Het verlengstukje van de lessen Godsdienst op school
12-11-2012
Groepspresentaties Vuur
De komende weken mogen jullie alleen of in groep een presentatie voorbereiden. Hieronder alvast de opdracht. Als je nog vragen hebt kan je me steeds een berichtje sturen. Succes !!!
Zoals elk jaar werden er gisteren kransen gelegd aan de Congreskolom in Brussel. Daar brandt al sinds 1922 de eeuwige vlam ter nagedachtenis van de
Onbekende Soldaat. Gisteren werden het einde van de Eerste Wereldoorlog
en de slachtoffers die toen vielen herdacht. In de tweede bijlage hieronder vind je een videoverslag over deze gebeurtenis. Ook in de gemeente Duffel werd de Eerste Wereldoorlog herdacht. In de eerste link hieronder vind je een uitgebreid fotoverslag van deze herdenking.
In deze tijd van het jaar denken we vaker aan mensen die we missen. Misschien ga je in de herfstvakantie ook wel met jouw (groot)ouders naar het kerkhof?
In de klas leerden we over een van de stichters van het protestantisme, met name Maarten Luther. Jasper, een leerling van het zesde leerjaar in Octopus, tipte me dat er op het Klokhuis (Nederlandse tv) een uitzending was geweest over Luther. Die zie je hieronder. De geschiedenis wordt wel heel modern weergegeven, maar de uitzending geeft wel goede achtergrondinformatie bij de les over Maarten Luther. Er wordt vooral gefocust op de gevolgen van de splitsing tussen de Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk. Ook wordt ingegaan op de Beeldenstorm en op de gevolgen daarvan voor Nederland.
Vamorgen kregen de leerlingen van het zesde leerjaar in 't Kompas een opdracht om een schrijfgesprekje te houden over Vuur. Dit lukte heel knap. Eén gesprekje willen we zeker overnemen op onze weblog. Een pareltje!
Er brandt een vuur in ons dat nooit dooft. Maar soms wel mindert. Maar het blijft wel branden tot in de eeuwigheid. Het is een warm vuur. Dat vuur kan heel hevig branden, dat vuur stelt onze levenslust voor. Een vuur vol liefde maar ook met een duivelstaart. Het vuur kan warm zijn als het brandt. Maar het kan ook heel koud zijn, maar het blijft branden. Soms verbranden we er ons aan. Dat vuur verwarmt ons vanbinnen wanneer we het nodig hebben. En elk vuur is anders.
De afgelopen weken werkten de leerlingen van het vijfde leerjaar in 't Kompas enkele mooie presentaties uit. Als thema konden ze kiezen voor een bekende wetenschapper of voor de natuur als spelbreker. Enkele leerlingen werkten een powerpointvoorstelling uit. Deze vindt U hieronder.
1) Alfred Nobel (Bryan & Elias)
2) Bossen (Quinten & Wout)
3) John Baird (Alexe, Charlotte & Yani)
4) Wat Als (Amaryllis, Jana, Matthijs, Fien & Thomas)
In de klas liet ik jullie een powerpoint zien over enkele personen en organisaties die verantwoordelijkheid en engagement in hun hart dragen. De verkorte versie van die powerpointvoorstelling kan je hieronder nogmaals bekijken. Je vindt ook een linkje naar de youtubevideo over Nick Vujicic die ik jullie liet zien in het begin van de les.
Gedurende de eerste lessen van het derde trimester werkten we het mini-project 'Wat is Pasen?' uit.
Dit project is overgenomen van de Nederlandse website 'Maar wie is God'. De link vind je hieronder.
Op de website gaan de kinderen van het Bureau voor Grote Vragen op zoek naar de antwoorden op enkele prangende vragen.
De vragen uit deze tv-reeks zijn gebaseerd op het gelijknamige boek, 'Maar wie is God'.
Maar wie ís God? is een boek met 150 vragen die kinderen zelf stellen over het ontstaan van het leven, God en Jezus, mens en dier, geweld en vrede, samenleving en toekomst. Die vragen worden door pastores, journalisten en leerkrachten op een kindvriendelijke manier beantwoord.
In de komende lessen kunnen de jongens en de meisjes van het vijfde leerjaar in 't Kompas werken aan de voorbereidingen van hun groepspresentaties.
Het thema van deze presentaties is: 'Natuur en cultuur'.
Het is de bedoeling dat jullie één uitvinder voorstellen aan de andere leerlingen van de klas.
Jullie hebben de keuze uit de volgende personen: John Baird, Alexander Graham Bell, Marie Curie, Henry Ford, Alfred Bernhard Nobel en Jonas Edward Salk.
In jullie presentatie moeten jullie de positieve aspecten en de negatieve aspecten van de uitvindingen van deze personen naar voren brengen.
De presentatie kan verschillende vormen hebben: een toneeltje, een poppenkast, een powerpointpresentatie, een affiche, ...
Er zijn ook nog twee alternatieven voor de leerlingen die liever rond een ander onderwerp werken: 1. De natuur als spelbreker; 2. Het verhaal 'De gedachtespreker'.
Wie nu al vraagjes of ideeën heeft kan hieronder een berichtje sturen.
Alvast heel veel succes en inspiratie bij de uitwerking van jullie presentaties !!!
Ook in Octopus zullen we deze presentaties voorbereiden in de komende weken. Maar de leerlingen daar moeten nog eventjes geduld oefenen omdat enkele lessen wegvallen wegens verlofdagen of andere activiteiten.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Meester Geert
Ik ben een man en woon in Bouwel (Vlaanderen) en mijn beroep is godsdienstmeester in Duffel en Sint-Katelijne-Waver.
Ik ben geboren op 07/08/1970 en ben nu dus 54 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: voetbal, fietsen, gezelschapsspelen.
Mijn blog is gestart op 09/03/2009 en geëindigd op 02/01/2014. Hij is dus exaxt 1760 dagen oud geworden!