Het is gebeurd ! Eén kandidaat heeft voldoende kiesmannen of -vrouwen binnengehaald om zeker te zijn van het presidentschap. En om een variatie op de woorden van Prins Filip te gebruiken : "Het is GEEN vrouwtje !". Na vierenveertig mannen op een rij blijkt de nieuwe president ietwat onverwacht opnieuw een man te zijn. Hillary Clinton is niet "The first Madam President", Bill Clinton is niet "The first First Man".
De 70-jarige Donald John Trump is de volgende vier jaar de President van de Verenigde Staten van Amerika.
Toen ik deze morgen om 5u30 wakker werd bleek dat mijn geliefde staat Ohio en ook Florida voor Trump hadden gestemd. Met deze twee belangrijke "Swing States" op zak leek de kans heel groot dat hij het zou halen. In de daaropvolgende uren leek Clinton er nooit in te slagen die opgelopen achterstand goed te maken. De verbazing in haar kamp werd steeds groter, strijdvaardigheid en optimisme maakten plaats voor verdriet en verslagenheid.
Hoe is dit alles kunnen gebeuren ? Mijn echtgenote maakte deze morgen een volgens mij heel terechte opmerking : "Amerika houdt van Obama, maar niet van zijn politiek !". Inderdaad, Amerika heeft gekozen voor politieke verandering. CHANGE dus, en laat dit nu het sloganwoord bij uitstek zijn waarmee Obama acht jaar geleden de overwinning voor de Democraten binnen haalde.
Wat deze uitslag waard is zal moeten blijken. In de eerste dagen, de eerste weken, en vooral vanaf begin volgend jaar, als Trump zijn functie op zich neemt. Wat ons te wachten staat is ook voor mij een groot vraagteken.
In zijn overwinningsspeech stelde Trump terecht : "It is time for us to come together as one nation". En hij feliciteerde Hillary met haar campagne en dankte haar voor alles wat ze reeds voor de Verenigde Staten had gedaan. Mooi zo Mister President, zo horen we het graag. Tijdens zijn speech was hij namelijk kalm, beheerst, vriendelijk, kortom "Presidentieël".
Ik zag een button met de tekst : "2016 : Brexit and Trump. The year the people took their power back". Is het Verenigd Koninkrijk nog steeds gelukkig met hun beslissing ? Zal Amerika op termijn gelukkig zijn met hun verkiezingsuitslag ? De toekomst zal het uitwijzen.
Tot slot moet ik Björn Soenens uitroepen tot Amerikawatcher van de eeuw. Ik sprak hem persoonlijk op 1 november op de boekenbeurs in Antwerpen, en vroeg hem naar zijn voorspelling. Hij zegde dat het zeer spannend zou worden, maar dat het hem niet zou verwonderen als Trump zou winnen. Op dat ogenblik waren de polls zeer onbeslist. Maar ook toen op het einde alles in de richting van Clinton wees bleef hij bij zijn opinie dat Trump voor de verrassing kon zorgen. Sterk, mister Soenens !
|