Ik ben Rudi, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kartix.
Ik ben een man en woon in Bonheiden (België) en mijn beroep is technisch bediende.
Ik ben geboren op 29/11/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: o.a. fotografie, electronica, indoorkarten, computers..
Materiaal
Canon 20D
Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM
Canon EF24-105 f4 L IS USM
Sigma 18-50mm / f2.8
Canon EF50mm f1.8 II
Sigma 70-200mm f2.8 HSM APO
Sigma 180mm f3.5 EX IF APO HSM macro
Sigma 50-500mm f4-6.3 EX APO RF HSM DG
Canon MP-E65 f2.8 macro
Sigma 1.4x & 2x teleconverters
Sigma EF500DG ST
Manfrotto 055PRO
Manfrotto RC322 ballhead
Kartix fotoblog
In horam vivere betekent: leef van dag tot dag (letterlijk leef van uur tot uur) !
Dagelijks minstens 1 nieuwe foto. Uw commentaar of beoordelingen zijn altijd welkom.
11-11-2007
structuren
Op ongeveer 10 m² deze drie totaal verschillende structuren gevonden, met bakstenen als gemeenschappelijk element.
Aan de rand van Zoutleeuw staat de kapel van de Ossenweg, een mooie kapel die dagelijks toegankelijk is. Er rechtover bevindt zich bistro restaurant Het Mirakel.
De berkenzwam kan redelijk groot worden, tot 30cm breed en zo eentje vond ik in de Hondsbossen in Sint-Katelijne-Waver.
Deze foto werd voor een keertje nabewerkt (standaard nabewerkingen, niets speciaals) met The Gimp onder Linux i.p.v. Photoshop. Sinds enkele weken werk ik zoveel mogelijk onder Linux met de Ubuntu distributie, vooral om wat sneller en veiliger op het internet rond te dolen. Antivirus, antispam, antispyware, anti-vanalles-en-nog-wat-tooltjes ... ik ben het beu die onveilige Windows omgeving. Vandaar. Jammer dat mijn duur betaalde Photoshop CS2 niet onder Linux kan draaien (wel via een emulator zoals Wine, VirtualBox of Crossover maar het blijft behelpen) dus voorlopig blijft WinXP op de harde schijf staan. Maar surfen, nieuwsgroepen raadplegen, e-mailen en e-bankieren gaat lekker vlot en dat was de hoofdbedoeling om onder Linux te gaan werken.
The Gimp bestaat ook in een Windows versie, The Gimp for Windows , als gratis alternatief voor Photoshop.
Enkele dagen geleden (30 oktober) toonde ik hier purperen paddestoelen. Vandaag opnieuw naar hetzelfde bos geweest en nogmaals de paddestoelen gefotografeerd, ditmaal met statief. En met MP-E65.
Na enkele tellen stond ik oog in oog met de bewaker van het purperen fluwelen kasteel.
Sinds enkele dagen heb ik de Canon macrolens MP-E65 in mijn bezit. Tweedehands aangeschaft, slechts drie maanden oud en zonder gebruikerssporen (de vorige eigenaar vond de lens te moeilijk). Deze lens stond al langer op mijn lijstje en nu de gelegenheid zich voordeed .... Jammer dat het insectenseizoen zo goed als voorbij is, dan maar binnen in huis wat uitgeprobeerd.
De MP-E65 is een 65mm f2.8 lens zonder autofocus en kan enkel voor macro worden gebruikt, er is geen "oneindig" scherpstelstand. Scherpstellen kan manueel vanaf de lens of door korterbij of verderaf het onderwerp te staan. Op de lens kan je traploos de vergroting instellen van 1x naar 5x. Het moeilijke ligt in het feit dat de scherptediepte erg kort is. Bij 5x vergroting en diafragma van 2.8 bedraagt die slechts 0.048mm! Uit de hand werken is praktisch ondoenbaar, een statief is sterk aanbevolen.
De vergrotingsfactor wordt eenvoudig berekend. Indien een voorwerp van 1cm op de sensor ook een grootte van 1 cm heeft dan is de verhouding 1:1 ofte 1x. De sensor van de Canon 20D is 22,5 bij 15 mm. Een onderwerp van 22,5 mm valt dus net binnen de sensorbreedte bij een vergroting van 1x. Een vergroting van 5x (5:1) geeft in dit geval dat een onderwerp van 4,5mm al de hele sensorbreedte vult.
Heb een lucifer naast de naald gezet om u een idee te geven van de afmetingen van het kleine naaldje en draadje (blauwe cirkel). De rest spreekt voor zich. De foto's zijn niet gecropt. Let niet op de kleurverschillen, het gaat hem hier enkel om de vergroting.
Het grijze weer van de voorbije dagen ben ik grondig beu. Geen goesting om buiten rond te lopen en dan komt er van fotograferen niet veel in huis. Een duik in het archief dan maar weer.
Met wat verbeelding zie je een bende robots (of is het meervoud robotten?). De rode moet al van een oude generatie moet zijn want hij heeft een floppydrive
Ik kan u verklappen dat ik een grote fan ben van Kraftwerk, ik kocht vroeger al hun elpees (ja ik ben ook van een oude generatie ) waarvan The Man Machine mijn favoriet is. En daarop staat onder andere We Are The Robots. Zegt u dat niets dan kan je dat nummer hier beluisteren en bekijken. Ya tvoi sluga, Ya tvoi rabotnik zeg maar.
Nog eens een foto uit het zonnige zuiden. De mandjes zijn gevuld met sierfruit maar ik wou toch eens weten wat "colloquintes" zijn. Het betreft hier vermoedelijk een schrijffout want het woord colloquintes bestaat niet maar wel coloquintes. Een coloquinte zou een sierboom zijn met sinaasappelachtige vruchten die enkel als decoratie worden gebruikt. Maar het woord coloquinte wordt ook ruimer gebruikt als zijnde sierfruit.
Deze purperen paddenstoelen lijken wel een hoedje van fluweel te hebben.
Wegens geen statief bij moest ik wel inflitsen, wat de paddestoelen harder doet overkomen.
Met AscGen kan van een bestaande foto een versie met enkel karakters worden gemaakt. Het doet me terugdenken aan de tijd dat voornamelijk via de 2-meterband tekeningen (ascii art) werden doorgestuurd via RTTY (telex voor radioamateurs) en uitgeklopt op meterslang telexpapier. Ik had twee telexen van de toenmalige RTT (nu Belgacom) voor een prikje gekocht en via een interface op de zend/ontvanger aangesloten om zo telexen te versturen en ontvangen. We spreken nu over begin 1980. Omdat die telexmachines veel lawaai maakten kocht ik mijn eerste homecomputer (de Tandy TRS-80 model 1) en maakte zelf een digitale interface aan de hand van een half duidelijk schema zodat RTTY voortaan geluidloos werd gepleegd. Wat meteen ook de charme deed verdwijnen.
AscGen dus, je kan het hier gratis downloaden. Met Photoshop werd daarna de mix gemaakt van originele en ascii uitvoering.
De Hottentothoeve en -schuur in Bonheiden werd op 22 december 2000 tot beschermd monument verklaart wegens zijn historische waarde als monument. De hoeve bevindt zich op privaat terrein en is dus in privébezit. Ik heb voor de geïnteresseerde foto's gevonden van de verbouwingen van de schuur, restauratiewerken die mid 2003 van start gingen.
Een deel van het interieur van de vakantievilla in zuid Frankrijk. Ik heb dit altijd een mooie foto gevonden al zijn er duizend en één dingen op aan te merken. De foto is een HDR om het grote lichtbereik (felle zon buiten, schaduw binnen) te kunnen samenvatten.
Terug naar de Lubéron, eind augustus. Hagedissen komen schuchter uit hun holletje gekropen en warmen zich op. Anderen kijken de kat uit de boom en komen slechts nu en dan eens kijken om dan snel tussen de rotsen of keien door te glippen.
Tot mijn verrassing prijkt mijn foto (zie ook blog van 20 oktober 2007) al enkele dagen op http://digif.eu als eerste "Foto van de week". Niet dat het iets wereldschokkends is maar toch leuk als anderen je foto mooi vinden .