Al sinds jaar en dag wordt er gediscussieerd of verkiezingen nu verplicht moeten blijven of niet. Men mag gerust stellen dat de kiesplicht een voordeel is voor de traditionele partijen, CD&V, Open VLD en sp.a. Voor veel kiezers is een keuze maken voor een partij louter een formaliteit dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Stel dat de laatste lokale verkiezingen niet verplicht waren, dan zou dat een mokerslag geweest zijn voor de traditionele partijen. Maar ook veel N-VA kiezers zouden gewoon thuis gebleven zijn.
We schrijven 18 oktober 2009, 30 procent van de Antwerpse bevolking sprak een mening uit over het BAM-tracé. Van die 30 procent stemden +/- 60 procent tegen en +/- 40 procent voor.
Het voordeel van een vrije volksraadpleging is dat het kiezers lokt die duidelijk begaan zijn met de maatschappelijke kwesties. Wanneer men daar niet wakker van ligt dan blijft men gewoon thuis.
Zo zou het ook gaan met lokale verkiezingen. Meestal zijn het de kleinere partijen die bewuste kiezers hebben. Ook Vlaams Belang heeft veel bewuste kiezers die zeker naar de stembus zouden gaan.
Pittig detail is dat de partijen die tegen het BAM-tracé zijn slechts 13 zetels hebben behaald in Antwerpen. Dit terwijl de volksraadpleging 60 procent nee-stemmers opbracht. De partijen die voor het BAM-tracé waren slorpten zomaar liefst 40 zetels op, mogelijk zelfs 42 (keuze van open VLD is niet zo duidelijk). De keuze tussen verplicht of niet verplicht kiezen moet dus dringend onderzocht worden. Misschien een thema voor een volgende volksraadpleging.
Dit onding belgië is een van de laatste landen die nog een kiesplicht hebben. Deze kiesplicht is één van de vele middelen, samen met de media, het cordon sanitaire, vakbonden als betalingsinsteling voor werklozen (ook al uniek voor belgië), enzovoort. Het zijn dus ongeïnteresseerde kiezers die belgië voort laten bestaan. Schaf die handel af en maak Vlaanderen vrij.
21/10/2012 Korneel
|