De VZW Onze Thuis werd opgericht in maart 1958 op initiatief van Paula Goetstouwers.
Als pas afgestudeerde onderwijzeres gaf zij les in het verbeteringsgesticht Sint Margareta van Cortona. De jeugdbescherming stond toen nog in haar kinderschoenen. De jongeren werden er geplaatst door de kinderrechter of Procureur Des Konings.
Paula Goetstouwers, als gedreven gidsenleidster, trachtte er langs scoutisme de schoolse werking van dit gesticht enigszins te doorbreken.
Vanuit de Kinderrechtbank was er veel vraag naar plaatsen, zodat zij op enkele jaren tijd 3 tehuizen had van ongeveer 15 bedden in Berchem.
Onze werking was voor die tijd ook heel modern: kleinschalig, een moederfiguur in elke groep en alles geschoeid op de scoutbeweging.
De bevolking van onze tehuizen bestond uit jonge meisjes van 14 tot 21 jaar en ouder. Waaronder in elk huis verschillende ongehuwde meisjes met hun kind. Daar de leerplicht maar tot 15 jaar was, waren ze meestal werkende.
In 1956 verbouwden ze het huis nr 57 in Berchem (Waterloostraat), de twee andere huizen in Berchem werden gesloten en er werd een huis in Edegem in gebruik genomen.
Door deze verandering en doordat de meerderjarigheid op 18 jaar werd gesteld, daalde het aantal plaatsingen voor meisjes. Er was een tekort aan plaatsen voor jongens in het Antwerpse, zodatvanaf dan ook jongens werden opgenomen.
Door gebrek aan gesubsidieerd personeel moest het tehuis in Berchem (Waterloostraat 57) sluiten, zodat de VZW Onze Thuis enkel nog jongeren opvangt in het begeleidingstehuis De Vlinderkens in Edegem.
Door zijn geschiedenis en eigenheid van het gebouw is de voorziening meer gekend als "De Vlinderkens".
De Vlinderkens is een begeleidingstehuis erkend door het Bestuur Bijzondere Jeugdbijstand voor opname van 13 jongeren.
Wij willen aan jonge mensen een leefgemeenschap aanbieden waarin voldoende ruimte, begeleiding zijn en kansen creëren om een toekomst uit te bouwen voor de jongeren samen met alle mensen betrokken bij de hulpverlening.
De Vlinderkens" is er zowel voor jongens als meisjes tussen 12 en 18 jaar die in een probleemsituatie zijn terecht gekomen en als gevolg hiervan niet meer (onmiddellijk) naar hun thuismilieu kunnen terugkeren. (strubbelingen thuis, door omstandigheden geen stabiliteit meer in gezin, jongeren die er plots alleen voor komen te staan, ouders die de zorg voor hun kind moeilijk kunnen dragen en hierbij hulp en ondersteuning nodig hebben, jongeren die op eigen benen willen staan, .)
Een abrupte verandering in omgeving, levensstijl en het niet meer thuis kunnen wonen is zeer ingrijpend voor jongeren. Wij bieden jongeren een plek om tot rust te komen, een plek waar ze tijd hebben om alles op een rijtje te kunnen zetten en zich te ontplooien op alle vlak. Bij ons kunnen ze met hun verhaal, wensen, dromen terecht.
Het verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren wordt aangewakkerd door hen huishoudelijke taken op zich te laten nemen. Ze hebben elk een eigen kamer waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn. Ze kunnen zich op elk moment van de dag terugtrekken op hun kamer wanneer ze daar nood aan hebben.
Wij geven de jongeren de ondersteuning waar zij nood aan hebben.
Fiona Gilis, jongerenbegeleidster in "De Vlinderkens" gaat de Kilimanjaro beklimmen!
Het is een mooie symboliek om de Kilimanjaro te beklimmen.
Iedereen komt obstakels tegen in zijn leven maar gelukkig hebben de meesten onder ons deze niet moeten trotseren op weg naar volwassenheid zoals de Jongeren in de Bijzondere Jeugdzorg.
Om een berg te beklimmen heb je een sterke wil en beetje geluk nodig net zoals wanneer je een doel in het leven wil bereiken.
Om de Kilimanjaro te beklimmen heb je begeleiding, de juiste uitrusting en een zeer sterke wil nodig net zoals deze jongeren die harder moet vechten voor hun plaatsje in de maatschappij en hun doel in het leven.
Door de Kilimanjaro te beklimmen, een foto- en video reportage te maken, en Fiona's verhaal van de beklimming in woorden te zetten willen wij symbolisch de aandacht vestigen op de obstakels die de jongeren die in bijzondere jeugdzorg terechtkomen moeten trotseren.
Ons doel is om via verschillende activiteiten de aandacht te vestigen op jongeren in de bijzondere jeugdzorg en giften in te zamelen om een betere accommodatie op te bouwen voor De Vlinderkens.
Door gebrek aan subsidiering wordt het erg moeilijk voor een kleine voorziening zoals De Vlinderkens om aanpassingen te maken aan de accommodatie om de begeleiding en leefervaring voor de jongeren vlotter te laten verlopen.
Het huis De Vlinderkens is dringend aan renovatie en uitbreiding toe.
Nummer 1 op de lijst zijn de ramen en deuren die dringend aan vernieuwing toe zijn. Momenteel is er veel energieverspilling door de oude tochtdoorlatende ramen en deuren. De muren moeten beter geïsoleerd worden en een efficiëntere centrale verwarming geplaatst worden.
Het zou voor de Vlinderkens, en dan vooral voor onze jongeren, een sterker gevoel tot zekerheid geven als er bijvoorbeeld één of meerdere studios zouden bijkomen om kamertraining te kunnen starten. Onze jongeren bouwen tijdens hun verblijf in de leefgroep de Vlinderkens heel wat op. Het is voor de meesten aangewezen om dan ook te kunnen doorstromen naar de kamertraining bij ons. Het is voor deze jongeren niet evident om door plaatsgebrek, in een hele andere voorziening een nieuwe vertrouwensband te moeten opbouwen en daar dan een kamertrainingsbegeleiding te moeten opstarten.
De gespreksruimte is zeer belangrijk in onze werking, momenteel is deze, door gebrek aan ruimte, voorzien in een open leefruimte die ook wordt gebruikt als eetkamer, tv-hoek en recreatieruimte.
De kamers van de jongeren zijn dringend toe aan modernisering. Alle kamers hebben enkele beglazing, slecht geïsoleerde en afgeleefde, oude muren die dringend een likje verf kunnen gebruiken.
Een lavabo op elke kamer en een betere indeling van de kamer zou al erg hulpzaam zijn aangezien er slechts 3 douches, 3 lavabos en 2 toiletten aanwezig zijn voor 13 jongeren en de begeleiders.
De Vlinderkens heeft echter het budget en subsidiering niet om ook maar de dringendste werken te kunnen uitvoeren.
Hiervoor willen we in drie jaar tijd zo veel mogelijk geld inzamelen zodat de hoognodige werken kunnen uitgevoerd worden. Het is de bedoeling om nadien geld te blijven inzamelen voor het goede onderhoud van het gebouw, om zomerkampen te kunnen organiseren en recreatieve activiteiten voor de jongeren te kunnen blijven financieren.
Voor alle donaties vanaf 40 EURO via overschrijving op de Caritas Hulpbetoon project rekening nummer 776-5902333-77 met mededeling -De Vlinderkens- kan men een fiscaal attest verkrijgen.
Bij de voorbereiding en voorstelling van de projecten kunnen wij zorgen voor de nodige media- en persbelangstelling. Ook dit kan bij vertrek en aankomst. Hierbij zullen de sponsors de nodige aandacht krijgen. Dit kan via labeling en logos op de kledij, vermelding in het trekkersjournaal