Zoutenaaie was eeuwenlang het kleinste dorpje van België gebaseerd op het aantal inwoners. Reeds in 1111 was er sprake van "Saltanawa", een naam die later wijzigde tot Soutena (1228), Zoutena (1241), Soutena (1249), Zoutenay (1268),... De betekenis van deze naam zou zijn: een zoutwaterweide, waar lange tijd water op stond. In 1204 werd de onafhankelijke parochie opgericht. Er stond een kerk die toegewijd was aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, opgericht door Walther Zoutenay..Ze was 18 m lang en 6 m breed. De kerk werd verwoest tijdens de Franse Revolutie en de parochie hield op te bestaan in 1808. De bronzen klok van deze kerk hangt ter bezichtiging in de kerk te Eggewaartskapelle met ernaast een gebroken grafsteen opgegraven in 1962.
Een gedenkmonument is nu te bezichtigen in het centrum van Zoutenaaie(naast de parking van Restaurant Zoutenaaie).
De toren telt 4 gele-dingen en 3 hoeksteunberen. Op de vierde hoek rijst een driezijdig traptorentje, bekroond met bakstenen naaldspits. Delen van de vroegere Romaanse kerk vind je in de zijbeuken en het transept. Knus geborgen in het oksel van de Z.-W.-torengevel en de zuidelijke steunbeer ligt de klassieke roepsteen : de pastoor had zijn spreekgestoelte binnen, de leek buiten. Een haag omringt het kerkhof en knotlindes omzomen de toegangsweg naar de kerk.
Restauraties vonden onder meer plaats in 1960 en 1970 door architect O. Van Daele uit Lichtervelde. Het interieur van de kerk werd grotendeels overgebracht naar de kerk van Wulveringem, maar bevat nog het hoofdaltaar in laat-renaissancestijl van 1609 met het schilderij "De Verrijzenis" door Jan Janssens, van ca. 1635, de kansel door Jos Roose uit Sint-Winoksbergen, van 1753, het doksaal met ballustrade in rococostijl, van 1775, en het orgel door Pieter Loncke, van 1867. Er liggen enkele grafstenen uit de 18e-19e eeuw.
De kerk is nu buiten dienst. U kunt de kerk wel bezoeken tijdens tentoonstellingen.
Vinkem is een landbouw- en woondorp in de Westhoek (West-Vlaanderen) op de grens van de IJzerpolders en slechts enkele kilometers van Frans-Vlaanderen. Vinkem is een deelgemeente van Veurne. Vinkem heeft een oppervlakte van 5,27 km² en telt 360 inwoners (februari 2008). Vinkem was een zelfstandige gemeente tot 31 december1970, toen het samen met tweelinggemeente Wulveringem werd opgenomen in een nieuwe gemeente Beauvoorde, genoemd naar het gelijknamige waterkasteel. In 1977 werd Vinkem bij Veurne gevoegd.
In Vinkem vindt men nog enkele oude hoeven, zoals het Blauwhuis en de Torrelen. De Torreelhoeve heeft in de Tweede Wereldoorlog gediend als hospitaal voor de Engelse soldaten.
Vlakbij deze hoeve treft men een helden-huldekruis aan voor IJzersoldaat en kunstschilder Joe English die hier in 1918 stierf. Zijn graf bevindt zich echter in de crypte van de IJzertoren in Diksmuide (Kaaskerke).
Steenkerke bezit een mooi kerkje gewijd aan Sint-Laurentius. Het kerkje bezit nog deels Romaanse gedeelten en spiegelt zich in de Steengracht. Links van de ingang bevindt zich een roepsteen met afdakje. Hier vonden ooit de bekendmakingen aan het publiek plaats. Op het eerdere vermelde oorlogskerkhof lag Joe English voor hij werd bijgezet in de crypte van de IJzertoren. In het grote huis rechtover de kerk woont Willem Vermandere, kunstenaar, zanger.
De Onze-Lieve-Vrouw-Hemevaartkerk dateert uit de 15e en 16e eeuw.
De O.L.V. Hemelvaartkerk.
Het is een gotische hallenkerk met westertoren.Er is ook een oudere Romaanse constructie aanwezig.Onder de aartshertogen werd de kerk hersteld.Ze is omringd met een kerkhof met bomen.Aan de rand van het kerkhof ligt het omwalde refugium met torentje.Het is gebouwd in gele baksteen in westhoekse renaissance door abt Chritiaan Druve en kwam in 1617 klaar.Dit vluchthuis van de St. Niklaas abdij kreeg de functie van pastorij.
Tijdens de slag bij Bulskamp op 26 augustus1297, een aanloop naar de Guldensporenslag, werd Walram, graaf van Gulik en oom van Willem van Gulik gedood, tegen alle toenmalige gedragscodes in. Later bleek dit feit een van de redenen te zijn waarom de Vlamingen tijdens de Guldensporenslag de levens van de Franse edellieden evenmin spaarden.
Bezienswaardigheden
Sint-Bertinuskerk
De Sint-Bertinuskerk is een neogotische kerk uit 1883. Een eerste kerk werd in 1297 reeds door een brand vernield. In de 15de eeuw werd een gotische kerk gebouwd met een bakstenen toren. De toren werd in 1876 gerestaureerd. Na een brand in 1882 werd de kerk heropgebouwd in 1883, op de toren na die was gespaard gebleven. De stenen spits werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield, maar daarna in dezelfde vorm heropgebouwd.