Fietstocht naar Rome 2011
Inhoud blog
 • dag 32. Porta Nova - Rome
 • Dag 31 : Caprarola - Porta Nova
 • Dag 30: Capodimonte - Caprarola
 • Dag 29: Castell'azzaro- Capodimonte
 • Dag 28: Monte Amiata Scalo - Castell'Azzara
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  De weg is belangrijker dan het doel op zich.
  31-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 23 San Piero a Sieve - Firenze

  zondag 31 juli 2011
  28km
  Camping in FIESOLE


  Firenze lonkt, maar we moeten nog een bergje over om er te geraken.

  Weerom vertrekken we vroeg en het is om zien hoe de ochtenddauw optrekt uit de velden. Eerst is het nog vals-plat, maar al vlug gaat het steil omhoog. Na de inspanning van gisteren voelen we onze spieren en heel vlot gaat het niet.
  Na 18 km bereiken we de top en we laten ons glijden richting Florence.

  Het geeft ons een heerlijk gevoel na 3 weken deze prachtige stad in de diepte te zien liggen. Weer een kaap die we genomen hebben!

  We houden halt in de camping van Fiesole, een stadje op 4km ten noorden van de stad, maar niet voor we een laatste korte klim van bijna 15% moeten overwinnen. Vlug de tent opzetten (ze was nog maar pas op de fiets gebonden) en het zwembad in.

  We laten de fietsen even uitrusten en nemen de bus naar Firenze voor een boeiende en warme namiddag. Ook morgen zijn we van plan het rustig aan te doen voor we de heuvels van Toscane uitdagen.

  Jenny en Xavier

  31-07-2011, 22:29 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (40 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 22: Pulce (Bologna) - San Piero A Sieve

  zaterdag 30 juli 2011
  85 KM
  1931 HM
  6U22 Gefietst


  Een zeer lekker ontbijt gekregen vanmorgen. Koeken met crème en amandelen, perziken uit de tuin in partjes gesneden en filterdunne parmaham met granakaas. Meer hadden we niet nodig om deze zware bergdag in de Appenijnen aan te vatten. De lucht is staalblauw, maar door de vroege start is het nog lekker fris.

  De eerste 25 km maken we kennis met de nog vriendelijke heuvels van de bergketen. De weg draait zich rond de heuvels en volgt een riviertje. We rijden continu bergop, maar de massa's wielertoeristen die ook deze autoluwe weg volgen, maken het heel plezant. Zeker omdat iedereen die ons dwarst of inhaalt, ons groet met 'Salve' of vraagt vanwaar we komen en waarheen de rit gaat. De bewonderende en bemoedigende woorden geven ons de kracht om tegen de helling op te gaan.

  Deze wordt steeds zwaarder en het aantal wielertoeristen vermindert recht evenredig met het stijgingspercentage. Moto's scheuren ons nu in grote getale voorbij. De bochtige weg gaat nu steil omhoog, en we zien af. 
  Na een onafgebroken klim van 48km bereiken we ons hoogste punt voor vandaag: Passo della Raticosa (968m hoog), tevens de stopplaats voor al de motorrijders. We plaatsen onze fietsen stoer tussen al die moto's en recupereren met een Cola.

  Daarna gaat het bergaf, naar de afgesproken stopplaats waar we collega Steven met zijn familie ontmoeten voor de lunch. Zij zijn op de terugreis van Umbrie en maken een ommetje om ons te ontmoeten. Heel tof!

  Daarna gaat het nog 13km berg op en af voor we Toscane binnenrijden. Vanaf nu gaat het hard bergaf, wat ons doet besluiten er nog eens 20 extra kilometers bij te doen. We remmen op 35km van Firenze en stranden op een rustige camping in San Piero a Sieve.

  31-07-2011, 22:28 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  30-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 21: Ferrara - Bologna (Pulce)

   

  Vrijdag 29 Juli 2011
  83 km met wat heen en weer

  Agristourismo San Guiliano
  Via Galetta 3 Pulce


  Vanmorgen vroeg uit de veren (tent), om in de koelte van de morgen, zoveel mogelijk km's van de 70 die voorzien zijn voor vandaag af te leggen. We vertrekken om 7u45, en nemen pas ons ontbijt na 15 km.

  Onder een lichtbewolkte hemel volgen we de kronkelende dode arm van de Po (Po Morte di Primaro), een vroegere bedding van de rivier. Het uitzicht is mooi en vlak, met grote boerderijen. Fruitteelt en akkerbouw wisselen elkaar af. Het valt ons op dat de druiven hier reeds blauw aan het kleuren zijn, en dat het graan reeds binnen is.

  We rijden een ietwat vervallen boerderij voorbij waar de boer (Charles uit Jambers) naar zijn kippen op de mesthoop zit te kijken. Na een praatje (bestaat Jean-Marie Paffs-Italiaans ?) wilt de boer maar al te graag op de foto met Jenny uit het land van 'Man Bijt Hond'.

  De kilometers fietsen lekker weg, en even verderop komen we juist op tijd voor een wonderbaarlijke visvangst. Een oude vrouw haalt juist een grote vis uit de sloot. Het blijkt echter geen vis te zijn, maar een grote waterschildpad van wel 30cm groot! Weer een uniek fotomoment...

  Ondertussen is het middag, de zon brandt genadeloos, de eindbestemming lonkt en de magen knorren. Tijd voor lekkere pasta alla scoglio. Na de middag doemen de Appenijnen op uit de nevel,  de volgende te nemen hindernis.

  Onze vooropgestelde overnachtingsplaats, die 900m steil bergop ligt blijkt vandaag gesloten te zijn. Pech. We keren enkele kilometers terug en hebben geluk een kamer te vinden in een agritourismo vóór er een onweer losbarst. Tijd voor een dutje dus! We besluiten Bologna (op 20km) te laten liggen waar het ligt, en genieten van onze zachte en gastronomische overnachtingsplaats.

   

  30-07-2011, 00:00 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  29-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 20: Montagnana-Ferrara

  donderdag 28 juli (oma verjaart!)
  79 km
  Warm weder
  Stadscamping in Ferrara op 2 km van het centrum


  Bij het opstaan bleek er geen ontbijt voorzien! Vergeten te vragen. Toch kregen we elk een croissant met marmelade (uit een plastiek zakje) en een koffie (Americano =aangelengd met water) gratis aangeboden door de  gastvrouw. We starten met een laatste rondrit rond de vestingstorens van Montagnana. Het is vlak, en we hebben er zin in.

  Voor de laatste maal kruisen we de Adige, die nu een hele brede stroom is geworden. Vijf dagen geleden, aan de Rechenpas, was het nog een beekje. We rijden zuidwaarts, op zoek naar de Po.

  We fietsen langs kleine dorpjes met mooie kerkjes, met afzonderlijke klokkentorens. Deze wedijveren om de hoogste en slankste toren. Ondanks de bescheidenheid van de dorpjes, zijn  hier en daar prachtige  villa's van Palladio te bewonderen, alsook villa Badoer in Fratte Polésine. Het landschap blijft zoals gisteren vlak, maar toch is er al meer activiteit te bespeuren onderweg. We hebben het gevoel door Vlaamse Polders te fietsen, wat wel een goed gevoel  heeft.  

  We dwarsen de Po, en volgen die eventjes, om  dan aan te komen op de stadscamping van Ferrara. Die blijkt heel ruim en rustig te zijn! De plaatsen zijn vrij te kiezen en de receptionist wijst ons de weg naar een heel hulpvaardige fietsenhersteller. Dit is nodig want het gewicht van de fietstassen aan het voorwiel, en de soms mindere wegen, eisen hun tol! De bagagedrager is reeds op verschillende plaatsen afgebroken en heropgelapt met snelbinders, maar nu zijn ook enkele vijzen afgebroken . Een boormachine en vakmanschap zijn dus nodig.

  De stad, rondom versterkt met  vestingsmuren (vergelijkbaar met Ieper) heeft een Middeleeuwse kern met versterkte grote paleizen. Het kost ons wat moeite om de toffe plekken in de stad te ontdekken, maar  even later genieten we toch van onze apéritivo tussen het jonge volkje van Ferrara!

   

  29-07-2011, 00:00 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  27-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 19: Verona- Montagnana

  Woe 27 Juli 2011
  67 km; zwoel weder

  ht Antica Tosca
  Viale Trento 34
  Montagnana


  Vanmorgen verliep alles vlotjes, de achterband van de fiets van Xavier werd vervangen en de fiets loopt weer supersnel.

  We zoeken nog even in de binnenstad een internetcafé maar die zijn allen definitief gesloten ( slechte business). Na enkele kopjes sterke koffie zijn we de snurkers van vannacht al vergeten. De tenten stonden zó dicht bij elkaar dat oordoppen noodzakelijk waren! Appels, peren, meloenen en perziken verleiden ons overal op de rit, maar overal staan bordjes: verboden vruchten te plukken! Gisteren zagen we zelfs nog kiwi's groeien!

  Het landschap is vlak, landelijke, saai, arm en slecht onderhouden (zo ook de wegen). Alles straalt desolaatheid en armoede uit, en ook het weder bleef grijs!

  Het is dus niet onze leukste fietsdag, maar hopen op een toffe eindhalte: Montagnana.
  Een ommuurde middeleeuwse stad met 24 torens en 4 stadspoorten. Prachtige  oude  gebouwen, maar ook de stad bruist niet van het leven, en is in verval.

  Soulaas vinden we op het centrale marktplein met enkele leuke terrassen en gebouwen met gaanderijen.
  Morgen waarschijnlijk meer van dat...


  27-07-2011, 00:00 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 18 : Rovereto - Verona

  Dinsdag 26 juni 2011
  86 km
  lekker warm, halfzonnig weer
  camping Castel San Pietro


  Door het heerlijke bed en de donkere kamer hebben we ons eindelijk eens overslapen. Vakantie!

  Ook het ontbijt was in orde. Door een halfplatte band en een slechtwerkende pomp; eerst op zoek naar een tankstation. Na een moeizame start reden we verder zuidwaarts. De appels maakten plaats voor wijngaarden, en het dal werd opnieuw smaller.

  Vòòr Rivoli was er geen plaats meer in het dal voor de Adige, de snelweg, de spoorweg, het fietspad en de oude autoweg. Dus moesten wij flink de bergflank op als afscheid van de Alpen. Daarna volgden we een kanaal richting Verona, ondanks een opnieuw leeglopende achterband.

  De oorzaak is een beschadigde buitenband die we morgen best zouden vervangen.

  De camping in Verona blijkt na enig zoekwerk boven op een heuvel bij Castel San Pietro te liggen. Onze slaapplaats is klein maar ligt knus onder een arcade van wijnranken. Op de camping heerst een gemoedelijke, nonchalante sfeer, die ons wel bevalt. Op verschillende plaatsen zijn er terrassen met stoelen en banken, en een grandioos uitzicht over de stad.

  Verona blijkt naast het obligate Romeo en Julia-balkon en de beroemde Arena waar in het zomerseizoen elke dag operavoorstellingen worden gehouden, een erg gezellige stad te zijn. Vanaf nu hebben we pas echt het gevoel in Italìa te zijn, wat ons vakantiegevoel een extra kick geeft. Na het beklimmem van de meer dan 230 treden, schrijven we met een goed gevoel, en in het gezelschap van een lekkere Veronese wijn, met zicht op de lichtjes van deze stad, ons verslag van vandaag.

  27-07-2011, 00:00 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 17 : Meran - Rovereto

  120 km
  zon en wolken
  's morgens fris, lekker weer in de namiddag


  Vanmorgen vlotjes de tent en reistassen op een droge manier kunnen samenpakken en op de fietsen vastmaken. Helaas stond mijn achterband plat toen we wilden vertrekken. Met de nodige ervaring ging het al bij al vlug om de binnenband te vervangen en te vertrekken. Eerst nog eens langs bij een pompstation om de banden, dankzij een speciaal ventiel, onder de nodige druk te zetten om ons en de bagage perfect te kunnen torsen.

  Na een paar kilometers eens stoppen voor een italiaans ontbijt (croissants met crème en sterke koffie) en dan richting Bolzano. We volgen de Adige ( of Etsch) en haar dal naar het oosten. Vanaf Bozen rijden we verder naar het zuiden. Het is fris, maar de zon komt tussen de wolken priemen. We fietsen nu in het verlengde van de route van de Brennerpas richting het Gardameer. Het gaat heel vlot, de rustdag van gisteren heeft ons blijkbaar veel deugd gedaan.

  Tegen de middag hebben we reeds 70 km gereden en we besluiten om vandaag 2 etappes uit het Reitsma boekje te combineren. Appelgaarden zullen ons  gans de route verleiden. Gele, rode en groene appellen hangen hier met tonnen aan de bomen. Iets hoger zijn er wijnvelden en helemaal bovenaan, de laatste ruwe alpentoppen met enkele stoere burchten.

  we verlaten Trento, de naar het schijnt eerste echte italiaanse stad, links liggen en trappen naarstig door tot Rovereto (120km) ! Een klein stadje, die op dezelfde hoogte ligt als de bovenzijde van het Gardameer.

  Na wat zoeken vinden we een B&B die nog een kamer vrij heeft voor ons, en spoeden ons naar het centrum. Het blijkt een héél oud stadje te zijn met kleine autovrije straatjes en heel charmante pleintjes. Tijd voor een Aperol-Spritz en  lekkere maaltijd in een hippe osteria. ( wijnbar- restaurant)

  Nog eens contact nemen met het thuisfront, en enkele vrienden en vlug naar bed.

  27-07-2011, 00:00 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 16: Meran - Meran

  RUSTDAG ............zzzzzzzzzzzzzzz

  27-07-2011, 00:00 Geschreven door Xavier & Jenny  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  Archief per week
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!