Voor hen die de Slavische talen machtig zijn, der moeten idd hier en daar wat accenten en dergelijke gezet worden op de Tsjechische namen.
Na een heerlijke nachtrust, trekken we het dorp in om wat inkopen te doen alleen is de grootste market van het dorp reeds dicht en zijn we verplicht naar een kleinere en duurdere market te gaan.
Na het middageten vertrekken we voor een wandeling in de omgeving van het dorp. Hierbij maken we gebruik van geocaching en het was een ware ontdekkingstocht door de bossen en de weidse grasvelden. Niks of niemand tegenkomen op een wandeling/zoektocht van bijna 4u; dat hou je niet voor mogelijk. Je hoorde enkel het sjirpen van de vogels en ook het gebabbel van Greet( moogt kwetteren ni gebruiken), tot dat het bergop ging. Pracht van een natuur de grootsheid van de bomen en het bos/woud maakt je stil en nietig.
We hebben dan ook besloten om ons verblijf hier met 1 dag te verlengen. Morgen gaan we met de fiets proberen rond het Lipnomeer te fietsen en kunnen we onze kleine vriend eens meenemen, want jammer genoeg kan hij niet meer mee op onze wandelingen.
Van de morgen vertrokken richting het zuiden, zouden maar 30 km rijden volgens de gps en het waren idd maar 30 km maar ni waar ik naar toe wou rijden. Was blijkbaar een waypoint in de gps geslopen die er ni moest zijn. Dus ff kijken naar waar we wilden gaan en dat lag 120km verder. Onderweg gestopt in het dorpje Kasperse waar er een motomuseum is. Leuk om te zien en vooral omdat het museum op de derde verdieping lag en alles via een trap naar boven moest. Er waren enkele mooi exemplaren te bewonderen waaronder een FN van 1938 en eentje van de begin jaren 1900 als ik het goed heb gezien, vooral het jaartal. Uiteraard waren er in het dorpje vele motars te zien, waarvan enkele met een moto die ook wel in dat museum kon staan. Na dit intermezzo zijn we verder gereden naar onze volgende bestemming, het Lipnomeer.
Het mooie om in t laag seizoen te gaan is dat je je plaatsje mag uitkiezen en dat het over het algemeen zeer rustig is.
Aangekomen op onze bestemming hebben we ons snel geïnstalleerd om er ff daarna bij de visclub eentje te gaan nuttigen en dan een kleine verkenning van t dorp, vooral waar de winkels waren.
Na het nuttigen van ons ontbijt en het inpakken van wat spullen zijn we vertrokken naar onze volgende verblijfplaats in Babylon.
Babylon is een klein dorpje gelegen aan het begin van Cesky Les één van de velenatuurparken die Tsjechië rij is.
Het Oberpfälzer Wald (Tsjechisch: Český les) is een middelgebergte tussen het Fichtelgebergte en het Beierse Woud. Het gebergte strekt zich ruim 100 km uit langs de grens tussen Duitsland en Tsjechië tussen de steden Waldsassen in het noorden en Waldmünchen in het zuiden. De hoogste top van het Oberpfälzer Wald is de Čerchov, een berg van 1042 meter die op Tsjechisch grondgebied ligt.
Vanwege de strategische ligging op de grens van Beieren en Bohemen zijn in het gebied tussen de 11e en de 13e eeuw veel burchten gebouwd. In de middeleeuwen zijn grote delen van het bos gerooid en verbruikt in de smederijen in het gebied.
Toen ik de naam Babylon zag dacht ik dadelijk aan het Bijbelse Babylon. Nu moet ik zeggen zover in de tijd gaan ze niet maar we hebben zo de indruk dat de uitrusting van deze camping nog dateert vanuit den tijd dat het ijzeren gordijn er nog stond. Als bewijs volgen hier een aantal fotos.
Vandaag willen we der op uitgetrokken in de omgeving gewapend met de gps en fototoestel.
Maar eerst moet ik jullie iets vertellen over de luiheid van sommige mensen, Nadat wij gisteren waren aangekomen zijn nog twee Duitse families aangekomen. Wel vanmorgen ga ik gebruik maken van het vooroorlogse sanitair en wat zie ik één van die Duitsers is met zijn auto van zijn caravan tot aan de sanitaire blok gereden. Afstand tussen zijn caravan en het sanitair in vogelvlucht, das een rechte lijn, is 70 meter JA ge ziet het goed 70 m. Da noemen ze nu eens met uwe auto gaan kakken.
Voor de liefhebbers van moutainbiken is dit een zeer mooie streek.
Tijdens onze wandeling zijn we twee reeën tegengekomen, jammer genoeg was ik net niet snel genoeg om een foto te nemen.
foto's Babylon
Nadat we gisteren namiddag zijn aangekomen op de Camping am See Vaclav; vertelde de campingbeheerder dat er enkel cash kon worden afgerekend. Oei klein probleem we zijn vergeten kronen te gaan halen bij de flappentapper in Tsjechië. Maar in de buurt van de camping was er nergens een bancontact enkel in Cheb zelf. Maar dat was geen probleem op 300m was het station van Podhrad, alleen hadden we maar 43 kronen op zak. Wij naar het station en wachten op een trein naar Cheb. Aan de controleur vroegen we hoeveel het was om met twee tot het eerst volgend station te komen? Enkele reis was het 26 Kr voor ons beide heen en terug was het 51Kr. Na wat babbelen hebben we een heen en terug ticket kunnen bemachtigen voor 20 Kr en 1 en 1 is net geen 25 Kr dus zijn we nog goedkoper dan het al is op en af Cheb gegaan met den trein om aldaar ons te gaan bevoorraden met de lokale munteenheid. Daarna zijn we ergens op een terrasje iets gaan nuttigen, ik het lokale gerstenat en Greet een lekker warm soepje. Het openbaar vervoer hier rijdt zeer stipt, de treinen zijn zeer mooi en modern. Voor een dieseltrein maken zij bijna geen herrie en het mooie van deze treinen is dat je , als op het perron staat, van versnelling hoort wisselen zoals een automaat bij een auto.
Vandaag zijn we onder een stralende zon het stadje Cheb opnieuw gaan bezoeken, weerom met de trein, deze keer met voldoende Tjechische kronen.
Cheb is een prachtig stadje dat onder de naam Egire in 1061 voor het eerst schriftelijk vermeld werd. In 1125 richtten Beierse markgraven er de Vohburg op, die in 1167 bezit werd van de Duitse keizer Frederik Barbarossa. De huidige keizerlijke burcht stamt uit deze tijd. De keizer verleende ter plaatse aan handelslieden vestigingsrechten en in 1179 zouden zij onder Neurenberger stadsrecht een autonoom stadsbestuur inrichten. De soevereiniteit ging over op de koning van Beieren en deze verpandde de stad in 1322 aan de koning van Bohemen, die de stedelijke autonomie gaandeweg introk. Daardoor werd de stad losgemaakt uit gezelschap van vrije Duitse rijkssteden. Het is altijd onduidelijk gebleven of het pand werd ingelost. In de tijd van de Hussietenrevolutie sloot de stad zich in de 15de eeuw aan bij de koningsgezinde katholieke partij. De overgang van de burgerij tot het lutheranisme werd na 1626, toen de Habsburgers het koningschap van Bohemen aan zich hadden getrokken, met de contrareformatie weer ongedaan gemaakt. In 1634 vond in Eger de moord op Albrecht von Wallenstein, Habsburgs veldheer, plaats. De stad ontwikkelde zich nadien weinig en kreeg nog de meeste economische impulsen van de hier gelegerde Oostenrijkse garnizoenen. De politieke houding van de bevolking werd in de 19de eeuw Duits nationaal en uitgesproken anti-Tsjechisch. Na de Eerste Wereldoorlog voegde de Vrede van Saint Germain-en-Laye de stad bij het nieuwe Tsjechoslowakije en toen in november 1918 Tsjechische milities het nieuwe gezag wilden vestigen, werden ze door burgerwachten buiten de stad gehouden. Alleen de dreiging met een bombardement, kon de toegang forceren, waarna alsnog gewelddadigheden plaatsvonden en enkele doden vielen. Een plan om dit deel van Bohemen toch bij Duitsland te voegen, kreeg niet de instemming van alle verdragspartners, met name niet van Frankrijk. Volgens het Verdrag van München werd Duitsland toegestaan om het Sudetenland in te nemen en te annexeren en in oktober 1938 trok het Duitse leger de stad binnen. In maart 1945 werd het Duitse bestuur verdreven en tegelijk ook de bevolking, die volgens de Benedecreten haar Tsjechoslowaaks staatburgerschap verloor en onteigend werd. Voor de herbevolking kwamen Tsjechische emigranten uit het buitenland terug, maar ook Roma uit Slowakije werden hierheen gestuurd. In de omgeving van de stad werden veel dorpen echter niet meer bevolkt en daarom afgebroken.
Dit was dan een cultuuronderbreking geholpen door Wikipedia.
Na wat rondslenteren en het zoeken naar een cachke hier en daar en een bezoek aan de , in 2008 gerestaureerde torens van de kerk, waar we genoten van een prachtig zicht over de stad. Hier vonden we ook de eerste aanwijzingen dat er een geheime occulte sekte aan het werk is in deze stad( zie fotos) werd het tijd om de innerlijke mens te verstevigen, Ik nam een heerlijke jaegerschnitzel schotel en Greet ging voor een lokale schotel met rundgebraad en knuddels met een soort van wortel sinaasappelsaus. Na twee happen werden de schotels gewisseld. Teveel saus voor Greet maar ni voor mij hahaha. Na het eten hebben we het geheime verblijf van deze sekte ontdekt.
Op de marktplaats staan nog enkele huizen die dateren van uit de middeleeuwen en mooi voorbeeld van hoe het er vroeger moet uitgezien hebben. De straten waren zeer smal en donker? Het krioelde er van de ratten en de halzensnijders, het leven in die tijd was zeer zeker niet aangenaam en zeer hard.
Foto's Cheb
Vandaag rijden we de laatste 294 km tot aan het natuurpark SOOS. Dit natuurpark is ontstaat uit de vroeger ontginningen van heilzame klei en verschillende soorten water en gassen dat er hier naar de oppervlakte borrelt, al dan niet met een iets mindere aangename geur. Het gebied is sind 1964 beschermd en heeft een grote van 221 Ha. De heilzame gassen en klei werden vooral gebruikt in de kuuroorden van Karlovy Vary en Frantiskovy Lasné
Foto's SOOS
zondagmorgen(21/05)
de rest, zo ongeveer 50% van wat er mee moest, ingepakt om te vertrekken naar het oosten.
Onze eerste tussenstop lag in Lille, nog even goeiedag gaan zeggen tegen de familie en weg waren. de eigenlijke vertrek tijd was zo rond een uur of twee in de namiddag.
We hebben gereden tot een uur of tien 's avonds op een overvolle parking, maar zeer goed geslapen zelfs geen enkele vrachtwagen horen vertrekken.