Op de website http://themathworksheetsite.com kunnen leerkrachten basisonderwijs werkbladen voor wiskunde genereren. De vier hoofdbewerkingen in meerdere moeilijkheidsgraden, breuken, kloklezen,... je hebt keuze genoeg.
20-02-2008 om 00:00
geschreven door admin
18-02-2008
Schrikkeldag
29 februari komt nabij ... Een tip om te werken rond kalenders en de tijd kan je vinden op http://webje-tijd.yurls.net/
18-02-2008 om 00:00
geschreven door admin
16-02-2008
Exe in het basisonderwijs
eXe wordt reeds veel gebruikt in het Secundair onderwijs. Tijdens het voorbije jaar heb ik reeds een heleboel prachtige leerpakketjes kunnen inzien. Sommige van deze pakketjes mochten gepubliceerd worden en vind je op de exeleren_website bij "Leerpakketten_op_het_internet".
eXe is een ideaal programma om met multimedia te werken in de Basisschool. Doordat dit programma alle soorten media kan weergeven (afbeeldingen, geluid, film, animaties,...) heeft het zeker een meerwaarde in het Basisonderwijs.
bekijk het eens op www.exeleren.be
bron: willy vermaelen - exeleren
16-02-2008 om 00:00
geschreven door admin
14-02-2008
Je blijft eeuwig te bekijken op Facebook
Wie persoonlijke gegevens op Facebook zet, blijft levenslang zichtbaar op het internet. Verschillende gebruikers komen langzaam maar zeker tot de vaststelling dat het vrijwel onmogelijk is om een account bij de site te verwijderen. Deactiveren is een mogelijkheid, maar uw persoonlijke gegevens blijven traceerbaar
De tweede Alumni-nieuswbrief van het departement Verpleegkunde & lerarenopleiding van de KHMechelen van het academiejaar 2007-2008 is beschikbaar via onze website.
Van 1 tot en met 16 maart viert Vlaanderen zijn Jeugdboekenweek. Op 2 maart is er Het Grote Kinderboekenfeest, de officiële start. Alle info kan je nalezen op http://www.jeugdboekenweek.be/
04-02-2008 om 21:11
geschreven door admin
25-01-2008
KIK - quiz
Wil je langer aandacht hebben voor de krant en de actualiteit? Dat kan met de actualiteitsquiz voor leerlingen van 10 tot 18 jaar van Kranten in de Klas (KiK). Elke maand komt een nieuwe quizronde online; de eerste ronde loopt nog tot 31 januari. Scoort je klas het best in de voorrondes, dan mag ze naar de Grote Livefinale op het einde van het schooljaar. Ook wie niet deelnam aan de KiK-actie kan meedoen met de KiK-quiz. Mis je één of meer maanden, dan maak je toch kans op een elektronisch hebbeding, cadeaubon of krantenabonnement.
Iedereen moet mediawijzer worden. Concreet betekent dit voor u dat het belangrijk is om leerlingen bewuster te maken van zowel de nadelige kanten van media als van de mogelijkheden die media bieden. Kennisnet besteedt er veel aandacht aan. Kijk eens op http://mediawijs.kennisnet.nl/
23-01-2008 om 16:47
geschreven door admin
19-01-2008
Wie wordt assistent in het buitenland ?
Alle leraren-in-spe (dit zijn ofwel studenten lerarenopleiding die in hun laatste jaar zitten ofwel leraren die nog nooit effectief als leraar gewerkt hebben (en dus nog niet betaald werden door het departement Onderwijs) kunnen als COMENIUS-assistent aan de slag in één van andere 30-LLP-landen. "Aan de slag" wil zeggen: hij/zij kan 'meedraaien' /assisteren gedurende een aantal uren per week in de volwasseneneducatie, het basis en/of secundair onderwijs (een mix van de onderwijsniveaus is mogelijk) gedurende 3 tot 10 maanden (max. 1 schooljaar).
Een COMENIUS-assistent helpt de leraar met het lesgeven (ondersteuning bij het geven van groeps- of projectwerk), stimuleert het leren van vreemde talen bij de leerlingen, geeft ook enkele lessen in/over zijn/haar moedertaal, helpt leerlingen/studenten/cursisten met leermoeilijkheden, geeft lessen over zijn/haar land en versterkt de Europese dimensie in zijn/haar gastorganisatie(s).Het kan gaan om alle vakken: lichamelijke opvoeding, plastische opvoeding, wereldoriëntatie, talen, ICT, boekhouden, wiskunde, filosofie, fysica enz enz.
Hij/zij is een 'ambassadeur' voor Vlaanderen en leert het gastland "van binnen uit" erg goed kennen. Het gaat om een onvergetelijke ervaring en kans die je zeker jouw studenten niet mag ontzeggen; dus vertel hen over deze mogelijkheid !
Heeft de student al een Erasmus-ervaring gehad ? Geen probleem om een COMENIUS-assistentschap te ontvangen !
Deadline voor indienen van een aanvraag om als COMENIUS-assistent naar het buitenland te kunnen: 31 januari 2008. Deze aanvraag dient te gebeuren door de student zelf. De aanvraagformulieren vind je op onze website: www.epos-vlaanderen.be => downloads => COMENIUS.
Als je vragen hebt over deze actie: contacteer ons gerust !
In Grundtvig-scoop nr 5 kan je lezen welke ervaringen de Italiaanse Lauro Rosi als COMENIUS-assistente had in LBC van Borgerhout. Je kan dit nummer gratis bij ons verkrijgen (renilde.reynders@epos-vlaanderen.be) met vermelding van Grundtvig-scoop nr 5 + je naam en adres.
Succes ermee !
Met vriendelijke groet,
Renilde Reynders.
LLP/GRU-, COM(ho) &
TALEN-coördinator
EPOS vzw
19-01-2008 om 00:00
geschreven door admin
17-01-2008
Olympische Spelen (lestip)
De Olympische Spelen in Beijing tijdens de zomer van 2008 zijn een superkans om je leerlingen warm te maken voor een gezonde en actieve levensstijl. Het BOIC stuurt in januari naar elke basisschool twee werkmappen met les- en doetips. Van leerstof tot feestideeën, voor kleuters en lagere-schoolkinderen. Het materiaal is binnenkort downloadbaar op de BOIC-website. Klik op http://www.olympic.be/homepage.asp
bron - nieuwsbrief Lerarenkaart
17-01-2008 om 09:43
geschreven door admin
07-01-2008
Nieuwe zoekmachine Wikia Search gelanceerd
Wikia Search begint bescheiden. Op dit moment indexeert de zoekmachine zo'n vijftig tot honderd miljoen webpagina's. Een schijntje vergeleken met de meer dan achttien miljard pagina's die Google naar schatting doorzoekt. Ook het speuren naar afbeeldingen en nieuws is nog niet mogelijk.ikia Search begint bescheiden. Op dit moment indexeert de zoekmachine zo'n vijftig tot honderd miljoen webpagina's. Een schijntje vergeleken met de meer dan achttien miljard pagina's die Google naar schatting doorzoekt. Ook het speuren naar afbeeldingen en nieuws is nog niet mogelijk.
Virusverspreiders misbruiken moord op Benazir Bhutto
Hoe snel virusschrijvers zijn, blijkt uit het nieuws over de zopas vermoorde Pakistaanse oppositieleidster en oud-premier Benazir Bhutto. Wie op Google naar informatie zoekt over de vrouw, loopt de kans om op een site uit te komen met een kwaadaardig JavaScript. Deze haalt een virus (Trojaans paard) binnen, dat op zijn beurt het systeem besmet met andere bestanden.
Als u in Google iets zoekt, wordt dat nauwlettend bijgehouden door de zoekgigant. Met de immense hoeveelheid gegevens die Google daarbij verzamelt, kunnen leuke overzichtjes gemaakt worden. De Google Zeitgeist 2007 presenteert enkele belangrijke Belgische zoektrends van het afgelopen jaar.
Wil je opdrachtgestuurd en onderzoekend leren bij je leerlingen stimuleren? Dat kan met Stimulus. Deze leeromgeving in spelformaat is modulair opgebouwd rond een thema dat geplukt is uit de leefwereld van jongeren. De nieuwe module rond gps sluit aan bij wereldoriëntatie in de derde graad basisonderwijs en bij technologische opvoeding in het eerste jaar secundair. Andere online modules zijn: gsm (technologische opvoeding en wiskunde in eerste graad secundair), de vuurwerkfabriek en waskracht (chemie in tweede graad secundair). Bij de modules gsm en gps kan je kit gratis gebruiken in je klas. Meer info op http://www.stimulus.eu Reserveren doe je via een mail naar info@stimulus.eu
14-12-2007 om 00:00
geschreven door admin
11-12-2007
Spelen met Lego-blokjes
Kinderdromen moeten gekoesterd worden. En wellicht is het net daarom dat spelen met Lego Digital Designer zo leuk is. Met dit gratis programma kunt u rustig opnieuw droomkastelen en -auto's creëren, zonder dat iemand u kan betrappen op het spelen met de gekleurde kunststofblokjes van Deense afkomst.
Op zaterdag 15 maart 2008 wordt de vierde Vlaamse Impulsdag georganiseerd in Campus De Vest van de KHMechelen. Blijf op de hoogte en lees meer op http://www.khm.be/impulsdag
05-12-2007 om 00:00
geschreven door admin
03-12-2007
Denk mee na
CANON Cultuurcel van het ministerie van Onderwijs en Vorming lanceert, in samenspraak met minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke, een internetforum over cultuur in het onderwijs. Het forum wil iedereen de kans te geven om mee na te denken over de aanbevelingen uit het rapport Eigenschap en Consequentie, Kunst- en cultuureducatie in Vlaanderen van prof. Anne Bamford.
Deze blog wordt bijgehouden ter ondersteuning van de opleiding bachelor leraar lager onderwijs aan de KHMechelen door Brenda De Bouw en Marc Gorremans - info over de studierichtingen aan de KHMechelen kan je lezen op www.khm.be