Ik ben Godijn Robert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Roberto.
Ik ben een man en woon in Brakel Everbeek(boven) (België) en mijn beroep is pré pensioen.
Ik ben geboren op 11/06/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tuinieren,klussen,lezen,reizen,internet.
Everbeek, blijft me boeien,het verleden,he
Verhalen,activiteiten, Everbeek,blijft ons facineren. Het is een mooi, rustig dorp op taalgrens in de mooie Vlaamse Ardennen,het frans is hier nooit ver af.
Deze site gaat over het dagelijks leven,vroeger en nu.
Vroege herinneringen, verhalen,merkwaardige figuren,gebeurtenissen.
U kunt er ook aankondigingen voor een plaatselijke festiviteit op plaatsen.
Uw mening geven, zelf een verhaal aan toevoegen.
Kortom dit is de site van en voor Everbeek!
25-02-2013
Walmke brand
25/02/13 Walmke brand is een van de oudste feesten van Brakel. Het is in feite een Heidens annex Keltisch gebruik. De oude bevolkingsgroepen, hier voornamelijk arme boeren staken na de winter een vreugdevuur aan om de winter te verjagen. Nu nog, ieder jaar op het "Krakelingen feest" in Geraardsbergen wordt om 20:00u stipt, op de top van de Oudenberg een grote met pek (vroeger)gevulde ton op een hoge paal in brand gestoken, " Tonnekebrand", dit vreugde vuur is wijd in de omtrek te zien en wordt door de aanliggende dorpen van op de hoogste punt beantwoord. Dit gebeurde vroeger in heel wat dorpen. Enkel Parike doet dit nu nog, op die schaal. In vele landen bestaat een dergelijke traditie
De stapel is kant en klaar en wachtend om aangestoken te worden. En er was sneeuw...dus nog een echt winters tafereel De doedelzakspeler geeft met een klagendlied de aanvang van deze viering aan.
Walmke, walmke brand, zeven zakken 't dagwand, veel koren, weinig kruid, met Pasen is de vasten uit! Al zo sprak de leider van de volksdansgroep Perreken. Omringd door de vele aanwezigen was dit was meteen het sein om een reeks mooie oude volksdansen te dansen.
De fakkels zijn aangestoken om later mee te nemen naar de brandstapel.
Volksdansgroep "Het Perreke" aan de dans, Perreke is een oude benaming van Parike.
In een stoet trekken de aanwezigen naar de aanliggende weide.
Iets voor 20:00 u komt de vuurdrager aan, er worden een paar rondjes rond de brandstapel gemaakt, dit onder luid aanporren van de aanwezigen
Eindelijk is het zover, de stapel wordt aangevuurd door de vuurdrager, dit onder luid applaus. Dit jaar wilden ze de eerste zijn, ze konden niet wachten op het sein van op de Oudenberg om 20:00u, en zo geschiedde, om vijf voor acht ging de vlam er in. Die van Geraardsbergen zullen verwonderd rond hun pektonne gestaan hebben, toen ze plots het Pariks vuur zagen oplichten. Ja, die van Poreke hebben het gedaan!!! En gingen de geschiedenis in! Als die gasten van " 't stad" nu maar genen ambras komen maken!
En zo hoort het, een laaiend vuur moet de winter 'verbranden' Het was berekoud die avond, zo een laaiend vuur gaf aangename warmte. Onder de aanwezigen de voorzitter van de plaatselijk V.V.V. (Toerisme Brakel vzw), een sponsor van dit evenement. Een cameraman maakte opnames in functie van een nieuwe toeristische film over Brakel.
Het volksdansgezelschap poseert voor de lens... En ja bij zo'n feest in putje winter, lekkere witte en zwarte trippen "naar Pijpke zijn recept gemaakt", en een lekkere genever om de neus op te warmen.Volkser kan niet. Een gelegenheidsensemble van de Eendracht zorgde voor de nodige ambiance in het café na het vuur...
In het oud café van Mabille was het lekker toeven. Een groepje muzikanten speelde er bekende meezingers. Nieuwe vrienden werden gemaakt, met oude vrienden een pint geklonken, ja het was goed vertoeven op Walmke Brand. Oud café Mabille is sinds jaren gesloten, maar speciaal voor deze gelegenheid wordt het ieder jaar voor een paar uur geopend, proficiat voor de eigenaars, die het interieur van het café volledig in zijn oorspronkelijke staat bewaren. Ook een dikke proficiat aan de groep Parikenaren, die dit heidens feest telkenjare opnieuw aanvuren.