Doos Van Pandora Verzameling van recente artikels ivm de (on)veiligheid in onze samenleving.
17-12-2015
Antiterreurteams voeren wervingscampagne
Antiterreurteams voeren wervingscampagne
OSSENDRECHT -
De Dienst Speciale Interventies (DSI) houdt een speciale, interne wervingscampagne bij de politie om zijn antiterreurteams aan te vullen. Daarbij vraagt de baas van de DSI ook nadrukkelijk vrouwen om zich aan te melden.
Sinds de aanslagen in januari in Parijs heeft de DSI, die bestaat uit medewerkers van zowel defensie als politie, van de politiek de opdracht gekregen zich te versterken. Na de laatste reeks aanslagen in Parijs draaien de antiterreurteams ook in Nederland overuren.
Een deel van deze teams zitten nu in zogenoemde Rapid Response Teams (RRT) en zijn voortdurend onderweg en gaan af op elke melding waarbij mogelijk sprake is van extreem geweld, zoals een aanslag. De teams zijn 24 uur per dag in Nederland beschikbaar en gaan af op alle meldingen die in potentie een terroristische achtergrond kunnen hebben.
De instroom in de DSI is voldoende, zegt het hoofd van de dienst, wiens naam hier om veiligheidsredenen niet genoemd mag worden. Er is volgens hem tijd nodig om de uitbreiding die het kabinet wil, te realiseren. Zeker gezien de specifieke eisen die gelden. Daarom gaat de campagne van start.
Donderdag hebben enkele nieuwe operators hun opleiding afgerond. Uit veiligheidsoogpunt wil de DSI niet over concrete aantallen praten, maar sinds begin dit jaar is de DSI met enkele tientallen mensen versterkt. Dat komt overigens ook doordat oud-DSI'ers die inmiddels een andere baan hadden, naar de dienst zijn teruggekeerd.
Het hoofd van de DSI wil niet dat geïnteresseerde collega's bij voorbaat denken dat ze niet geschikt zijn. "We hebben veel variatie in mensen nodig. Zo krijg je teams die over veel verschillende kwaliteiten beschikken. Daardoor heb je ook meer in huis om oplossingen te vinden."
Dat is ook de belangrijkste reden dat hij graag vrouwen in zijn dienst wil. "Ze kunnen het, dat weet ik zeker", benadrukt hij. "Je moet niet denken: ik kan of red het niet, dus ik solliciteer niet. Probeer het gewoon, gooi de schroom van je af. We moeten bij de politie een cultuur hebben van ambities. Ook agenten moeten niet denken: dat is niet voor ons."
De terroristen van de aanslagen in Parijs hadden contact met elkaar via WhatsApp en Telegram. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Wat in de boodschappen stond, zal wellicht nooit achterhaald worden. De applicaties zijn namelijk volledig versleuteld om de privacy van de gebruikers te beschermen. De daders zouden de apps gebruikt hebben om de aanslagen voor te bereiden.
Eerder hadden onderzoekers al gemeld dat ze versleutelde applicaties hadden aangetroffen op de gsms die werden teruggevonden op de plaatsen van de aanslagen. Nu beweren ze voor het eerst ook dat die apps gebruikt werden bij de voorbereidingen van de aanslagen. Dat hebben de onderzoekers aan CNN gezegd.
De onderzoekers slaagden erin enkele niet-vergrendelde boodschappen vanop één gsm te achterhalen, mogelijk door een slordigheid van één van de terroristen.
Handelswijze van terroristen Daarnaast gebruikten de terroristen andere methodes om hun sporen te wissen, zoals het wisselen van sim-kaarten. FBI-directeur James Comey verklaarde woensdag op een terrorismeconferentie voor de politie van New York dat het gebruik van vergrendelde apps centraal staat in de handelswijze van terroristen.
De Arabische Lente begon door mij. Had ik het maar nooit gedaan
'De Arabische Lente begon door mij. Had ik het maar nooit gedaan'
Ze vraagt zich vaak af of ze verantwoordelijk is voor de duizenden doden die de afgelopen vijf jaar zijn gevallen in de Arabische wereld. Want die 'Arabische Lente', zoals de massaprotesten in de regio zijn gedoopt, begon toen de illegale groentestal van de Tunesische Mohammed Bouazizi werd gesloten en de jongen zichzelf in brand zette. Faida Hamdy was de vrouw die Bouazizi zijn handel ontnam. 'Soms wou ik dat ik dat nooit had gedaan.'
Ik heb geschiedenis geschreven omdat mijn actie heeft bijgedragen aan alles wat er gebeurd is. Maar kijk nu naar ons
Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat Hamdy als inspecteur in Sidi Bouzid aan het werk was, een stoffige stad waar ze nog steeds woont. De vrouw heeft nooit eerder met de media gesproken: nog voordat journalisten afreisden naar Tunesië om verslag te doen van de protesten, was Hamdy al door het nerveuze regime gearresteerd. Tegen de tijd dat ze werd vrijgelaten, waren de journalisten doorgereisd naar Egypte, Libië en Syrië, waar de bevolking ook in opstand was gekomen.
'Soms geef ik mezelf de schuld en zeg ik dat het allemaal door mij komt', vertelt ze de Britse krant de Telegraph, die Hamdy in Sidi Bouzid opzocht. 'Ik heb geschiedenis geschreven omdat ik degene ben die daar was en mijn actie heeft bijgedragen aan alles wat er gebeurd is. Maar kijk nu naar ons.'
Syrië wordt verscheurd door een burgeroorlog, er wordt hevig gevochten in Irak, Libië staat in brand, er is een nieuwe dictator aan de macht in Egypte, Jemen wordt verpulverd door geweld en Islamitische Staat is in grote delen van de regio aanwezig. 'En ondertussen lijden de Tunesiërs net als altijd', zegt Hamdy.
Sprong weg van de tirannie
Als ik naar de regio en mijn land kijk, heb ik overal spijt van
'Het jaar 2011 namen we een grote sprong, weg de tirannie in de Arabische Wereld', zegt Rached Ghannouchi, hoofd van de Tunesische partij Ennahda tegen de Telegraph. 'Maar de geschiedenis leert ons dat de transitie naar democratie niet altijd linear is. De transities hadden in Frankrijk en Groot-Brittannië meer dan honderd jaar nodig.'
De familie Bouazizi wilde daar niet op wachten. De moeder en zuster van de groenteverkoper zijn verhuisd naar Canada en een andere zus, Samia, werkt nu in de hoofdstad Tunis. Deze laatste vindt dat de dood van haar broer is gekidnapt door politiek en ideologie, vertelt ze de Telegraph. 'Mijn broer heeft iets in het leven geroepen dat de verkeerde mensen nu proberen te vernietigen. Mijn broer hield van het leven en zou zowel de stupide politici als de extremisten die zo van de dood houden, hebben verworpen. Mijn broer stierf voor waardigheid, niet voor geld of voor ideologie.'
'Mohammed Bouazizi en ik zijn allebei slachtoffer', zegt Faida Hamdy. 'Hij verloor zijn leven en mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Als ik naar de regio en mijn land kijk, heb ik overal spijt van. De dood is overal, het extremisme bloeit op en prachtige geesten worden vermoord.'
Tegenstanders demonstreren tegen het akkoord tussen de rivaliserende regeringen AFP
Afgevaardigden van de twee rivaliserende regeringen in Libië hebben hun handtekening gezet onder een akkoord waarin ze beloven een regering van nationale eenheid te vormen. De delegaties kwamen in Marokko bijeen, samen met VN-gezant Martin Kobler, om na een moeizaam en langdurig overleg de documenten te tekenen.
Het met VN-bemiddeling tot stand gekomen akkoord moet de weg vrijmaken voor een staakt-het-vuren, en de terugkeer van het centrale gezag in Libië, waarna met internationale hulp de olieproductie weer op peil kan worden gebracht en de economie een nieuwe impuls krijgt.
Milities
Vier jaar na de val van oud-dictator Kadhafi ligt het Arabische land in duigen, doordat gewapende milities om de macht strijden in de verschillende Libische regio's. De zwakke regering in Tripoli werd vorig jaar uit de hoofdstad verdreven door rebellen die hun eigen regering vormden.
In het Westen groeide de bezorgdheid over de chaos in Libië aanzienlijk, toen bleek dat ook Islamitische Staat er voet aan de grond kreeg.
Tegen het vredesakkoord bestaat brede weerstand in Libië. De leiders van beide regeringen hebben de afspraken afgewezen, anderen vinden dat de verkeerde personen een plek krijgen in de nieuwe presidentiële raad. "75 procent van de Libiërs is blij met het akkoord. Dat is een goede start", zei VN-gezant Kobler in Marokko.
Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het akkoord over Libië 'een eerste belangrijke stap'.
STRIJD TEGEN IS Ze pakten Osama bin Laden aan, Saddam Hoessein en Abu Musab al-Zarqawi. Nu worden ze ingezet tegen Islamatische Staat. Officiële naam van de Amerikaanse elitetroepen: Joint Special Operations Command (JSOC). Maar deze Special Ops Forces staan ook bekend als 'Hunter-Killers' (jager-doders). Barack Obama laat de getrainde doders nu los op de meest barbaarse vijand van de vrijdenkende wereld: IS.
Opdracht van de geheime eenheid: de IS-top elimineren om de populariteit van de moordlustige sekte in te dijken. Want IS groeit tegenwoordig sneller dan de coalitietroepen die hen bevechten onder leiding van de VS. De Amerikaanse elitetroepen opereren aanvankelijk vanuit Noord-Irak, meldt The Daily Beast. Later deze maand zullen volgens hun bron zo'n 50 elite-eenheden in het noorden van Syrië de lokale strijdkrachten gevechtsstrategieën aanleren.
Gespierde taal Minister van Defensie, Ashton Carter, waarschuwde de IS-leiders in Syrië met gespierde taal: "Je weet nooit wie er 's nachts door je raam komt gekropen. We willen dat alle IS-leiders en -volgelingen met dát gevoel zitten." Ook VS-president Barack Obama richtte zich maandag nog vanuit het Pentagon tot de terreurorganisatie: "IS-leiders kunnen zich niet verstoppen. Onze boodschap aan hen is simpel: jij bent de volgende".
Mensenjacht Tot tweehonderd militairen, onder leiding van het JSOC, moeten in Irak - maar later ook in Syrië - raids uitvoeren, gijzelaars bevrijden, geheime informatie inwinnen en IS-leiders aanpakken. Met deze weinig specifieke taakomschrijving van Carter in het Congres moeten we het doen. Veel meer weten we niet over de commando's, die een contract moeten ondertekenen met zwijgplicht.
Wél weten we dat de eenheid oorspronkelijk werd opgericht voor antiterreuracties op korte termijn en raids om massavernietigingswapens in beslag te nemen. Maar hun échte expertise is 'mensenjacht', een specialisatie die alsmaar belangrijker werd na de terreuraanslagen van 9/11.
Saddam en Osama Militair journalist Sean Naylor schreef in zijn boek Relentless Strike over de jacht op Saddam Hoessein. Die begon al in 1990, maar het plan om hem te doden werd opgeborgen wegens onuitvoerbaar. Vanaf 2008 duiken de geheime elitesoldaten ook in Syrië op.
Andere targets waren drugsbaronnen in Zuid-Amerika, zoals Pablo Escobar in Colombia in de jaren 90. Maar heel wat geheime missies werden bewust uit de media gehouden. Tot 2011, het jaar waarin al-Qaidaleider Osama bin Laden gevat en gedood werd. Tot ongenoegen van de elite-eenheid zelf, werd ze overal bejubeld voor de "heldendaad" in het Pakistaanse Abbottabad. Het was een dilemma. Enerzijds bewees het hun efficiëntie in 'mensenjacht', anderzijds ging het in tegen alles waarin de oprichters van de eenheid oorspronkelijk geloofden.
Maar vandaag zijn de 'hunter-killers' dus weer op mensenjacht, met ditmaal in hun vizier de terreurleiders van IS.
Het gebied dat in handen is van ISIS beperkt zich niet tot delen van Syrië en Irak, want ook in het noorden van Afrika is de terreurgroep aan een opmars bezig. Als deze beweging niet wordt tegengehouden is het slechts een kwestie van tijd voordat de olievelden in handen komen van Islamitische Staat, zo waarschuwde de Franse minister van Defensie. Volgens hem rukken de naar schatting 2.000 tot 3.500 strijders op van de kustgebieden van Libië naar het binnenland, waar de meeste olie-installaties staan. Vanuit de Libische havenstad Sirte controleert ISIS momenteel gebied van ongeveer 250 kilometer langs de kustlijn.
We zien buitenlandse jihadisten arriveren in Sirte. Hun aantal kan verder toenemen als we er met onze operaties in Syrië en Irak in slagen het territorium van ISIS te verkleinen, zo verklaarde de Franse defensieminister Jean-Yves Le Drian. We leven met een terreurdreiging en we hebben een gemeenschappelijke tegenstander. We moeten ISIS in Irak en Syrië nu verslaan en binnenkort mogelijk ook in Libië, zo verklaarde hij tegenover Europe 1 radio.
Opmars van ISIS in Libië
Sinds de Arabische lente en de moord op dictator Gadaffi is Libië in een complete chaos terechtgekomen. In het machtsvacuüm dat sindsdien ontstaan is leveren verschillende belangengroepen strijd om de macht in het olierijke land. Daarom is er ook geen sterke militaire macht die effectief kan optreden tegen de opmars van ISIS strijders.
De kaart rechtsboven laat zien dat de macht in het land verdeeld is tussen het regeringsleider, ISIS en een rebellenleger. Het gebied dat Islamitische Staat onder controle heeft ligt dicht bij belangrijke olievelden en pijpleidingen, zoals de volgende kaart van Secure Energy laat zien.
Olievelden in Libië kunnen in handen vallen van ISIS (Bron: Secureenergy.org)
Op het Indonesische eiland Sumatra worden 1500 politieagenten ingezet om de kerken tijdens Kerst en oud en nieuw te bewaken.
De maatregel is een gevolg van eerdere aanslagen op kerken in het gebied, twee maanden geleden. De autoriteiten houden serieus rekening met terroristische aanslagen rond Kerst door sympathisanten van Islamitische Staat (IS). Volgens hen hebben zich de laatste tijd enkele honderden Indonesiërs bij IS gevoegd.
In het noorden van Sumatra is het rond Kerst en oud en nieuw eerder onrustig geweest. Zo kwamen er eind 2000 achttien mensen om bij aanslagen op kerken.
De meeste inwoners van Sumatra zijn moslim. Er is een christelijke minderheid van 30 procent.
17-12-2015 om 22:29
geschreven door Doos Van Pandora
7 januari, 2015: het was een gitzwarte dag voor heel Frankrijk. Vandaag verschijnt de indrukwekkende documentaire Je suis Charlie: Lhumour á Mort.
Het is een eerbetoon aan alle slachtoffers van de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo. Twaalf mensen kwamen om het leven onder wie grote Franse cartoonisten zoals Cabu, Wolinski, Charb en Honoré.
In de dagen na de aanslag reageerden cartoonisten van over de hele wereld en masse met hun potlood, maar er werden ook zorgen geuit over angst, bedreigingen en zelfcensuur.
Hoe gaat het nu - bijna een jaar na de aanslag - met de cartoonwereld? We gaan erover praten met hoofdredacteur van de Cartoon Movement en cartoonist Tjeerd Royaards, die voor ons de documentaire heeft bekeken.
Ukraine intends to establish control over the border of the self-proclaimed Donetsk People's Republic with Russia. An appropriate plan was developed by the state border service of the country. This was stated by the head of the department Viktor Nazarenko in an interview to the Agency "Interfax-Ukraine".
According to him, Ukrainian border guards, together with Ukrainian armed forces and law enforcement authorities, are preparing to seize 409.4 km of land in South East Ukraine.
"We are preparing to take control of the site, which we have no control over, it's 409,3 km. We drafted a plan, discussed it at the Board, and we must be ready for it. It is a difficult task we must perform. I noted that in this question we will also operate closely with the Armed forces and other law enforcement agencies," said Nazarenko.
Previously, Donetsk media reported that the national guard of Ukraine is preparing the invasion of the DPR and moved its military equipment to the contact line. Scouting of the Republic confirmed the fact of accumulation of armored vehicles from the Donetsk and Horlivka directions, and in the village of Pioneer.
17-12-2015 om 22:14
geschreven door Doos Van Pandora
Islamitische Staat, de rijkste terreurorganisatie van de wereld, geeft bijna al zijn geld uit aan zijn eigen menselijk kapitaal, oftewel de strijders. "En dat terwijl publieke voorzieningen zwaar te lijden hebben in de gebieden waar de terroristische organisatie aan de macht is", zegt Erika Solomon, die voor de Financial Times onderzoek deed naar de financiering van IS. "Er wordt amper geld uitgegeven aan onderwijs of gezondheidszorg."
Twee derde van al het geld dat binnenkomt wordt gebruikt voor militaire doeleinden en gaat dus naar de IS-strijders. Naar schatting zijn er nu zo'n 30.000 actief in het gebied van Islamitische Staat.
Bonuscultuur
Gemiddeld verdient een lokale strijder 200 tot 300 dollar per maand, schrijft de Financial Times. Dat inkomen bestaat uit een basissalaris van 100 tot 150 dollar. Dan komen er nog allemaal bonussen bij. Je krijgt bijvoorbeeld 50 dollar als je getrouwd bent; voor elke vrouwelijke slaaf krijg je hetzelfde bedrag, en per kind komt daar nog eens 35 dollar per maand bij.
"IS claimt dat iedereen evenveel betaald krijgt, maar door de bonussen zijn de verschillen juist enorm", zegt Solomon. Die bonussen zijn ook gebaseerd op loyaliteit. Hoe loyaler je bent, hoe meer je verdient. "Bovendien krijgt een buitenlandse strijder meer geld. Die verdient 600 tot 1000 dollar per maand."
'We hebben een afschrift gezien van een voormalige IS-strijder'
"Het bombarderen van olievelden alleen is niet voldoende om IS keihard financieel te raken, want het is al lang niet meer hun enige inkomstenbron", zegt Solomon. Schattingen over de inkomsten lopen uiteen, maar de krant gaat uit van grofweg 1 miljard dollar per jaar. Andere onderzoekers denken dat het bedrag wel drie keer zo hoog ligt.
Dat geld komt voor een deel uit olie-inkomsten, maar daarnaast wordt veel verdiend met het verkopen van gestolen spullen. "Denk aan televisies die worden verkocht op de lokale markt", zegt de onderzoekster. "Dat wordt zó goed georganiseerd, dat ze zelfs een kantoor hebben dat precies berekent hoeveel de buit waard is."
Daarnaast moeten inwoners in het gebied belastingen betalen. "De opbrengst daarvan gaat meer naar lokale IS-leiders. De olie-inkomsten gaan naar de top." IS heeft volgens Solomon inmiddels een reservepot van zo'n miljard dollar - genoeg om zo'n drie jaar mee vooruit te kunnen.
De 24-jarige Amsterdamse Oussama T. wordt door justitie verdacht van vergaande plannen om naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij een terreurnetwerk. Hij is een naast familielid van Zakaria T., ooit verdacht van lidmaatschap van de Hofstadgroep.
Het was dankzij iemand met het alias 'Chessy' dat Oussama T. op 31 juli door een arrestatieteam werd aangehouden bij de Amsterdam Arena. Donderdag staat T. voor de rechter.
Chessy schrijft op internet onder een alias over Nederlandse en Belgische jihadisten en is bijzonder goed ingevoerd in radicaal-islamitische kringen. Hij chatte veelvuldig met T., die via Facebook de wens uitte om naar Syrië of de Gazastrook te reizen. 'Mijn vijanden zijn de sjiieten, joden, ongelovigen en de legers van Assad,' zei T. Toen hij sprak over de mogelijkheid een aanslag te plegen in Nederland, besloot Chessy zijn dossier naar de politie te sturen.
De achternaam van T. zal op het bureau bekend hebben geklonken: Zakaria T., een naast familielid van Oussama, werd in 2003 vervolgd voor lidmaatschap van de Hofstadgroep. Deze Zakaria reisde in 2003 naar Pakistan, vermoedelijk om zich aan te sluiten bij een trainingskamp voor terroristen. Dat deed hij samen met Jason W., die 15 jaar cel kreeg voor het gooien van een handgranaat naar Haagse politieagenten. In het proces tegen de Hofstadgroep werd Zakaria T. vrijgesproken.
Onderduikadres Op internet ging Oussama T. op zoek naar 'broeders' die hem onderdak konden geven in de weken voor zijn vertrek: 'Ik heb een onderduikadres nodig, m'n moeder houdt me dag en nacht in de gaten', zei T. volgens Chessy tegen hem. Erg voorspoedig ging zijn zoektocht niet, hij raakte teleurgesteld in zijn broeders: 'Ik kom alleen maar kleine kinderen tegen die tegen me liegen.' Zijn laatste bericht: 'Ik ben aan het zoeken naar het goedkoopste ticket, anders pleeg ik een aanslag in Nederland.' Uiteindelijk kreeg T. toch contact met mensen die hem naar Syrië konden brengen.
Toen T. werd gearresteerd droeg hij twee messen en een hakbijl bij zich en verzette hij zich hevig. Thuis vond de politie outdoorkleding en een screenshot van een vliegticket voor een vlucht naar Turkije, zij het voor eerder die dag. Ook had hij al zijn spaargeld opgenomen en zijn baan opgezegd. Of hij van plan was een aanslag te plegen in Nederland is niet duidelijk geworden.
Volgens T.'s raadsman Babur Beg was zijn cliënt niet werkelijk van plan om af te reizen, maar zocht hij een uitweg voor zijn aanzienlijke problemen thuis. De messen droeg hij bij zich omdat hij al meerdere keren op straat in elkaar geslagen zou zijn. Inmiddels zou T., die op vrije voeten is, met hulp van reclassering 'op de goede weg' zijn. Hij zou geen plannen meer hebben om uit te reizen.
(Door: Maarten van Dun)
17-12-2015 om 22:06
geschreven door Doos Van Pandora
VS leveren munitie voor offensief arabieren in Syrië
VS leveren munitie voor offensief arabieren in Syrië
De Verenigde Staten hebben arabieren in Syrië voorzien van een nieuwe lading munitie. De projectielen zijn de afgelopen dagen over land vervoerd naar de arabieren die in Noord-Syrië zij aan zij vechten met Koerdische strijders tegen tereurbeweging Islamitische Staat (IS).
Persbureau Reuters meldde donderdag op basis van Amerikaanse functionarissen dat de munitie is geleverd, omdat de milities op het punt staan de Syrische stad al-Shadadi te heroveren op IS. De plaats is voor terreurbeweging een belangrijke verkeersader. Omdat het verbonden is met diverse snelwegen wordt de plaats gebruikt voor opslag en verspreiding van wapens en uitrusting.
Het zou gaan om de derde levering van munitie aan de Syrische arabieren door de VS sinds oktober. Er vechten naar verluidt vijfduizend Syrische arabieren tegen IS. De leveringen worden door de Turkse regering met argusogen bekeken, omdat de munitie mogelijk ook in handen komt van Koerden die zich tegen de Turkse autoriteiten kunnen richten.
17-12-2015 om 22:00
geschreven door Doos Van Pandora
In een interview met de Russische nieuwszender Russia Today beweert Eren Erdem, een Turks parlementslid van de Republikeinse Volkspartij, dat de jihadisten van Islamitische Staat via Turkije dodelijk saringas hebben geïmporteerd. De overheid beschuldigt de man nu van hoogverraad en heeft een onderzoek tegen hem ingesteld.
Het interview met de man werd maandag uitgezonden. 'Chemische wapengrondstoffen werden naar Turkije gebracht en samengesteld in IS-kampen in Syrië', zegt Erdem in het interview. De chemicaliën die gebruikt werden waren niet afkomstig van Turkije, voegde hij eraan toe. 'Alle basismaterialen werden gekocht van Europa. Westerse bronnen weten heel goed wie de saringasaanval in Syrië heeft uitgevoerd', zo vertelde hij.
De aanval waarop Erdem doelt is die op Ghouta, vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus. Daar werden op 21 augustus 2013 raketten met saringas afgevuurd. Meer dan 1400 mensen kwamen om het leven, onder wie zeker 426 kinderen.
Erdem zegt dat zijn beweringen gebaseerd zijn op een gerechtelijk onderzoek uit 2013. Toen werden vijf Turken gearresteerd en een Syrische burger vervolgd wegens het verschaffen van chemicaliën aan IS in Syrië. Een week later werden alle gearresteerden echter weer vrijgelaten.
Onderzoek tegen Erdem De staat is een onderzoek tegen Erdem gestart en hij kan mogelijk zijn parlementaire immuniteit verliezen. Sinds het moment dat het nieuws bekend werd circuleert de hashtag #ErenErdemYouAreNotAlone (#ErenErdemJeStaatNietAlleen) op Turkse sociale media.
In een interview met de Turkse zender Kanal 24 zei Cem Küçük, een columnist voor de pro-regeringskrant Star Daily, dat Erdems uitspraken moeten worden beschouwd als verraad. Zijn parlementaire onschendbaarheid moet hem worden afgenomen zodat hij 'kan boeten voor zijn daden', aldus de schrijver.
Saoedische alliantie tegen terreur of ordinaire pr-stunt?
Saoedische alliantie tegen terreur of ordinaire pr-stunt?
Moslimlanden In Riad is de islamitische militaire alliantie opgericht, met als doel gezamenlijk terrorisme bestrijden.
Toon Beemsterboer
16 december 2015
De Saoedische minister van Defensie Mohammad bin Salman al-Saud met de Egyptische president Sisi. Foto EPA
De alliantie van sunnitische landen, die dinsdag tot veler verrassing werd aangekondigd in Saoedi-Arabië, lijkt vooral bedoeld voor de beeldvorming. Nu Saoedi-Arabië in toenemende mate in verband wordt gebracht met de verspreiding van moslimextremisme, wil het land zijn vastberadenheid tonen in de strijd tegen terrorisme.
De islamitische militaire alliantie werd bekendgemaakt op een persconferentie van de jonge adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman, als zoon van de koning en minister van Defensie een van de machtigste personen in het koninkrijk. Hij zei:
Op dit moment vecht ieder moslimland individueel tegen terrorisme, dus coördinatie van deze inspanningen is erg belangrijk.
Het commandocentrum komt uiteraard in de Saoedische hoofdstad Riad. Maar verder bleef volstrekt onduidelijk hoe de alliantie precies zal functioneren en hoeveel troepen die tot haar beschikking heeft.
Indonesië ontbreekt
Het Saoedische staatspersbureau kwam later op de dag met een gezamenlijke verklaring van de 34 deelnemende landen, die nauwelijks nieuwe informatie bevatte. Wel werd duidelijk dat de alliantie niet beperkt blijft tot de Arabische Liga. Ook Turkije doet mee, evenals enkele Aziatische landen waaronder Pakistan, Bangladesh en Maleisië, en overwegend islamitische landen in Afrika zoals Nigeria, Mali en Soedan.
Coalitie van 34 islamitische landen tegen terreur
Opmerkelijk genoeg blijft Indonesië, qua bevolking het grootste moslimland, buiten de alliantie. Net als Oman, een Golfstaat die dankzij zijn neutraliteit is uitgegroeid tot een bemiddelaar bij conflicten in de regio.
Het is onduidelijk hoe de alliantie zal functioneren en hoeveel troepen die heeft
Hoewel de alliantie het Arabische nieuws domineerde, lieten de deelnemende landen nauwelijks iets van zich horen. Tekenend was de reactie van Egypte, waar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Nayef en adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman vandaag op bezoek zijn. President Sisi hield zich stil. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde zuinigjes dat Egypte alle inspanningen in de strijd tegen terreur steunt.
De Saoedische anti-terreurcoalitie is niet meer dan een pr-stunt, twitterde commentator Iyad al-Baghdadi, die unilateraal lijkt te zijn aangekondigd door de Saoedisch adjunct-kroonprins Salman. En Irak-expert Hayder al-Khoei van Chatham House twitterde: Saoedi-Arabië is voorzitter van de VN-mensenrechtenraad en staat nu aan het hoofd van een alliantie tegen terreur. Deze grap heeft geen clou nodig.
De alliantie past in het assertieve buitenlandbeleid van Saoedi-Arabië sinds de troonsbestijging van koning Salman in januari. Salman stelt zich veel meer dan zijn voorganger op als beschermheer van de sunnieten in de regio. Dit leidt tot een impulsief interventiebeleid, dat met name in Jemen een verwoestende uitwerking heeft. Analisten maken zich hier zorgen over, gezien de vele oorlogen en de sektarische spanningen in de regio.
Strijd tegen IS geen prioriteit
Het sektarische denken van de Saoediërs is ook terug te zien in de alliantie, waarin shiitische landen zoals Irak en Iran ontbreken. Die omissie riep de vraag op of de alliantie primair bedoeld is als een front tegen terrorisme, of dat het eveneens fungeert als sunnitische afschrikking tegen Iran, waarmee Saoedi-Arabië is verwikkeld in een regionale machtsstrijd. Toen Salman gevraagd werd of de alliantie zich ook richt tegen shiieten, zei hij dat alle terroristische groepen doelwit zijn ongeacht hun categorisering, vooral in Syrië en Irak.
Hoewel Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië formeel nog altijd deel uitmaken van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat in Syrië en Irak, lijkt deze strijd voor hen geen prioriteit te hebben. Geen van deze landen heeft de afgelopen maanden nog bombardementen uitgevoerd op doelen van de terreurbeweging.
In plaats daarvan richten ze zich op de kostbare militaire interventie in Jemen, die is ingegeven door de angst dat Iran achter de opmars van de Houthi-rebellen zat een overdreven voorstelling van zaken. Sinds dinsdag is er in Jemen een wapenstilstand van kracht, bedoeld om vertrouwen te wekken voor de vredesbesprekingen die plaatsvinden in Zwitserland. Het is zeer de vraag of dit bestand standhoudt. Zo niet, dan blijven de Saoediërs vastzitten in Jemen en valt er in de strijd tegen terrorisme geen grote koerswijziging van ze te verwachten.
Italië stuurt 450 militairen naar de frontlinie met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Hun missie is werknemers te beschermen die reparaties moeten uitvoeren aan een stuwdam bij Mosoel, de grootste van het land, zei de Italiaanse premier Matteo Renzi vandaag.
Renzi, die eerdere avances van de Fransen en Amerikanen afwees om mee te doen aan de luchtaanvallen op IS in Syrië, zei dat de opdracht voor de hydro-elektrische dam een concreet project is om burgers te beschermen.
Iets nuttigs doen "Iedereen zei 'Laten we bombarderen hier', 'laten we bombarderen daar'. Ik zei: 'Laten we iets nuttigs doen''', aldus Renzi in een interview met de Italiaanse radio.
Het Italiaanse bedrijf Trevi-groep legt de laatste hand aan een contract met de Iraakse regering voor broodnodige reparaties aan de 3,6 kilometer lange Mosoeldam. De werkzaamheden aan de stuwdam zullen vrijwel onmiddellijk beginnen om "de stabiliteit te waarborgen''.
De dam vertoont structurele gebreken sinds hij werd gebouwd in de jaren tachtig. Het werk duurt ongeveer achttien maanden. "De aanwezigheid van de Italiaanse troepen naast het Iraakse leger is van fundamenteel belang voor de veiligheid van het project'', aldus de verklaring.
Vorige maand werd Turkije drie miljard euro in het vooruitzicht gesteld door de Europese Unie op voorwaarde dat het land haar vluchtelingenopvang alsook de grensbewaking verbetert. De Turkse minister voor Europese Zaken begint echter al dwars te liggen.
Volkan Bozkir verklaarde vandaag dat het geld alleen aan Syriërs wordt besteed, zoals de EU eist, maar dat Turkije zelf zal beslissen waaraan het wordt uitgegeven. "We hebben plannen waaraan we het geld uitgeven en zullen die snel bekendmaken", zei Bozkir volgens het ANP. De EU wil een commissie samenstellen en gezamenlijk met Ankara bepalen waar het geld heengaat.
Ook over de termijn waarop het Europese geld wordt binnen geharkt had hij nog iets te zeggen. De EU toonde zich eerder bereid het geld over de komende twee jaar uit te betalen, maar Bozkir meldde dat hij de Europese bijdrage binnen een jaar verwacht.
ISIS is, in ieder geval op social media, een campagne begonnen tegen Saudi Arabië. In videos en digitale pamfletten keren de terroristen zich nogmaals tegen het land, dit maal naar aanleiding van de brede coalitie tegen terreur die het Koninkrijk is gestart. De Saudis presenteerden eerder deze week een coalitie van 34 Islamitische landen tegen terrorisme.
In haar media strijd beweert ISIS het religieuze recht aan haar kant te hebben. Tekenen is een Koranvers dat men aanhaalt, Ik heb het recht van mijn God aan mijn kant, en jij hebt het ontkend.
Coalitie tegen terreur
Kroonprins en defensieminister Mohammed bin Salman zei op een persconferentie bj de presentatie van de brede anti-terreurcoalitie dat de focus niet alleen op Islamitische Staat ligt. Alle terroristische organisaties worden bestreden.
ISIS strijdt in bijvoorbeeld Yemem via lokale groepen tegen Saudi-Arabië, en elders tegen door de Saudis gesteunde groeperingen. De situatie is complex omdat de Saudis er op hun beurt vaak weer van beschuldigd worden laks te zijn in hun optreden, en zelfs terroristische organisaties met geld te steunen.
In de nieuwe videos haalt ISIS de link met kruisvaarders weer aan, ze tonen galopperende paarden en ridders die tegen elkaar strijden. Ook volgt een afrekening met tegenstanders in een van de videos waar de terroristen een man in een blauwe overall uiteindelijk met een schot in het hoofd executeren.
Let op: zeer schokkende beelden
16-12-2015 om 22:53
geschreven door Doos Van Pandora
Professor Maamoun Abdulkarim noemt zichzelf de treurigste directeur-generaal antiquiteiten die er is. De Syriër is verantwoordelijk voor het behoud van de oudheidkundige schatten in zijn kapotte land.
Onlangs waarschuwde hij dat een van de best bewaard gebleven antieke steden, Palmyra, binnen zes maanden zal zijn verdwenen.
Palmyra was een belangrijke stad op de Zijderoute tussen Oost en West. Tweeduizend jaar voor Christus woonden er al mensen, de bloeiperiode was tijdens het Romeinse Rijk. Inwoners spraken van de Stad van Duizend Zuilen en de Bruid van de Woestijn.
In de derde eeuw na Christus telde de imposante stad naar schatting 200.000 inwoners. Voor de burgeroorlog uitbrak in Syrië, werd deze Werelderfgoedlocatie jaarlijks bezocht door tienduizenden toeristen.
Verovering
Maar afgelopen mei werd Palmyra veroverd door Islamitische Staat (IS). Sindsdien voltrekt zich er een archeologisch drama. Volgens de ideologie van IS is alle niet-islamitische cultuur afgoderij die moet worden vernietigd.
Eerst werd de Tempel van Baal-Shamin opgeblazen, in september volgde de tweeduizend jaar oude Tempel van Bel. Het amfitheater wordt gebruikt als decor voor publieke massa-executies van tegenstanders.
In juli werden er, met juichende aanhangers op de tribunes, 25 soldaten uit het Syrische leger gedood. Eind november was er een nieuwe terechtstelling, van 18 Syrische soldaten.
Voordat IS deze antieke gebouwen definitief heeft vernietigd: een impressie van Palmyra in haar bloeitijd.
Het oudste deel van de Tempel van Baal-Shamin is 2.200 jaar oud - Foto: ANP
Het opblazen van de Tempel van Baal-Shamin, 25 augustus - Foto: AFP
De Monumentale Boog, onderdeel van de beroemde zuilengang - Foto: AFP
Romeins amfitheater wordt door IS gebruikt voor executies, zoals hier begin juli - Foto: AFP
Het prachtig bewaard gebleven amfitheater van Palmyra -Foto: AFP
'Voortvluchtige Salah Abdeslam ontsnapte in meubel'
Foto: ANP
Eén van de vermoedelijke daders van de bloedige aanslagen op 13 november in Parijs, de Belg Salah Abdeslam, is waarschijnlijk ontsnapt uit een pand in Brussel door zich in een meubel te verstoppen tijdens een verhuizing.
Dit bericht de Franstalige Belgische omroep RTBF woensdag op basis van bronnen rond het onderzoek.
Twee à drie dagen na de aanslagen was Abdeslam nog in het pand in het Brusselse Molenbeek, dat in de gaten werd gehouden door de inlichtingendienst. Toen daar maandagmiddag 16 november een inval werd gedaan, bleek de 26-jarige verdachte onvindbaar.
"De meest logische verklaring voor zijn verdwijning is dat zijn medeplichtigen gebruik hebben gemaakt van een komen en gaan van verhuizers en meubels en hem in een meubel uit het pand hebben gesmokkeld", aldus de bronnen.
De inval was om formele redenen pas maandagmiddag. Het rechterlijk bevel tot huiszoeking zou erg laat zijn gekomen. Abdeslam zou vroeg die maandag zijn ontkomen.
16-12-2015 om 22:46
geschreven door Doos Van Pandora
Volgens de Franse politie reed de man met zijn auto door de beveiliging heen en probeerde hij op agenten in te rijden. Toen het beveiligers niet lukte de auto te stoppen, loste de politie "tientallen" waarschuwingsschoten. De bestuurder raakte niet gewond en kon worden aangehouden. Hij is ondervraagd.
Er is nog niets bekend over de identiteit, de leeftijd of het motief van de automobilist. De politie zegt dat hij een "onsamenhangende verklaring" aflegde. Volgens BFMTV gaat het niet om een bekende van de politie.
Na de aanrijding onderzocht de explosieven opruimingsdienst het voertuig, maar er werd niets aangetroffen.
Paraatheid
Het Hôtel des Invalides ligt in het zevende arrondissement van Parijs, vlakbij de Eiffeltoren. Het imposante gebouw doet onder meer dienst als militair museum.
In Parijs geldt de hoogste staat van paraatheid na de aanslagen van 13 november, die aan 130 mensen het leven kostten. De Franse overheid mobiliseerde extra agenten en militairen.
16-12-2015 om 22:43
geschreven door Doos Van Pandora