deze keer ga ik het hebben over de weg die elektriciteit aflegt van producent tot gebruiker.
De elektriciteit vertrekt van de elektriciteitscentrale - naar de transformator ( is een apparaat dat een hogere voltage omzet in een kleinere of andersom) - dan naar een hoogspanningsnet
- naar een hoogspanningsleiding - naar de tussenstation - naar een hoogspanningskabine - naar een laagspanningsnet - en komt uiteindelijk aan bij het huis. De elektriciteit kan zowel bovengronds
als ondergronds van de distributiekamer naar de woning worden gebracht. En nu enkele cijfers: bij het vertrek uit de centrale bedraagt de spanning 380 000 tot 400 000 volt,
bij het transformatorstation 10 000 tot 50 000 volt, bij de aankomst in het huis 220 tot 230 volt. De spanning van elektriciteit kun je meten met een voltmeter of een multimeter.
De spanning wordt uitgedrukt in volt maar naar wie is het eigenlijk genaamd? Het is genaamd naar Alexandro Volta, een beroemde scheikundige die veel medailles kreeg van onder andere Napoleon en nog veel anderen.
De volt werd na de dood van Volta naar hem vernoemd, ook werd hij afgebeeld op het 10 000 lire biljet.
Dit was het voor vandaag de volgende keer dat ik een bericht op deze blog zet zal het over een ander project gaan, wat het is zien jullie dan wel.
deze keer ga ik het over de zon hebben. De zon is heel belangrijk en zonder hem zou het niet mogelijk zijn om te leven op aarde, hier zijn enkele voorbeelden
- de zon laat bomen en planten groeien = ze zorgt voor ons voedsel
- de zon zorgt voor onze seizoenen en weersomstandigheden ( licht, wind en water)
- de zon zorgt voor warmte = aangenaam leefklimaat
- de zon is zelfs de oorsprong van onze fossielen brandstoffen
Dus de zon is heel belangrijk voor ons.
Omzetting van zonlicht in elektriciteit noemen we fotovoltaïsch afgekort PV ( Photo Voltaic). Een PV-systeem bestaat uit diverse zonnecellen die samen een zonnepaneel vormen.
De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium, silicium is een natuurlijk mineraal uit de aardkorst. Zonnecellen leveren niet allen elektriciteit op bij stralend weer maar ook op bewolkte dagen zetten ze licht om in energie.
Het is een milieuvriendelijke manier om elektriciteit te produceren omdat er geen uitstoot is maar ook weer niet want het recicleren van de panelen wordt een probleem.
Toestellen die op zonnecellen werken zijn bv rekenmachines, auto's, polshorloges, parkeermeters,... en nog veel anderen.
Deze keer ga ik het over waterkrachtcentrales hebben. Waterkrachtcentrales zijn milieuvriendelijke manieren om energie te produceren. Deze energiebron is gratis, er wordt geen afval geproduceert,
geen uitstoot en het is onuitputbaar, maar de fauna en flora moeten weg voor dit soort centrales. In België vinden we zo'n waterkrachtcentrale in Coo.
Naast waterkrachtcentrales zijn er ook thermische centrales. Die werken op fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen zijn versteende overblijfselen van planten en of dieren.
Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Steenkool wordt geïmporteerd uit andere landen omdat het duurder zou zijn om die in België op te graven.
Steenkool word gekapt, in karren gezet en vaak door kinderen naar de mijnlift gebracht. Om te testen als er niet te veel giftige stoffen aanwezig was liet men vroeger een kanarie in de mijn dalen
en als die terugkwam was het veilig om te gaan werken want kanaries zoeken altijd het licht, als hij niet terugkwam waren er te veel giftige stoffen aanwezig en kon er niet worden gewerkt.
Ruwe aardolie wordt via pijpleidingen of vaten (barrels van 159 liter) getransporteerd. het wordt ook wel zwart goud genoemd omdat aardolie heel duur is.
dit bericht gaat over kerscentrales. Wat is kernenergie precies? Kernenergie ontstaat bij het splijten van atoomkernen van uranium. Uranium is net als aardgas, steenkool en aardolie een niet hernieuwbare grondstof en kan dus opraken.
Uranium is een delfstof die in de bodem voorkomt, het wordt ook wel uraan of plutonium genoemd. Uranium is heel er radioactief wat betekend dat als je ermee in contact komt je organen
onherstelbaar beschadigd kunnen raken, genetische schade waardoor er uiteindelijk kanker veroorzaakt kan worden, genetische misvormingen en in sommige gevallen kan het zelfs de dood veroorzaken.
Als je een foto van een kerncentrale bekijkt zie je geen schoorsteen maar wel een betonnen bunker. In die betonnen bunker zit de kernreactor. Maar zelfs al zit de reactor in een bunker kan het toch misgaan.
Zoals bij Tsjernobyl en Fukushima, daar ontplofte de kernreactor met als gevolgen veel doden en misvormingen. In België is er een kerncentrale in Doel, en in Tihange. Kernafval wordt bij ons in Mol opgeslagen.
Kernafval blijft radioactief dus het is nog steeds gevaarlijk en kan nog steeds kanker verwerken.
Dit was het voor deze keer tot het volgende berichtje,
We zijn bezig met een nieuw project: techniek en energie. Op het einde van dit project gaan we een bureaulamp maken. En nu een stukje over elektrische stroom. Iedereen gebruikt elektriciteit voor heel wat dingen
zoals bv: een radio, een wekker, een computer,... en nog veel meer. Maar nu wat is elektrische stroom eigenlijk? Dat is simpel elektriciteit kunnen we beschrijven als een stroom van kleine delen
die elektronen noemen. Die elektronen bewegen door een geleider. Voor degene die niet weten wat geleiders zijn: dat zijn kabels en draden. Maar sommige materialen laten elektriciteit niet door,
dit zijn isolatoren. Voorbeelden daarvan zijn: plastiek, glas, hout, karton, katoen,... Het systeem waar elektriciteit vandaan komt heet een stroombron. Elektriciteit kan ook heel gevaarlijk zijn
zoals bv bliksem. Bliksem heeft te maken met de negatieve energie van de onweerswolken en de positieve energie van de aarde. Eerst wordt er een kanaal gemaakt tussen aarde en de onweerswolken
die onzichtbaar is voor het menselijk oog, en door die kanaal kan de bliksem inslaan op de aarde om de onweerswolk te ontladen van zijn negatieve energie. Maar voor de bliksem hoor je donder,
dat zijn ook positieve een negatieve deeltjes die tegen elkaar botsen en zo een knal veroorzaken. Bliksem beweegt met een snelheid van ongeveer zestigduizend kilometer per seconden, en is meestal
6 kilometer lang. Een bliksemstraal heeft ongeveer een doorsnede van 2,5 cm.
en nu ga ik het hebben over aggregatietoestanden. Voor degene die niet weten wat aggregatietoestanden zijn volgt nu de uitleg: aggregatietoestanden zijn de vormen waarin een stof voorkomt. Water kan in drie vormen voorkomen: vast, vloeibaar en gasvormig. - ijs is de vaste aggregatietoestand. 5 andere vaste stoffen zijn: metaal, plastiek, textiel, aardewerk en zand - water is de vloeibare aggregatietoestand. 5 andere vloeibare stoffen zijn: benzine, olie alcohol, oplossmiddelen en frisdranken - en als laatste gasvormig 5 voorbeelden hiervan zijn: helium, waterstofgas, zuurstof, aardgas en butaan.
Er zijn heel wat technische beroepen nodig van het maken van de zeep tot het vervoeren in de winkel zoals: - een laborant die de nieuwe zeep ontwerpt in een labo - een arbeider die de zeep in de fabriek maakt - een kwaliteitscontroleur die de kwaliteit van de zeep controleert - een inpakker die de zeep inpakt voor het vervoer - een magazijnier die de zeep stockeert in de zeepfabriek - een vrachtwagenbestuurder die de zeep vervoert naar de winkel.
Dit was het laatste berichtje over project: 'zeep' maar geen nood ik kom terug met een nieuw project.
en nu een beetje geschiedenis. Het eerste bewijs voor het gebruik van zeep is bijna 5000 jaar oud en stamt uit Babylon. Een cilinder van klei uit 2800 v.Chr. bleek een zeepachtige substantie te bevatten, en ook werd een Babylonisch kleitablet van 2200v.Chr. gevonden waar een zeepformule op staat geschreven.
Ook de Oude Egyptenaren gebruikten zeep, waarbij de oliën van zowel dierlijke als plantaardig afkomst waren. Romeinse plattelandsvrouwen zouden de reinigende werking van zeep bij toeval hebben ontdekt.
De klei van de oevers van de rivier de Tiber bleek te helpen bij het schoonmaken van hun was, doordat het vermengd was met dierlijk vet en as.
Dit was afkomstig van de tempel van de berg Sapo, een naam die in vele talen terugkomt in het woord voor zeep. Zoals bijvoorbeeld in het Engels soap en in het Frans savon.
Zeep werd tot de Tweede Wereldoorlog veel als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw is zeep bijna geheel verdrongen door andere detergenten. Hierboven zien jullie een foto van de Tiber.
vandaag ga ik de gevaren van zeep maken vertellen. Nu is de vraag: 'Wat zijn de gevaren?' en het antwoord op die vraag is natriumhydroxide beter bekend als gootsteenontstopper. Niet verwerkt ziet het eruit als zoutkristallen ter grootte van rijstkorrels. Je kan ernstige brandwonden krijgen als je huid in contact komt met natriumhydroxide, of als het wordt ingenomen kan het ook ernstige problemen veroorzaken. Als het ooit zou gebeuren dat je met dit product in contact komt of inneemt dan kan je een dokter bellen of het antigifcentrum. Het nummer van het antigifcentrum kan je op de rugzijde vinden van de verpakkingen. Dus pas goed op voor dit product en laat het niet waar kleine kinderhandjes het zouden kunnen pakken.
Vandaag ga ik iets meer vertellen over de industriële manier van het maken van zeep. In een fabriek gaan ze eerst beginnen met het toevoegen van kleurstof een geurolie aan zeepkorrels. Het mengsel gaat dan in een zeepmachine en wordt daarna aan de buitenkant gedrukt, hierdoor ontstaan er slierten zeep aan de voorkant van de machine. De slierten zeep worden ook wel spaghetti genoemd. Daarna gaan de slierten weer terug in de machine, dit proces wordt minstens 10 keer herhaald. Als de ingrediënten goed gemengd zijn worden ze uit de machine geperst in een bepaalde vorm. Na het uitdraaien van de zeep worden ze in een bepaalde breedte of dikte gesneden met de hand.
we hebben een nieuw project gestart genaamd: project zeep. Drie tips voor een goede handhygiëne zijn: - was je handen voor het eten - was je handen voor en na het klaarmaken van eten - was je handen na vuile karwijen Als je deze drie tips goed opvolgt heb je zeker een goede handhygiëne.
Zeep kan in 2 vormen voorkomen namelijk vast en vloeibaar. Verschillende handelsmerken van zeep zijn Dove, Elseve De Kok, Marseille en nog veel meer. Nu zouw een goede vraag zijn: 'Wat zit er eigenlijk in zee?'. Het antwoord op die vraag is: vet of olijfolie, natriumhydroxide (beter bekend als goodsteenontstopper), water, geurstoffen en kleurstoffen.
Hoi, dit is het laatste bericht in verband met project mijn eigen blog. Volgende week gaan we een nieuw project starten maar dat zien jullie dan wel. Voor dit laatste berichtje ga ik jullie iets meer vertellen over hackers. Hackers zijn personen die inbreken in computersystemen van iemand anders. Soms doen ze het om programma's te verwijderen of te beschadigen en ook om informaties te stelen. Dus die zijn heel slim, een duivels genie . Sommige personen vinden dat ze veel talent hebben maar de overheid vindt het strafbaar. Voor degene die meer informatie willen kunnen de film Hackers(1995) kijken met Angelina Jolie in de hoofdrol.
Kort woordje over een blog er zijn veel mensen die een blog hebben maar er zijn weinig personen die weten wat een blog eigenlijk is, een blog is eigenlijk een dagboek op een website waarop regelmetige tijdstippen een mengeling van tekst en beeld op word geplaatst.
De besturingsprogramma dat ervoor zorgen dat je met Word, Exel, internet,... kan werken heet Microsoft Windows. De oprichter van dat bedrijf heet Bill Gates. Nu is hij 57 jaar. Volgens Forbes was hij 11 jaar lang de rijkste man ter wereld van 1996 tot 2000 (met uitzondering van 1997).
Er zijn nog andere bestuurigssystemen zoals Android, Firefox OS, Linus,... Nu weet iedereen die dit leest meer over een blog en Gill Gates.
zoals iedereen weet zijn er virussen waartegen je je PC moet beschermen, maar weinig personen weten wat een virus eigenlijk is en van waar ze komen. Ten eerste is een virus een schadelijke programma die zich nestelen in je PC en ervoor zorgt dat hij slecht of niet werkt. Ten tweede kan een virus van een USB-stick komen, een dikette, een gekeugenkaart, een CD-rom, DVD, e-mail,... en nog van veel meer plaatsen. Er zijn verschillende soorten virussen zoals bestandvirussen, bootsectorvirussen, macrovirussen. Maar nu vind je vooral computerwormen en Trojaanse paarden het zijn geen virussen maar wel andere vormen van malware. Er zijn verschilende softwarepakkettenontwikkeld om virussen te bestrijden. Enkele bekende pakketen zijn AVG, Avast, Norton Antivirus,... Dus bescherm je PC goed woor die virussen.
Hoi iedereen vandaag hebben we in techniek gezien wat de voor en nadelen zijn van internet, wat de beste ergonomiche plaats is als je aan je laptop is hier een voorbeeldje en noch veel meer. Tot de volgende keer.
Hallo iedereen, welkom op mijn blog voor de les techniek. Op deze blog gaan er 5 berichten per maand staan over wat we in de les techniek doen. Veel leesplezier, hopelijk houden jullie van teckniek