Dinsdag 30 november is er proef wero over het thema 'Vroeger is niet gelijk aan nu'. De leerlingen krijgen morgen (donderdag) de leerwijzer mee naar huis. Dit kan helpen bij het studeren van het thema.
18-11-2010
Nieuwe werkpuntjes in agenda.
De nieuwe werkpuntjes werden deze week in de agenda gekleefd. Elke leerling kreeg een werkpuntje op eigen maat en naar eigen noden. Het is de bedoeling dat de leerlingen hiermee rekening houden in de komende weken en hier echt werk van maken. Toch een kleine uitleg bij het werkpuntje 'Dames en meneren, gebruik jullie heren!'. Voor het maken van opdrachten gebruiken we pictogrammen met 'heertjes' op. Elk pictogram, vier in totaal, duidt één stap aan in het denkproces om een taak uit te voeren: Wat moet ik doen? Hoe ga ik het doen? Ik doe het. Is het oké? Als we deze stapjes één voor één doorlopen is de kans op succes heel wat groter! De leerlingen hebben deze vier pictogrammetjes ook op hun bank, waar een kubusje staat met die afbeeldingen op. Toch nog vragen over dit systeem? Geen probleem, kom gerust eens naar klas om dit te bekijken.
Lekkere pompoensoep!
In het kader van de week van de smaak maakten we (allee, om eerlijk te zijn: juf Leen) pompoensoep in klas. De verschillende ingrediënten werden ons bezorgd: prei, worteltjes, bouillonblokjes, ajuin, natuurlijk pompoenen, zout en peper. We hadden ook een geheimpje van de chef, maar dat verklappen we lekker niet! Iedereen hielp mee met het snijden en het bereiden van de soep, meester hielp mee met proeven . Vanaf 11.30 mochten de ouders onze soep even komen proeven. Heel wat ouders gingen op deze uitnodiging in, waarvoor onze welgemeende dank. En dat de soep in de smaak viel hoeven we jullie niet te vertellen. De kom van 6 liter was in een mum van tijd 'leeggesmikkeld'! Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is, al was het misschien wel best dat juf Leen deze taak op zich nam. Ik denk dat SOS-Piet er anders wel eens een klant zou hebben bij gehad.
Vroeger was anders.
In ons nieuwe thema van wero gaan we even terug in de tijd. Onze levenslijn, die van meester of juf, ze verschillen allemaal van elkaar. Niet alleen in lengte maar ook in belevenissen. We doorlopen de verschillende periodes in ons nog jonge leven en kijken al wat vooruit naar wat er ons (hopelijk ) nog te wachten staat. Van baby over peuter tot kleuter. Van lagere schoolkind over tiener naar volwassene, om dan te eindigen als (hoog)bejaarde . We bekijken niet alleen onze eigen levenslijn, maar hebben ook oog voor zaken die in de loop der jaren veranderd zijn. Zelfs in ons nog jonge leven maakten wij al enkele veranderingen mee. Van walkman over discman tot Ipod zijn zaken die heus nog niet ver achter ons liggen. We bekeken de geschiedenis van het mes (met spannende oertijdverhalen van de meester), we hoorden de evolutie van boomstam tot boot en we vertelden over de geschiedenis van het vuur. En meester raakte maar niet uitverteld... Vandaar dat we volgende week hiermee nog wat verder gaan
Joepie, tot 1000!
Na een grondig herhalen van de getallen tot 100 zijn we nu even doorgereisd op de getallenas tot 1000. Getallen schrijven, situeren op het duizendveld of op de getallenas, getallenrijen aanvullen, ... Al deze zaken hebben voor ons binnenkort geen geheimen meer, al hebben we hiervoor toch nog heel wat reken- en telwerk voor de boeg!
08-11-2010
De deeltafels zijn in het land!
In het derde leerjaar leggen we nogal veel nadruk op het vlot kennen van de maaltafels. Eens die vlot gekend zijn is het leren van de deeltafels een heel simpele opdracht. We leerden vandaag dat getallen in families van drie leven. Wie vlug weet hoeveel 8 x 9 is, heeft geen problemen met 72 : 8 want 8, 9 en 72 hebben een speciale 'rekenfamilieband'. Nog problemen met de maaltafels? Dan maar eventjes vlug oefenen want straks gaan we ook cijferen!
Afspraken bij klasgesprekken.
Dat luisteren niet altijd een eenvoudige opdracht is weten we maar al te goed. Daarom haalden we nog eens de belangrijkste regels aan om een goed klasgesprek te hebben: 1) We luisteren naar elkaar, laten iedereen uitspreken en praten er niet tussendoor. 2) We vragen het woord, we wachten onze beurt af. 3) We praten luid en duidelijk. Dit lijken simpele en vanzelfsprekende zaken, maar in werkelijkheid is het soms o zo moeilijk om ons hieraan te houden. We werken er in alle geval aan!
24-10-2010
Tafelspecialisten.
Het vele oefenen op de tafels van vermenigvuldiging levert al heel goede resultaten op. De beoogde 32 oefeningen in 2 minuten worden al door een 20-tal leerlingen behaald. Hopelijk koppelen die laatste leerlingen ook vlug hun wagonnetje aan.
13-10-2010
Herfstwandeling.
Deze week zijn we in de 'Week van het bos'. Onze lessen wero gaan dus ook over de natuur in al zijn pracht: bomen, bladeren, paddenstoelen, herfstvruchten, ... Als start van deze lessenreeks maakten we maandag een herfstwandeling. We verzamelden materiaal (bladeren, takken, vruchten, ...) en bekeken kriebelbeestjes door een vergrootglas. We bekeken verschillende soorten bomen, hun stam en hun bladeren. We bekeken ook het landschap: laag en hoog, soorten gewassen op de velden, de 'meanderende' Velddambeek en haar overstromingsgebied. Deze wandeling was niet alleen geschikt om wat meer kennis op te doen, maar hielp ook om onze conditie en fitheid op peil te houden. Bewegen en de natuur bestuderen gaan dus hand in hand. We bespreken nu in klas wat we hebben gezien en gehoord. Het bos heeft voor ons geen geheimen meer!
Halloween!
Halloween is al volop in het land! Ook in de klas zal straks een 'vleugje' Halloween te bespeuren zijn. We maken straks zelf een Halloween-kijkdoos, maar daarvoor hebben we dozen nodig natuurlijk! Daarom verzamelen we schoendozen waarmee we dan onze kijkdoos zullen maken. Wie die op overschot heeft, breng die gerust morgen al mee. (Eventjes kijken wie tot de 'derdeklasblogfanclub' behoort en morgen al een doos meeheeft!)
Derde leerjaar 'NEW LOOK'.
In het kader van het thema 'Haar haar' in de lessen Nederlands maten we onszelf eventjes een nieuw kapsel aan. De resultaten zijn hieronder te zien. Misschien wel enkele ideetjes als je je kapsel wilt veranderen!
En hieronder nog een foto van de 'Kleurenclub'.
06-10-2010
Waarnemen en onderzoeken.
Tijdens de lessen wero leerden we deze week een waarnemingsfiche gebruiken. We leerden dat je op verschillende manieren dingen kunt waarnemen: kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven. We onderzochten tijdens de les een stuk fruit. Sommigen begonnen met de laatste stap: proeven. Leuk en lekker natuurlijk, al wordt het dan wel heel moeilijk om nog te kijken en te voelen! Deze waarnemingsfiche zal later ook nog gebruikt worden als we zaken uit de natuur gaan onderzoeken. Hieronder enkele foto's van tijdens deze activiteit.
01-10-2010
Biebbezoek.
Om de twee weken gaan we met de klas naar de bieb. Dit is steeds op maandagnamiddag. Ons volgende bezoek staat gepland op maandag 4 oktober. Dus..... biebkaart niet vergeten aub! (en breng natuurlijk ook je boeken van de vorige keer mee! )
Tafelkampioenen!
De oproep tot het oefenen van de tafels heeft duidelijk succes gehad! Na de toets van vrijdag zijn er al 16 kinderen die de grens van 32 juiste oefeningen bereikt hebben. Een viertal kinderen zitten hier al heel dicht bij. Anderen hebben nog wat meer werk voor de boeg. Oefening baart kunst, dat is vandaag dus duidelijk bewezen! Voor de leerlingen die de grens vana 32 al behaalden: op naar de 48! (voor sommigen al op naar 64!!!!!) Voor de leerlingen die hier nog niet in slaagden: blijf dagelijks oefenen en dan kom je er zeker en vast ook!
Donderdag proef wero.
Het eerste thema zit erop: De klas, de school, de buurt, de gemeente, de provincie. Volgende donderdag is er hierover een toets. De leerlingen kregen donderdag een toetswijzer mee waarop staat wat ze moeten kennen en kunnen. De blaadjes uit de map werden genummerd zodat alles in de juiste volgorde zit. Dinsdag is er een proefje over het boekje van de openluchtklassen. De leerlingen mogen tijdens die toets hun boekje gebruiken. Ze dienen dus zeker niets uit het hoofd te leren. Het is wel nuttig dat ze het boekje vooraf eens inkijken zodat ze meteen weten waar iets kan gevonden worden. Alvast veel succes!
29-09-2010
Tafels oefenen is super!
Dat de tafels in het derde leerjaar heel belangrijk zijn hoeven we niet te vertellen. Wekelijks krijgen de leerlingen een tafeltoets. In twee minuten moeten ze zoveel mogelijk oefeningen maken. Tijdens het eerste trimester moeten ze aan 32 oefeningen komen in twee minuten. (zie blad met uitleg dat de leerlingen vorige week meekregen) Een tiental leerlingen slaagt hier momenteel al in. Anderen hebben nog heel wat werk voor de boeg. Inoefenen is noodzakelijk. Dit kan heel eenvoudig via de schoolsite. Volg deze stappen: schoolsite - klik op sleutel - voor leerlingen - derde leerjaar - tafels (afz.) oefenen (www.onlineklas.nl) - rekenen - tafeldiploma - leerlingenprogramma - klik onderaan op verder - klik onderaan op verder - kies leerling 1 - klik op verder - klik op het laatste item (1 tot en met 10) oefen. Dan krijg je tien verschillende spelletjes waarmee je de tafels kunt oefenen. Doen hoor gasten! Dit is heel belangrijk om het cijferen dat na Nieuwjaar aangebracht wordt degelijk onder de knie te krijgen.