Ik ben Godijn Robert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Roberto.
Ik ben een man en woon in Brakel Everbeek(boven) (België) en mijn beroep is pré pensioen.
Ik ben geboren op 11/06/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tuinieren,klussen,lezen,reizen,internet.
Everbeek, blijft me boeien,het verleden,he
Verhalen,activiteiten, Everbeek,blijft ons facineren. Het is een mooi, rustig dorp op taalgrens in de mooie Vlaamse Ardennen,het frans is hier nooit ver af.
Deze site gaat over het dagelijks leven,vroeger en nu.
Vroege herinneringen, verhalen,merkwaardige figuren,gebeurtenissen.
U kunt er ook aankondigingen voor een plaatselijke festiviteit op plaatsen.
Uw mening geven, zelf een verhaal aan toevoegen.
Kortom dit is de site van en voor Everbeek!
Op zaterdag 30 mei vierde onze Everbeekse wandelvereniging, "De Everbeekse Wandeltochten" hun 35 jarig jubileum. Hier onder volgen een paar sfeerbeelden van dit prachtig feest
Voorzitter, Motier Willy opent de feestelijkheden.
Secretaris, Vercleyen Jean Pierre blikt terug op de lange weg, haalt anekdotes boven, belicht de toekomst en wijst de te volgen weg op deze heugelijke dag.
Het zigeuner ensemble Kalinka omringt het aperitief met de nodige vrolijke deuntjes.
Stemming alom, oude melodieën, zigeuner muziek, csarda muziek en de alombekende Russische meezingers, alles kwam aan bod, tot groot plezier van onze feestenden.
Nog een klein beetje geduld, dit met lekkere cava of een sapje.Iedereen is in zijn nopjes!
Bordjes vullen, die van "La Frontiëre" hebben ons in de watten gelegd.
En nu" le moment suprème" BBQ op zijn best.
Enne eens likken? Als verrassing komt er plots een ijskar aangereden en iedereen naar buiten! Zoiets doen ze alleen in Everbeek, hopla, gratis ijs voor iedereen!
De meester aan de slag!
Stukje cote a l'os, mijnheer?
Het bestuur van onze club en de redactie van ons clubblad in de bloemen gezet.
En de eerste snee gaat naar ???
Ambiance op de dansvloer.
Erwin in volle glorie.
En die rechtse probeert wat af te slanken. En er werd gefeest tot in de late uurtjes, maar die foto's bewaar ik !Sorry.
Museum over de geneeskunde vanaf Triverius tot nu. Gemeentelijk Medish- Historisch Museum. In de kloosterkerk van de zusters van Maria. Via de Spoorwegstraat, naast huis nr. 2.
Op zaterdag 21 februari 2015, opende het ons enige museum in Brakel. De tentoonstelling bestaat hoofdzakelijk uit chirurgisch materiaal, gebruiksvoorwerpen voor de chirurgie, boeken en recipienten . De tentoonstelling is vooral gewijd aan de in 1504 in Brakel geboren Jeremias De Drijvere, zoon van een dorpschirurgijn. Als eenvoudige dorpsjongen kreeg hij de kans om aan de Leuvense universiteit. Hij bleef actief aan die zelfde universiteit als lid van de Artes faculteit. Later gaf hij zijn naam een wat Latijns klinkende naam en werd Hieremias Triverius. Na de afzetting van de professoren van de oude garde in 1541 werd hij de enige professor geneeskunde en professor in de anatomie. hij vernieuwde de geneeskunde aan deze universiteit. Triverius overleed in december 1554 te Leuven. Te Leuven was Triverius de leraar van Andréas Vesalius, hij schreef in totaal 19 boeken, drie van deze boeken (1539,1549 en 1552) zijn in het museum te bezichtigen. Daarnaast is er ook herdruk uit 1954 van een boek uit 1548. Thema's: kruiden en artsenijen, geneeskrachtige planten artsenijkundige stoffen, siroop, poeders en zalfjes en pilletjes maken. De chirurgie: Tot de 16e eeuw bestond de geneeskunde alleen uit purgeren, klisteren (lavement) en aderlaten. De chirurgie begon met de zilveren messen van het Parijse bedrijf Grangeret. Zij maakten een speciaal mes waarmee de Franse Koning Lodewijk XIV aan de aars geopereerd werd. Dat leverde hen het garantie merk " couteau du roi" op Amper 200 jaar geleden is er sprake van verdoving, tenzij met jenever. Op de kermissen liepen de tandentrekkers rond om de sukkelaars van hun pijn te verlossen. Urologie, protolie, NKO, oftalmogie gynaecologie alles komt aan bod, zelfs de alternatieve geneeskunde heeft ook een geschiedeis. Geneesheiligen: de gelovige volksmens had het volste vertrouwen in de heiligen om van zijn problemen verlost te worden. Denk maar aan St Apolonia van Elst. Of den heilige Rochus enz. voor iedere kwaal was er een heilige en daar rinkelde de offerblok
Sfeerbeelden van de plechtige opening op zaterdag 21 februari, door de Orde van Triverius, sprekers Dr Bauwens en Ludwig De Temmerman. Stellen tentoon: De collectie van Dr. Cornette, Dr L. Bauwens, Dr. tandarts R. De Mets en schenkingen van de geneeskundige boeken van de zusters van Maria, voorwerpen uit de rijke verzameling van Boudewijn Thijs en de voorwerpen en boeken in het bezit van de heemkundige kring "Triverius".
Uitbating van het museum: de Orde van Triverius en de Geschied en Heemkundige Kring Brakel, Lierde en Horebeke. Het museum is open elke laatste zondag van de maand ( niet in december) van 14:00 u tot 17:30 u, met gratis gidsbeurt om 15:00 u. Het museum kan bezocht worden op afspraak. Toegangsprijs: 3 p. Persoon Groepen en 65+: 2 p. Persoon. Kinderen, jongeren en studenten: gratis. Catalogus: 5 één toegang inbegrepen. Gidsbeurt op afspraak/ 20 (max. 30 deelnemers). Reservatie voor groepsbezoeken met gids: Dienst Toerisme Brakel- V.V.V.. Tel.: 055/431763, e- mail: toerisme@brakel.be
Bron: folder van de opening op 21/02/015 Foto's: Roberto