Vandaag opkrassen en naar Brno dat op zon 10 km van deze camping ligt. In Brno vinden we snel aan de rand van de binnen stad een grote parking waar we de camper kunnen zetten voor de dag.
Brno (Duits: Brünn) is de grootste stad van Moravië en in grootte de tweede stad van Tsjechië en heeft 390.000 inwoners. De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Svitava en Svratka, en vormt het politieke en culturele centrum van de Zuid-Moravische Regio. Men spreekt in Brno het dialect Hantec.
Geschiedenis
Al in de vroege middeleeuwen was Eburodunum, vermoedelijk het oudste Brno, een marktplaats die zich in het Groot-Moravische Rijk, dat toen ook het westen van Slowakije omvatte, ontwikkelde tot bestuurscentrum. Moravië werd rond 900 schatplichtig aan Hongarije, daarna aan Polen en kwam pas na het midden van de 12de eeuw tot verdere ontwikkeling. In 1190 wordt Brno voor het eerst genoemd en in 1243 werd het koningsstad onder gezag van de Boheemse koningen. Ter bevestiging werd een nieuwe burcht op een hoge rots aan de rand van de stad gebouwd: Spielberg/pilberk. De stadsburgers kwamen uit het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en de zuidelijke Nederlanden. In 1349 werd Brünn, toen uitgegroeid tot 10.000 inwoners, de residentie van de markgraaf van Moravië. Epidemieën en belegeringen door de Hussieten brachten de stad in de volgende eeuw in een neergang. In 1464 werd de Joodse gemeenschap uitgewezen.
In 1471 kwam Moravië onder het koningschap van Hongarije en in 1526 onder Habsburgs gezag. In de reformatieperiode werd Brünn een centrum van Doopsgezinde sekten. De Moravische adel bood hun een schuilplaats, met name aan vervolgde Tirolers die samen met hun geloofsgenoten uit overig Oostenrijk, Zwitserland en zuidelijk Duitsland Hutterer genoemd werden. Na 1620 werden zij verdreven in het gewelddadige programma van de contrareformatie. Zij vluchtten naar Transsylvanië, vervolgens een eeuw later naar de Oekraïne en vandaar weer een eeuw later naar Amerika.
In 1641 werd Brünn hoofdstad en bestuurlijk centrum van de wat nu heette: het Habsburgse kroonland Moravië. De oude hoofdstad Olmütz, nu Olomouc, bleef kerkelijk centrum, als residentie van de bisschop.
In 1805 werd niet ver van de stad het Oostenrijkse leger bij Austerlitz verslagen door Napoleon.
De nieuwe tijd deed zijn intrede met de aansluiting op de spoorwegverbinding Wenen- Breslau, welke moderne industrialisatie mogelijk maakte.
De bewoners van Brünn waren volgens de volkstelling aan het einde van de Oostenrijks-Habsburgse tijd in meerderheid, dat wil zeggen voor twee-derde, Duitstalig. De stad telde zowel Duitse als Tsjechische hoger onderwijsinstellingen. De concurrentie tussen Duitsers en Tsjechen bepaalde het klimaat in toenemende mate. In 1918 werd het nieuwe Tsjechoslowakije gesticht en namen Tsjechen de wacht over in wat nu voortaan Brno heette. Duitstaligen, die nog wel de hogere middenklasse bleven domineren, zakten in aantal tot een derde: ruim 50.000, waarvan één op de vijf Joden. Zij bleven. Na de Duitse bezetting van Tsjechoslowakije in 1940 werd de stad opnieuw Brünn en als zodanig de hoofdstad van het landsdeel Moravië in het zogenaamde Protectoraat Bohemen en Moravië. Ruim 9.000 Joodse burgers werden afgevoerd naar concentratiekampen waaruit minder dan één op de tien terugkeerde. Na collectieve onteigening en staatsburgerlijke ontrechting volgens de Bene-decreten, werden eind mei 1945 27.000 nog niet gevluchte Duitstalige inwoners, uit hun huizen gehaald en in de richting van Oostenrijk in een dodenmars afgevoerd waarbij één op de tien het leven liet Verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog).
Na de oorlog groeide de stad in snel tempo uit tot een industrieel centrum. De bevolking verdubbelde zich maar stagneert sinds de val van het IJzeren Gordijn. In bevolkingsomvang is de stad de tweede van Tsjechië.
Cultuur
Brno heeft een goed geconserveerd historisch centrum en is vermaard om zijn modernistische architectuur, met name vanwege de villa Tugendhat (1930) van Mies van der Rohe. In de stad is de Masaryk Universiteit gevestigd.
Elk jaar in juni wordt de "Ignis Brunensis" gehouden. Dit is een internationale vuurwerkwedstrijd waar jaarlijks 200.000 toeschouwers op afkomen.
Bezienswaardigheden
pilberk, Burcht Spielberg
Villa Tugendhat
Petrus en Paulus-kathedraal
Mahenovo divadlo (Oude theater)
Janáčkovo divadlo (Nieuwe Theater - Tsjechisch Nationaal Theater in Brno)
Stará radnice (Oude stadhuis)
Stadpark Luánky
Náměstí svobody (Vrijheidsplein)
Moravische Galerie Brno
Moravisch museum
Leo Janáček Museum
Klaster Kapucinu (Kapucijnen klooster met natuurlijke mummies)
In de directe omgeving:
Burcht Veveří, bij het stuwmeer van Brno
Voor mij was Brno vooral het laten zien aan Greet waar ik 4 jaar geleden overal hier had rond gelopen, met de nodige anekdoten van weleer. Zo van hier heeft de Chris zijne Iphone op de bank laten liggen nadat we een cache hadden gelogd. Zijn iphone werd hem die dag nog terugbezorgd door twee lieftallige meisjes, ik dacht Deense maar weet het niet zeker meer en meer van die dingen.
Na ons bezoekje aan Brno rijden we verder richting Vyskov en het vliegtuigenmuseum van Vyskov.
Vyskov is weer een plaatsje waar ik voor mijn werk ben geweest veel is hier eigenlijk niet te zien en het vliegtuigmuseum lijkt nu nog meer op een vliegtuigkerkhof.
Toch nog even deze vermelding van Vyskov.
Geschiedenis
De eerste vermelding van Vykov stamt uit het jaar 1141. Vanaf toen tot in de 18e eeuw was de stad eigendom van het bisdom Olomouc. Sinds de 13e eeuw lag Vykov in een Duitstalig "spraakeiland", maar vanaf het einde van de 19e eeuw is de Duitssprekende groep grotendeels geassimileerd.
In 1753 werd de stad getroffen door een grote brand waarbij een groot deel van de stad werd verwoest.
Scholen
Tot 2004 was de "Hogeschool van de Heer in Vykov" (Vysoká vojenská kola pozemního vojska ve Vykově) gezeteld in de stad. Nu zit het "Instituut voor verdediging tegen massavernietigingswapens" (Ústav ochrany proti zbraním hromadného ničení) in Vykov, evenals de "Universiteit voor Verdediging"
Van Vyskov rijden we door naar Kromeriz en Novy Jicin
Kromeriz.
bijgenaamd Athene van de Hanna, is een Tsjechische stad in de regio Zlín, en maakt deel uit van het district Kroměří. Kroměří telt 29.374 inwoners.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Kroměří is het Aartsbisschoppelijk paleis te Kroměří dat met het bijbehorende park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Kroměří is kortstondig hoofdstad van het Oostenrijk-Hongaarse rijk geweest toen Wenen belegerd werd.
Hopende op een camping te vinden langs de weg besluiten we om niet te stoppen in Kromeriz en Novi Jicin daar het al redelijk ver gevorderd is in de namiddag. Ook op deze reisweg worden we niet gespaard van de nodige wegenwerken . we vinden wel geteld 1 camping maar op 20 m van de ingang van de camping moeten we rechtsomkeer maken want ook hier kunnen we niet onder een brug door.
Even ter informatie als je in Tsjechië een omleiding ziet en je rijdt met een voertuig hoger dan 3 m volg dan de omleiding voor zwaar vrachtverkeer want anders zal je meemaken wat wij hebben meegemaakt, bruggen die te laag zijn om onder door te kunnen.
Dus wij maar verder gereden tot op onze volgende bestemming Ostrava. Naar de campingsite in het Landek park. Waar een vriendelijk meneer ons een plaatsje aanduiden net achter het cafe. We waren net op tijd om nog een pint te pakken en alles te regelen qua sanitair. De sleutel van het sanitair werd ons gezegd waar die lag en na het nuttigen van mijn pintje, lees halve liter, ben ik gaan genieten van een heerlijk douchke.
Foto's Brno