Ik ben Godijn Robert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Roberto.
Ik ben een man en woon in Brakel Everbeek(boven) (België) en mijn beroep is pré pensioen.
Ik ben geboren op 11/06/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tuinieren,klussen,lezen,reizen,internet.
Everbeek, blijft me boeien,het verleden,he
Verhalen,activiteiten, Everbeek,blijft ons facineren. Het is een mooi, rustig dorp op taalgrens in de mooie Vlaamse Ardennen,het frans is hier nooit ver af.
Deze site gaat over het dagelijks leven,vroeger en nu.
Vroege herinneringen, verhalen,merkwaardige figuren,gebeurtenissen.
U kunt er ook aankondigingen voor een plaatselijke festiviteit op plaatsen.
Uw mening geven, zelf een verhaal aan toevoegen.
Kortom dit is de site van en voor Everbeek!
10-04-2017
Berkensap
Binnenkort is het terug tijd voor:
Berkensap: een lekkernij en een caloriebom. Berkensap is glashelder, zoet kleverig en heeft een beetje de smaak van vers hout, men proeft de boom. Het bevat: aminozuren, veel kalium, andere mineralen en acht verschillende soorten suikers ( fruit- en druivensuiker o.a. ) en heeft een hoog gehalte aan anti-oxidanten, die dan weer goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Een paar jaar geleden heb ik deze heerlijke lekkernij leren kennen in het hoge Noorden. Iedereen is in de maand maart bezig met verzamelen van dit sap. Sommigen geven het een andere smaak door toevoeging van gedroogde pruim of rozijn enz. Maar na een lange winter is deze calorierijke drank een stevige opkikker. Sindsdien kijk ik er ook ieder jaar naar uit en kan niet wachten om dit lekker sap te oogsten. Bewaren kan, maar niet langer dan +- 2 weken, dus onmiddelijk opdrinken! Het oogsten: wanneer begin maart, de t° +- 8° graden bereikt en de botten beginnen tot leven te komen, dan gaat men aan de slag. Hoe warmer, hoe meer sap de boom geeft. Men kan oogsten tot wanneer de blaadjes beginnen te openen, maar vraag niet te veel van uw boom, het zou hem zijn leven kunnen kosten. Men oogst een 10 tal liter per volwassen boom.
1ste methode: men neemt een petfles, een stukje propere, holle, plastiek of rubberslang, niet te dik, tot +- 10 mm max. . Men boort in de stop van de fles een gaatje van de zelfde diameter, en steekt het naar boven toe afgeplat buisje door de stop, en uw recpiënt is klaar. Het touw rond de hals van de fles dient om de fles rond de boom vast te binden, maar dit is niet verplicht. Ten slotte boort men een gatje van de zelfde diameter op de gepaste hoogte, +- 5 cm diep in de boom, zie tweede foto. Dan steekt men de slang in de boom en die begint onmiddellijk te leveren. Nadat u besloten heeft om niet meer te oogsten trekt men de slang uit de boom en sluit men het gaatje af met een stevige houten plug, anders bloedt de boom dood of treedt er infectie op. Bomen met houtrot leveren onzuiver, troebel en onsmakelijk sap op. Men kan aftappen tot het sap wit begint te verkleuren.
Methode nr 2: Men neemt een petfles, doen een stuk touw rond de hals en maken met een scherp mes een kleine inkeping in de stop. Men neemt een twijg op werkhoogte, snijdt hem op 1/2cm tot 1 cm dikte door en we snijden een lange scherpe punt aan het uiteinde. Men stopt de twijg met zijn scherpe punt door de inkeping in de stop, en tappen maar !! Niet vergeten van uw fles aan de boom of tak vast te binden anders moet je er blijven bij staan!!! Dat die slang of dat twijgje net in de stop moeten passen heeft zo zijn reden. Nl, zo verhinderdt men dat er vuil of insecten in de fles tuimelen. Zie de foto's hieronder.