EEN EXTREEM-RECHTSE AVOND IN OOSTKAMP
Er zijn zo van die concerten waar je normaal gezien nooit met een camera binnenkomt. We hebben het over concerten van racistische en fascistische groepen, die maar al te vaak in ons land doorgaan. Koppen kon afgelopen weekend voor één keer openlijk filmen op een bijeenkomst van het N-SA, een extreemrechtse koepelorganisatie. En van wat we daar in Oostkamp zagen en hoorden, daar schrokken we eerlijk gezegd van.
Het is een avond met muziek en politieke speeches. En voor die speeches haalt het N-SA een Duits nationaal-socialist naar België: Axel Reitz. In eigen land al veroordeeld wegens jodenhaat, wapenbezit en dragen van nazi-symbolen, maar voor het N-SA is hij een eregast. We moeten strijden voor een Europa dat toebehoort aan het blanke ras, schreeuwt hij de meer dan honderd aanhangers in de zaal toe.
En dan is er de muziek. Vijf groepen treden op. Ze noemen zichzelf nationalistisch of radicaal-revolutionair. In de praktijk betekent dat vaak uitgesproken racistisch. Verschillende van de groepen speelden ook al op bij bijeenkomsten van Blood & Honour. Zoals het Nederlandse Brigade M. Headliner is het Italiaanse Ultima Frontiera. Italianen die hun bewondering voor Mussolini niet kunnen wegsteken. De zanger toont ons zijn swastika op de arm: We zijn er trots op dat we fascist zijn.
Reportage: Thomas Van Den Bossche en Katrien Van Der Slycken
ALLEENSTAANDE MOEDERS
1 op de 4 éénoudergezinnen, meestal alleenstaande ouders, flirt met de armoedegrens. En wie daarboven zit, heeft het nog niet breed. Kathy (34) bijvoorbeeld woont met haar twee geadopteerde kinderen bij haar ouders. Kounthea en Kannitha waren nog maar een paar maanden in België toen mijn ex naar het buitenland vertrok met een andere vrouw. Kathy en haar ex hadden samen een bloeiende zaak. Daardoor verloor ze in één klap haar inkomen en haar huis. Er zat niks anders op dan tijdelijk bij mn ouders in te trekken. Gelukkig vond ik meteen weekendwerk zodat ik tijdens de week bij mn kinderen kan zijn.
Alleenstaande moeders met kinderen moeten uitgaven schrappen om de rekeningen te betalen en ze kunnen vaak nergens terecht om hun hart te luchten. Uit een steekproef bij 261 alleenstaande vrouwen met kinderen door het onderzoeksbureau Fé blijkt dat bijna de helft van de vrouwen moet rondkomen met een netto-inkomen tussen de 1000 euro en 1500 euro per maand. Eén vierde van de vrouwen doet het met een inkomen tussen de 1500 euro en 2000 euro per maand.
Om de eindjes aan mekaar te knopen combineert Kathy weekendwerk in een tapijtenfabriek met het plaatsen van draadloze modems. Ik heb die twee jobs echt nodig om rond te komen . Daardoor kan ik de extra facturen betalen. Ook de alleenstaande moeder Noëlla moet het sinds haar scheiding met heel wat minder doen. Noëlla werkt voltijds voor het KVLV als consulente. Andere vrouwen van 47 jaar denken misschien aan uitbollen maar financieel is dat voor mij niet haalbaar. Ik zal tot aan mijn pensioen voltijds moeten werken.
Reportage: Gonda De Beule en Ilse Van Lysebeth
CINEMA PASSé
Ik ben een klein lichtje te velde, en Kinepolis is de grote ster aan het firmament. Aan het woord is Agnes Debaillie, een kranige oude dame die in 1972 de buurtbioscoop van Lichtervelde overnam van haar zieke vader. Ze is geboren en getogen in de bioscoop die sinds zijn ontstaan in 1924 amper veranderd is. De cinema, zegt ze, is meer dan een microbe, het is een virus. Maar dan wel een virus dat moeilijk kan overleven.
In de jaren 50 waren er nog meer dan 1500 bioscopen, vandaan nog amper 120. En de buurtbioscopen met één of twee zaaltjes, die al van generatie op generatie door dezelfde familie met hart en ziel gerund worden, die zijn op twee handen te tellen. Cinema Central in Ninove bijvoorbeeld, uitgebaat door de broers Paul en Hugo en hun zus Dina. Paul Raes: Ik heb de gloriedagen gezien en ik heb de teloorgang gezien.
De kleine bioscopen zijn voor de filmverdelers niet interessant. Een zaal als die van Paul geraakt dan ook bijna nooit aan een kopij van een nieuwe film. En geen nieuwe films betekent geen volk. Eén buurtbioscoop slaagt er wél in om rendabel te zijn: Cinema Albert in Dendermonde. Hun geheim? Blijven investeren. Philip Cleynens: Volgende maand gaan we zelfs digitaal, een investering van 150.000 euro. We moeten dus nog wel dertig jaar door gaan..
Reportage: Gitte Van Hoyweghen en Gonda De Beule
Al deze onderwerpen vanavond om 20.40 in 'KOPPEN'.