Inhoud blog
  • Zomer in Korea deel 2
  • Zomer in Korea deel 1
  • De lente en begin van de zomer in beelden...
  • Van Lucy Lamp Light tot Neungpo
  • Van Muju tot Pororo
    Zoeken in blog

    Link blog Christophe (Fr)
  • Blog Christophe (Fr)
  • Onze belevenissen in Korea
    Okpo - Geoje
    Christophe, Sophie, Noée en Adrien Vaes - Deltour
    30-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keel laying en naming ceremonie voor Exmar

    Hallo iedereen!

    Christophe kwam zondag terug thuis, 4 dagen vroeger dan voorzien. We hielden het als verrassing voor Noée... je had haar gezichtje moeten zien toen papa plots thuiskwam! Ook Adrientje stortte zich als een wildeman op zijn papa...

    Tijdens Christophe zijn afwezigheid ( joepie geen chef!!), bleef “den bureau” vollop draaien: 25 surveyors, mezelf inkluis, draaiden volle dagen. De site-manager aanwezig of niet, alles gaat gewoon door.

    Op 13 april waren Jean-Yves Gourgues, Area-manager voor BV, mezelf, als 3 andere BV surveyors uitgenodigd voor de keel-laying (of kiel-legging) van de laatste LNG-tanker voor het Belgische Exmar, Hull nummer 2272, die later “Exemplar” zal heten. Dit “stukje” schip wordt op de bodem van het droogdok geplaatst, waarna de rest van het schip wordt opgebouwd en bij afwerking te water wordt gelaten.

    Kiel en dubbele bodem van een cargotank. De stellingen zijn reeds gezet, die later nodig zullen zijn voor mijn werk: het isoleren en bekleden van de wanden van zo een cargotank, om vloeibare LNG te vervoeren bij een tempertauur van -163°C.

    Bij de bouw van een schip hebben we meerdere ceremoniën:

    - Steel-cutting: het prille begin, start van het snijden van alle onderdelen van het schip uit staalplaten

    - Keel-laying : legging van de kiel (of deeltje van de bodem van het schip) in het droogdok

    - Launching: te water lating van het schip, nog niet helemaal afgewerkt, maar wel in staat om te “drijven”

    - Naming: naamgeving van het schip door de meter en doop

    - Delivery: overhandigen van het schip aan de eigenaar

    Bij elke “stap” in het afwerkingsproces, wordt er tevens een deel van het geld door de eigenaar overgemaakt aan de werf.
    Naar koreaanse gewoonte wordt tijdens de keel-laying de rice-cake aangesneden, voor het welzijn en de veiligheid van alle werknemers van de werf, owner en classificatiemaatschappij.

    Rice-cake, of rijstcake (niet te verwarren met onze rijsttaart), is een koreaanse lekkernij. In plaats van bloem, wordt er rijstmeel gebruikt, die met suiker wordt gezoet en een plakkerige en rekbare pasta vormt (vrij smaakloos naar mijn opinie). Een stukje van deze rice-cake wordt door iedere genodigde op het schip gegooid. Daarna krijgt iedere partij nog een doos rice-cake mee naar het bureau.

    Aangezien ik volledig verantwoordelijk zal zijn voor het Cargo Containment System van Hull 2272 (isolatie en bekleding van de cargotanks), is het ook een beetje “mijn” schip. Het eerste schip dat ik van bij begin tot einde volledig alleen gevolgd heb.

    Martti Sjöberg en mezelf, mijn Finse Exmar collega-Surveyor voor het Cargo Containment System. Bij elke inspectie is er een surveyor van de eigenaar, een surveyor van de classificatiemaatschappij en en Quality Manager van de werf. Ik zal nog ettelijke uren samen met Martti spenderen!

    Gelukkig klikt het goed tussen ons...

    Een tijdje daarvoor vond de naamgeving en doop plaats van 2 andere Exmar-schepen: Hull 2263 en Hull 2270, die gedoopt werden tot “Express” en “Exquisite”.
    Meters waren Mrs. Rosemary Lane en Mrs. Julie-Ann Scott, echtgenotes van respectievelijk Senior Vice-President Operations Kapt. Mark Lane en van Senior Vice-President Development Edward Scott van Excelerate Energies ( Amerikaanse partner van Exmar).

    De “Express” in volle glorie gedurende de sea-trial (en mét Christophe aan boord)

    Klaar voor de naamgeving

    De “Exquisite” onthuld!

    Officiële foto van de genodigden (Christophe op de 2de rij, 5de van rechts en mezelf op de 3de rij, eveneens 5de van rechts)

    Felicitaties aan Mrs. Rosemary Lane na de doop door Nicolas Saverys, CEO en president van Exmar.

    Het evenement werd gevolgd door een lunch op yard zelf, en een “post-naming” dinner in het “Western Chosun” hotel in Pusan (waar enkele jaren geleden de APEC top werd gehouden). Exmar spaarde moeite noch kosten, overnachting werd aangeboden, Koreaanse dansen, en als top.... voor ieder een klein doosjes pralines van.... Marcolini!! Meegebracht met het privé-vliegtuig van Nicolas Saverys. HEERLIJK!

    Christophe en mezelf tijdens het dinner

    Koreaanse traditionele dansen

    Mannelijke dansers en zicht op de tafels in het Western Chosun

    Vele groetjes en tot schrijfs!

    Noée, Adrien, Christophe en Sophie

    30-04-2009 om 02:07 geschreven door Sophie  




    Archief per week
  • 11/10-17/10 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs