deze keer ga ik het hebben over de pictogrammen op de verpakkingen van fruitsap en de verplaatsing ervan.
Eerst een woordje uitleg over de pictogrammen dat je kunt vinden op de verpakking van fruitsap:
- 1= ecotaks betekent dat de overheid extra geld vraagt voor schadelijke verpakkingen bv. batterij (1 wel, 2 niet)
- 2= recycleerbaar betekent hergebruikt
- 3= het groene punt betekent dat de fabrikant een financiële bijdrage betaalt voor de verwerking van het verpakkingsmateriaal
- 4= barcode of streepjescode
Die bevat gegevens omtrent het land van herkomst ( 54 is België), het artikel, de fabrikant en een controlegetal. Deze code wordt door een scanner in de supermarkt gelezen.
En nu een beetje uitleg over het transport van fruit. Fruit moet een hele weg afleggen om bij je thuis te komen vanaf de akker waar hij geplukt is:
van de landbouwer gaat het met de tractor naar een fruitveiling, daarvandaan gaat het fruit met de vrachtwagen naar een distributiecentrum, dan naar een grootwarenhuis ook met de vrachtwagen, in het grootwarenhuis wordt het fruit verkocht en gaat met de klant mee naar huis meestal met de auto.
Al deze transportmiddelen worden gebruikt voor inheems fruit dat vervoert wordt op relatief kleine afstanden. Maar als we grote hoeveelheden uitheems fruit moeten transporteren over grote afstanden gaan we andere transportmiddelen gebruiken zoals:
cargovliegtuigen, vrachtboten, goederentreinen. Het voordeel van deze containertransporten zijn dat ze veel in 1 keer vervoeren.
De plaats waar de containers afgehaald worden en tijdelijk opgeslagen worden heten:
- bij de scheepvaart: een container terminal
- bij de luchtvaart en treinen: een terminal
Om het vanuit de opslagplaatsen te vervoeren gebruikt men koelwagens en koelcontainers. Voor de opslag van het fruit, in het grootwarenhuis of de fruitveiling, bouwt men grote koelkamers of koelcellen.
vandaag ga ik het hebben over het verschil tussen: "Ten minste houdbaar tot..." en "Te gebruiken tot..." en enkele technische beroepen bij de productie van fruitsap.
Op alle verpakkingen staan deze termen wel: "Ten minste houdbaar tot..." en "Te gebruiken tot..." maar wie weet het verschil er tussen nu eigenlijk?
"Ten minste houdbaar tot..." betekent: de datum van minimale houdbaarheid op producten die op kamertemperatuur bewaard worden en vrij lang houdbaar zijn. Zoals: droge voedingsmiddelen: deegwaren, suikerwaren, zuurproducten.
"Te gebruiken tot... betekent: het uiterst consumptiedatum op producten die zeer gevoelig zijn voor bederf en die gekoeld bewaard moeten worden. Zoals: kant en klare maaltijden, salades, verse zuivel. Een voedingsmiddel waarop staat te gebruiken tot 19/01/2014 mag je eigenlijk niet meer opeten op 20/01/2014 want het product is dan niet vers meer; mogelijk bedorven. Er kunnen micro-organismen ontwikkeld zijn die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Dus best niet opeten. Behalve als je ziek wilt worden.
En nu wat technische beroepen die nodig zijn bij het maken van industriële fruitsap:
- In labo's zoeken mensen naar nieuwe smaken en texturen: dit is het werk van een laborant.
- Tijdens de productie controleert de kwaliteitscontroleur of de samenstelling van ieder sap aan de eisen voldoet.
-Een productieleider regelt welke sappen, wanneer gemaakt moeten worden. Hij doet dit volgens de binnengekomen bestellingen. Hij/zij controleert of alles goed verloopt. Hij staat in nauw contract met de dienst verkoop en verzendingen.
- Een lijnverantwoordelijke controleert voor zijn productielijn of er voldoende ingrediënten voorhanden zijn, of er genoeg verpakkingsmateriaal klaar staat, etiketten genoeg zijn,...
-Wanneer het fruitsap aan het eind van de productielijn komt moet die klaargemaakt worden voor verzending, dit doet de magazijnier.
De productie van fruitsap heeft dus heel veel mensen nodig, want er zijn ook nog de personen die de machines bedienen in de fabriek. En het zorgt ook voor onrechtstreekse tewerkstelling: de fruitboer die het fruit gekweekt heeft, de vrachtwagenchauffeurs die het fruit naar de fabriek hebben gebracht en van de fabriek naar de winkel,... Veel meer beroepen dan je ooit zou denken.
we zijn gestart met een nieuw project: ' project fruitjuice'. In dit project gaan we een fruitsap zelf maken, een naam bedenken en een etiket ervoor ontwerpen.
Eerst ga ik het hebben over de verschillende bewaartechnieken van voedingsmiddelen in het algemeen.
Er zijn verschillende bewaartechnieken:
- voor fruitsap wordt UHT gebruikt, UHT: ultra hoge temperatuur: kort en aan een zeer hoge temperatuur verhitten, 135° tot 150°
- voor melkproducten en verschillende conservenblikken: steriliseren: door verhitten alle micro-organismen doden, 105° tot 110°
- voor verschillende groenten in bokalen: opleggen in azijn: door het zuur blijft het voedingsmiddel knapperig en gaat langer mee
- voor chocomelk, fristi,...: pasteuriseren: kort verhitten aan maximum 75°
- voor droogvoeding: drogen: het watergehalte uit voedingsmiddelen halen door het ophangen, uitpersen of vriesdrogen
- voor luchtledig verpakte voedingsmiddelen: vacuüm verpakken: alle lucht weghalen uit de verpakking waardoor micro-organismen geen kans krijgen om te ontwikkelen
- voor gerookte voedingsmiddelen: roken: voedingsmiddelen door rook halen waardoor de bewaartijd verlengd wordt
Een heel bekende bewaartechniek is invriezen. Invriezen wordt gebruikt voor alle voedingsmiddelen zoals: pizza, groenten, soep, vis, overige resten vlees, en nog veel meer.
Het is beter om verse groenten eerst te blancheren en dan in de diepvries te stoppen om zo het verlies van vitaminnen en kleur onder invloed van de inwerking van enzymen te beperken.
Het is beter om warme producten eerst af te koelen voor ze in te vriezen.
Maak kleine, platte pakketjes met zo weinig mogelijk lucht (max. 1kg). Zo kan de koude sneller tot de kern doordringen en wordt ook vriesbrand vermeden. Vriesbrand ontstaat door verdamping van ijskristallen aan het oppervlak. Hierdoor worden zowel de structuur als de smaak van het product aangetast.
Vries nooit producten in die al eerder ingevroren zijn opnieuw in. Hierdoor gaat de kwaliteit snel achteruit en neemt de kans op een voedselvergiftiging toe.
Vergeet niet elk diepvrieszakje van een datum te voorzien. Geblancheerde groenten bewaren 8 tot 9 maanden.
Zo kunnen we zien dat er veel bewaartechnieken zijn.