Werkwijze: - De sinaasappelen wassen en de schil raspen ( zonder wit) - De bananen wassen, schillen en in stukken snijden - De helft van de schillen samen met de stukjes banaan in +/- 10 liter water aan de kook brengen en een half uur laten sudderen . - De laatste 5 minuten de geraspte sinaasappelschil bijvoegen, laten afkoelen - De brij zeven en uitpersen, het sap van de sinaasappelen en de citroenen toevoegen - Aanvullen met water tot 20 liter - Densiteit meten en berekenen hoeveel suiker er moet bijgevoegd worden voor het gewenst alcoholgehalte. - De suiker , de gist + voeding toevoegen. - Wanneer de gisting mindert, na ongeveer 14 dagen, overhevelen in een proper vat - Als de wijn helder begint te worden een 2de keer overhevelen en een 3de keer als de wijn volledig helder is (normaal 6 maanden) - Bottelen na 1 jaar. Schol !
aangebracht door Kamiel Michiels
Crème de banane
30AV% (Bananen likeur)
Ingrediënten voor 1 liter - 300 g gele bananen ( met schil) - Een vanillestokje - Een snuifje saffraan - 340 ml alcohol van 94% volume - 350 à 400 gram suiker (naar eigen smaak) - Ongeveer 460 ml water (aanvullen tot 1 liter)
Bereiding - Bananen pellen en in schijfjes snijden - In een bokaal doen met het opengesneden vanillestokje en de alcohol. - Bokaal sluiten en acht dagen laten staan op kamertemperatuur - Weeg de suiker af en voeg hem samen met de saffraan bij het water - Vervolgens dit mengsel bij het alcohol maceraat voegen en goed schudden - Mengsel 2 dagen laten rijpen op kamertemperatuur. - Door een doek filteren en de brij zachtjes uitpersen met de hand - Het geheel filteren door een Melitta filter en bottelen. - Drankje nog een paar maanden op een donkere, koele plek laten rusten, eventueel nogmaals filteren door een Melitta en dan ... drinken. Schol ! aangebracht door A. Van den Heuvel
Een lekker bananentoetje
Benodigdheden: voor 4 personen - 2 bananen - 4 koffielepels fijne suiker - 1 koffielepel Tripple Sec of bananen likeur
Werkwijze: - de banaan in de lengte doorsnijden. - Intussen verwarmt men de oven op 150°. - Op iedere helft doet men een koffielepel suiker. - laten karameliseren in de oven - vervolgens op een dessertbordje schikken en overgieten met een koffielepel Tripple Sec of bananen likeur. Smakelijk....
Op een avond, ergens in het jaar 1981 kwamen enkele vrienden samen om met de afgevallen appelen iets nuttigs aan te vangen. Ze wilden zelf wijn, vruchtenwijn, maken want dat deden hun voorouders ook. Na enkele mislukte probeersels kwamen ze in kontakt met de voorzitter van de Wijnmakersgilde van Lier. Deze kwam hen uitvoerig uitleggen hoe "fruitwijn maken" moest gebeuren.
In de schoot van de KWB werd dan op 10 oktober 1981 de Kontichse Wijnmakersgilde geboren.
Begin 1982 legden de 3 stichters, "Jules Nevelsteen, Jos Cleys en Jef Tombeur" ieder een klein bedrag samen om de vereniging financieel draaiende te krijgen. Kort na de oprichting kwamen Jos Huysmans, Raf Van den Bulcke, Wies Torfs en Louis Vervloesem de ploeg versterken .
Gedurende vele jaren blijven Jos Cleys als voorzitter en Raf Van den Bulcke als secretaris de wijnkar verder trekken.
Verschillende cursussen werden ingericht om de Gilde meer bekendheid te geven en om het uiteindelijke doel te bereiken: lekkere wijn maken van een gezond natuurprodukt (afgevallen "fruit").
Eerst werden de cursussen en vergaderingen gegeven in de lokalen van het parochiecentrum van St.Martinus te Kontich. Daarna kon het later opgericht KWB-gebouw worden gebruikt.
In 1984 startte men met het organiseren van de "Gilde-reizen". Duitsland werd als eerste verkend, geproefd en goedgekeurd. Vanaf dat ogenblik werd jaarlijks een boeiende reis, naar een interessante streek georganiseerd. Om ons vijf jarig bestaan te vieren trokken we op 26-27 september 1987 op "jubileumreis" naar de Champagnestreek .
Op een teruggevonden ledenlijst van 1985 telden we reeds 35 leden .
In 1993 nam Raf Van den Bulcke het van Jos Cleys over als voorzitter. Het secretariaat gaat dan naar Marc Verpoten die het in 2005 ruilde voor de job van penningmeester . Op 29 mei 1994, na een slepende ziekte, overlijdt op 47 jarige leeftijd, Raf, de toenmalige voorzitter en neemt Jos Huysmans het voorzitterschap over en met succes .
In 1997 telt onze gilde 40 leden en volgen 14 belangstellenden de cursus "Zelf fruitwijn maken". 1997 wordt ook het jaar van de "grote verhuis"! Vanaf april kunnen we een mooie kelder, gelegen in een oude maalderij, in gebruik nemen ons door het Gemeentebestuur ter beschikking gesteld.
Nu, in 2008, gebruiken we nog steeds deze kelder, organiseren er onze jaarlijkse proefdag, onze wijnmaak-cursussen en trachten we er lekkere wijnen te "brouwen " van zelf geplukte of geraapte appelen, kriekensap, rabarber enz. In oktober 2006 vierden we ons zilveren jubileum met uitgebreide feestelijkheden! Eind 2007 telde onze gilde 61 leden.