De
zalmfilets afspoelen en droogdeppen. Eventueel graten verwijderen.
Besprenkel de zalmfilets met citroensap, bestrooi ze met zout en peper
en zet ze daarna afgedekt in de koelkast. Was de courgettes, verwijder
de steel, deel ze in de lengte in vieren en snijd ze daarna in stukjes.
Maak de knoklook schoon.Giet kokend water over de tomaten, pel ze
en snijd ze in vieren. Snijd het vruchtvlees in stukjes. verhit de
helft van de olie in een koekepan, Bak de de courgettes kort. Pers de
knoflook boven de pan uit en zet daarna de vlam lager. Voeg de tomaten
toe, en meng deze erdoor. Breng alles op smaak met peper, zout en tijm.
Met de deksel op de pan 10 min. laten smoren. Verhit ondertussen de
rest van de olie in een koekenpan met anti aanbaklaag, Leg de
zalmfilets erin en zet het vuur een beetje lager. Bak aan beide kanten
4 min. Draai ze voorzichtig om!! De groente nogmaals op smaak brengen
en op voorverwarmde borden scheppen. Leg de zalmfilets erop en serveer
met aardappels en peterselie.
Variatie: vervang de zalm door kabeljauw of roodbaars
Courgette-tomatensla
Ingrediënten (4 à 6 personen)
2 limoenen
peper en zout naar smaak
2 uien fijngesneden
4 stevige tomaten, fijngesneden
courgette, fijngesneden
1 groene peper, fijngesneden
enkele verse korianderblaadjes, fijngehakt
enkele verse muntblaadjes, als garnering
Knijp de limoenen uit boven een glazen kom en voeg peper en zout toe. Laat het geheel even rusten terwijl je de groenten fijnsnijdt. Voeg de uien, tomaten, courgette en koriander toe. Meng alles goed. Zet de salade in de koelkast en garneer hem voor het opdienen met de verse munt.
Heerlijk bijgerecht bij de barbeque !!
Penne met kalkoen en courgette
Ingrediënten (4 à 6 personen)
400 gram volkoren penne (pasta)
2 eetlopels olijfolie
1 schaaltje kalkoenborstfiletreepjes
150 gram oesterzwammen, in reepjes
1 ui, in ringen
1 courgette in halve plakjes
1 teentje knoflook geperst
eetlepel gedroogde oregano
room naar believen
6 zongedroogde tomaten op olie, in reepjes
De
penne volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. In een wok of braadpan
de olie verhitten en de kalkoenreepjes hierin 5 min. roerbakken. De
laatste 3 min. de oesterzwam meebakken. De kalkoenreepjes op schaal
scheppen en bestrooien met zout en peper. In het achtergebleven bakvet
de uiringen 2 min. fruiten. De courgette toevoegen en 5 min. meebakken.
De knoflook en oregano erdoor scheppen en geheel nog 1 min. op hoog
vuur roerbakken. De groente op smaak brengen met zout en peper en het
kalkoenmengsel erdoor scheppen. De penne afgieten en met room (eventueel) en tomaatreepjes terugdoen in de pan. Nog even goed doorwarmen. De
penne over vier diepe borden verdelen en het kalkoen-courgettemengsel
erop scheppen.
Venkel
Chipolata met gestoofde venkel
Ingrediënten 4 personen
8 à 12 chipolata's
2 venkelknollen
30 gram rucola
2dl room
300 gram risone (griekse pasta)
3 à 4 eetlepels rode pesto
3 à 4 eetlepels groene pesto
3 el olijfolie
2 dl droge witte wijn
peper en zout
Snijd de venkelknollen in fijne reepjes en bewaar het groen voor de garnituur. Kook de risone gedurende 15 min in lichtgezouten water. Giet af en hou warm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en bak de reepjes venkel gaar gedurende 5 min. Overgit met de witte wijn en laat gedurende 5 min stoven. Voeg er de laatste twee min van de bereiding de rucola bij. Kruid naar smaak met peper en zout. Verhit 1 eetlepel olijfolie en een braadpan en bak de chipolata's goudbruin langs alle kanten. Laat gedurende 5 min verder gaar worden. Verwarm de room in de kookpot van de pasta gedurende 5 min. Meng er de 2 soorten pesto onder. Voeg de pasta toe en roer goed.
Venkelsoep
Ingrediënten
2 uien
2 venkelknollen
magere kippen- of groentenbouillon
2 el olijfolie
2 dl droge witte wijn
peper en zout
Snijd de venkelknollen in kleine blokjes en bewaar het groen . hak de uien fijn.
Stoof de groenten samen, wanneer alles glazig wordt, voeg je er de bouillon bij. Laat verder koken tot alles gaar is.
Laat voor het opdienen nog even opkoken en voeg de witte wijn erbij, laat even doorkoken. Voeg er vlak voor het opdienen het groen van de knollen bij.
02-05-2008
Vegetarisch
Bloemkool borlotti
Deze vegetarische maaltijd leerden we in Barcelona kennen. Het komt tijdens het bloemkoolseizoen dikwijls op tafel.
Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
1 bloemkool
2 blikken borlotti bonen
3 teentjes knoflook
olijfolie
parmezaanse kaas
Kook de bloemkaal bijtgaar (ik doe dit in de microgolf). Verdeel de bloemkool in porties over ovenschoteltjes. Verdeel de gewassen en uitgelekte bonen over de schoteltjes. Verdeel de knoflook over de bloemkoolporties (steek ze tussen de bloemkoolroosjes). Giet over elk schoteltje één kleine lepel olijfolie (dus over de bloemkool en de bonen). Bestrooi met wat parmezaanse kaas naar smaak. Stop de schoteltjes in een voorverwarmde oven. Ik laat ze er ongeveer een kleine 15 minuten in. Kijk na 10 minuten eens hoever het staat. De borlottibonen moeten gebarsten zijn.
Als je wil kan je er brood bij eten. Wij vinden dit zo voldoende voor een hoofdmaaltijd. Een wijn die er lekker bij is : Sangre de Torre! (Makro, te herkennen aan het zwartje stiertje dat aan de fles hangt).
Cannelloni met ricotta en spinazie
Ingrediënten voor 16 stuks (d.i. voor 4 personen)
Een doos cannelloni
Twee doosjes ricotta
Een pak diepvriesspinazie (gehakt of
geheel) van 600 gr of twee rode paprikas
Peper
Een doos passato di pomodore
(gepureerde tomaten !! dit is geen tomatenpuree!) van 500 gr
Meng de twee dozen ricotta met 500 gr
ontdooide spinazie of met de paparikas (in miniscule stukjes
gesneden) Kruid met peper naar smaak. Vul 16 cannelloni met dit mengsel. Dit
gaat het gemakkelijkst met een slagroomspuit of een lange ijslepel.Verdeel per voorziene portie over
diepvriespotjes
Doe de passato in een pan en doe er
chilipepers of sambal bij naar smaak. Kook de passato. Haal van het vuur en roer er de
rest van het ricotta-spinazie (paprika)mengsel doorheen.Verdeel over de potjes (naargelang de
hoeveelheid die je over de potjes giet, kan je de rest in de frigo
bewaren en opdienen met penne!).
Nu kan je de porties in de diepvries steken om te bewaren.
Strooi er voor je ze uiteindelijk in de oven steekt gemalen parmesaanse kaas overheen
Smakelijk
Kalfsvlees
Saltimbocca
Een overheerlijk Italiaans gerecht. Je kan de saltimbocca op voorhand klaarmaken. Indien je bezoek hebt, kan je het dan verder bereiden in de tijd dat de pasta klaar is ..... snel dus ! Ik heb dit al regelmatig voorgeschoteld en al zeg ik het zelf, het is telkens een succes!
Ingrediënten voor 4 personen
Vier dunne kalfsescaloppes (indien ze niet heel dun zijn, klop je ze nog wat platter met een vleeshamertje)
Een pakje salie
Een pakje Italiaanse rauwe ham (je hebt 4 sneetjes nodig)
4 tandenstokers
Witte wijn (neem de wijn die je erbij gaat drinken)
Peper en zout
Een klontje boter
Een soeplepel olijfolie
Tagliatelli
Voorbereiding Neem de kalfsescalope en leg er een sneetje rauwe ham op. Verdeel er salieblaadjes over. Rol dit op en steek er een tandenstoker in om de boel dicht te houden. Dit kan nu in de frigo tot het moment dat je het klaarmaakt
Bereiding Smelt de boter en de olijfolie in de diepe pan. Bak de opgerolde escaloppes aan alle kanten bruin. Strooi er peper (en zout) op. Blus met de witte wijn (dit vormt de saus, dus niet gierig zijn met de wijn, de rolletjes mogen half onderstaan) en laat een kleine tien minuutjes pruttelen. Doe op het einde de rest van de salie door de saus.
Dien direct op bij de al dent tagliatelli. Smakelijk!
01-05-2008
Lamsvlees
Lamsnavarin
Ingrediënten (voor 6 tot 8 per)
2 kg mager
lamsstoofvlees
1 broccoli
6 wortelen
1 kg nieuwe aardappelen
2
bussels groene asperges
1 takje rozemarijn
peper, zout, olijfolie
kalfsfond opgelost in 1 glas witte wijn
enkele takjes kervel
Bak het stoofvlees aan in olijfolie in een
grote pot. Kruid met peper en zout. Leg er de rozemarijn bij. Laat 20
minuten verder stoven op zacht vuur. Kuis ondertussen de groenten en
stoom ze beetgaar (van de asperges enkel de puntjes gebruiken, van de
stengels kan je soep maken). Voeg de wijn met fond toe aan het vlees.
Laat 20 minuten zachtjes verderstoven. Voeg dan de gare
groenten toe en laat nog 10 minuten verdergaren. Check of het vlees
gaar is en laat zonodig nog langer opstaan. Afwerken met plukjes
kervel.
Lamsstoofpotje
Ingrediënten (voor 4 tot 6 genodigden)
1,5 kg
mager lamsstoofvlees
2 uien
6 teentjes knoflook
6 tomaten
100 g
groene boontjes
2 rapen
2 wortelen
6 vastkokende aardappelen
1
courgette olijfolie, peper, zout,
2 takjes tijm
2 takjes
rozemarijn.
Snijd alle groeten in middelgrote
blokjes, snipper de ui en de knoflook. Bak het
lamsvlees aan in olijfolie in een ruime pot. Kruid het vlees met
peper en zout. Voeg na 20 minuten de ui, knoflook en groenten toe.
Bak ze goed aan en kruid ook met peper en zout. Leg de takjes
tijm en rozemarijn er bovenop. Voeg indien nodig een beetje magere kippenbouillon toe
om aanbakken te voorkomen. Laat een uur zachtjes sudderen op
laag vuur of in de oven tot het gaar is. Serveer pas de volgende dag. Het is lekkerder als het goed
kan trekken.
Rundsvlees
Chili con carne
Voor ??? personen, ik maak dit meestal klaar op basis van 2kg rundsgehakt, eet ervan en verdeel de rest
over porties voor de diepvries. Het is een hele lichte versie die ik ooit in een oud kookboek vond.
Per kilo rundsgehakt twee blikken
kidney beans en 500 gr passato di pomodore (d.i. gepureerde tomaten !
! ! geen tomatenpuree ! ! )
Olijfolie
Chilipepers of
sambal naar smaak
(knoflook)
Magere kippenbouillon (1 blokje op een
halve liter water)
(parmesaanse kaas)
Giet twee el olijfolie in een kom. Voeg rundsgehakt toe en bak bruin
(loosgeroerd!).Voeg de passato eraantoe en breng aan
de kook.Voeg de blikken kidney beans eraan toe
(afspoelen!).Breng op smaak met peper, chilipepers
of sambal (en eventueel geperste look).Laat een uur koken op een matig vuur.
Voorkom aanbakken door kippenbouillon toe te voegen (geen water,
anders smaakverlies).
Neem het deksel van de pan en laat nog
een 15-tal minuten inkoken
Dien eventueel op met wat geraspte
parmesaanse kaas
Tip:Ben je van plan om dit met rijst te
eten (wij doen dit nooit maar mijn schoonmoeder vraagt steevast een
portie met rijst wegens anders geen maaltijd), verminder dan de
hoeveelheid kidney beans tot 1 blik op 750 gr gehakt.
Aperitiefhapjes
Feta met geroosterde paprika
400 gr feta
4 rode paprika's
een klein potje kappertjes
Dag voordien: Rooster de paprika's in een verwarmde oven gedurende 15 minuten, draai ze af en toe om. Doe de paprika's in een plastieken zak en laat ze een tiental minuten rusten. Ontvel de paprika's en snijd ze in reepjes. Laat ze volledig afkoelen.
Enkele uren voor het aperitief: Verkruimel de feta in een presenteerkom. Meng de uitgelekte kappers eronder. Voeg peper toe. Men er op het laatst de uitgelekte paprikareepjes onder (het sap kan je in de soep doen). Zet het geheel nog een paar uur in de frigo.
Santé!
Scampi met gember en look
Lekker pittig. Je kan dit wel pas bereiden wanneer je bezoek er is.
Voor een 20-tal scampi
50 gr gember in hele kleine stukjes gehakt (kan vooraf gebeuren)
2 teentjes look in hele kleine stukjes gehakt (kan vooraf gebeuren)
2 koffielepels kurkuma
paprikapoeder naar believen
gehakte koriander naar believen
Meng deze kruiden
in een pot. Verhit olijfolie in de pan, doe het kruidenmengsel erbij en
wok gedurende een halve minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de scampi
toe en wok die tot ze rozig zijn (niet te lang: een minuut, max 2 is
voldoende). Stort het mengsel in een pot om op te dienen, voeg de
koriander toe en schud nog eens op.
Smakelijk met brood.
29-07-2007
Pastagerechten
Pasta met pesto en gerookte zalm
Kook de pasta (tagliatelli) gaar en meng er de pestosaus doorheen. Dien op de borden op en leg er per persoon een snede gerookte zalm overheen. Door de warmte kan die tijdens het eten gemakkelijk uiteengehaald worden met vork en lepel.
Varkensvlees
Estofado van erwten
- per persoon 150 gram worst of chipolata (varken, rund, kalf naar believen) in stukken gesneden.
- per persoon 50 gram gesneden spek
- per persoon 250 gram erwten (vers of diepvries)
- per persoon een half teentje look
- per persoon een halve ui versnipperd
- olijfolie
- stoof de ajuin in de olijfolie
- voeg de gesneden worst en spek eraan toe en bak die bruin
- voeg de erwten eraan toe. Laat een kwartier stoven onder gesloten deksel.
- voeg de geperste look eraan toe en laat nog een 10-tal minuten sudderen.
- verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden
- zet de pot met gesloten deksel in de oven en laat nog een goed half uur tot een uur sudderen. Roer af en toe, indien het zou aanbakken voeg een KLEIN beetje magere kippenbouillon toe.
Je kan dit eten met aardappelen of puree. Wij eten dit echter zoals in Spanje puur of eventueel met een stukje brood (wit! vb stokbrood)
13-05-2007
Appelcake à la Vonne
Appeltaart
De appelcake zoals mijn schoonmoeder die klaarmaakte
200
gr zelfrijzende bloem
150
gr suiker
125
gr boter
3
eieren
2
pakjes vanillesuiker
½
tas melk of water
de
boter in crème slaan
de
eierdooiers erdoor roeren
vervolgens
de bloem, de suiker, de melk goed
mengen
het
eiwit goed opkloppen en er goed ondermengen
het
deeg in de vorm gieten en beleggen met sneetjes appels of peren
In
oven 35 minuten op 200 graden
12-05-2007
Visgerechten
Zalmbroodje
Als collega's wisselen we soms recepten uit, zo ook met Katrien. Hier volgt dan het recept van haar "zalmbroodje":
Ingrediënten voor 6 personen:
pakje bladerdeeg
2 dl melk (of 1 de room
en 1dl melk)
2 eieren
peper en zout
bieslook en peterselie
500gr zalm (vers of uit blik).
Deeg uitrollen en in een beboterd bakblik brengen. Een mengsel van
maken van de melk, eieren, zout en peper en kruiden. De zalm (in
kleine stukjes) toevoegen.
Het mengsel op de deeg brengen, een lapje deeg bovenop leggen,
inknippen en doreren.
Er staat 30 minuten op 200° in de oven, maar het kostte mij
bijna 1 uur.
Laten afkoelen, ontvormen en eventueel laten afkoelen. In
schijfjes serveren.
Mooi en lekker met spinazie en tagliatelli!
P.S. Ik heb ook in het broodje verse spinazie verwerkt!
Scampi met gember en look
Voor een 20-tal scampi
50 gr gember in hele kleine stukjes gehakt
2 teentjes look in hele kleine stukjes gehakt
2 koffielepels kurkuma
paprikapoeder naar believen
gehakte koriander naar believen
Meng deze kruiden in een pot. Verhit olijfolie in de pan, doe het kruidenmengsel erbij en wok gedurende een halve minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de scampi toe en wok die tot ze rozig zijn (niet te lang: een minuut, max 2 is voldoende). Stort het mengsel in een pot om op te dienen, voeg de koriander toe en schud nog eens op.
Lekker met brood.
Kipgerechten
Kip Cacciatore
(kan ook met konijn)
1 Kip
1 blik gepelde tomaten
2 uien in stukjes
Rode paprika's in vieren gesneden( ik
neem ongeveer 1 ½ per persoon)
Rozemarijn
Laurier
Origano
peper (en zout)
Bouilonblokje basilicum
Verse basilicum
Kip aanbakken. Uien erbij. Paar minuten
laten bakken. Tomaten erbij. Even laten opkoken. Kruiden (behalve
verse basilicum) en bouilonblok toevoegen. Half uur laten pruttelen.
Paprika's toevoegen. Laten verderpruttelen tot paprika's zacht genoeg
zijn (naar smaak).
Pasta of aardappelen koken. Net
voor het opdienen de verse basilicum toevoegen en dan niet meer
laten koken. Je kan dit de dag vooraf klaarmaken.
Voeg de paprika's er wel pas de dag zelf aan toe anders worden die te
zacht.
Kiptajine
Bak in een stoofpot fijngesneden ui en knoflook aan in olijfolie.
Doe hierbij een koffielepel komijnzaad, een
koffielepel gemberpoeder en een koffielepel
gekonfijte citroen. Bak de stukken
kip aan tot ze goudbruin zien en kruid ze met witte peper
en zout. Leg daarbovenop de gesneden groenten:
pastinaak ( dit doe ik niet meer: ik ben allergisch aan pastinaak!) , wortelen en koolrapen. Kruid ook die met peper en
zout. Leg er nog een kaneelstokje bij (of doe er een koffielepel gemalen kaneel bij) , een paar
gedroogde dadels en een beetje harissa
voor de pittigheid. Zet het deksel van de stoofpot erop en laten
pruttelen (ik plaats de pot in de oven). Voeg beetje bij beetje tomaten
(uit blik) in blokjes bij om het geheel vocht
te geven. Na een klein uurtje op een zacht vuurtje is het gerecht smeuïg en klaar. Snipper er net voor opdienen nog verse korianderblaadjes over.
27-09-2005
Maaltijdsoepen
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Kip à la Annie
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.