2009
  • Oktober 2009
  • Juli 2009
  • Juni 2009
  • Vlierbloemenwijn
  • Mei 2009
    Archief per jaar
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Zoeken in blog

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs