Doos Van Pandora Verzameling van recente artikels ivm de (on)veiligheid in onze samenleving.
18-12-2015
Vluchtelingen Grieks-Macedonische grens naaien mond dicht
Vluchtelingen Grieks-Macedonische grens naaien mond dicht
Foto: ANP
Honderd vluchtelingen die zijn gestrand aan de Grieks-Macedonische grens bij Gevgelija hebben geprotesteerd door hun mond dicht te naaien of halfnaakt in de kou te gaan staan.
Macedonië laat sinds een paar dagen alleen nog vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan toe.
Daardoor zien vluchtelingen uit Pakistan, Bangladesh, Iran en Afrika de route naar Noord- en Midden-Europa versperd. Duizenden van hen zitten inmiddels in een opvangcentrum aan de Griekse kant van de grens.
Enkele tientallen aanhangers van Vlaams Belang hielden donderdagavond voor het gemeentehuis van Denderleeuw een actie om te protesteren tegen de komst van een open asielcentrum in de gebouwen van de VDAB aan de Steenweg.
Er zouden in dat gebouw wellicht zon 200 asielzoekers worden gehuisvest. De actie verliep, op wat sirenegeloei na, rustig. De politie hield wel een oogje in het zeil.
Onze gemeente heeft nu reeds te kampen met verregaande samenlevingsproblemen als gevolg van de massa- immigratie, zegt VB-gemeenteraadslid Kristof Slagmulder.
Daarbovenop wordt nu ook de asielkraan nóg verder opengezet. Momenteel wonen er in onze kleine gemeente al zon 2.900 inwoners van vreemde afkomst. Zonder enig overleg werd in Brussel beslist om de inwoners van Denderleeuw nog eens 200 extra asielzoekers door de strot te rammen. Op geen enkel moment werd de mening van de Denderleeuwenaar gevraagd.
Een handvol mensen van Hart tegen Hard en Groen Denderleeuw hielden tegelijk een symbolische tegenactie om een signaal van solidariteit uit te sturen.
We erkennen dat 200 mensen op een goede manier opvangen geen sinecure is. De gemeente moet voor deze uitdaging voldoende ondersteuning krijgen om een kwalitatief en positief traject te kunnen uitstippelen en afleggen. Groen Denderleeuw vraagt dat onze gemeente tijdens het hele parcours kan blijven genieten van de ondersteuning van Fedasil en de Vlaamse overheid, die eigenaar is van het gebouw.
Groen Denderleeuw is ook van plan een inzamelactie te organiseren, in samenwerking met het Vluchtelingenplatform Regio Dender.
De lokale politie moest tussen woensdagavond en donderdagmiddag drie keer uitrukken voor een noodoproep vanuit het asielcentrum in de oude NAVO-legerbasis van Weelde in Ravels
Drie keer moesten de politieploegen uitrukken. Drie keer was alles alweer rustig toen ze in het centrum toekwamen.Foto: ema
RAVELS - De lokale politie moest tussen woensdagavond en donderdagmiddag drie keer uitrukken voor een noodoproep vanuit het asielcentrum in de oude NAVO-legerbasis van Weelde in Ravels. Drie keer was alles alweer rustig toen de agenten arriveerden.
Grote calamiteiten zijn er niet gebeurd, maar de korte opeenvolging van drie incidenten in het nieuwe vluchtelingenkamp van Weelde heeft de politie genoodzaakt om donderdagmiddag een spoedvergadering bijeen te roepen met de bewoners en de directie van het asielcentrum. Eén onruststoker werd intussen verwijderd uit het centrum.
De eerste oproep kwam woensdagavond om 19.20u binnen bij de politie. In de wachtrij voor het avondeten had een van de centrumbewoners een kind omvergelopen, waarna er een hoogoplopende discussie ontstond onder een dertigtal aanwezigen in de refter. Het personeel vreesde dat de ruzie uit de hand zou lopen en belde in paniek de politie.
Samen met collegas van de zone Turnhout trokken we er met verschillende politieploegen naartoe, zegt commissaris Nico Meulemans van de lokale politie Kempen Noord-Oost. Maar bij onze aankomst was de rust onder de bewoners al weergekeerd. We hoefden zelfs niet meer tussenbeide te komen.
Molenbeek maakt 1,9 miljoen euro vrij voor plan tegen radicalisering
Molenbeek maakt 1,9 miljoen euro vrij voor plan tegen radicalisering
Foto: ANP
De Brusselse gemeente Molenbeek heeft een plan klaarliggen dat radicalisering tegen moet gaan. De gemeente kwam in de dagen na de aanslagen in Parijs negatief in het nieuws, omdat enkele daders de gemeente als verblijfplaats hadden.
Onder de maatregelen vallen de screening van alle verenigingen in de gemeente en het bestrijden van haatpredikers en radicaliserende boodschappen op sociale media.
Ook worden teruggekeerde Syriëgangers psychosociaal begeleid. Dat geldt ook voor de families van de betrokkenen. ''We hebben vastgesteld dat radicalisering soms verbonden is met netwerken van kleine en grote criminaliteit", zegt burgemeester Françoise Schepmans tegen de Franstalige omroep RTBF.
Voor de plannen wordt zo'n 1,9 miljoen euro vrijgemaakt.
NAVO stuurt versterking naar Turkije voor grensverdediging Syrië
NAVO stuurt versterking naar Turkije voor grensverdediging Syrië
Foto: AFP
De NAVO stuurt versterking naar Turkije om dat land te helpen bij het verdedigen van de grens met Syrië. De ambassadeurs van de lidstaten hebben dat vrijdag besloten.
Er gaan vliegtuigen en schepen richting Ankara, aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg.
Hoewel hij het niet met zoveel woorden zei, zijn de versterkingen ook deels bedoeld om te voorkomen dat meer Russische straaljagers uit de lucht worden geschoten, zoals vorige maand gebeurde.
Niet ver van Turkije in Syrië wordt hevig gevochten. Verder voeren diverse landen bombardementen uit in een poging terreurbeweging IS te bedwingen.
In de nasleep van de aanslagen in Parijs kwam beetje bij beetje informatie over de daders naar buiten. Helaas het bekende verhaal, dat we de laatste paar jaren na alle aanslagen horen. De daders waren al langere tijd bekend bij de inlichtingendiensten, maar niet bij die van het juiste land. De beschikbare informatie was niet gedeeld tussen de landen. De burgemeester van het Belgische Molenbeek had al een maand voor de aanslagen een lijst in handen met namen en adressen van ruim tachtig potentiële terroristen, waaronder enkele van de aanslagplegers. Frankrijk werd niet op de hoogte gebracht, en België ondernam geen actie. De oplossing ligt voor de hand: betere gegevensuitwisseling tussen de geheime diensten van Europese lidstaten, zodat wij gezamenlijk een doeltreffend antwoord kunnen bieden op grensoverschrijdende misdaad en terrorisme. Criminelen en terroristen hoor je nooit zeuren over culturele verschillen of taalproblemen, die werken naadloos samen over de grenzen heen. Politie en inlichtingendiensten blijven daarentegen op hun eilandjes zitten.
Maar die boodschap is aan dovemansoren gericht. Na iedere aanslag klinkt in veel lidstaten dezelfde Pavlovreactie: 'meer gegevens opslaan en meer bevoegdheden voor de inlichtingendiensten!' Dat is niet alleen weinig effectief, maar ook weer een verdere inperking van de zo bevochten vrijheden en rechten van Europese burgers. Helaas doen nationale regeringen graag aan symboolpolitiek. Parijs werd cynisch aangegrepen om de druk in de onderhandelingen, tussen Europees Parlement, Commissie en lidstaten, over een Europees systeem van opslag van passagiersgegevens (PNR) op te voeren, terwijl er geen enkel verband was tussen die aanslagen en gegevensopslag. Passagiersgegevens worden bovendien vooral gebruikt voor de strijd tegen andere misdaad.
Begin december werd een akkoord gesloten voor grootschalige opslag van passagiersdata. De voorstellen van D66 voor verplicht delen van informatie, gerichte gegevensopslag, en adequate rechtsbescherming voor burgers werden terzijde geschoven. Op 10 december nam de Commissie voor Burgerlijke Vrijheden (LIBE) het voorstel aan, waardoor een kans werd gemist voor een systeem van gegevensopslag dat zowel echte veiligheid brengt, als de grondrechten respecteert. De eindstemming in het voltallige Parlement in januari of februari biedt helaas weinig zicht op verandering in de standpunten van de Europese fracties over PNR.
2015 is nog niet voorbij, maar de PNR-database maakt een goede kans om de schijnvertoning van het jaar te worden. Voorstanders van het systeem spelen mooi weer door te stellen dat met stapels data alle aanslagen kunnen worden voorkomen. Dat is pure fictie. De effectiviteit van massale gegevensopslag voor het voorkomen van aanslagen is nooit aangetoond. In de database worden ook alle passagiersgegevens van vluchten binnen de EU opgenomen. Onnodig, want minder dan tien procent van het passagierstransport binnen de EU gebeurt per vliegtuig. De aanslagplegers uit Parijs reisden ongestoord per auto de Frans-Belgische grens over.
Daarnaast lopen de kosten van het opzetten van de systemen voor opslag van de gegevens hoog op. Volgens een inschatting van de Commissie zal het onderhouden van het systeem de Europese lidstaten meer dan 70 miljoen euro per jaar kosten. Ook luchtvaartmaatschappijen zullen miljoenen euro's moeten bijdragen.
Grootschalige dataopslag is daarmee gewoonweg een dure vorm van symboolpolitiek. Wat er wel nodig is? Delen van beschikbare informatie. Gericht gegevens opslaan op basis van risico, in plaats van de hooiberg steeds groter te maken. Investeringen in 'human intelligence', in mensen die weten wat er in de probleemwijken speelt. Een grondige evaluatie van het bestaande pakket aan anti-terreurmaatregelen. Duidelijke waarborgen voor de rechten van Europese burgers in het geval van dataopslag.
De vorm van PNR die nu uitgerold gaat worden over Europa is in ieder geval niet de oplossing. Het is een fopspeen in plaats van veiligheid. Bovendien is er terechte vrees dat de Richtlijn juridisch ondeugdelijk is, en door het Europese Hof van Justitie afgeschoten kan worden. Er wordt dan dezelfde fout gemaakt als in 2005, toen na de Londense aanslagen in een sfeer van angst in grote haast en slordig de Richtlijn Bewaarplicht Telecomgegevens werd doorgedrukt. Ook die werd door de rechters naar de prullenbak verwezen. Als wetgever moeten we waken voor de kwaliteit van wetten. Nu is het wachten op de eerste 'Max Schrems' die naar de rechter stapt.
Bij de Dôme des Invalides in Parijs zijn vrijdagochtend de 130 slachtoffers van de terreuraanslagen van twee weken geleden herdacht.
Bij de plechtigheid, die bijna een uur duurde, werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Verder kwam alleen de Franse president François Hollande aan het woord.
"Een horde moordenaars heeft 130 van onze mensen gedood om onbegrijpelijke redenen", aldus Hollande. "Vandaag rouwt het hele land om de slachtoffers."
"Omdat ze de vrijheid symboliseerden, zijn ze vermoord. 130 namen. 130 afgebroken levens. 130 lachen die we niet meer kunnen horen. 130 stemmen die voor altijd zijn verstomd. 130 doden en vele gewonden die voor altijd zijn getekend."
"Deze vrouwen en deze mannen zijn afkomstig uit meer dan vijftig Franse gemeenten. Zij zijn ook afkomstig uit de rest van de wereld, zeventien landen rouwen met ons mee."
Bekijk beelden van de herdenking:
Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen Parijs
Strijd
Volgens de president zal Frankrijk "de strijd tot het einde voeren". "En we zullen winnen. Ik verzeker u dat ze zullen falen. Onze vijand is de haat. Frankrijk zal er alles aan doen om het leger fanatici dat dit heeft gedaan te vernietigen."
Hollande riep het Franse volk op door te gaan met hun manier van leven. "Gezamenlijk verminderen we het verdriet. Onder de slachtoffers waren veel muzikanten. Wij zullen reageren door nog meer liederen te zingen en naar nog meer concerten en stadions te gaan. De muziek houdt niet op."
Val Berlijnse muur
Veel slachtoffers waren jonger dan 35 jaar. Hollande verwees naar de val van de Muur in Berlijn, in 1989, het einde van de Koude Oorlog. "Veel slachtoffers waren toen nog kind. Ze waren de jeugd van een vrij volk."
"Maar ze maakten de aanslagen van 11 september mee, en later Madrid en Londen. Ze hebben terreur gezien. Maar deze generatie zal overwinnen. Wij hebben de liefde voor het leven. Frankrijk zal altijd aan uw zijde staan."
Frankrijk herdenkt aanslagen
1 / 8
Centrale rol
Een centrale rol tijdens de ceremonie was weggelegd voor de presidentiële garde. Ook vertegenwoordigers van de veiligheids- en hulpdiensten die bij de aanslagen zijn ingezet, waren aanwezig.
Datzelfde gold voor een aantal mensen dat 13 november gewond raakte bij de aanslagen. De gewonden en nabestaanden van de doden werden eerst opgevangen door de speciaal ingestelde interministeriële dienst voor hulp aan slachtoffers.
De herdenking begon vrijdag even na 10.30 uur met het spelen van het Franse volkslied, de Marseillaise. Even voor 11.30 uur was de herdenking ten einde.
Voorstel verlenging aanhoudingstermijn spreekt niet enkel over terreur
Voorstel verlenging aanhoudingstermijn spreekt niet enkel over terreur
Belga
Archives
vr 18/12/2015 - 16:29 BelgaHet wetsvoorstel van de federale meerderheid om de aanhoudingstermijn van 24 naar 72 uur te brengen, haalt niet enkel voor daden van terrorisme, maar voor alle misdrijven de grondwettelijke grendels weg. Dat doet de oppositie de wenkbrauwen fronsen. Het voorstel werd aangekondigd na de aanslagen in Parijs.
Kort na de aanslagen in Parijs kondigde premier Charles Michel 18 maatregelen aan in de strijd tegen terreur. Een ervan is de uitbreiding van de maximale termijn voor administratieve aanhoudingen naar 72 uur in kader van onderzoeken naar terroristische daden, weliswaar als uitzondering op de algemene regel van 24 uur.
De maatregel vereist een wijziging van de Grondwet en dus ook steun van de oppositie om aan een tweederdemeerderheid te komen. De socialistische en groene oppositie toonde zich meteen bereid om die steun te leveren, maar waarschuwde dat het beperkt moet blijven tot terrorisme.
Net daar knelt nu het schoentje. Het wetsvoorstel dat meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open VLD als basis willen gebruiken voor de parlementaire bespreking, beperkt zich helemaal niet tot terrorisme. In de samenvatting is sprake van "complexe misdrijven zoals terrorisme", terwijl het eigenlijke artikel slechts stelt dat "de wet de gevallen (bepaalt) waarin deze termijn op tweeënzeventig uren kan worden gebracht".
"Verschillende bruggen te ver"
Meteen zou zo de grondwettelijke grendel verdwijnen voor alle misdrijven. Dus zelfs al beperkt de regering-Michel de termijnverlenging tot terroristische daden, dan nog staat niets een volgende regering in de weg om de verlenging ook voor andere misdrijven door te voeren. Zonder nood aan tweederdemeerderheid dus.
Voor Groen gaat dat verschillende bruggen te ver. "In de Grondwet moet expliciet worden ingeschreven dat een uitzondering enkel kan voor terrorisme, anders zal het gewoon voor alles mogelijk zijn", onderstreept Kamerlid Stefaan Van Hecke. En ook binnen de meerderheid valt te horen dat hierover "nog gesproken zal moeten worden".
Bedoeling is dat de tijdelijke Kamercommissie Terreurbestrijding op 8 januari experts uitnodigt voor hoorzittingen over de grondwetshervorming. Daarvoor moet de commissie die eigenlijk bevoegd is voor grondwetswijzigingen wel nog formeel het licht op groen zetten. Over de rest van de werkzaamheden heeft de tijdelijke commissie - tot onvrede van de oppositie - nog geen duidelijke afspraken gemaakt. Daarvoor is het voorlopig wachten op meer duidelijkheid over de maatregelen die de regering via wetsontwerpen wil regelen en de timing die daarbij hoort
Verscherpte veiligheidsmaatregelen in Franse kerken tijdens kerstperiode
Verscherpte veiligheidsmaatregelen in Franse kerken tijdens kerstperiode
AP
vr 18/12/2015 - 14:31 BelgaDe Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft opgeroepen om tijdens de kerstperiode de veiligheidsmaatregelen aan de ingang van kerken tijdens kerstdiensten te versterken, in het kader van de terreurdreiging sinds de aanslagen van 13 november.
In een nota aan de plaatselijke autoriteiten, de politie en de gendarmerie, moedigt de minister de parochieverantwoordelijken aan om de beschermingsmaatregelen volgende week te versterken. Die aanbeveling kregen ze ook toen er in april ten minste één aanslag op een kerk in de regio van Parijs verijdeld werd.
Bronnen bij de politie zeggen dat de minister adviseert om, net zoals in de grote winkels en musea, de jassen van de bezoekers te openen. De minister verwijst daarbij naar de terreurdreiging die Frankrijk sinds de aanslagen van 13 november in de greep houdt, en voegt eraan toe dat aanslagen op kerken een "symbolische waarde" zouden hebben.
In april werd Ghlam Sid Ahmed, een 24-jarige Algerijn, gearresteerd op verdenking van het plannen van een terreurdaad tegen één of verschillende kerken in de regio van Parijs. Toen werd gevraagd "het aantal ingangen van de kerken te beperken" en "bijzonder aandachtig te zijn voor pakketten of achtergelaten bagage". Ook werd gevraagd om elke verdachte gedraging te signaleren aan de politie en de gendarmerie.
Frankrijk heeft ongeveer 45.000 kerken in 13.000 parochies. Daarnaast telt het land 4000 protestantse kerken.
Hoe het onderbelichte Libië IS het land uit gaat werken
Hoe het onderbelichte Libië IS het land uit gaat werken
Foto: ANP
Ruim vier jaar na de dood van Muammar Kaddafi is het onderbelichte Libië een land vol problemen. Tot voor kort vochten diverse milities om de macht en bovendien krijgt Islamitische Staat (IS) steeds meer voet aan de grond. Hoe komt Libië uit het moeras?
Vertegenwoordigers van strijdende partijen in Libië hebben afgelopen donderdag in Marokko een akkoord getekend voor de vorming van een eenheidsregering. Dit plan in de praktijk brengen zal een lastige opgave worden.
Een jaar lang werd er, onder leiding van de Verenigde Naties, aan het akkoord gewerkt en verschillende conceptresoluties werden afgeschoten, maar nu ligt er daadwerkelijk een overeenkomst voor een nieuwe regering voor het door tientallen milities uit elkaar getrokken Libië.
"En dat is knap", stelt Floor El Kamouni-Janssen, deskundige Arabische Regio bij Instituut Clingendael tegenover NU.nl.
"Hoewel er vanuit beide partijen veel kanttekeningen bij het akkoord zijn geplaatst, zijn ze er toch uitgekomen. Nu is het de vraag of ze het akkoord mee naar huis kunnen nemen en uit kunnen voeren in samenwerking met de milities die in Marokko niet aan tafel zaten."
Verdeeldheid
Het afgelopen jaar werd Libië namelijk bestuurd door twee verschillende regeringen, twee parlementen en verschillende militante organisaties met allen een eigen belang. "Het zijn niet alleen de islamisten tegenover de seculieren, maar ook de oude aanhangers van Muammar Kadaffi tegenover de revolutionairen, de regios oost tegenover west en minderheden zoals de Toeareg en de Teboe met allen hun eigen belangen", aldus Jan Michiel Otto, hoogleraar recht en bestuur ontwikkelingslanden aan de Universiteit Leiden.
"En dan heb je ook nog de verschillende steden die hun eigen eisen aan een regering stellen. Na Kaddafi wantrouwt men elke sterke leiding. Hierdoor is het moeilijker voor een regering het land goed te besturen."
Het was Kaddafi die lange tijd de stamverbanden doelbewust gebruikte en in stand hield. "Het was zijn manier van macht behouden", aldus Otto. "Hij was de zogenaamde Broeder-Leider die in theorie het maken van wetten aan het volk overliet, in de zogeheten lokale volksraden mochten dan bepaalde stammen domineren."
Hoewel het op papier waarschijnlijk de beste oplossing is, zal het niet makkelijk worden alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. "En dat is een understatement", stelt Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff. Volgens Hoff heerst er veel wantrouwen bij de vele milities en zal het lastig worden nu het akkoord er ligt een presidentiële raad te vormen. "Want wie gaat er in die presidentiële raad en hoe leg je het uit aan de milities die daarin geen plek krijgen? Dat soort problemen krijg je dan."
Libië's centrale locatie in Noord-Afrika maakt het land een spil voor IS als het gaat om uitbreiding van het kalifaat.
Floor El Kamouni-Janssen
Europa
Waarom er door de internationale gemeenschap zon druk werd uitgevoerd op het vormen van dat akkoord is de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Nu het plan voor een eenheidsregering er ligt, is er voor het westen weer een internationaal erkende partner waarmee de opmars van IS tegen kan worden gehouden.
Clingendael-deskundige El Kamouni-Janssen: "Libië is in twee opzichten van belang voor Europa. Haar centrale lokatie in Noord-Afrika maakt het land een spil voor IS als het gaat om uitbreiding van het kalifaat en daarnaast is Libië één van de belangrijkste landen geworden waar vanuit mensensmokkel naar Europa plaatsvindt."
Sirte
Daarbij bestaat de vrees dat IS beslag zal leggen op de verschillende oliebronnen die het land rijk is. Afgelopen dinsdag liet de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, weten dat IS vanuit Sirte het land in trekt op weg naar de nabij gelegen olieopslagplaatsen. "Ze zitten in Sirte en hebben nu een gebied van zon 250 kilometer langs de kust in handen, maar proberen nu ook oliebronnen- en opslagplaatsen te veroveren", aldus Drian. Libië heeft met 48 miljard vaten ruwe olie de grootste olievoorraad van Afrika en de negende grootste van de wereld.
"De angst bestaat dat IS, net zoals in Irak en Syrië, rijk zal worden door het verhandelen van die olie, maar Libië is niet helemaal vergelijkbaar met die landen", meent El Kamouni-Janssen. Volgens haar heeft de Libische Nationale Olie Corporatie (NOC) de afgelopen jaren gepoogd de olie beschikbaar te houden voor alle Libiërs en zal dit als een barrière werken voor IS omdat er genoeg milities zijn die de NOC daar aan willen houden.
Maar is er dan echt een gevaar? "Het gedachtengoed van IS is in Libië niet bijzonder populair", stelt Midden-Oostendeskundige Hoff. "Een verbod op voetbalwedstrijden, een verbod op roken, allemaal zaken die misschien op het platteland van Afghanistan goed aan zouden slaan, maar Libië is een betrekkelijk modern land, daar moeten ze niks hebben van dat soort verboden."
"Bovendien zijn er genoeg grote milities zoals die in Misrata, die de opkomst van IS tegenhouden omdat het ten koste zou gaan van eigen belangen", vult El Kamouni-Janssen aan. "Alleen is IS wel goed in een verdeel- en heersstrategie waarmee ze minder machtige groeperingen of teleurgestelde islamisten aan zich weten te binden. Het is geen heel doordachte strategie, maar wel een opportunistische."
Het belangrijkste doel van het Westen is nu het uitschakelen van IS.
Ruud Hoff
Aanvallen
Nu er een akkoord ligt, is daarom de kans groot dat de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten ook in Libië gaat beginnen met luchtaanvallen op IS. Van grondtroepen zal het zo snel niet komen, denkt Hoff, en van een wederopbouwmissie ook niet. "Het belangrijkste doel van het Westen is nu het uitschakelen van IS. Een stabiel Libië is voor Amerika nu van minder urgent belang, bovendien zal een wederopbouwmissie zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen niet op veel steun van het Amerikaanse volk kunnen rekenen."
Volgens El Kamouni-Janssen is stabiliteit in Libië voor Europa meer van belang. "De opkomst van IS heeft gezorgd voor een gemeenschappelijke vijand en gezien de aanslagen in Parijs en de grote vluchtelingenstroom naar Europa zijn wij meer gebaat bij rust in deze regio."
Vorige maand kondigde hackerscollectief Anonymous aan zijn cyber-acties tegen Islamitische Staat nog verder op te voeren, onder meer door de gebeurtenissen in Parijs. Vorige week vrijdag 11 december werd daarom door Anonymous uitgeroepen tot nationale IS Trolling Day, waarbij werd opgeroepen IS op sociale media op de hak te nemen. Dit was overigens niet de eerste actie. Eerder blokkeerde Anonymous al tal van Twitter-accounts en maakten zij honderden Twitter-accounts van IS openbaar. Vorige week vrijdag sprak ik daarom op Radio 1 over de digitale strijd die er op dit moment gaande is tussen Anonymous en IS.
Anonymous is wellicht één van de bekendste hackerscollectieven van dit moment. De organisatie is overigens al jaren actief en richt zich op uiteenlopende doelwitten. Deze recent aangekondigde uitbreiding van cyberaanvallen op IS roept echter ook vragen op: wat kunnen we komende periode verwachten en in hoeverre helpen deze acties, zoals het de-facen van Twitter-accounts door Anonymous (internationale) veiligheidsdiensten? En hoe zit het met de digitale slagkracht van IS? Zo waarschuwde de Britse Minister Osborn eerder al voor dodelijke cyberaanvallen van IS op belangrijke infrastructuur van het land.
Deze angst is wat mij betreft niet geheel onterecht. De digitale slagkracht van IS en elke andere organisatie hangt onder meer af van de resources die zij tot hun beschikking hebben in termen van geld en mensen (kennis). In geval van IS hebben zij meer dan voldoende resources tot hun beschikking. Overigens is de algemene dreiging van (cyber)aanvallen door andere cybercriminelen op kritieke infrastructuur ook zeer reëel. Dat bleek eerder dit jaar namelijk al uit ons onderzoek dat liet zien dat deze doelen steeds populairder zijn geworden onder cybercriminelen. En dus zeker niet alleen een interessant of populair doelwit vormen voor IS. Steeds meer belangrijke en minder belangrijke zaken worden gekoppeld aan het internet. Van op het eerste oog onschuldige verkeerslichten tot belangrijke infrastructuur zoals elektriciteitscentrales en waterzuiveringsinstallaties. Het is wat mij betreft daarom belangrijker dan ooit dat we ons bewust zijn van de ernstige kwetsbaarheden met betrekking tot kritieke infrastructuur en de potentiële gevolgen ervan wanneer deze niet goed beveiligd zijn. Want dat de dreiging van een dergelijke aanval reëel is, ongeacht uit welke hoek deze afkomstig is, is wat mij betreft zeker
De Franse verkiezingen zijn achter de rug en de uitslagen zijn gekend. In de aanloop van die verkiezingen liet de leugenpers zich nog maar eens van haar beste kant zien. Voor eens waren het niet Libération of Le Monde, die het hardst te keer gingen. Die eer ging ditmaal naar La Voix du Nord, de noordelijke krant uit Rijsel.
De hoofdredacteur van het blad, Jean-Michel Bretonnier,die over de juiste looks en lichaamstaal beschikt om zich in een salonsocialistisch milieu thuis te voelen en aanvaard te worden, ging wel heel ver in het demoniseren van het FN.
Naar eigen zeggen wordt de stem uit het noorden dagelijks door 1.047.520 personen gelezen. Om de druk wat weg te nemen, wordt de kas jaarlijks met een subsidie van 1,6 miljoen euro aangevet, cadeautje van het regionale bestuur Nord-Pas-de-Calais-Picardie. De meerderheidswissel van vorige zondag van PS naar Les Républicains zal daar niets aan veranderen, zoveel is zeker.
Een eventuele nakende overwinning van het FN zorgde voor grote paniek op de Rijselse redactie, waar ze de subsidie al aan hun neus zagen voorbijgaan. In de week voor die verkiezingen wijdde de krant drie volle paginas aan het FN. Hun angst verwoordden ze met de titel: Pourquoi une victoire du FN nous inquiéte.
Het rechts-nationalistische blad Présent publiceerde enkele dagen terug een merkwaardig interview met een oud-medewerker van La Voix du Nord, journalist Gilles Varange. De man was gedurende meer dan 40 jaar aan de krant verbonden en heeft de hele evolutie meegemaakt. Alles wordt daardoor meteen duidelijker.
Gilles Varange: Beetje bij beetje konden we zien hoe onze krant verlinkste. Oorspronkelijk was La Voix du Nord, opgericht door personen die nauw bij het verzet betrokken waren, gaullistisch geïnspireerd.
Het gaullisme verdedigt het gedachtegoed van de vroegere Franse president Charles de Gaulle. Het gaullisme streeft naar een sterke nationale republiek, eenheid, en een sterk presidentschap. De oud-presidenten Pompidou en Chirac waren gauchisten.
Varange: De verlinksing van de krant had twee oorzaken, eigenlijk drie.
De nieuwe generatie medewerkers werden allemaal opgeleid in de Rijselse journalistenschool Ecole Supérieure de Journalisme (ESJ), tempel van het schrijvend gauchisme; softkatholiek, links en marxistisch. Ook ik heb daar mijn opleiding gehad, ik weet dus waarover ik spreek. Trouwens, men moet al ver gaan zoeken om een school te vinden die de stiel objectief bijbrengt, voor zover die al bestaat.
Tweede probleem was dat de socialistische krant, Nord Matin, eind jaren 70 van vorige eeuw failliet ging. Die krant verkocht niet meer. Onze toenmalige hoofdredacteur, Robert Décout, heeft onder druk van de vakbonden veel van die journalisten moeten overnemen. Later bekende hij mij dat het een enorme vergissing was. Sleutelposities zoals de eind- en adjunct-hoofdredactie, werden aan geëngageerde gauchisten toevertrouwd.
Dan kwam er de overname van La Voix du Nord door de Belgische groep Rossel. De rijke familie Rossel, liberaal naar Amerikaanse normen, ethisch links, voor meer immigratie, en vijand van elke vorm van dirigisme, deed ook haar duit in het zakje. Daardoor kregen al die medewerkers vrij spel. Ze konden ongegeneerd hun linkse gal spuwen, zoals de redactie van Libération en quasi alle redacties van Frankrijk dat kunnen en mogen doen. Als beloning voor hun inzet, kregen velen onder hen nadien een job als persverantwoordelijke of attachee aangeboden, meestal op de socialistische kabinetten of aanverwanten.
Het was de tijd dat Martine Aubry (PS), dochter van Jacques Delors, en Pierre Mauroy (1928-2013), gewezen PS-burgemeester van Rijsel en Premier van Frankrijk, in de regio alles beslisten. Het bureau van Mauroy was zowat een succursale van La Voix du Nord. Hij gaf aan wat er in de krant kwam, en wat niet.
De hoofdredacteur van La Voix du Nord, Jean-Michel Bretonnier, legt aan de studenten van de journalistenschool uit waarom hij zo tegen het Front National te keer ging. (foto rechts)
De school bedankt hem hiervoor (op webstek van de school):
Jean-Michel Bretonnier, rédacteur en chef de La Voix du Nord, est venu échanger avec les étudiants de lESJ Lille sur la prise de position du journal contre le Front National. Quelques jours avant les élections régionales, le quotidien nordiste y a consacré deux fois deux pages et a titré à sa Une «Pourquoi une victoire du FN nous inquiète?».
Daprès Jean-Michel Bretonnier, «un journal ne doit pas être partisan mais doit avoir des valeurs, La Voix du Nord a une responsabilité». «Nous ne sommes pas là pour convaincre mais pour dire à ceux qui ne votent pas FN quon est daccord avec eux». Car, pour le rédacteur en chef invité par lESJ Lille, «le FN nest pas un parti comme un autre».
Merci à lui pour les échanges quil a eus avec les étudiants.
Als men dat allemaal leest, dan beseft men beter waarom er quasi geen objectieve pers bestaat. La Voix du Nord, dat slechts een kleine speler is in het mediawereldje, is maar een voorbeeld van hoe het er aan toegaat op de redacties. Op termijn is dat dodelijk voor de democratie.
Maar uiteindelijk heeft de krampachtige poging van La Voix du Nord niet veel bijgedragen aan de verkiezingsuitslag, daar zorgde het regime wel voor. Elk nadeel heb zijn voordeel, zei Johan Cruijff ooit. Gelijk had hij, gedurende zes jaar zijn de regios NPDC en PACA gevrijwaard van socialisten, groenen, linksen en extreemlinksen. Beter nog, nationaal vallen de groenen terug op 26 regionale leden, ze hadden er 261. Het Front de Gauche, de communisten en klein- en extreemlinks behouden 27 raadsleden (ze hadden er 183). In de regios Bourgogne-Franche Comté, Alsace-Lorraine-champagne-Ardennes, PACA en Nord-Pas-de-Calais-Picardie, zullen er 0 (nul) groenen zetelen.
Ten slotte nog dit: waren het zondag parlementsverkiezingen geweest, het FN had 8 volksvertegenwoordigers naar de assemblee kunnen sturen, in plaats van 2 nu: Gard, Haute-Marne, Meuse, Pyrénées-Orientales, Haute-Saône,Vaucluse, Yonne, Territoire de Belfort. De vetafgedrukte regios zijn deze waar het FN nu al de volksvertegnwoordigers levert, Marion Le Pen (Vaucluse) en Gilbert Collard (Gard). De hoogst behaalde scores van het FN: Vaucluse (51,28%), Var (49,14%), Aisne (46,24%), Pas-de-Calais (45,88%), Oise (44,12%).
Daarop drinken we een Trois-Monts, bier uit Frans-Vlaanderen, dat verwijst naar de Vlaamse bergen, te weten de Casselberg, de Catsberg en de Zwarte Berg. Schol!
Geldermalsen. Een idyllische plattelandsgemeente met 11.000 inwoners in de Nederlandse provincie Gelderland, waar nog een ons-kent-ons mentaliteit heerst. De socialistische Miranda de Vries had met haar team echter grootse plannen voor Geldermalsen
Er zou een nieuw bedrijventerrein opgezet worden aan de rand van de gemeente. Dit megalomane project kwam niet van de grond, terwijl de kosten al wel gemaakt waren voor het ontsluiten van het gebied. Een groot gedeelte van het terrein bleef leeg staan en de gemeente keek tegen een gat in de begroting aan van maar liefst 12.500.000 euro! Dat moest natuurlijk op de één of andere manier gedicht worden.
De Merkel van Geldermalsen zoals ze onderhand wordt genoemd legde in het geheim contact met de asielindustrie, in Nederland het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) genoemd. Deze wilden maar wat graag een asielcentrum uit de grond stampen en dit voor 1.500 voornamelijk jongemannen. De gemeente zou kopgeld krijgen per opgevangen asielzoeker en de kosten van het gebouw zouden voor rekening van het COA komen. Die hebben toch genoeg geld, aangezien de belastingbetaler betaalt.
Maar het plan lekte vroegtijdig uit, zes dagen voordat de beslissing snel door de gemeenteraadsvergadering geloodst zou worden. In vijf dagen tijd werden er meer dan 50 spandoeken opgehangen. Een fotoverslag kunt u bekijken door hier te klikken. Ook het Identitair Verzet was met lokale mensen vijf dagen lang actief.
Bewoners en sympathisanten riepen op om woensdagavond hun ongenoegen te laten horen bij het gemeentehuis waar de Merkel van Geldermalsen het plan door de vergadering heen wilde drukken. En dat met de nu beruchte tekst: Er komt een AZC omdat we dit kunnen en willen. In een representatieve peiling gaf 85% van de bevolking aan tegen de plannen te zijn. Een online petitie voor de mensen in Geldermalsen werd in razendsnel tempo door 40% van de bevolking getekend.
Ongeveer 10% van de Geldermalsense bevolking liep die bewuste woensdagavond een mars naar het gemeentehuis. Daar aangekomen werd er gezongen en spandoeken opgehangen. Op het moment dat de raadsvergadering begon, bestormden ruim honderd misnoegde mensen de ingang. Toen er snel een politiecordon werd opgetrokken vlogen de bakstenen en zwaar vuurwerk door de lucht. Politieagenten trokken pistolen en losten waarschuwingsschoten. Een noodbeslissing die slechts driemaal eerder werd ingezet bij grote mensenmassas
Binnen werd er in allerijl ontruimd. Sprekers, raadsleden, media, iedereen rende naar de bovenverdieping in het gemeentehuis. Buiten woedde een ware veldslag. Hekken werden als stormram ingezet om de Mobiele Eenheid (de oproerpolitie in Nederland) voor de deur te verdrijven. Beelden van de veldslag kunt u zien door hier te klikken.
Iedereen die binnen zat werd snel geëvacueerd naar het lokale politiebureau dat hermetisch werd afgesloten. Politie-eenheden uit omringende gemeenten en zelfs uit aangrenzende provincies werden in busjes aangevoerd naar Geldermalsen.
Buiten werd iedereen tot op 500 meter van het gemeentehuis uit elkaar gedreven door de in paniek geraakte politie. Een buurtbewoner die op weg was naar huis werd bijna doodgeslagen door een MEer met spreekwoordelijk het schuim op zijn lippen. Ze ligt nu in het ziekenhuis met scheuringen in haar schedel. Een klap meer en de Merkel van Geldermalsen had een dode kunnen bijschrijven op haar politiek cv.
De staatsomroepen schoten in hun oude reflex. Het zullen wel relschoppers van buiten de gemeente zijn. Politieke hooligans. Ook het gemeenteraadslid van Dorpsbelangen doet een duit in zakje aan de telefoon live bij Pauw op Nederland 1: Ik herkende bijna niemand. De meeste demonstranten kwamen van buiten de stad. Hoe goed hij zijn eigen kiezers kent, bleek de dag erna.
Volgens de politie kwamen tot 90% van de mensen die buiten stonden uit de gemeente zelf. De 14 arrestanten komen allemaal uit Geldermalsen zelf. Dat was niet conform de afspraak om het af te wentelen op politieke hooligans van buitenaf. Daar werd snel een draai aangegeven: een aantal journalistieke commentaren stelden Geert Wilders dan maar aansprakelijk. Hij riep immers om in verzet te komen
Maar waren de gebeurtenissen toe te schrijven op het conto van de PVV-leider? Hij riep, herhaaldelijk, hetzelfde: Nederland wordt één groot asielzoekerscentrum. Pleeg verzet. Democratisch, geweldloos verzet, maar pik het niet.
Deze volksopstand was spontaan en kwam van de buurtbewoners zelf. Mensen die maar te slikken hebben dat het bevolkingsaantal met meer dan 10% zou toenemen. Mensen zonder wortels in de Nederlandse samenleving. De Merkel van Geldermalsen dacht dit even door te drukken, maar kwam van een koude kermis thuis.
Deze veldslag maakte duidelijk dat er een grens wordt getrokken. Tot hier en niet verder! Maar de oorlog die door Miranda de Vries is opgestart is nog niet gestreden. Blind als ze is trekt zij haar plan niet in, maar verschuift ze deze door naar januari. Dat belooft dus nog wat te worden
"Since the crash of" Sukhoi-24 "russian, Russia has taken every conceivable opportunity to undermine Turkey. Certainly my government behaves like a mature and experienced government, but our patience has limits. Faced with Russian efforts, we have, no fear, no remorse. We act with moderation, to bring our relations back to normal, if necessary, I assure you ,we can can occupy Russia in less than seven days with NATO and our regional allies "
The Pentagon has responded to a globally-released 'Kill List', asking law enforcement to give extra protection for military personnel whose personal information was released, News Channel 10 reports.
Cities expected to increase in security due to the threat are below:
-----------
Texas: Abilene, New Braunfels, San Antonio, Wyle, Fort Hood, Bedford, Kileen
Indiana: Michigan City, Bolivar
Michigan: Dearborn Heights, Lake Orion
Connecticut: Barkhamsted, Manchester
Nevada: Reno
Georgia: Griffin
Maryland: Upper Marlboro, Warrensburg, Lexington Park
Arizona: Phoenix
Louisiana: Shreveport, Bossier City
South Carolina: Daniel Island, Charleston
North Carolina: Fayetteville, New Bern
Virginia: Burke, Virginia Beach, Suffolk, Springfield, Norfolk, Chesapeake
Colorado: Colorado Springs
California: Manford, Solvang, San Ardo, Monterrey, Newberry Park, Carlsbad
New Mexico: Farmington
North Dakota: Minot
South Dakota: Rapid City
Florida: Merritt Island, Palm Coast, Saint John, Middleburg, Saint Augustine
IS voert zwaarste aanval in vijf maanden uit in Irak
Strijders van Islamitische Staat (IS) in Irak hebben de zwaarste aanval in vijf maanden uitgevoerd, ondanks de hevige luchtbombardementen van de Westers-Arabische coalitie. Bij de verrassingsaanval ten noorden en oosten van Mosul werden zeker 180 jihadisten en tientallen Koerdische strijders gedood. Canadese commando's hebben meegeholpen terug te slaan na de aanval van IS.
Dit hebben Koerdische, Amerikaanse en Canadese functionarissen bevestigd. Canada heeft 67 commando's naar Noord-Irak gestuurd om de Koerdische strijders te trainen. Volgens het ministerie van Defensie in Ottawa raakte geen enkele commando gewond.
De aanval van IS, uitgevoerd vanuit drie richtingen, werd na zware gevechten van zeven uur afgeslagen door Koerdische peshmerga's met behulp van luchtaanvallen van de VS, Canada en andere landen. De Canadese special forces bevonden zich in twee gebieden waar IS-strijders door de Koerdische linies wisten te breken. Canadese F-18's werden ingezet om te voorkomen dat de Koerden zouden worden verslagen.
Een woordvoerder van het Canadese ministerie van Defensie wilde niet zeggen welke rol de commando's hebben gespeeld bij het afslaan van de IS-aanval. 'Op het juiste moment wisten ze de juiste wapens te dirigeren richting diverse doelwitten', was het enige wat een woordvoerder vrijdagochtend op een snel georganiseerde persconferentie wilde zeggen.
Het verrassingsoffensief van IS, dat Mosul in handen heeft, leek bedoeld om de omsingeling van de stad te voorkomen. Mosul, de tweede stad van Irak, is sinds zomer vorig jaar in handen van IS. De laatste grote aanval van IS-strijders was begin juli.
De IS-strijders begonnen de aanval woensdagnacht, vlak voor de aankomst van de Amerikaanse minister van Defensie Carter in de Koerdische autonome regio van Irak. Bij elk van de drie aanvallen waren volgens het Amerikaanse leger zo'n 80 tot 120 IS-strijders betrokken. Ze maakten onder andere gebruik van bulldozers en autobommen.
Bolwerken
De luchtaanvallen van Amerikaanse, Britse, Franse en Canadese vliegtuigen duurden tot in de ochtend. Hierbij kwamen volgens de VS zeker 180 strijders van IS om het leven. Volgens Amerikaanse functionarissen werden bij de gevechten tussen de peshmerga's en IS nog eens honderden jihadisten gedood. Dit wordt echter niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.
Het Iraakse leger bereidt zich al lang voor op een offensief om Mosul in te nemen. Raqqa in Syrië en Mosul zijn de belangrijkste bolwerken van IS in het kalifaat dat ze vorig jaar hebben uitgeroepen in Irak en Syrië. Volgens het Koerdische bestuur in Noord-Irak maakt de aanval van IS pijnlijk duidelijk dat de peshmerga's bewapend moeten worden met zwaardere wapens.
De VS en andere landen leveren vooral lichte wapens aan de Koerden. Dit gebeurt echter niet rechtstreeks maar via Bagdad om de Iraakse regering niet voor het hoofd te stoten. 'De gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur tonen aan dat we IS niet moeten onderschatten en dat de peshmerga's meer steun op de grond nodig hebben', aldus Marrour Barzani, voorzitter van de veiligheidsraad van het Koerdische bestuur.
Oorlog verklaard
De Taliban in Afghanistan hebben een speciale eenheid opgericht om IS te bestrijden in het land. Dit heeft de beweging bekendgemaakt. De Talibanstrijders zijn onder meer actief in de provincies Nangahar, Farah, Helmand en Zabul.
De speciale eenheid is in oktober in het leven geroepen, omdat IS in steeds meer provincies actief werd en steun van de bevolking kreeg. Bij gevechten tussen de Taliban en IS zouden al honderden strijders van beide bewegingen zijn omgekomen.
De Taliban en IS hebben elkaar in januari de oorlog verklaard, nadat IS had bekendgemaakt dat het een afdeling in Khorasan had opgezet. Dat is de oude benaming van Afghanistan en aangrenzende gebieden in Pakistan, Iran en Centraal-Azië
De grootste ontvanger van Europese ontwikkelingshulp is geen ontwikkelingsland
Sarah Haaij kwam naar mij toe met een simpele vraag: weet jij welk land de meeste ontwikkelingshulp van de EU krijgt? Het antwoord verraste me zo, dat het dit geweldige stuk opleverde.
Bij ontwikkelingshulp denk je aan hulp aan arme landen. Maar de grootste ontvanger van ontwikkelingshulp van de Europese Unie is ook de achttiende economie van de wereld: Turkije. Jaarlijks 2,4 miljard euro. Sarah Haaij reisde naar Turkije met de vraag: waar gaat die hulp dan naartoe? Deel 1 van een tweeluik.
De grootste ontvanger van Europese ontwikkelingshulp is geen ontwikkelingsland
Het is de tweede week van november en de sfeer onder de 160 medewerkers van de Delegatie van de Europese Unie in Ankara is gespannen. Een dag eerder is het jaarlijks voortgangsrapportLees hier dat voortgangsrapport.van de Europese Commissie voor kandidaat-lidstaat Turkije gepubliceerd. Het oordeel is niet mals: in Turkije gaat het bergafwaarts met de mensenrechten, persvrijheid en onafhankelijke rechtspraak. Het land glijdt van Europa vandaan.
In de kantoortoren van de delegatie, met uitzicht over een druilerig Ankara, zuchten de EU-ambtenaren. Vanuit dit kantoor wordt Turkije geholpen bij het overnemen van Europese wet- en regelgeving. Natuurlijk wordt er ook wel vooruitgang geboekt,' zeggen de hooggeplaatste diplomaten, maar snel gaat het niet.
Na tien jaar klaarstomen is EU-lidmaatschap nog niet heel dichtbij. Terwijl er jaarlijks toch gemiddeld 600 miljoen euro hulpgeld beschikbaar is om de Turkse wetten en regels in overeenstemming te brengen met de Europese eisen. Geld uit de EU-begroting dat ook tot het ontwikkelingsbudget van de EU wordt gerekend.
Dat ontwikkelingsbudget van de EU is groter dan vaak gedacht. Met een begroting van 14,9 miljard euro (2013) per jaar is de EU zelfs een van de belangrijkste donoren ter wereld. De EU profileert zich dan ook ook graag als een genereuze weldoener die haar geld uitgeeft aan die landen die de steun het hardste nodig hebben. Zo beloofde ze onlangs om de komende jaren 75 procent van haar ontwikkelingshulp aan de allerarmsten op aarde te geven.
Nu laten de cijfers een ander plaatje zien.
Niet een van de armste landen zoals Mali of Haïti, maar Turkije is de grootste netto ontvanger van het Europese ontwikkelingsbudget. In 2013 ontving het land volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de instantie die bepaalt wat wel en niet als ontwikkelingshulp telt, 2,4 miljard euro ontwikkelingshulp van de EU-instituties.
Waar komt al dat geld terecht?
In 2013 gaf de EU 23 procent van haar ontwikkelingshulp aan de allerarmste landen. 36 procent ging naar hoge-middeninkomenslanden. In totaal vloeit zodoende 17 procent van het Europese hulpbudget naar Turkije.
Het Turkse bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking (10.970 dollar in 2013 volgens de Wereldbank) is namelijk laag genoeg (beneden de 12.745) om bij de OESO voor ontwikkelingshulp in aanmerking te komen.
Dat terwijl Turkije zelf een donor van formaat is. Als gevolg van de vluchtelingenstroom uit buurland Syrië, gaf Turkije in 2013 3,1 miljard euro ontwikkelingshulp uit.
Ook Nederland betaalt mee aan EU-hulp. In 2014 gaf Nederland 488 miljoen euro, oftewel, 11,3 procent van het totale ontwikkelingsbudget aan Brussel.
'Meer dan ooit hebben wij als Europa baat bij een stabiel Turkije'
Naast 505 miljoen euro toetredingssteun uit de EU-begroting kon Turkije ook rekenen op 1,9 miljard euro aan hulpleningen via de Europese Investeringsbank. Turkije krijgt zodoende de meeste giften van alle landen en de meeste hulpleningen.
Turkije is inmiddels de achttiende economie van de wereld. In november was het Turkije dat de G20 hostte en met de belangrijkste wereldleiders de toekomst van de wereldeconomie en veiligheid besprak. Een bijeenkomst waar onze premier niet eens voor was uitgenodigd.
Toch betalen Nederland, België en alle andere EU-lidstaten mee aan hulpprojecten in Turkije. Geen directe armoedebestrijdingsprojecten maar projecten met een focus op EU-regels. Dat varieert van energieprojecten en strenge Europese transportregels tot meer ontwikkelingsgerichte mensenrechtenprojecten. Van de ruim vier miljard euro toetredingssteun die tussen 2014 en 2020 beschikbaar is voor Turkije, gaat het meeste geld naar het bevorderen van mensenrechten en goed bestuur.
Meer dan ooit hebben wij als Europa baat bij een stabiel Turkije,' zegt het hoofd Politieke Zaken op de delegatie dat niet bij naam genoemd wil worden, dat laat de vluchtelingencrisis nu zo duidelijk zien. Maar dat Europa Turkije nu nodig heeft, betekent volgens de diplomaten geenszins dat we minder kritisch moeten worden. We blijven dezelfde eisen stellen aan goed bestuur, mensenrechten en persvrijheid. Deze waarden zijn juist van belang voor stabiliteit in de regio. Investeren in democratisering via het toetredingsfonds, is investeren in crisispreventie aan de grenzen, zo gaat de redenering.Waar gaat het Turkse toetredingsgeld naartoe? Kijk hier.
Terwijl in Turkije kritische mediahuizen worden gesloten en journalisten onder druk gezet, zet Europa dus extra fondsen in op persvrijheid, mensen- en vrouwenrechten. Met het negatieve voortgangsrapport in het achterhoofd rijst de vraag, hoe werkt de EU eigenlijk met al dat geld aan de mensenrechtensituatie in Turkije?
Pamfletten aan de muur, asbakken op tafel en discussiërende vrouwen. Bij de feministische organisatie KDV lijkt het of je een vervlogen tijdperk binnenstapt. De woorden patriarch en strijd vallen veelvuldig.
Vrouwenemancipatie in Turkije is een strijd, vergis je niet, benadrukt medewerker Pınar Çetinkaya. Met [Recep Tayyip] Erdogan hebben wij een president die letterlijk zegt dat vrouwen en mannen niet gelijk zijn.
Sinds de dodelijke bomaanslagen in oktober in Ankara is de sfeer binnen de mensenrechtenbeweging versomberd. Çetinkaya: Soms kom ik hier op kantoor en denk ik: pff rechten, waar zijn we mee bezig, hoeveel zin heeft het eigenlijk allemaal?
Maar veel tijd voor dergelijke bespiegelingen is er niet; er moet nog een subsidieaanvraag voor een EU-fonds de deur uit. Onze regering doet niet veel aan de positie van de vrouw, dus als we een project willen financieren, is de EU vaak de enige waar wij bij terechtkunnen.
Niet alleen het agenderen van vrouwenrechten, ook het binnenslepen van fondsen blijkt dan een strijd op zich. Want wil je als organisatie kans maken op een bijdrage uit de Europese ontwikkelingspot, dan kun je niet om de Turkse overheid heen. Daar ligt namelijk de verantwoordelijkheid voor het gebruik van EU-fondsen. Het Turkse ministerie van Europese Zaken en de technische controlepartner CFCU beslissen mee over welke ngos of ministeries fondsen krijgen en zien toe op de implementatie en verantwoording.
In praktijk betekent dat een voortdurende spanning tussen Europese idealen en de conservatievere realiteit van de regerende AK-partij. Op de EU-delegatie in Ankara kunnen ze nog zulke mooie mensenrechtendoelstellingen verzinnen, uiteindelijk zijn het de Turkse overheidsinstanties die de programmas moeten uitvoeren.
Europarlementariër voor de PvdA, Kati Piri, is Turkijerapporteur en de recente achteruitgang op mensenrechtengebied baart haar zorgen. Juist omdat de Turkse overheid alle projecten mede goed moet keuren,' zegt zij in een gesprek, moeten we ervoor waken dat het toetredingsfonds geen zakgeld voor de Turkse regering wordt.'
Het grootste en meteen ook gevoeligste vrouwenrechtenprogramma van de EU is Vrouwenhuizen in de Strijd tegen Huiselijk Geweld.' Dit project heeft een budget van tien miljoen euro, waarvan de EU ruim negen miljoen voor haar rekening neemt. Samen met het Turkse ministerie van Gezins- en Sociale Zaken wordt de toegang tot veilige plekken verbeterd voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Huiselijk geweld, eerwraak en gedwongen huwelijken zijn nog altijd een serieus probleem in Turkije. Toch blijkt het in Turkije erg moeilijk om betrokkenen te vinden die iets kwijt willen over de voortgang van dit intensieve traject.
Zo kan de Duitse organisatie, Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), dat het programma onder haar hoede heeft, geen vragen beantwoorden. GIZ laat weten dat het thema te gevoelig ligt. Ook op het Turkse ministerie is er geen tijd voor vragen.
'Uiteindelijk geeft de Turkse overheid geen prioriteit aan vrouwenrechten'
Volgens de voormalig teamleider van het programma, Rachel Wareham, ligt in die gevoeligheid ook precies de uitdaging. Uiteindelijk geeft de Turkse overheid geen prioriteit aan vrouwenrechten, schrijft Wareham. Zelfs als teamleider van zon omvangrijk traject lukte het haar niet om op het ministerie een afspraak te krijgen met het hoofd van de afdeling, laat staan met de minister. Ik hoop dat de overheid een sterker standpunt inneemt over vrouwenrechten, maar ik ben niet optimistisch. De dominante facties willen de vrouw in een traditionele rol, afhankelijk van de man.
Een tweede vrouwenprogramma, in samenwerking met de gendarmerie, lijkt een stuk beter te verlopen. Met drie miljoen euro subsidie van de EU is ervoor gezorgd dat gendarmeriepersoneel effectiever op kan treden in geval van huiselijk geweld. Ook zijn er 45 procent meer vrouwen gerekruteerd. Bij dit project stond de overheidspartner, de gendarmerie, open voor input van de vrouwenorganisaties die al jaren met dit onderwerp bezig zijn. Daarom is het een succes geworden,' zegt de Turkse vrouwenrechten- en EU-subsidie-expert Rana Birden.
Om ervoor te zorgen dat het maatschappelijk middenveld gehoord wordt, verplicht de EU de Turkse partner soms om een consultatieronde te organiseren. Maar daar schieten de activisten naar eigen zeggen niet veel mee op.
In interviews met allerlei soorten mensenrechtenorganisaties duikt namelijk steeds eenzelfde geheimzinnige term op: GONGO. Een GONGO [Government-operated Non-governmental organization, SH] is een organisatie die eigenlijk alleen maar wordt opgericht om het beleid van de regering te legitimeren,' legt Çetinkaya van de stichting voor vrouwensolidariteit uit. Ze schieten hier de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Zo kan de overheid dus laten zien dat ze openstaat voor input en vervolgens haar eigen koers varen.
KADEM is volgens de gevestigde vrouwenorganisaties zon overheids-ngo,' die EU-subsidies ontvangt en vaak geconsulteerd wordt. De dochter van president Erdogan zit in het bestuur. En net als de president en zijn dochter spreekt KADEM liever niet over gendergelijkheid, maar over 'genderrechtvaardigheid.' Op een KADEM-congres zette president Erdogan zich woordelijk af tegen andere vrouwenorganisaties: Je kunt vrouwen en mannen niet in een gelijke positie plaatsen, hun natuur en constitutie zijn anders. Zo hebben vrouwen het moederschap [ ]. Sommige feministen zijn gewoon niet in staat om dat concept van moederschap te begrijpen.
Ja, wij hebben een conservatieve insteek. Wij willen rechtvaardigheid voor vrouwen en het gezin als uitgangspunt, zegt KADEM-oprichtster Sezen Özgür. Dat de president er ook zo over denkt en graag op de bijeenkomsten verschijnt, betekent volgens haar niet dat ze worden bevoordeeld. Misschien bestaan we pas drie jaar, maar wij spreken voor heel veel Turkse vrouwen, dat is waarom we worden gehoord.
Bij het mensenrechtenpakket van een EU-lidmaatschap komen nog meer gevoelige themas kijken. Denk bijvoorbeeld aan rechten voor minderheden en homorechten. Voor organisaties die zich met deze onderwerpen bezighouden, is er een speciale sluiproute; die kunnen bij een van de twee subsidiepotjes terecht die de EU-delegatie in eigen beheer heeft. Zonder inmenging van Turkse instanties, want de kans dat daar een lgbt-club langskomt is nihil.
De EU zal het nooit zelf een sluiproute noemen, maar een extra subsidiemogelijkheid. Toch is het een beetje dubbel dat de EU een speciaal loket in het leven moet roepen voor organisaties die (volgens begunstigden hier) via de gewone route geen ondersteuning van EU-fondsen kunnen krijgen.
Weet je,' verzucht een mensrechtenactiviste die graag anoniem wil blijven, uiteindelijk zijn we hier gewoon niet helemaal vrij.' Als ze aan een verslag werkt van een EU-project, betrapt ze zichzelf op zelfcensuur. Ik ben altijd minder kritisch dan ik zou willen, dat zijn we allemaal. Je wilt toch je kansen op een volgende subsidieronde niet vergooien.
18-12-2015 om 13:40
geschreven door Doos Van Pandora
Meanwhile, over in Europe, the integration of migrants is going swimmingly:
Migrants Storm Channel Tunnel Armed with Iron Bars and Hammers, By Donna Edmunds, Breitbart, December 17, 2015:
As many as 1000 migrants have been involved in a plan to storm the Calais entrance to the Channel Tunnel in a bid to reach England, some armed with iron bars and hammers. The A16 road into Calais had to be shut for an hour as police fired tear gas at the crowd to drive them back.
Muslim migrants quit Calais camp and leave it like this
Vigilant locals have taken to the Facebook group Les Calaisians en Colère (Calaisians are Angry) to warn that gangs of around 50-60 migrants at a time were working to bring traffic to a standstill as their accomplices attacked the tunnel.
An attack on the tunnel by the illegal immigrants is in progress! they posted Be vigilant if you go to this area, especially around avenue Roger Salengro where groups of 50 to 60 illegal immigrants have been sighted
WARNING! There are reports from reliable sources that a group of six or seven migrants are running around with iron bars, stones and hammers.
The group also posted several videos of migrants congregating at roadsides, attempting to halt traffic.
The activity appears to have been going on for at least twenty four hours last night the group posted a video showing drivers narrowly avoiding having an accident, as they swerved around mattresses and a tree branch which had been left in the road.
Commenting, Vanililaslise Short wrote: I was present, they are everywhere and its really not nice to be in the middle of hell!
Sophie Lesuisse added: They are everywhere the entrance to the tunnel and the highway closed to the city.
Marine Canu replied: Yes its heated, I just passed this driving. Its super scary!
Martial Lamoureux said: All of this risks ending up in a pool of blood!
Others reported activity elsewhere. Choubibi Bidoubidou commented: I just found myself in the middle of the full onslaught of hundreds of migrants on the A16.
Clashes also with CRS [French riot police] and tear gas. Very, very dangerous take care.
The A16 was shut for an hour both ways, France3 has reported, as the CRS tried to move on between 800 and 1000 migrants who had congregated there to block traffic.
Approaching the tunnel, many migrants have tried by all means to slow traffic to board trucks, blocking roads and by removing metal grids, the prefecture of Pas-de-Calais said.
It is a phenomenon encountered during the days of heavy traffic (especially mid-week and some weekends) in the run-Channel devices. The migrants try to slow traffic to break into the trucks heading to Britain, he added.
In a now-familiar scene, police deployed tear gas at the migrants, who responded by hurling projectiles
Rusland staat open voor aftreden Syrische president Assad
'Rusland staat open voor aftreden Syrische president Assad'
Foto: AFP
Rusland heeft Westerse landen duidelijk gemaakt geen bezwaren te hebben tegen een aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad als onderdeel van een vredesproces.
Dat is een duidelijke verzachting van de altijd publiekelijk verklaarde steun aan Assad, vooruitlopend op gesprekken vrijdag in New York, aldus diplomaten.
Rusland is naast Iran altijd een belangrijke bondgenoot geweest van Assad en grijpt inmiddels ook militair in tegen anti-regeringstroepen in Syrië, waar de vijf jaar durende burgeroorlog inmiddels al meer dan een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost. Rusland en Iran hebben er lang op aangedrongen dat het lot van Assad in landelijke verkiezingen moet worden beslist.
Westerse mogendheden en landen als Turkije, Saudi-Arabië hebben met tegenzin ingestemd met Assads aanblijven gedurende een overgangsperiode. Dat compromis heeft de deur geopend voor een verschuiving van het standpunt van de kant van Rusland, zeggen diplomaten.
Volgens een westerse diplomaat is dat "een stap die zal eindigen met een vertrekkende Assad". De Russen zouden op het punt gekomen zijn dat ze aanvaarden dat Assad tegen het einde van deze transitie zal zijn vertrokken, hoewel ze volgens de diplomaat "niet bereid zijn dat in het openbaar te zeggen.''
Wapenstilstand
De Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en grote Europese mogendheden zijn het in eerdere gesprekken eens geworden over een routekaart die moet leiden tot een wapenstilstand in Syrië.
Ook voorziet het plan vanaf januari in zes maanden durende besprekingen tussen de regering van Assad en de oppositie, om te komen tot een regering van nationale eenheid en verkiezingen binnen achttien maanden.
Een derde ronde van besprekingen hierover vindt vrijdag in New York plaats. Daar komen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov en een aantal andere ministers bijeen in het streven een definitieve deal te bereiken over beëindiging van de oorlog in Syrië.
Vanaf komende zondag moeten treinreizigers in Lille en Parijs door veiligheidspoortjes voordat ze het Thalys-perron kunnen betreden. Bagage wordt voortaan gecontroleerd met een röntgenscanner. Treinreizigers moeten voortaan 20 minuten voor vertrek aanwezig zijn op de Franse Thalys-stations.
De portieken zijn zodanig ontworpen dat de controle van alle passagiers mogelijk is in 20 minuten. De toegang tot het perron wordt 2 minuten voor vertrek afgesloten. Thalys adviseert reizigers, en in het bijzonder mensen die bagage meenemen, twintig minuten voor vertrek aanwezig te zijn.
De reizigers van Thalys worden geïnformeerd via e-mail. Er is veel werk geleverd, samen met onze partners en met de overheden, om een goede werking van deze controles te garanderen met respect voor onze waarden, zoals een goed onthaal en een uitstekende dienstverlening. Deze veiligheidsportieken zijn een eerste antwoord. Onze doelstelling is duidelijk: de veiligheid van onze reizigers en personeel garanderen," aldus Agnès Ogier, CEO van Thalys.
Door de poortjes krijgen reizigers naar Nederland dus praktisch een 20 minuten langere reistijd. De aanslagen in Parijs en de eerdere mislukte aanslag in een Thalys hebben ertoe geleid dat de Franse overheid de veiligheidseisen heeft aangescherpt. Bij de poortjes zullen agenten aanwezig zijn. Ook zullen er honden zijn, die opgeleid zijn om verboden objecten te detecteren.
Of het openbaar vervoer door de maatregelen minder interessant wordt voor terroristen is maar de vraag. "Het probleem wordt verplaatst. Hogesnelheidstreinen worden minder goed toegankelijk, waarmee je bij die treinen de kans op een aanslag kan verminderen. Maar metro en regionale treinen blijven normaal toegankelijk. Het is een illusie dat een aanslag in het openbaar vervoer altijd voorkomen kan worden," denkt redacteur Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl.
IS valt de Verenigde Staten aan: een geluk bij een ongeluk voor Europa
IS valt de Verenigde Staten aan: een geluk bij een ongeluk voor Europa
0
social shares
!
DIT ARTIKEL WERD GEMAAKT DOOR EEN VAN ONZE BEZOEKERS. WIL JE REAGEREN OF ZELF EEN ARTIKEL SCHRIJVEN IN ONZE ZOO, BE OUR GUEST! LEES HIER HET HOE/WAT/WAAR OF BEGIN ER METEEN AAN.
OPINIE Laat ons wel wezen, niemand verdient het om gegijzeld, verminkt of gedood te worden door de terroristen van Islamitische Staat (IS). Maar hoe contradictorisch ook, wij Europeanen mogen blij zijn dat IS voet op Amerikaanse bodem heeft gezet.
Europa schiet tekort om IS te vernietigen. Met een bedrag van 186 miljard euro per jaar geeft de EU veel geld uit aan defensie, maar dat bedrag wordt verdeeld over de 28 lidstaten. Een scheet in een fles dus. Bovendien kan met dat geld wereldwijd geen militair respect afgedwongen worden.
Respect voor een slagvaardige defensiepolitiek komt nu eenmaal voort uit militaire daadkracht. Respect nihil dus, want waar is dat Europese leger? Gevolg, militair zijn we klein bier ten opzichte van grootmacht de Verenigde Staten (VS), dat 620 miljard euro besteed aan defensie. Daarnaast mogen Rusland en andere coalitiepartners IS dan wel bombarderen, doorslaggevend was dat nog niet. Conclusie: we hebben de VS nodig.
De aanpak van terreur door de Verenigde Staten
Na de aanslagen van 9/11 was de Amerikaanse overheid in opperste paraatheid om Al Qaida terug te pakken. Dat de Amerikanen te hoogmoedig waren om Irak en Afghanistan zomaar even te ontdoen van het juk van Osama Bin Laden en andere terroristen werd snel duidelijk. Hun invasie in het Midden-Oosten bleek onrechtstreeks de Arabische lente te ontluiken.
Dictators afzetten en liquideren bleek niet de beste optie om de broeihaard in het Midden-Oosten te blussen. Na de Arabische lente bleven er veel burgers verweesd achter. Zo werd het voor een organisatie als IS een koud kunstje om een steeds groter deel van de bevolking achter zich te scharen. En dat met ongezien luguber terrorisme. Onthoofdingen, mensen in brand steken of naakt door de straten slepen. Het zijn de middeleeuwen 2.0 met als wapen sociale media en propagandafilms die mensen zonder levensdoel de hemel beloven. Uiteindelijk belanden ze daar ook, sneller en explosiever dan gedacht.
Bescherming van Europa
Toch bezorgde de militaire aanpak van de VS na 9/11 Europa geen windeieren. We konden achterover leunen en mee profiteren van het Amerikaanse veiligheidsbeleid. We werden gedekt door onze grote broer aan de overkant van de oceaan. En van serieuze dreigingen en instabiliteit aan onze eigen Europese grenzen was er nog geen sprake.
Die onbezorgdheid verdween op langere termijn, net zoals bij de Belgische kernreactoren Doel 3 en Tihange 2: er ontstonden scheurtjes. Verschillende aanslagen zorgden immers voor barsten in onze waarden en vrijheden. Onder meer de aanslagen in Madrid (2004), Londen (2007) en de bestorming van Mehdi Nemmouche op het Joods Museum in Brussel (2012) staan in ons collectief geheugen gegrift. De raid op het satirische weekblad Charlie Hebdo was de voorbode van nog meer onheil. Het hoogtepunt kwam er vorige maand met de aanslagen in Parijs.
De angst was na Parijs niet alleen gezaaid, ze ontsproot als aardappelen uit de grond. Leiders en burgers keken elkaar raadselachtig en bang aan. Extra politiecontroles, meer bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten en een verhoogd terreurdreigingsniveau zouden onze angst moeten wegnemen. De dreiging ging dan wel liggen, maar van een succes is er geen sprake. Zeker niet wanneer je weet dat ene Salah Abdeslam nog steeds op vrije voeten rondloopt. Om maar te zwijgen van alle andere geradicaliseerde jongeren die met dwaze gedachten ronddwalen. En het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turken maakt de eendracht die nu nodig is om IS een kopje kleiner te maken allesbehalve groter.
Hoop op eendracht wordt werkelijkheid
Is er dan nog hoop? Jawel, zeker weten. Helaas komt die hoop voort uit een aanslag van IS op Amerikaanse bodem. Farook en Malik, twee geradicaliseerde hulpverleners veroorzaakten deze week een bloedbad in San Bernardino, Californië. Na het doden van Bin Laden (2011) bleef de VS relatief afzijdig op vlak van de bestrijding van terrorisme. Maar deze aanslag steekt hun vuur opnieuw aan de lont. De VS werd plots zeer betrokken in de strijd tegen IS.
De daad van terreur in San Bernardino valt te betreuren, toch is het goed nieuws voor Europa. Een geluk bij een ongeluk. Met de VS erbij staat de coalitie tegen IS immers dubbel zo sterk. Ze nemen de terreur plots heel serieus. Zo was er een paar dagen geleden de ontruiming van meer dan 1200 scholen in Los Angeles na een vermeende bommelding. Een teken dat de angst die we in Europa kennen ook is overgewaaid naar de Verenigde Staten. Obama laat dan ook duidelijk in zijn kaarten kijken met een krachtige uitspraak tegen de leiders van IS: You are next. En of ze het menen!
Europa en bij uitbreiding de hele wereld heeft er opnieuw zijn broodnodige bondgenoot bij. Waar een aanslag van IS op Amerikaanse bodem, jammergenoeg, niet goed voor is.