Over zijn ontstaan zijn de meningen verdeeld:
- De cuberdon zou afkomstig zijn uit Vlaanderen waar kuper kegelvorm betekende.
- De cuberdon zou in het begin van de negentiende eeuw uitgevonden zijn in België door een geestelijke. Vandaar zijn bijnaam pastoorshoed.
- Een banketbakker zou zich vergist hebben bij de bereiding van een ander snoepje.
Hoe dan ook, tot onze grote vreugde stellen we vast dat de cuberdon bestaat.
Andere benamingen zijn cul de bourdon, boudenne de nonette, cupidon, cuperdon.
Bij gebrek aan Arabische gom tijdens WO II was de cuberdon bijna in vergetelheid geraakt. Toen de aanvoer van Arabische gom terug mogelijk was in 1946, werd de productie hervat door banketbakkers die zich het recept herinnerden.
De samenstelling van de cuberdon is het best bewaarde geheim van België. Slechts weinig vakmensen kunnen de cuberdon bereiden.
Een lekkere cuberdon moet bestaan uit een fijn omhulsel rond een dikke stroop met de gewenste smaak.
De cuberdon mag niet ouder zijn dan 8 weken en moet ongeveer 2,5 cm groot zijn om in de mond te kunnen smelten.
Oorspronkelijk was de cuberdon geparfumeerd met frambozensmaak. Nu stellen we u 25 verschillende smaken voor en naargelang het seizoen dippen we hem in chocolade.
03-04-2009 om 12:49
geschreven door Jean-Pierre
|