Foto's oploaden lukte mij ditmaal niet dus die volgen nog !
Jeruzalem, toch wel een fabelachtige stad. Na aankomst en installatie in mijn kamertje van dit Angelic Christian Centre ben ik gaan rondwandelen in de oude stad van 21u tot over middernacht. Het was er merkwaardig rustig. De straten waren bijna volledig leeg, geen cafe's... Geen doodse touristische stad maar een plaats waar tienduizenden Joden, Arabieren, Christenen, Armeniërs en anderen gewoon thuis binnen zaten. Een vreemd vredig gevoel hing over deze intense stad. Jeruzalem by night.
De stad bestaat in hoofdzaak uit 4 volkswijken: een Joodse, Christelijke, Arabische en een Armeense. Als je er in rondwandelt merk je vrij scherp wanneer je van de ene zone in de andere wandelt. Bezoek aan de klaagmuur waar religieuze Joden hun verwoeste tempel komen betreuren: voortdurend knikkend, buigend, jammerlijke klaaggebeden, de talloze briefje in de spleten van de stenen. Een pakkend gebeuren waar ik 's avonds laat bijna als enige buitenstaander bijstond met een geleend keppeltje op mijn hoofd. Op de plaats van de tempel (boven de klaagmuur) werden de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee gebouwd.
Overdag bezoek aan de 4 buurten, de grafkerk waar Christus volgens het geloof gekruisigd, gestorven, gebalsemd en begraven is. Het was er weer zeer rustig in de voormiddag in tegenstelling tot drukkere periodes met eindeloze rijen. Bezoek aan de plaats van de oude tempel met Islamitische monumenten: de ingang was moeilijk te vinden en weer onder controle van de Israelis. Als je aan een Israelische soldaat (die nota bene vlak bij deze ingang stond) vroeg hoe ik op de tempelberg geraakte wist hij het niet. De ordediensten hebben blijkbaar de orders of de neiging om de islamitische plaatsen dood te zwijgen. Je voelt hier duidelijk hoe werelden zich scheiden.
Een fietstocht door het nieuwe Joodse West Jeruzalem met zicht op de Knesset (parlement, zwaar beveiligd) en varia. Met de fiets nog een laatste rit rond de stad met de Olijfberg in de avondzon. Hier staan geen olijfbomen meer maar wel duizenden witte graven. Volgens de Christelijke overlevering zou Jezus zich hier op de avond voor zijn gevangenneming nog met zijn leerlingen teruggetrokken hebben.
Avondmaal in het erg Christelijke centrum waar ik overnacht. Gesprekken over de problemen van de regio, geloof... Je voelt dan weer dat elkeen de neiging heeft vanuit eigen overtuigingen de 'waarheid' te poneren.
Morgen fietsen naar het treinstation voor een rit naar de luchthaven waar ik 3u op voorhand moet zijn. Ik zal sowieso een verdacht persoon zijn voor de luchtvaartmaatschappij El Al: stempels in paspoort van Jordanie (2x), alleen, man, fiets, gesignaleerd bij verschillende checkpoints van de West Bank, geen vast programma maar steeds onbekende adressen, landkaarten in Hebrew....... Het zal weer een leuke controle en gesprek worden in de luchthaven ! Nu, ik ben sinds de grensovergang van Janin heel wat gewoon !
Wat heeft deze tocht mij nu bijgebracht? Alleszins een heel divers en concreet beeld van de lokale situatie in de verschillende delen van het oude Palestina: Israël, Westelijke Jordaanoever, Joodse nederzettingen op de Westbank, muren en vestigingen, talloze militairen , PLO-stad Nablus, Galilea, Oostkant van Jordanie, Dode Zee... Het is een verschikkelijk beladen en belast gebied waar mensen op basis van historische en religieuze redenen denken aanspraak te moeten maken op land. De Israëlis zijn hardnekkig, professioneel, een hecht volk. Ze hebben een fundamentele hoop dat ooit op de tempelberg hun 3de tempel zou gebouwd worden op hun heilige grond. Sommigen vermoeden zelfs dat deze vanuit de hemel zal neerdalen en de moskee en rotskoepel zal verpletteren. Palestijnen zijn gefrustreerd en vernederd omdat ze hun land hebben moeten verlaten en met honderdduizenden naar de Westbank en Jordanie gevlucht zijn. Hun hele leven wordt gecontroleerd door Israël door vele foute wanhoopsdaden uit het verleden. Hun levensstandaard is erg laag in vergelijking.
Belgie lijkt dan toch weer model te staan voor een botsing tussen 2 culturen waarvoor enkel een schot uit een karabijn is afgegaan lang geleden in de Voerstreek. Deze extreme beveiligde en gebetonneerde situatie in Palestina heeft voorlopig een gespannen rust gegeven maar is op termijn niet haalbaar. Deze muur zal ook ooit vallen....
En ik? Deze 12 dagen waren erg waardevol. Mijn hoofd in de wind en de zon, alle zintuigen gericht op steeds wisselende omgevingen en volkeren, zwervend door een land dat heilig is voor velen. Wel, voor mij was deze tocht ook wel wat heilig. Bedankt voor de kans, bedankt het mee beleven, bedankt voor de reakties ! Tot......
11-01-2010, 00:00 geschreven door Paul Coolen 
|