Het grote voordeel van de zomertijd is het effciënter gebruik van het daglicht. Als er geen zomertijd zou bestaan zou het eind juni al tegen half vier 's nachts licht worden en tegen half tien 's avonds is het weer donker. Dat was ook het argument waarmee de Londense aannemer William Willet de zomertijd in 1907 introduceerde. Op een pamflet schreef hij "gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" Zijn ideeën werden eerst belachelijk gemaakt maar twee jaar na het uitbreken van de eerste Wereldoorlog werd de zomertijd in de hele wereld geruisloos ingevoerd als besparende maatregel. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de zomertijd weer afgeschaft, maar in 1977 is de zomertijd weer ingevoerd. Bij die herinvoering ging er nogal wat mis en waren er ook twijfels, zo waren uitgevers van agenda's te laat op de hoogte van de herinvoering van de zomertijd en waren ook de getijtafels niet aangepast. Lastig was ook dat Duitsland toen nog niet meedeed en een afwijkende tijd had, wat met name problemen gaf bij grensoverschrijdend vrachtverkeer. Verder waren er bezwaren uit de agrarische hoek: de boeren moeten veel langer doorwerken terwijl anderen van hun avondrust genieten. Ook waren wat meer klachten over geluidshinder vanwege tuinfeestjes. Ook uit de horeca, die tegenwoordig enthousiast is, kwamen klachten. Het personeel moet langer werken, de gasten komen later en men gaat na het werk liever meteen naar huis om nog van de lange avond te genieten dan naar een kroeg. Toevallig hadden we in 1977 een slechte zomer en vooral daardoor heeft de herinvoering van de zomertijd in de praktijk weinig problemen opgeleverd. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de zomertijd meer voordelen dan nadelen oplevert en vooral de horeca, die indertijd in het klachtenboek voorkwam spint er garen bij. Ook de doorsnee-burger is tevreden.
28-03-2009 om 19:02
geschreven door Jean-Pierre
|