Tweede leerjaar Eduard Moreauxschool Vuurtorenwijk Oostende Volg via het blogdagboek het reilen en zeilen in onze klas. Zo weet je wat wij in het tweede leerjaar allemaal opsteken.
29-09-2011
063 HIEP, HIEP, HOERA....
Onlangs waren er opnieuw 3 kinderen jarig in onze klas. De gelukkigen waren deze keer Faruk, Delphine en Aïsha. Ze zijn zeven jaar geworden. We werden getrakteerd met allerlei lekkere dingen. Het werd een heus feest. Een dikke proficiat aan alle drie. Kijk maar eens mee
Afgelopen woensdagmiddag is de eerste sportactiviteit van start gegaan. Het was een loopwedstrijd op de piste van de Schorre. Alle kinderen van het lager mochten deelnemen. We waren met 18 lopertjes en we kregen de opdracht om zoveel mogelijk rondjes te lopen. De eerste graad liep 10 minuten lang, de tweede graad 13 minuten en de derde graad 15 minuten. Uiteraard zijn we eerst gestart met een professionele opwarming.
Alle morootjes hebben hun uiterste best gedaan en werden dan ook beloond met een lekkere appel en een drankje. Kijk maar eens mee .
Deze week mochten we van de juf in groepjes werken. We kregen een blad met vraagjes over kriebeldiertjes. De antwoorden moesten we opzoeken in ons leesboek. Iedereen van de groep kreeg daarbij een taak. Zo was er in elke groep een secretaris die alles moest opschrijven, een tijdsbewaker die de tijd in het oog hield, een materiaalmeester die ervoor zorgde dat het materiaal aanwezig was en een groepsleider die de groep leidde. Iedereen werkte zeer goed mee. Kijk maar eens naar de fotos
Vorig schooljaar leerden we bij meester Michaël alle letters van het alfabet. Na een lange zomervakantie was het toch nodig om alle letters eens op te frissen. We bekeken opnieuw letter per letter en probeerden er zelf woordjes mee te maken. We leerden dat de letters van het alfabet ook in twee groepen verdeeld kunnen worden, nl. de klinkers en de medeklinkers. En om goed te kunnen onthouden welke letters nu klinkers of medeklinkers zijn gaf de juf ons een tip om niet meer te vergeten: Klinkers kun je roepen. Medeklinkers niet...
Vorige week merkten we in de rekenles dat we niet allemaal even groot zijn. We moesten medeleerlingen vooraan in de klas rangschikken van klein naar groot. Toen we ontdekten wie de kleinste en wie de grootste was, waren we ook benieuwd naar hoe groot of hoe klein we nu wel zijn. Daarom verdeelde de juf ons in groepjes van vier. We kregen de opdracht om elkaar te meten, en dat allemaal zonder meetlat. Jawel, we moesten handen en voeten gebruiken om te meten. Dat vonden we niet zo moeilijk en ook leuk om te doen, maar dan kwamen we tot de conclusie dat het ene vriendje meer voeten of meer handen telde dan het andere. Dus hadden we allemaal verschillende resultaten en bleek het nu niet zo gemakkelijk meer te zijn om te weten wie wel of niet de opdracht correct had uitgevoerd. Dan hebben we beslist om de volgende keer toch maar allemaal éénzelfde meetinstrument te gebruiken, nl. de meter.
Maar dat is voor een volgende keer. Blijf maar meevolgen op onze blog. Voor wie nog meer wil weten over de meter, weet ook dat er op wikipedia het volgende staat... "De meter werd in 1791 gedefinieerd door de Franse Academie van Wetenschappen als het tienmiljoenste deel van de afstand van de noordpool tot de evenaar, gemeten op zeeniveau, langs de meridiaan van Parijs."
Hallo allemaal, Wij zijn nog maar een week bezig en we hebben er al drie verjaardagen op zitten. In onze klas zijn verjaardagen belangrijk en daarom worden alle jarigen in de bloemen gezet. Er is ook een speciale verjaardagskoffer waar de feestneuzen een geschenkje mogen uit kiezen. Kijk maar eens naar de foto's van onze jarigen in klas. Op een verjaardag zingen we uiteraard ook in de klas en alle jarigen krijgen een verjaardagshoed. Jason, Amy en Emmy zijn alle drie zeven jaar geworden. Van harte gefeliciteerd, Juf Michèle
WELKOM OP ONZE KLASWEBSITE EN BLOG. DIT IS EEN BERICHTJE VOOR IEDEREEN DIE ONS TWEEDE LEERJAAR EEN WARM HART TOEDRAAGT EN ONS WIL VOLGEN. JE KOMT HIER DIT JAAR HEEL WAT TE WETEN OVER HOE ALLES LOOPT BIJ ONS IN KLAS. WE GAAN DIT JAAR HEEL WAT LEREN EN VOOR OUDERS, TANTES, NONKELS, VRIENDEN EN VRIENDINNEN WORDT HET BEST EEN UITDAGING OM ONS IN DE GATEN TE HOUDEN.
GEEF ONS MAAR NU EN DAN EEN DUWTJE IN DE RUG. LAAT MAAR EENS HOREN OF JE ONS WERK VAN IN DE KLAS MOOI VINDT EN OF JE OOK BIJ ONS IN KLAS ZOU WILLEN BIJLEREN. OP DE SITE ZULLEN OOK REGELMATIG FOTO'S VERSCHIJNEN VAN DE PROJECTEN EN ACTIVITEITEN DIE WE DOEN.
DE BEDOELING IS OM DE BETROKKENHEID EN DE VERBONDENHEID TUSSEN KLASGEBEUREN, LEERLINGEN EN OUDERS TE STIMULEREN. JE KUNT HIER HEEL WAT TE WETEN KOMEN OVER DE DINGEN DIE OP DAT MOMENT BIJ ONS IN KLAS BELANGRIJK ZIJN.
WE GAAN HEEL WAT WERK EN ENERGIE STEKEN IN ONZE KLASWEBSITE EN BLOG. IK HOOP VAN HARTE DAT HET VOOR ONS ALLEMAAL EEN MOOI INSTRUMENT WORDT OM ER EEN NOG BETER EN LEERZAAM SCHOOLJAAR VAN TE MAKEN. LAAT MAAR HOREN, ALS JE ONS DAARMEE OP EEN OF ANDERE MANIER KAN HELPEN. ALLE CONSTRUCTIEVE TIPS ZIJN MEER DAN WELKOM.
HIERBIJ ALVAST ENKELE FOTO'S VAN DEZE EERSTE SEPTEMBERWEEK, DIE TONEN DAT HET WAT WENNEN IS NA DE VAKANTIE, MAAR DAT WE GOED OP SNELHEID KOMEN EN OP WEG ZIJN NAAR EEN SUPERLEUKE KLAS. KIJK MAAR EENS MEE.
MET VRIENDELIJKE GROET, JUF MICHELE
Michele Vandemoortel Juf 2de leerjaar Eduard Moreauxschool Oostende
056 OP EINDEJAARSUITSTAP NAAR HET MUZIEKCONSERVATORIUM
In de laatste week van het schooljaar waren we met onze klas uitgenodigd door het stedelijk muziekconservatorium in de Romestraat. Met een bus van De Lijn vertrokken we. We werden heel vriendelijk ontvangen door muziekleraar Dirk Ooms en we kregen een erg interessante rondleiding. We hebben heel veel instrumenten leren kennen en alle leraars en leraressen van de muziekschool toonden ons wat je in een muziekacademie allemaal kunt leren. Kijk maar eens naar de foto's van onze uitstap. Na het bezoek aan het conservatorium gingen we ook nog even spelen op het heel mooie speelplein in het Leopoldpark van Oostende. Juf Michèle
Op onze school liep een toffe wedstrijd om zo duurzaam mogelijk naar school te komen. De bedoeling was om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Kari van onze klas heeft de prijs gewonnen omdat ze heel vaak met de fiets of te voet naar school kwam. Zo heeft winnares Kari ervoor gezorgd dat ons leefmilieu wat minder snel vervuilt. Van harte gefeliciteerd Kari en prettige vakantie.
"Mobiliteit heeft een belangrijke functie in onze samenleving. We verplaatsen ons om naar het werk of naar school te gaan, om inkopen te doen, om ons te ontspannen of om op vakantie te gaan. Het verkeer en de verkeersinfrastructuur zorgen evenwel voor tal van problemen, zoals files, verkeersongevallen, luchtverontreiniging en geluidsoverlast. Gebruik de fiets en/of het openbaar vervoer!"
Op donderdag 9 juni vertrokken we op schoolreis naar De Panne. In Plopsaland werden we met open armen ontvangen door leuke en bekende tv-figuren zoals Mega Mindy, Vicky de Viking, Betsie en nog veel anderen. We hadden veel geluk met het weer en vooral dat er weinig bezoekers waren. We maakten een grote wandeling en bezochten tal van leuke attracties. Sommigen van ons hadden ook wat zakgeld mee waarmee ze iets kochten in het winkeltje. Iedereen beleefde een superleuke dag. Kijk maar mee...
Vorige week hielden we een week vol beweging. Elke dag konden we leuke activiteiten doen. Zo zijn we de week gestart met fietsbehendigheid. De speelplaats werd omgetoverd in een parcours vol hindernissen. Dinsdag was het ouderfeest. We verrasten mama's en papa's met een spetterend optreden. Donderdag stond Jiu Jitsu op het programma. Jiu Jitsu is een Japanse verdedigingssport waarin je je leert verdedigen tegen allerhande aanvallen. Danny Henrickx, een gekende leermeester in deze sport, demonstreerde tal van technieken en worpen die we dan zelf mochten uitproberen. Om de week af te sluiten, maakten we samen met het eerste leerjaar een wandeling naar een leuk speelplein. Daar mochten we een uurtje ravotten, klimmen en klauteren. Het was een leuke week. Kijk maar eens mee...
Zaterdag vierden we met z'n allen feest op school. De speelplaats werd kleurrijk omgetoverd, versierd met talrijke ballonnen en vlaggetjes. Overal stonden kraampjes met leuke spelletjes. Zo was er bijvoorbeeld bollo smitto, ringwerpen of eendjes vissen. Voor de echte liefhebbers was er zelfs een springkasteel. Het thema dit jaar was: "De wereld rond". De kinderen werden allemaal omgetoverd in cowboys, mexicanen en nog zoveel meer. De ouders werden door alle klassen getrakteerd op een leuk dansje. 's Avonds kon men nog genieten van een lekkere BBQ. Kijken jullie eens mee?
Vrijdag namen we samen met het eerste leerjaar deel aan het project "glimlachen".
Glimlachen.be is een sensibiliseringsproject met als doel de mondgezondheid van kinderen en jongeren in België te verbeteren. Het initiatief wordt gefinancierd door het RIZIV. De Vlaamse Minister van Onderwijs beveelt de scholen aan om deel te nemen. Het project wordt uitgevoerd door het Verbond der Vlaamse Tandartsen vzw met de wetenschappelijke ondersteuning van de Universiteit Gent (Prof. Dr. J. Vanobbergen).
2 dames vertelden ons waarop we allemaal moeten letten om gezonde tanden te krijgen. Zo werd bijvoorbeeld verteld hoe we op de beste manier onze tanden kunnen poetsen of hoeveel keer per jaar we onze tandenborstel moeten vervangen. Daarna werd onze kennis getest door middel van een kwis. Het werd alweer een interessante en zeer leerrijke voormiddag. Kijk maar eens mee...
Vorige week maakten we opnieuw een superleuke uitstap naar de kinderboerderij " De lange schuur". Deze keer brachten we de dieren slechts een kort bezoekje want we concentreerden ons vooral op de kruidentuin van de boerderij. Daar gingen we op zoek naar allerlei plantjes die al dan niet eetbaar zijn en die misschien gebruikt konden worden in de keuken. Zo vonden we er bieslook, peterselie, munt, madeliefjes, citroenmelisse en nog veel meer... Na heel wat interessante tips en verhaaltjes mochten we deze kruiden verwerken in lekkere hapjes. Zo maakten we beleg voor toastjes, vlierbloesemlimonade, muntthee en snoepjes van madeliefjes. Het was een leuke, lekkere en zeer leerzame dag. Kijk maar eens mee...
Afgelopen maandag trokken we samen met het derde leerjaar op uitstap naar het kippenmuseum in Keiem. We kregen er een warm onthaal van de boerin die ons allerlei zaken vertelde over deze prachtige boerderij. Zo zei ze ons waarom boeren en boerinnen graag op een boerderij werken en wat ze er allemaal doen. Ze liet ons ook goed nadenken over de herkomst van ons voedsel. Waar komt spaghetti vandaan? Hoe wordt pasta gemaakt? Hoe wordt kaas of brood gemaakt? Welke ingrediënten heb je nodig? We hadden al snel door dat de boerderij een heel belangrijke rol speelt bij het maken van onze voeding. Zo zorgen ze niet alleen voor lekker vlees, maar ook voor granen, pasta, brood, melk, eieren, en nog zoveel meer... De boerin liet ons ook zien hoe een kuiken uit een eitje komt. Velen van ons waren daarvan erg onder de indruk. Iedereen weet natuurlijk wel dat een kippetje uit een ei komt, maar als je het even echt ziet gebeuren... dat vergeet je dat nooit meer. Daarna kregen we een rondleiding met uitleg en kwamen we vrij speciale dieren tegen. Zo kregen we zelfs een kameel en een dromedaris te zien, en ook stekelvarkens, kangoeroes, een witte pauw en nog veel meer. Kijk maar eens met ons mee. Juf Michèle
Tijdens de Week van de Zee trokken we te voet naar Duin en Zee. Daar stond gids Reinhilde ons op te wachten. Samen wandelden we naar de duinen waar Flor en Flora (twee handpoppen) een leuk verhaal vertelden. We kregen allemaal een zakje van de gids waarin een microscoop zat en een kaart met een opdracht. Om beurt werden opdrachten voorgelezen en uitgevoerd. Zo moesten we bijvoorbeeld in de duinen op zoek naar kleine levende dieren. Ook moesten we zoeken wie wat eet en wie door wie wordt opgegeten. Zo heb je de sprinkhaan die graag madeliefjes eet, maar die door de egel wordt opgegeten. De egel wordt dan op zijn beurt door door de vos opgegeten en de vos wordt dan door de jager gevangen. Het was niet alleen een zeer plezante voormiddag, we hebben dankzij Reinhilde van Horizon Educatief ook veel bijgeleerd. Bedankt. Juf Michèle.