Doos Van Pandora Verzameling van recente artikels ivm de (on)veiligheid in onze samenleving.
16-12-2015
Duitse luchtmacht in actie boven Syrië
wo 16 dec 2015, 08:08
Duitse luchtmacht in actie boven Syrië
BERLIJN -
De Duitse luchtmacht heeft voor het eerst actief deelgenomen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Een tankvliegtuig voorzag twee straaljagers van de coalitie die tegen de extremisten vecht van brandstof.
Volgens Duitse media was het toestel vijf uur in de lucht. Van welk land de gevechtsvliegtuigen waren, is niet bekend.
De Duitse Bondsdag besloot eerder deze maand deel te nemen aan de militaire acties tegen terreurgroep IS in Syrië. Het land, dat onder andere zes Tornado-verkenningsvliegtuigen en 1200 militairen inzet, gaat zelf geen luchtaanvallen uitvoeren.
Nederland moet nog besluiten of het gaat deelnemen aan militaire acties tegen IS in Syrië
Vertrek Assad uit Syrië niet langer noodzaak voor VS
Vertrek Assad uit Syrië niet langer noodzaak voor VS
Een regimewissel in Syrië is niet langer noodzakelijk voor de Verenigde Staten en zijn bondgenoten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag verklaard na afloop van een intensief overleg met de Russische president Vladimir Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou.
'De Verenigde Staten en zijn partners streven niet naar een zogenaamde regimewissel', zo verklaarde Kerry. Hij benadrukte wel dat een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad nog altijd de voorkeur blijft genieten van Washington.
De VS en de westerse landen hadden tot nu toe altijd gesteld dat het vertrek van Assad noodzakelijk was voor het vredesproces in Syrië. Maar de Syrische president heeft de steun van landen als Rusland en Iran, die vinden dat de Syriërs zelf moeten kunnen beslissen over het politieke lot van Assad. Met zijn verklaring lijkt Kerry nu een stap in de richting van het Russische standpunt te zetten.
New York Het is belangrijk dat de VS en Rusland hun meningsverschillen opzij schuiven in de strijd tegen de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat 'die een dreiging vormt voor ons allemaal', aldus Kerry.
De VS en Rusland zullen vrijdag in New York de gesprekken over het Syrische conflict voortzetten. Moskou en Washington willen tot een gezamenlijke ontwerpresolutie komen in de VN-Veiligheidsraad, op basis van de principes die tijdens de vredesgesprekken in Wenen zijn overeengekomen.
Het akkoord dat tijdens de conferentie in de Oostenrijkse hoofdstad werd bereikt, voorziet in een staakt-het-vuren, overleg tussen Damascus en de oppositie en een politieke overgangsfase naar verkiezingen onder toezicht van de Verenigde Naties.
Een paradijs op aarde, de plek waar elke echte moslim wil wonen. Een stad waar alle inwoners gelukkig zijn en leven volgens de islamitische wetten van de sharia. Dat is de stad Raqqa, volgens IS. En dat beeld krijgt de wereld ook voorgeschoteld van de geoliede pr-machine van de terreurgroep.
Maar wie bijvoorbeeld vluchtelingen vraagt naar het leven in Raqqa hoort hele andere verhalen: van armoede, voedseltekorten en angst. Maar dat beeld zien we veel minder. Want de stad is op slot. Journalisten die onafhankelijk een beeld willen geven van het leven daar, mogen er niet in.
Het beeld dat uit de stad komt wordt gecontroleerd door terreurgroep IS. Internet is verboden, op praten met de pers staan zware straffen. En wie het waagt om te filmen of foto's te maken wacht zo goed als zeker de doodstraf. Maar desondanks is er wel een groep journalisten die dat risico neemt.
In een exclusief interview met één van de journalisten van de groep 'Raqqa is being Slaughtered Silently' schetst een lid van de groep hoe het er aan toe gaat in de hoofdstad van het kalifaat.
Op zijn hoede Het interview gaat via Skype. Abou Foerat is op zijn hoede als hij met ons praat. Zijn gezicht is gewikkeld in een sjaal, alleen zijn ogen zijn zichtbaar. Dit gesprek voert hij met gevaar voor eigen leven. Als IS de activisten ontdekt zullen ze gedood worden. Om de pakkans zo klein mogelijk te maken vindt het gesprek plaats in een klein dorpje buiten Raqqa.
"Het moet wel buiten de stad. In de stad fouilleren ze vaak en je weet niet wanneer ze je huis binnen stormen. Als ze dan iets vinden, is het meteen afgelopen. Het is echt onmogelijk om het in Raqqa te doen, vertelt hij. De apparatuur hebben ze van te voren uit elkaar gehaald. Drie activisten hebben de onderdelen verdeeld en Raqqa uit gesmokkeld.
Straf van shariapolitie In maart 2013 viel de stad in handen van IS. Het werd de hoofdstad van het kalifaat dat IS uitriep. Al twee jaar heeft de terreurgroep Raqqa stevig in handen. In de straten patrouilleert de shariapolitie, zij zien er op toe dat de mannen vijf keer per dag bidden en dat de vrouwen gesluierd over straat gaan. Wie zich daar niet aan houdt wordt gestraft, vertelt Abou Foerat.
"Ik heb met eigen ogen gezien hoe een vrouw, die gekleed was zoals zij dat willen, door hen werd gezegd dat ze haar ogen moest bedekken. Toen schoot hij twee keer op haar."
Maar het gevaar komt niet alleen meer van de terroristen van IS. In september vorig jaar begint een coalitie onder leiding van de Amerikanen met bombarderen. In de loop van de tijd sluiten ook de Russen zich aan. En na de aanslagen in Parijs bombardeert ook Frankrijk mee. Abou Foerat zegt dat het tegenwoordig zó druk is in de lucht boven Raqqa dat er eigenlijk verkeersleiders nodig zijn.
Bevolking is doodsbang En al zijn de bombardementen een manier voor de coalitie om IS te bestrijden, volgens de activist zijn voornamelijk burgers de dupe. Bij het horen van de vliegtuigen breekt er paniek uit onder de bevolking, zegt Fourat. De bevolking is doodsbang: "Je weet niet waar de bom terechtkomt".
En het zijn volgens Abou Foerat ook vaak de burgers die geraakt worden. De IS-strijders vluchten naar de schuilkelders. "Zodra ze vliegtuigen horen zijn ze verdwenen. Ze schieten niet terug. Dan zijn ze nergens meer te bekennen. En als er gewonden zijn, dan krijgen IS-strijders altijd voorrang."
Daarbij raken de meeste bommen doelen buiten de stad. Ze vallen op olieraffinaderijen, al doet ook pijn bij IS. Want olie is een belangrijke inkomstenbron voor de terreurgroep. Maar in Raqqa zelf merkt IS weinig van de bommen, zegt Abou Foerat.
"In Raqqa zijn ze nog steeds overal de baas. Hun instellingen draaien nog gewoon. De rechtbank bijvoorbeeld, het water en de elektriciteit. Al die dingen."
Aantrekkelijk beeld? En dat beeld, van een goed functionerende islamitische staat, is voor sommigen nog altijd aantrekkelijker dan het beeld dat Abou Foerat en zijn mede-activisten met gevaar voor eigen leven naar buiten brengen. Want ondanks de martelingen, de bommen en het voedseltekort komen er nog steeds nieuwe strijders aan in de hoofdstad van het kalifaat.
"Ongeveer twintig dagen geleden kwamen er heel veel. Niet zo maar een paar: ik heb bussen vol gezien uit verschillende landen in Noord-Afrika en Europa."
In de berichtgeving over de aanslagen in Parijs zijn vandaag veel ogen op Molenbeek gericht. Inwoners van de Brusselse gemeente blijken immers nog maar eens betrokken bij een aanslag. Is er dan een specifiek Molenbeeks probleem?
Politicoloog Bilal Benyaich situeert het probleem breder. Geografisch ziet hij vooral veel radicaal potentieel in de arme islamitische sikkel rond het centrum. Die omvat naast Oud-Molenbeek evengoed wijken in Sint-Joost, Schaarbeek, Brussel, Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis.
Brusselse moslims, zeker in die wijken, zijn vaak conservatiever dan hun geloofsgenoten in Vlaanderen en Wallonië, zegt Benyaich. En conservatieve moslims slaan sneller de brug naar radicalisme en extremisme.
Informele economie Benyaich wijst er ook op dat Brussel een erg grote informele economie heeft, waarin onder meer ook wapen- en drugshandel gedijen. Binnen zon context voelen illegale organisaties zich goed, zeker als er zon grote bevolkingsaantallen zijn waarin je kan verdwijnen.
Toch legt de politicoloog ook de verantwoordelijkheid bij de PS, en meer bepaald bij Philippe Moureaux.
Het PS-beleid is nefast gebleken in grote delen van Brussel, waaronder Molenbeek. Tot het einde van de jaren 1980 was het PS-beleid trouwens wél goed. Dat was de verdienste van Charles Picqué, die midden de jaren 1980 aan de alarmbel getrokken heeft. Men heeft toen ingezien dat er veel radicale predikers zijn, en ook leerkrachten in het onderwijs die islam preken die haaks staat op de manier waarop wij leven.
"Vanaf begin de jaren 1990 toen Philippe Moureaux aan het hoofd kwam van de Brusselse PS heeft men naar de pijpen van radicale en conservatieve moslims gedanst om electorale redenen", zegt Benyaich. "Daardoor zijn radicale ideeën beter kunnen gedijen. Tactisch electoraal was dat slim gespeeld, maar daar zijn wel de kiemen gelegd voor een radicaal ideeëngoed.
"Ik denk dat de PS zich daar anno 2015 wel van bewust is, maar het is natuurlijk moeilijk om zoiets van je af te schudden."
Bekijk ook het interview met Bilal Benyaich van tvbrussel:
Vier jonge computerexperts zeggen bewijzen te hebben dat drie Twitter-accounts, die gebruikt worden door gezelligheidscollectief Islamitische Staat (IS) om mensen te ronselen, te herleiden zijn naar de Britse overheid.
Hackersgroep VandaSec zegt dat de IP-adressen die gebruikt worden bij de accounts geregistreerd zijn op naam van de Londense afdeling van Sociale Zaken en Werk, aldus deDaily Star.
Volgens ingewijden kan het verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat de Britse geheime dienst op die manier probeert sympathisanten te lokken om ze te kunnen volgen. Ook is er nog de mogelijkheid dat de IP-adressen verkocht zijn. Volgens een woordvoerder van de Londense SoZaWe-afdeling is dat laatste heel goed mogelijk, omdat het IP-adres "niet meer in bezit is van de overheid".
De bomgordel die enkele weken geleden in de buurt van Parijs werd gevonden, was wel degelijk van de nog steeds voortvluchtige Salah Abdeslam. De politie komt tot die conclusie na het vergelijken van zijn DNA met zweet dat op de gordel is gevonden. Dat meldt CNN.
De bomgordel werd op 23 november aangetroffen in Montrouge. De ontsteker van de explosievengordel ontbrak. Volgens de politie werd het gsm-signaal van Salah Abdeslam gelokaliseerd in de buurt van Montrouge op de avond van de aanslagen in Parijs.
De politie vermoedt dat de 26-jarige Fransman zich op het laatste moment heeft bedacht en zijn bomgordel niet tot ontploffing heeft gebracht. Of dit het gevolg was van een technisch probleem of dat er een andere reden aan ten grondslag lag is niet duidelijk.
Aanslagen Parijs Abdeslam lijkt de enige nog levende dader van de aanslagen in Parijs. Op 13 november kwamen bij verschillende aanslagen 129 personen om het leven. Abdeslam is sindsdien op de vlucht. In eerste instantie week hij uit richting België, maar daarna is zijn spoor verdwenen.
Niet alleen de politie zou jacht op Abdeslam maken, maar ook 'lokale verantwoordelijken van Islamitische Staat'. De leiding van de terreurafdeling zouboos op hem zijn omdat hij zich niet opofferde in Parijs. Na de aanslagen vluchtte hij per auto.
De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft tot op heden in Syrië veertien kerken en kloosters verwoest.
Dat blijkt uit een lijst van de Assyrisch-christelijke nieuwsdienst AINA, waar persbureau Idea maandag over berichtte. Bij elf gebouwen gaat het om Assyrische kerken in het Khabur-dal, waar in februari zon 250 christenen werden ontvoerd.
Ook kerken in andere regios zijn getroffen. Zo werd de Armeense kerk St.-Rita in Aleppo vernield en verwoestte IS een voor de Armeniërs belangrijke kerk in Deir ez-Zor.
Om terreur te bestrijden heeft Saudi-Arabië een islamitische militaire coalitie opgericht van 34 landen. Samen bereik je nu eenmaal meer dan alleen, zegt de regering van het streng-soennitische land. Maar achter de schermen spelen vermoedelijk andere motieven mee, vooral het opkrikken van het Saudische imago.
In de nieuwe alliantie zitten militaire grootmachten als Pakistan, Turkije en Egypte, maar ook het door oorlog ernstig verzwakte Libië en Jemen. Afrikaanse landen die last hebben van terreur, zoals Mali, Tsjaad, Somalië en Nigeria, doen ook mee. Grote afwezigen zijn het sjiitische Iran en zijn bondgenoten Irak en Syrië.
Het Saudische regime kondigde de alliantie maandagavond aan. De regering noemde het een 'plicht' om 'de islamitische natie te beschermen tegen het kwaad van alle terroristische groepen' die op aarde 'dood en verderf zaaien'. Ze zei terreur te beschouwen als een 'ernstige schending van de menselijke waardigheid en rechten'.
Sinds de zogeheten 'war on terror' is de hoeveelheid terreur alleen maar toegenomen.
Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige aan de UvA
Islamitische Staat De militaire operaties van de coalitie zullen worden gecoördineerd vanuit de Saudische hoofdstad Riyadh. De strijd zal zich richten tegen alle terreur, niet alleen tegen Islamitische Staat. Die laatste pakt Saudi-Arabië al aan als deelnemer van de internationale anti-IS-coalitie onder Amerikaanse leiding. Los daarvan voert Saudi-Arabië een Arabische coalitie aan die strijdt tegen sjiitische rebellen in Jemen.
De nieuwe alliantie voegt helaas niets zinnigs toe aan alle bestaande anti-terreurinitiatieven, verwacht Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige aan de Universiteit van Amsterdam. "Militaire strijd helpt niet tegen terreur", zegt hij. "Sinds de zogeheten 'war on terror' is de hoeveelheid terreur alleen maar toegenomen." Terreur bestrijd je volgens Aarts niet met bommen, maar door het wegnemen van de oorzaken.
Ook politiek is het doorgaans zo starre Saudi-Arabië in beweging
Muhammad bin Nayef, de Saudische minister van binnenlandse zaken
Imago Maar als de nieuwe coalitie geen zoden aan de dijk zet, waarom begint Saudi-Arabië er dan mee? Om zijn beroerde imago op te poetsen, vermoedt Aarts. "Saudie-Arabië wordt openlijk beschuldigd van steun aan Islamitische Staat en andere jihadistische groeperingen. Het land is ideologisch verwant aan IS en heeft een slechte reputatie door de massa-executies die het uitvoert." Door zich nu op te werpen als grote terreurbestrijder verbetert het land zijn eigen beeldvorming - zeer belangrijk in de internationale diplomatie. Het land spendeert volgens Aarts vele oliedollars aan Amerikaanse pr-bureaus om zijn imago op te krikken.
Ondertussen is het doorgaans zo starre Saudi-Arabië ook politiek in beweging. Vorig jaar ontsloeg het land de als havik bekend staande Bandar bin Sultan als hoofd van de veiligheidsdienst. Sultan verleende in het buitenland jarenlang steun - met wapens - aan radicale groepen in de beginperiode van de Syrische burgeroorlog. Die wapens kwamen ook bij IS terecht, wat de kans op aanslagen in Saudi-Arabië vergrootte.
Inmiddels ligt de macht meer bij de minister van binnenlandse zaken, Muhammad bin Nayef, aangesteld in 2012. Deze staat bekend om zijn succesvolle optreden tegen terreur, tien jaar geleden tegen Al-Qaida. De nieuwe coalitie komt uit zijn koker, vermoedt Aarts. Bin Nayef werd eind april gepromoveerd tot kroonprins door koning Salman, die zelf pas sinds januari op de troon zit. Het geeft aan dat Saudi-Arabië de strijd tegen terreur serieuzer neemt. Daar heeft het ook alle reden toe, na een reeks bloedige aanslagen dit jaar in eigen land.
De Franse autoriteiten maken dankbaar gebruik van de noodsituatie die is uitgeroepen na de aanslagen in Parijs. Door een beroep te doen op de nationale veiligheid worden jihadbroeinesten in rap tempo ontmanteld.
De Franse antiterreurpolitie heeft de maand na de aanslagen in Parijs niet stilgezeten. Onder de noodwet hebben de Franse autoriteiten geen gerechtelijk bevel nodig voor een huiszoeking wanneer de nationale veiligheid op het spel staat. De Franse politie maakt dankbaar gebruik van de wet om nu alle mogelijke jihadbroeinesten eens goed door te lichten.
Arrestaties
In totaal werden de afgelopen dagen 2.235 huiszoekingen verricht, 232 personen werden gearresteerd, 22 kregen een uitreisverbod en 9 huisarrest. Bij de doorzoekingen werden 334 wapens geconfisqueerd.
Het ging in de meeste gevallen om oorlogswapens. 'We hebben in 15 dagen meer oorlogswapens in beslag genomen dan normaal gesproken in een heel jaar,' zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.
Moskeeën
De Fransen gebruiken de noodwet vooral om een kijkje te nemen bij salafistische moskeeën. Die moeite blijkt niet voor niets. Tot nu toe werden drie moskeeën gesloten en staan er nog ongeveer160 op de lijst voor sluiting.
In de laatste moskee werden munitie voor kalasjnikovs en propagandavideo's van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevonden. Bij bestuurders van de moskee werden jihadistische documenten en een revolver aangetroffen.
Daarnaast beschikten de moskeebestuurders over geluidsopnamen van liederen waarin martelaren van de terreurbeweging Jahbat al-Nusra werden bezongen. Een bijvangst van de doorzoekingen was een illegale koranschool met jihadistische lesmaterialen.
Lees ook:
Eveline Bijlsma vanuit Parijs: 'Moslimextremisme moet zonder mitsen en maren worden aangepakt, daarover heerst inmiddels eensgezindheid in heel Frankrijk.' Lees verder >
Twee maanden
De Franse noodwet is ook de komende twee maanden van kracht, waardoor de politie nog tijd heeft om de overige broeinesten te ontmantelen. Op de lijst staan nog zo'n honderd tot honderdzestig verdachte moskeeën, zegt Hassan El Alaoui die verantwoordelijk is voor het aanwijzen van imams in Frankrijk.
Volgens El Alaoui wordt in deze moskeeën illegaal haat gepredikt. 'Het gaat hier om taal die zelfs in islamitische landen niet zou worden getolereerd,' zegt El Alaoui, 'laat staan in een seculier land als Frankrijk.'
De Franse jacht op illegale moskeeën veroorzaakt ook kritiek binnen de moslimgemeenschap en mensenrechtenorganisaties. 'Het is lastig om van buitenaf te beoordelen in hoeverre de politie nu achter acute dreigingen aangaat,' zegt John Dalhuisen van Amnesty International. 'Maar je hoeft geen wiskundig wonder te zijn om te snappen dat veel politieacties preventief en speculatief zijn.'
In Duitsland is een islamitische prediker opgepakt wegens het werven van strijders voor een militante groepering in Syrië. Ook zou hij militaire uitrusting hebben ingekocht en geleverd, meldde de Duitse justitie.
De 35-jarige Sven Lau, die opereerde in de regio van Düsseldorf, heeft vermoedelijk al twee strijders weten te ronselen. De verdachte is lid van een salafistische groep die volgens de officier van justitie de terreurorganisatie Islamitische Staat ondersteunt.
De groep opereerde onder het mom van het verstrekken van humanitaire hulp om menselijk lijden tegen te gaan. Maar justitie zegt dat de salafistische predikers geweld verheerlijken en jongemannen laten radicaliseren.
De veiligheidsmachtigingen van minstens zeventig securityagenten die zijn tewerkgesteld in Parijse luchthavens werden ingetrokken omdat de luchthavenmedewerkers verdacht worden van 'radicalisering'. Het gaat onder meer om bagagebehandelaars en medewerkers die vliegtuigen voltanken, zo verklaren de Franse luchthavenautoriteiten.
Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november en het neerstorten van een Russisch passagiersvliegtuig boven Egypte, wordt luchthavenpersoneel extra gescreend.
Onderaanneming
Een woordvoerder van de 'Aéroports de Paris' (ADP) verklaart tegenover CNBC dat de zeventig medewerkers die hun veiligheidspas moesten inleveren allemaal op de luchthaven Charles de Gaulle werkten, de grootste luchthaven van Frankrijk. Ze werkten in onderaanneming. Ongeveer 500 externe bedrijven leveren personeel aan de Parijse luchthavens voor onder meer de bagagebehandeling, brandstofbevoorrading van vliegtuigen en onderhoud van start- en landingsbanen.
Politieonderzoeken
Augustin de Romanet, ceo van ADP, verklaarde in Franse media dat onder de noodtoestand de kastjes van 4.000 medewerkers werden doorzocht in twee luchthavens, Charles de Gaulle en Orly. "Bijna 70 rode badges werden ingetrokken na de aanslagen, veelal voor gevallen van radicalisering", zei hij. "Alle 85.000 medewerkers in de veiligheidszones van de luchthavens moeten zo'n rode veiligheidsbadge hebben. Om die te mogen dragen, moet je een screening door de politie doorstaan. Wie werkt voor een bedrijf dat de handbagage controleert, moet drie politiechecks doorstaan". Van de 86.000 mensen die op de luchthaven Charles de Gaulle werken, behoeven er slechts 1.000 de hoogste veiligheidsmachtiging.
Volgens Europe1 Radio werden onder meer "salafistische documenten" en "Korans met aantekeningen" aangetroffen die zouden wijzen op radicalisering. Onder meer de weigering onder een vrouwelijke manager te werken werd als verdacht gedrag gezien en gold naar verluidt als een reden om veiligheidsmachtigingen in te trekken.
De Romanet verklaarde dat de aanwezigheid van militairen op de Parijse luchthavens sinds de aanslagen met 50 procent werd opgetrokken. ADP rapporteert in de tweede helft van november een daling van 6 procent passagiersaantallen.
Aanslag op luchthaven verijdeld
Een terreurcel met banden met de aanslagplegers in Parijs beraamde vermoedelijk een aanslag op Charles de Gaulle en op de Parijse financiële centrum La Défense. De politie verijdelde die plannen naar eigen zeggen met de raid op 18 november in de Parijse buitenwijk Saint-Denis, waarbij onder meer IS-militant Abdelhamid Abaaoud om het leven kwam.
Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een bevel uitgevaardigd om pasgeborenen en kinderen met het syndroom van Down of andere handicaps te doden. Dat beweert de Iraakse activistengroepering Mosul Eye. IS zou inmiddels al 38 baby's hebben gedood die een afwijking hadden. De kinderen zouden tussen één week en drie maanden oud zijn geweest.
Foto: AP
Volgens de activisten is het bevel uitgevaardigd door een van de shariarechters van IS, Abu Said Aljazrawi.
"Ze werden vermoord met een dodelijke injectie of door verstikking. De moorden gebeurden onder meer in Syrië en in Mosul", stelt Mosul Eye op Facebook. "IS is een barbaarse bende, onmenselijk en terroristisch. Ze hebben al eigen leden gedood die geen medische behandeling konden krijgen", reageerde een inwoner van Mosul, Omar Aliraqi.
De Noorse immigratiedienst is aan de grens al op honderden gruwelijke beelden van executies en afgehakte hoofden gestuit. De gezellige plaatjes zijn te vinden op de mobiele telefoons van asielzoekers die graag het land met hun aanwezigheid willen komen verrijken.
De vondsten staven het idee dat de zandvlooien van Islamitische Staat de vluchtelingenstroom misbruiken om terreurknaapjes op Europees grondgebied te krijgen, aldus Daily Mail.
De 'explosie' aan asielzoekers maakt het wel lastig om iedereen even grondig te onderzoeken, zo laten agenten weten. Dienders maken lange dagen en staan door de aanhoudende mensenstroom zwaar onder druk.
In de eigendommen van asielzoekers die wel gecheckt werden, vond de Noorse immigratiedienst "honderden" voorbeelden van "foto's en video's van executies en brute bestraffingen, zoals mensen die afgehakte hoofden of handen vasthouden". Ook zaten er foto's tussen van dode kids. Tot slot werden er tal van IS-vlaggen en soortgelijke haatsymbolen aangetroffen.
Volgens Erik Haugland, hoofd van het Noorse asielprogramma, kan het ook best zijn dat de asielzoekers de haatbeelden meedragen om aan te tonen hoe ellendig hun thuisland is.
Turkije heeft de lijst met gezochte terroristen een update gegeven
Turkije heeft de lijst met gezochte terroristen een update gegeven. Werd er in oktober nog jacht gemaakt op 101 hoofden, nu zijn dat er 676.
Met 538 namen bestaat de lijst nu vooral uit militanten van de PKK, weet de Anadolu Agency. Dat aantal is rap vermeerderd, want in oktober stonden er slechts 52 PKK-leden op. De lijst is opgedeeld in vijf categorieën, elk aangemerkt met een eigen kleur. De lieden in het rood worden met de hoogste urgentie gezocht, mensen in een grijs kader hebben de laagste prioriteit.
Rood wordt onder andere gebruikt om Fethullah Gülen aan te merken, een Turkse geestelijke in Amerika, en leider van de zogeheten 'parallelle staat'. Deze 'staat' zou erop uit zijn om de Turkse regering omver te werpen. Ook Cemil Bayik, Murat Karayilan en Duran Kalkan (alle drie hoge piefen binnen de PKK, red.) worden met hoge prioriteit gezocht.
Verder zijn er twintig knapen van Islamitische Staat op de lijst te vinden. De gouden tipgevers kunnen op een financiële beloning rekenen van maximaal 1,33 miljoen dollar.
Het extremisme van Syriëstrijders uit zich niet alleen in wapengeweld. Dat bewijst een Brusselse vader die vertrok met heel zijn gezin. Hij liet zijn geesteszieke zoon van 23 als strijder inlijven, terwijl hij zijn dochter van amper 16 uithuwelijkte aan een wildvreemde IS-commandant.
Op 6 oktober 2013 stapte er in Charleroi een zeskoppig Brussels gezin op een vliegtuig richting Turkije. Met een enkel ticket. De uit Marokko stammende vader Mohammed C. (50) stond al lange tijd in contact met moslimextremisten en iedereen in zijn kennissenkring wist blijkbaar dat hij naar Syrië wou.
Echtgenote Maria G. (47) - een vrouw van Italiaanse afkomst die zich sinds haar bekering Fatiha laat noemen - zou grotendeels akkoord zijn geweest met dat plan. Achteraf verklaarde ze wel dat ze met haar drie dochters in Turkije had willen blijven, terwijl man en zoon naar het Syrische front zouden gaan.
Uitgehuwelijkt op haar 16 Vader Mohammed zette al meteen na aankomst druk op één van zijn dochters om te trouwen met een emir van IS, zo klinkt het in het vonnis van een recent terrorismeproces. De Algerijnse commandant was op dat moment 27, dochter H. amper 16.
Moeder Maria bleef met haar twee jongere dochters achter in een appartement waar ze nauwelijks buiten geraakten. Vader Mohammed en zoon Rachid boden zich bij IS aan als strijders. Of dat bij die laatste volkomen vrijwillig gebeurde, is maar de vraag. De toen 23-jarige stond immers geboekstaafd als "geestelijk instabiel". Het heeft er alle schijn van dat de zoon volop misbruikt werd voor het vuile werk.
Er waren zeer concrete'' aanwijzingen dat op zondag 22 november een aanslag zou plaatsvinden in Brussel. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in het Vlaamse televisieprogramma Faroek. Achteraf besef je wel dat we door het oog van de naald zijn gekropen.''
In Brussel werd in de nacht van 20 op 21 november het hoogste terreuralarm van kracht, een week na de terroristische aanslagen in Parijs. Op de avond van 22 november werden verspreid over de Belgische hoofdstad negentien huizen doorzocht. Op die bewuste zondagavond was er concrete informatie dat er voor middernacht een aanslag zou gebeuren'', aldus Jambon.
Bij de doorzoekingen, die al gepland stonden maar werden vervroegd, werden geen wapens, explosieven of belangrijke verdachten aangetroffen. Het VTM-programma Faroek wordt woensdagavond uitgezonden.
De politie in Parijs heeft een 29-jarige man aangehouden die mogelijk iets te maken heeft met de aanslagen in Parijs op 13 november. Dat meldt de Franse nieuwssite BFMTV op basis van bronnen in justitiekringen.
De man zou plannen hebben om naar Syrië te reizen. Het is niet duidelijk wat zijn rol zou zijn geweest bij de aanslagen, waarbij 130 doden vielen.
Gijzeling
Volgens dezelfde website zijn vandaag ook twee aanhoudingen verricht in verband met de gijzeling in een koosjere supermarkt in januari. Het gaat om een echtpaar, dat mogelijk de wapens leverde aan de gijzelnemer.
De man van het echtpaar werd aangehouden in de gevangenis. Hij zit een straf uit wegens handel in wapens. Volgens BFMTV heeft hij banden met extreem-rechtse groeperingen in het noorden van Frankrijk.
Bij de gijzeling in de supermarkt kwamen vier gegijzelden om het leven. Gijzelnemer Amédy Coulibaly werd gedood door de politie. De gijzeling kwam een paar dagen na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. Daarbij kwamen tien medewerkers van het blad om het leven. De aanslagplegers werden gedood in een vuurgevecht met de politie.
Het is niet duidelijk of er een verband is tussen de aanhoudingen van de 29-jarige man en het echtpaar. De Franse politie heeft de aanhoudingen nog niet bevestigd.
TERRORISME De Franse politie heeft in de omgeving van Parijs een man opgepakt. Dat gebeurde binnen het onderzoek naar de aanslagen van november in de Franse hoofdstad. Daarnaast werden ook Claude Hermant en zijn vrouw vandaag door de Franse politie onder toezicht geplaatst. Mogelijk zou het duo betrokken zijn geweest bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari van dit jaar in Parijs. Hermant werd in het verleden gesignaleerd in extreemrechtse milieus.
De arrestatie van de man, die gelinkt wordt aan de aanslagen van 13 november, gebeurde in de 'regio rond Parijs', zo melden Franse media. Over wie het gaat, is vooralsnog niets bekend.
Daarnaast werden ook de Fransman Claude Hermant en zijn vrouw door de Franse politie ondervraagd over hun mogelijke betrokkenheid bij de terroristische aanslagen op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in januari van dit jaar. De ondervraging komt er dus zo'n tien maanden na het plaatsvinden van de aanslag zelf. Volgens een informatiebron van persbureau AFP werd het tweetal inmiddels ook onder toezicht geplaatst.
Het parket van Lille bevestigt dat het gaat om Claude Hermant, die in het verleden al nauw verwikkeld bleek in extreemrechtse milieus. De man en zijn vrouw werden ondervraagd omdat de wapens die teruggevonden werden in het arsenaal van Amédy Coulibaly, de moordenaar van tekenaar Hyper Cacher, geleverd zouden zijn door een bedrijf waarvan de vrouw van Hermant voorzitster is. Dat meldt een anonieme bron die nauw bij het onderzoek betrokken is aan AFP.
CAIRO (ANP) - Egypte heeft tot dusverre geen aanwijzingen gevonden dat bij de ramp met een Russisch passagiersvliegtuig met toeristen in oktober sprake was van een terreurdaad of ander misdrijf. Dat blijkt uit een voorlopig verslag van het ministerie voor de Burgerluchtvaart over de crash, die alle 224 mensen aan boord het leven kostte.
Rusland en enkele westerse landen hebben eerder gezegd dat het vliegtuig is neergestort door een bom die aan boord was. Islamitische Staat liet weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.
Maar een Egyptische technische onderzoekscommissie heeft tot nu toe geen bewijzen gevonden dat het om een terreurdaad ging, aldus het ministerie. Het toestel, dat was opgestegen in de badplaats Sharm al-Sheikh, stortte neer in de Sinaï.
Kremlin
Rusland blijft uitgaan van een aanslag. ,,Ik herinner u eraan dat onze inlichtingenexperts tot de conclusie zijn gekomen dat het een aanslag was'', reageerde een woordvoerder van het Kremlin maandag op de Egyptische bevindingen.
Egypte maakte maandag ook bekend dat het een buitenlands bedrijf gaat inhuren om te helpen bij de beveiliging van luchthavens van het land. De beveiliging wordt als zwak gezien. Er zijn al gesprekken geweest met verschillende gegadigden.
Vorige week liet de Egyptische minister van Toerisme, Hisham Zaazou, weten dat de opbrengsten uit het toerisme door de ramp dit jaar in Egypte 10 procent lager uitkomen dan vorig jaar. Hij zei bij die gelegenheid dat Egypte eraan werkt om eventuele gaten in de beveiliging te dichten. Het land hoopt zo dat buitenlandse reizigers weer afkomen op de stranden, woestijntochten en oudheidkundige bezienswaardigheden.