Ik ben Elke Becue
Ik ben een vrouw en woon in Roeselare (België) en mijn beroep is onderwijscoördinator Penitentiair Complex Brugge.
Ik ben geboren op 26/05/1982 en ben nu dus 42 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tennis, voetbal kijken, Reizen, Shoppen... .
Jambo bwana!!!
Via deze blog wil ik jullie op de hoogte houden van mijn avonturen in Kenia en in het weeshuis Kebene
Voordat ik in Kebene kwam, moest ik zorgen voor mijn broertjes en zusje.
Mijn mama ging soms drie dagen weg van huis om werk te zoeken,
Terwijl ze te kampen had met een levensbedreigende ziekte.
Zelf zocht ik naar eten, ik leerde koken en deelde die kleine maaltijd met men zus en broertjes, ik was toen 8 jaar. Mijn droom was om naar school te kunnen gaan.
Een van de zovele intense verhalen die de kinderen met ons delen. De boodschap in dit ene verhaal is hoe dankbaar de kinderen zijn voor de kansen die ze krijgen. Het raakt me telkens weer.
We are the world, we are the children Een nieuw lied dat doorheen het Kebene dorpje weerklinkt. Zo mooi om te zien, wanneer alle kinderen, zij aan zij deze song vertolken. Een van de zovele momenten die niet gauw vergeten zullen worden.
Na een zalige nachtrust begint mijn eerste echte dag op Keniaanse bodem. Een groot aantal kinderen zijn ook thuis. Vorige week hadden de kids van een school examens en nu krijgen ze 2 dagen welverdiende rust. De schooljaren hier zijn totaal verschillend met die van ons. De primary school duurt 8 jaar, vervolgens heb je de secundary school , dat 4 jaar duurt. Hiervoor moet je naar de grotere steden, op internaat. Kebene heeft nu reeds 1 leerling op internaat, Dorcus. Ze verblijft een aantal weken, maanden op school en komt dan met de vakantie naar huis.
De andere leerlingen zijn verdeeld over 2 scholen.
(1)Makuela School, op ongeveer 15 minuten stappen. Dit is een privé-school waar onderwijs van een hoog niveau wordt voorzien. De school is on Duitse handen en is een dure aangelegenheid. Per leerlinge betaalt Kebene 28 om hier les te kunnen volgen. Investeren in educatie is echter een bewuste keuze, gericht op de toekomst van de kinderen.
(2)9 kids volgen les in Rainbow 4 kids.Deze school is gelegen naast kebene en is in Belgische handen.Mama rainbow (Katrien) startte een aantal jaar geleden dit project op. Ze gaf hiervoor haar job als kleuterleidster op om zich volledig in te kunnen zetten voor de school. Tussen Rainbow en kebene is er een goedesamenwerking en 9 kinderen volgen hier onderwijs.
Op een normale schooldag ziet de morgen er al volgt uit: S Morgens om 5u loopt de wekker in Kebene. Iedereen verzamelt in de zitkamer en de dag begint met gebed en het lezen van een bepaalde vers van de bijbel. Na het ochtendgebed begint iedereen aan zijn taken. Alle kamers worden geveegd, er wordt thee gezet, de boterhammen worden verdeeld Ondertussen vertrekken de oudsten naar school rond 6u, de anderen ontbijten en vertrekken rond 06u45. Zij worden door uncle Mohammed (alle personeel wordt aangesproken met Uncle of auntie) vergezeld op weg naar school. Deze morgen ben ik ook meegeweest. Terwijl we onderweg zijn, gaan ook de drie kleinsten ontbijten (Sawa, Peter en Faith) en zich klaarmaken. Zij moeten pas later starten en blijven dus nog even langer in Kebene. Als we terug zijn van de eerste groep naar school te begeleiden, staan de kleinsten klaar en wordt de weg opnieuw aangevat naar de school!!
Vandaag was het dus een beetje anders. 19 kinderen zijn immers thuis. Sommigen doen hun was, anderen spelen, helpen aan de afwas, doen huiswerk Ik hou me wat bezig met de kinderen en speel met hen wat voetbal In de voormiddag stelt Pasci voor om mee te gaan op boodschappen. We hebben eerst afgesproken bij Lieve en Guy. Ze huren een villa in de buurt van Diani Beach.Het is werkelijk overdonderend. Het is een prachtige villa waarbij de voorkant volledig open is. Volledig Afrikaans ingericht , met een zwembad, een jaccussi en een tuin. Een kok, nachtwaker, tuinman en poetsvrouw zijn inbegrepen in de prijs. Hier zou ik wel nog eens willen logeren! Ik heb een folder op zak en droom al van een volgende reis!
Tijdens het bezoek komen we tot de conclusie dat het die avond de halve finale is van het WK voetbal! We zijn allen zelfgeïnteresseerd in die match en ook sommigen kinderen vinden dit de max. We krijgen het zotteidee om s avonds terug te komen met de big boys om van de match te genieten. Het avondprogramma staat ondertussen al vast.
Daarna vertrekken we naar Ukunda! Dit is een stadje nabij Maweni (de village waar Kebene gelegen is!) waar de shopping gebeurt We gingen de kebene-bus ophalen zodat die ook eens op de weg kwam.We waren pas goed vertrokken en de problemen begonnen reeds. Er kon niet geschakeld worden.We stopten aan het petrol-station om te repareren. Er waren echter onderdelen nodig die niet verkrijgbaar waren hier. Plots waren we op weg met Pasci, Uncle Thomas (diegene die instaat voor de reparaties en het vervoer in Kebene ed), de mecanicien van het petrol station (die moest immers aan de wisselstukken geraken) en mezelf. In Ukunda aangekomen hadden we de volgende pech. De politie zag de dollartekens in hun ogen en hielden ons tegen. De banden waren niet meer in orde en dit zou een zware kost betekenen. We hadden dit ook zo onder tafel kunnen regelen, maar aan corruptie willen we niet meedoen. Als iedereen zomaar de corruptie accepteert, zal er zeker nooit iets tegen gebeuren.Woorden als arrestatie, rechtbank volgden elkaar in razendsnel tempo. Pasci stapte vastberaden naar het hoofd van dat politiebureau en ik probeerde mijn vrouwelijke charmes te gebruiken Blijkbaar zijn die aanwezig, want we zijn er met een waarschuwing vanaf geraakt! (Of misschien had Pasci een invloed op het hoofd van het politiekantoor?)
De bus dan maar naar de garage gebracht en met de centjes die ik gekregen heb in België heb ik ongeveer 20 betaalt voor de reparatie en nieuwe banden! Dit was niet onmiddellijk gebudgetteerd bij kebene en de bus is nodig om op zondag naar de kerk te gaan met de kinderen.
Aangezien we toch moesten wachten op de bus, zijn we dan maar iets gaan eten in travellers square. Een typisch Afrikaans restaurant waar we voor 10 een volle maaltijd en 2 drankjes hadden cheap bussiness! Ik proefde daar mijn eerste chapati met sambusa! Lekker, echt lekker!!
Na de maaltijd zijn we op de meir van Ukunda gaan wandelen. Kleine winkeltjes naast elkaar, dievanalles verkopen! De een verkoopt wat naaigaren, de ander wat riemen, daarnaast staat er iemand patatjes te bakken dit alles gecombineerd met een modderstraat (het heeft immers veel geregend de laatste dagen) maakte het tafereel volledig af! Wel een belevenis.
Na de shopping was de bus nog steeds niet in orde, dus hebben we maar de matatu terug naar kebene genomen. Als muzungus (blanken) werden we al wat raar bekeken, helemaal grappig was het toen we de discussie aangingen met de chauffeur over de komende WK-match! Voor 0,40 zijn we op die manier thuis geraakt, in een klein busje die om de 5 stappen stopt om nog passagiers in te laden!!
De auto ophalen en dan vlug eten gaan kopen voor de kinderen. s Avonds staat er pilau op het menu (een soort rijstschotel). Hier aan het strand is een makro waar je veel afrikaanse dingen kan kopen, maar ook wat typisch europese dingen. Ik kon het niet laten een potje choco te kopen, want de boterhammen s morgenszijn hier toch maar wat droog! Ook heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal grote tekeningen te kopen, met bv de maaltafels, het alfabet Deze hebben we opgehangen in de kamers en in de zithoek. De kinderen zijn daar enorm mee bezig en op die manier leren ze ook! Speels, maar educatief!!!Ook nog wat schriftjes en schoolmateriaal werden in de winkelkar gestopt!
Vandaag was het ook de verjaardag van Kennedy, hij werd 12 jaar! Dit konden we niet zomaar voorbij laten gaan. Ik vond een cake, wat ballonnen, toeters en bellen!! Na Umba-tijd( bidden) hebben we de cake aangesneden,gezongen en getoeterd! Ik hoop dat Kennedy een mooie avond had!
De big boys mochten die avond mee naar Lieve en Guy om naar de voetbal te kijken. De Pilau hadden we in een grote pot gedaan, iedereen had wat dikkere (???) kleren aan en we konden vertrekken! Eerst hebben we met zijn allen rond het zwembad gegeten om vervolgens naar de zithoek te gaan voor de aftrap. Een aantal kids supporterden voor Nederland, een aantal voor Urugay. Ederland trok aan het kortste eind en, een beetje voorbij bedtijd, zijn we teruggegaan naar kebene voor lala-time (slapen) Lala salama!!! (slaap lekker!))
In mijn bedje kijk ik tevreden terug op een geslaagde dag!
Het is niet zo simpel om de blog up to date te houden vanuit Kenia,maar bij deze toch al reeds een paar indrukken van de eerste dagen! Ik hoop de komende dagen wat vrije tijd te vinden om dit te vervolledigen!
De fotos op de blog zetten is momenteel niet mogelijk,maar dat maak ik zeker goed als ik terug ben in België.
Op 4 juli 2010vertrok ik (met toch wel een klein hartje) naar Zaventem voor een volgend avontuur. Na een eerste positieve ervaring met dit afrikaanse land, had Kenia me aangegrepen en het liet me niet meer los. Het was al jaren dat ik ervan droom mijn capaciteiten in te zetten en Kebene bood me deze kans.
Op de vlucht waren 4 kebene-toeristen aanwezig. Dokter Guy en zijn vrouw Lieve kwamen al verscheidene keren naar Kebene en leiden het health-project van de kinderen. Zij zullen echter niet in Kebene verblijven, maar huren een villa zodat ze de ideale combinatie konden maken tussen het weeshuis en vakantie. Daarnaast was ook Pasci aanwezig om richting Kenia af te zakken. Een last-minute die hij niet kon weerstaan. Pasci is, samen met Nederlandse Arianne, de bezieler van dit project. Mijn respect voor deze verwezelijking zal alleen maar toenemen tijdens mijn verblijf. Na een aangename vlucht komen we aan in een bewolkt Mombasa. Samen met Phaedra, een vrijwilliger bij Rainbow 4 kids, korten we met zijn vijven de weg in.
Bij aankomst in Kebene gunt Pasci mezelf, Lieve en Guy het genot van het eerste contact. Met een klein,bonzend hartje stap ik door de grote rode poort van Kebene, home for children. 19 kinderen, van verschillende leeftijd, komen aangestormd, geven handjes, knuffels en stellen zich aan me voor. Veel kan ik niet onthouden aangezien de ervaring zodanig overweldigend is.Ah, ik ben hiernog een tijdje, dus ik leer de namen later wel! Zwarte handjes verlossen me van mijn vele bagage en brengen het naar mijn kamertje!
Ian, een guitige jongen van 10 jaar, neemt me bij de hand en leidt me zorgvuldig rond. Ik ontdek de slaapkamers, de keuken, de zithoek, en zelfs de kippen en de schildpadden. Ik laat alles op me afkomen en geniet ten volle van de eerste momenten met de kids.
Aangezien we aangekomen zijn tegen lunchtijd, mag ikdirect aanschuiven aan tafel. Na het erbarmelijke vliegtuigeten bevalt de rijst met een soort erwten me enorm!Alles wordt geserveerd op plastieken bordjes met een lepel voor de muzungus. De kids nemen plaats aan de 2 grote tafels en wachten geduldig tot iedereen aanwezig is. Iedere maaltijd wordt voorafgegaan door een gebed : When I want to pray, I put my hands together, I close my eyes, Im ready to pray Vervolgens bedanken een 3-tal kids voor de hulp, de zorg en het eten. Amen, Shakula Muzuri!
De maaltijd gebeurt in volledige stilte, die iedereen (meestal) respecteert.Ik sta versteld van de discipline die zelfs ook de kleintjes hebben. Ondertussen ben ik al gedoopt tot auntie Elke en na de maaltijd komen alle kids ook mij bedanken voor de maaltijd.De eerste keren stond ik met mijn mond vol tanden (ikke stel je voor!) Na de maaltijd beginnen de kinderen spontaan de keuken op te kuisen, de afwas te doen, de tafels af te kuisen en de vloer te vegen. Even voel ik me verloren, maar al vlug stellen de kinderen voor om naar het strand te gaan. Deleerlingen van Makuela-school hebben vandaag en morgen een vrije dag, dus dit moet gevierd worden. Het weer is niet zo schitterend, dus zwemmen zal er niet inzitten! De kleintjes maken zandkastelen, de meisjes hinkelen in het zand en de jongens spelen hun eigen World cup wedstrijd!
Ondertussen leer ik Auntie Lianne kennen, een van de vrijwilligers van Rainbow4 kids-school! S Avonds komen ze met haar familie eten in Kebene. Er staat Ugali op het menu. Ik ben nieuwsgierig welke culinaire verrassing met te wachten staat!
Na de beach keren we pole pole terug naar Kebene. Ondertussen zijn ook de 9 kids die naar rainbow-school gaan aangekomen en opnieuw krijg ik een hartelijke ontvangst. Ik maak al deel uitvan deze grote familie! Het wordt me vlug duidelijk: ik zal me hier thuis voelen!
Na kula-tijd (etenstijd) is het Umba-tijd (tijd voor gebed) Dagelijks wordt er een vers uit de bijbel besproken en worden er actuele wereldproblemen aangekaart. Umba-tijd wordt afgerond met gezangen en gebeden in groep!
Het was me een lange dag en algauw kruip ik stilletjes onder mijn muskietennet en probeer s nachts alle indrukken van deze bijzondere dag op een rijtje te zetten! Lala Salama (slaap zacht!) Elke
Eindelijk kan ik iets op mijn BLOG zetten. Woensdag 14 Juli
Het is hier niet zo normaal als bij ons. En als het lukt mag je blij zijn. Een volledig verslag komt later wel.
Hier alles goed! Vorige week hebben we veel regen gehad, maar dat is nu over en nu is het zeer zonnig en warm! Mijn pc werkt nog steeds niet vanuit Kebene, maar ik zit nu in de internetwinkel zelf.
Zondagavond ben ik met de big boys naar de finale van de voetbal gaan kijken, ze vonden dat geweldig! De dag erna moest ik wel om 5u uit mijn bed, dus ik had de opdracht gegeven aan de oudsten om me wakker te komen maken. Rond 5u30 stond hij al aan mijn deur te kloppen omdat hij me voldoende tijd wou geven om me klaar te maken. Het was een korte nacht dus.
In de voormiddag ben ik naar het schooltje gegaan van Rainbow om te helpen in de kleuterklas. Onze kleinsten (Kazungu) zit in dat klasje. Hij is pas een maand in Kebene en begint nu wat losser te komen. In Kebene zelf sprak hij nooit, we dachten dat hij geen Engels sprak, maar nu in het kleuterklasje bewees hij het tegendeel.
Bij het overlopen van de dagen, maanden... riep hij het hardst van allemaal. Ook het zingen deed hij schitterend. Ik was zo trots op hem! Tijdens imba-tijd (bidden) zong hij vroeger nooit! Gisterenavond heeft hij dan voor het eerst gezongen met de hele groep. Ik kreeg de tranen in mijn ogen. Ik denk dat hij een schrik moest overwinnen en dat is gelukt, aangezien hij in de klas bij mij gezongen had!
Op de speelplaats dan kwamen er veel kinderen naar me en dan zei hij heel boos: it is my auntie Elke!!! Tot gisteren zei hij niet eens mijn naam. Maar dan kwam hij plots achter me staan en zei hij: I love you auntie elke. Weeral mijn hart brak!!
Met de big boys ben ik zaterdag naar Ukunda geweest. De enen droeg 2 broeken boven elkaar omdat ze anders van zijn gat zakten, anderen zaten gewoon door zijn schoenen, of hadden geen schoenen... Ik heb dan een bedrag gegeven als maximum. En als ze goedkoop konden kopen mochten het ze dan nog iets hebben! Ze hebben daar staan afbieden en onderhandelen, het was super grappig om te zien! Nu hebben ze toch treffelijke schoenen.
In de namidag ben ik dan met de meisjes gaan zwemmen bij dokter Guy en Lieve (Belgische dokter die hier geregeld komt om de kindjes te verzorgen). Ze hadden ijs met fruitsla gehaald om de weesjes een mooie avond te geven. En ja, 13 gelukkige gezichtjes, zalig om te zien. Ze deden water bij hun ijs om zo langer van de smaak te kunnen genieten. Sommigen hadden nog nooit ijsjes gegeten! Ik heb al massa's foto's dus dan kan je alles zien als ik thuis ben!
Een Keniaans personeelslid, auntie Sara, kon dit weekend normaal verhuizen. Kebene wil ook hun personeel helpen en betaalt de helft van de huur. Vrijdag ben ik gaan kijken naar waar ze nu leeft en naar waar ze verhuist. Nu leeft ze met haar 6 kinderen in 1 kamer, de grootte van een gevangeniscel. Er lag 1 matras en daar sliepen er 4 kinderen op. De rest lag gewoon op de grond. Ze verhuist nu naar een soort appartementje met 2 slaapkamers, een echte grote luxe voor haar! Samen met Guy en Lieve heb ik dan 2 grote matrassen en wat borden en zo gaan kopen zodat ieder kind op een matras zal kunnen slapen. Voor mijn 30 euro heb ik een wereld van verschil kunnen betekenen voor die lieve auntie Sara. Ik krijg hier veel complimentjes, dat ik het goed doe met de kids.
Met Pasci (de vader van dit project, die hier voor een 10tal dagen is) gaat het zeer goed. Hij pakt mij dan ook overal mee en zo leer ik veel kennen van de cultuur en zie ik heel veel! Het is een onbetaalbare ervaring!
Ik kan hier nog uren verder schrijven, maar zoals je hoort stel ik het hier zeer goed!!!
Nog 1 keer slapen of nog 25 uur of nog 600 uur of nog 36000 minuten... vooraleer ik in de lucht hang. Vandaag de laatste echte dag, dus nog vlug wat kleine inkopen, valies maken, zorgen dat alle electrisch materiaal opgeladen is...
Toen ik de bevestiging kreeg van jetair dat ik 15 kg extra bagage mocht meenemen, was ik in de zevende hemel... Zoveel nieuwe mogelijkheden. Ik droomde al van een extra paar schoenen, een haardroger... Maar neen, dat laat ik allemaal thuis. Back to basics moet ook echt back to basics worden! Kledij uitwassen, een dagelijkse out-of-bed-look qua haar en zwarte voeten door te tjolen op sletsen!
Zelfs al wou ik meer kleren, en luxe-artikelen meenemen, het zou niet lukken! Ik kreeg van verschillende mensen nog extra materiaal om mee te nemen. Limoengroene handdoeken, washandjes, een stapel keukenhanddoeken, zwembroekjes, potloden, voetbaluitrusting voor ongeveer 2 voltallige ploegen. De ideetjes voor een Kebene-voetbaltoernooitje beginnen vorm te krijgen! Ik wil dan ook de mensen die me geholpen hebben aan al dit materiaal enorm hard bedanken! Woorden kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar ik ben! Daarnaast wil ik ook iedereen bedanken die financiële ondersteuning gegeven hebben. Wat er daarmee concreet zal gebeuren, is voor mij ook nog onduidelijk. Geen nood, ik hou jullie wel op de hoogte ( met woord en beeld!) Ook voor jullie 1000* bedankt!
Ondertussen tikken de minuten weg en komt het allemaal wel extreem dichtbij! Deze week toch eventjes een paniekaanvalletje gehad! Een weekje in een resort in Turkije gaan liggen bakken, leek me plots zo makkelijk! Maar gemakkelijk is niet altijd de beste keuze en moeilijk gaat ook, dus ik ga volledig voor mijn Afrikaans avontuur!!! Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaring me mee zal vormen, me meer relativeringszin zal bezorgen en me positief zal beïnvloeden.
Nu nog alles eens wegen, batterijen controleren, een leesboek uitzoeken voor tijdens de vlucht... en klaar is kees!
Vraag je je ook soms af wat je die dag zal eten? Welke schoenen er best passen onder je outfit? Waar je de overvloed aan materiaal moet opbergen thuis?
Niet iedereen kent die luxe die wij hebben! In Kenia leven veel mensen in armoede en mensonwaardige omstandigheden. Kebene Children Home (Mombasa- Kenya) wil een thuis zijn voor weeskinderen en hen zo een betere toekomst bieden. Dit is natuurlijk niet evident! Er is dagdagelijks nood aan levensnoodzakelijke goederen. Kledij, eten, zeep, schooluniformen en -materiaal, speelgoed, keukengerief betekenen een hoge kost!
Tijdens mijn aanwezigheid in het weeshuis wil ik me niet enkel inzetten in de dagdagelijkse werking, maar hoop ik ook behoeften te detecteren en hier een antwoord op te kunnen bieden. Daarvoor zijn er echter centjes nodig! Wie wil, kan een bijdrage storten op onderstaand rekeningnummer zodat ik ter plaatste extra noodzakelijke spulletjes kan aankopen en het weeshuis op die manier extra kan ondersteunen.
Al het ingezamelde geld zal integraal worden besteed aan materiaal voor de kinderen. Via deze blog hou ik jullie op de hoogte van wat er met het geld gebeurt!!
Ik dank jullie op voorhand al in mijn naam, in naam van Kebene childrens home en in naam van alle kindjes!!
Rekeningnummer: 979-5856292-19 op naam van Becue Elke
Positief nieuws!! Mijn eigen materiaal plus het materiaal voor het weeshuis begint al serieus op te lopen qua kilo's. Met dank aan Pasci voor de contactgegevens en de suggestie heb ik de vraag gesteld aan Jetair om gratis extra bagage mee te mogen nemen. Na enige onderhandeling hebben ze toegestemd en mag ik 15 kg extra humanitaire bagage meenemen! Misschien kan ik nu toh extra schoenen meenemen of is dit niet zo humanitair als ik denk? ;-)
Nog 11 keer slapen en een nieuw Afrikaans avontuur kan beginnen! Op 4 juli stap ik in Brussel op het vliegtuig om s anderendaags s morgens voet op Keniaanse bodem te zetten! Het komt nu toch echt dichtbij!
Stilletjes aan begint het tijd te worden om na te denken over wat ik allemaal moet meenemen. Eerst en vooral wat kleren, schoenen, wasgerief, zwemgerief Hier probeer ik me te beperken tot het noodzakelijke. Good Luck, Elke, vooral wat je schoenen betreft! Bagage nodig voor een weekje all-in in een resort in natuurlijk anders dan een de bagage die je nodig hebt voor een paar weken vrijwilligerswerk. Aangezien ik de laatste tijd sukkel met mijn gezondheid, is het zeer belangrijk om voldoende medicatie mee te nemen. Ook de malarone, pijnstillers, medicatie tegen buikloop ed. liggen al klaar. Om op alles voorbereid te zijn, heb ik een zaklamp, veiligheidsspelden, plakkers, wat naald en draad mee. Anderzijds wil ik ook wat spulletjes uit België meenemen naar daar. Er zijn immers altijd spulletjes die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar die daar een groot verschil kunnen betekenen. Handdoeken, wasspelden, wat speelgoed, kinderkleren, eet- en koffielepels Ik denk dat ik best nog eens mijn bagage op de weegschaal zet voor ik vertrek naar zonniger oorden!
Dinsdag ll. heb ik nog een afgesproken met Pasci, de stichter van Kebene weeshuis voor de laatste praktische besprekingen. Wat zeg je tegen de douane, wat kan je doen bij ziekte, meer uitleg over het weeshuis en de werking ervan!! Ik kreeg een lijstje van de persoonsbeschrijvingen van de kinderen uit het weeshuis, nuttige telefoonnummers en tal van handige weetjes ( hoe geraak ik op internet om mijn blog up-to-date te houden, interessante bezienswaardigheden, leuke bezigheden met de kinderen ) Met een smile van mijn ene oor tot mijn andere oor ben ik die nacht naar dromenland vertrokken, waar ik al uitbundig met de kinderen aan het spelen was!
In juli 2010 ga ik een kleine maand terug naar Kenia. Na de vorige reis (November) had ikmijn hart verloren aan dit Afrikaans land en wou me graag positief inzetten. Na wat zoekwerk en gegoogle kwam ik terecht bij KEBENE Children's home. het zag er allemaal zeer interessant uit, het lag in een regio die ik reeds een beetje kende en het was (onder andere) in handen van een belg. Het feit dat het werd opgericht op mijn verjaardag was voor mij een extra teken dat ik hierover meer moest te weten komen!
Contacten werden gelegd, ouders werden overtuigd, geld werd gespaard... In April werd in de buurt van Antwerpen een info-avond georganiseerd. Samen met mijn ma ben ik hierheen gereden en waren we geboeid door de vele enthousiaste, sociale en positief ingestelde personen! Deze avond wist ik het zeker, ik wil hier een (bescheiden in vergelijking met wat zij doen!) bijdrage leveren.
Kenia telt naar schatting bijna 2 miljoen weeskinderen. Kinderen zonder geboortebewijs, kinderen die het slachtoffer zijn van misbruik en geweld en kinderen die getroffen zijn door HIV/AIDS
Kebene Childrens Home
Kebene Childrens Home is een initiatief van Arianne Dorst (Nederland) en Pasci Princen (België).In het opvangtehuis willen ze een aantal van de meest hulpbehoevende kinderen een thuis geven waar zij de liefde en zorg krijgen die zij nodig hebben. Zij willen hen laten opgroeien in een omgeving die uitnodigt om zich te ontwikkelen tot jonge mensen die iets kunnen betekenen voor hun land.
Kebene staat voor Ke (Kenya) Be (België) en Ne (Nederland).De organisatie neemt verschillende initiatieven om financiële middelen bijeen te krijgen om dagelijks de basisbehoefte te kunnen aanschaffen. Er is veel geld nodig om deze kinderen te geven waar ze recht op hebben!
Kebene Childrens Home is een kleinschalig project dat straat- en weeskinderen opvangt in Kenia. Het opvangtehuis is opgestart in 2007 en is gelegen in de buurt van Diani Beach, bij Mombasa aan de Zuidkust van Kenia. Momenteel vangen zij 28 kinderen op. Kebene voorziet in de basisbehoeften: gezondheidszorg, onderwijs, opvoeding, recreatie, e.d. Het doel is een goede basis te geven en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in een veilige en liefdevolle omgeving zodat zij de kans krijgen voor een onafhankelijk leven in de toekomst.
De fauna en flora in Kenia zijn zeer gevarieerd. De plantengroei bestaat langs de kust en rond de riviermondingen uit kokospalmen, mangrovebossen en tropische wouden. Het is een vruchtbare streek waar mango's, citroenen, sinaasappels en vele tropische bloemen groeien. Achter de kustlijn verandert het groen in een savannelandschap met doornstruiken, schermacacia's en baobabs of apenbroodbomen. Deze begroeiing komt voor in het oostelijke en noordelijke deel van Kenia. Op het plateau vindt men hooglandwouden die, afhankelijk van hoogte en klimaat, variëren van het zeer zware hout van de wilde olijf tot het zeer lichte hout van Gyrocarpus jacquinii; veel bergbossen hebben ook een bamboegordel. Prachtige wouden vindt men op de vulkaanhellingen (tot 3300 m); aan de voet hiervan groeien veel schermacacia's.Kenia is zeer bekend door zijn dierenwereld. Zo zijn er meer dan 80 wilde diersoorten en over de duizend verschillende vogels. De vele natuurparken hebben een grote aanwezigheid van leeuwen, zebras, giraffes, nijlpaarden, olifanten en luipaarden. In de nabijheid van het Victoriameer zijn er veel flamingos en leven er nog vele neushoorns.
Kenia heeft een tropisch klimaat. Dit wordt beïnvloed door de Indische Oceaan en de dichte locatie op de evenaar. Daardoor is het praktisch even lang donker als licht, en zijn de dagen bijna het hele jaar door even lang. Aan de kust is er dag en nacht een constante hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Naarmate men verder het binnenland in trekt, wordt de lucht droger en de nachten kouder. Neerslag valt in Kenia in twee periodes, van maart tot en met mei en eind oktober tot en met december. Meestal valt de neerslag in korte stortbuien of tijdens een storm die duidelijk voorspelbaar is door het snel samentrekken van de wolken. Vaak veranderen de niet verharde wegen na een regenbui in modderpoelen. De wegen zijn zo slecht dat er veel kuilen worden gevormd, dit is slecht voor het werkverkeer dat hinder ondervindt van de kuilen.
Kenia is een meertalig land. De officiële talen zijn het Engels, geïntroduceerd tijdens de Britse koloniale overheersing tussen 1890 en 1964, en het Swahili, dat als lingua franca fungeert tussen de verschillende volken sinds enkele eeuwen voor de koloniale overheersing. Volgens Ethnologue worden er in Kenia totaal 61 talen gesproken.
Qua religie is het grootste deel van de Keniaanse bevolking Protestant (45%) Daarnaast is 33% rooms-katholiek, 10% moslim. De inheemse religies nemen 10% in. Daarnaast zijn er nog doverse andere religies die 2% betekenen.
Kenia heeft een oppervlakte van 582.646 km², waarvan ongeveer 13.400 km² water is.. Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, o.a. de Lama-archipel en Mandu. Van de tot 200 km brede en tot 150 m hoge kuststrook loopt het land langzaam op naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 meter hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 m hoog.
De Highlands worden in noord-zuidelijke richting doorsneden door de Oost- Afrikaanse Slenk, wat een zijtak is van de van noord naar zuid lopende Grote Afrikaanse Slenk of Great Rift Valley, die 600 tot 900 m lager ligt dan het omringende gebied en door hoge vulkanen wordt geflankeerd. De slenk is 48 tot 64 kilometer breed. Nabij het Naivasha-meer ligt de slenk ca. 2000 meter boven zeeniveau. Hier vinden we ook de op een na hoogste berg van Afrika, de Mount Kenya (5199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor de landbouw. In deze slenk liggen een aantal meren, waaronder het grotendeels op grondgebied van Kenia liggende Rudolfmeer, het Nakuru-meer, het Naivasha-meer en het Magadi- meer. Het Victoriameer, waarvan alleen het oostelijke uiteinde op grondgebied van Kenia ligt, ligt tussen de twee slenken in. In de buurt van het Victoriameer ligt ook de op een na hoogste berg van Kenia, de Mount Elgon (4321 meter). De Grote Afrikaanse Slenk loopt van het Midden-Oosten tot aan Malawi en is meer dan 5000 kilometer lang. Het westen van Kenia bestaat uit een golvend heuvellandschap dat zich uitstrekt van de Sudanese grens in het noorden tot aan Tanzania in het zuiden. In het zuiden gaat het vruchtbare landschap over in een uitgestrekt savannelandschap. Hier liggen de grootste en populairste wildreservaten. Ten zuiden van het Amboseli-reservaat rijst de Kilimanjaro (5895 meter) op, de hoogste berg van Afrika, die echter geheel in Tanzania ligt. Noord- en Oost Kenia bestaan uit een bergachtig landschap met veel struikgewas dat overgaat in een woestijnlandschap waar maar zelden regen valt. Hier vinden we het meest woeste en ongerepte landschap van Kenia.