Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
crideco
Welkom bij Crideco Mijn favoriete bezigheid: koken en kookboeken doorsnuisteren.
01-05-2008
Lamsvlees
Lamsnavarin
Ingrediënten (voor 6 tot 8 per)
2 kg mager
lamsstoofvlees
1 broccoli
6 wortelen
1 kg nieuwe aardappelen
2
bussels groene asperges
1 takje rozemarijn
peper, zout, olijfolie
kalfsfond opgelost in 1 glas witte wijn
enkele takjes kervel
Bak het stoofvlees aan in olijfolie in een
grote pot. Kruid met peper en zout. Leg er de rozemarijn bij. Laat 20
minuten verder stoven op zacht vuur. Kuis ondertussen de groenten en
stoom ze beetgaar (van de asperges enkel de puntjes gebruiken, van de
stengels kan je soep maken). Voeg de wijn met fond toe aan het vlees.
Laat 20 minuten zachtjes verderstoven. Voeg dan de gare
groenten toe en laat nog 10 minuten verdergaren. Check of het vlees
gaar is en laat zonodig nog langer opstaan. Afwerken met plukjes
kervel.
Lamsstoofpotje
Ingrediënten (voor 4 tot 6 genodigden)
1,5 kg
mager lamsstoofvlees
2 uien
6 teentjes knoflook
6 tomaten
100 g
groene boontjes
2 rapen
2 wortelen
6 vastkokende aardappelen
1
courgette olijfolie, peper, zout,
2 takjes tijm
2 takjes
rozemarijn.
Snijd alle groeten in middelgrote
blokjes, snipper de ui en de knoflook. Bak het
lamsvlees aan in olijfolie in een ruime pot. Kruid het vlees met
peper en zout. Voeg na 20 minuten de ui, knoflook en groenten toe.
Bak ze goed aan en kruid ook met peper en zout. Leg de takjes
tijm en rozemarijn er bovenop. Voeg indien nodig een beetje magere kippenbouillon toe
om aanbakken te voorkomen. Laat een uur zachtjes sudderen op
laag vuur of in de oven tot het gaar is. Serveer pas de volgende dag. Het is lekkerder als het goed
kan trekken.
Rundsvlees
Chili con carne
Voor ??? personen, ik maak dit meestal klaar op basis van 2kg rundsgehakt, eet ervan en verdeel de rest
over porties voor de diepvries. Het is een hele lichte versie die ik ooit in een oud kookboek vond.
Per kilo rundsgehakt twee blikken
kidney beans en 500 gr passato di pomodore (d.i. gepureerde tomaten !
! ! geen tomatenpuree ! ! )
Olijfolie
Chilipepers of
sambal naar smaak
(knoflook)
Magere kippenbouillon (1 blokje op een
halve liter water)
(parmesaanse kaas)
Giet twee el olijfolie in een kom. Voeg rundsgehakt toe en bak bruin
(loosgeroerd!).Voeg de passato eraantoe en breng aan
de kook.Voeg de blikken kidney beans eraan toe
(afspoelen!).Breng op smaak met peper, chilipepers
of sambal (en eventueel geperste look).Laat een uur koken op een matig vuur.
Voorkom aanbakken door kippenbouillon toe te voegen (geen water,
anders smaakverlies).
Neem het deksel van de pan en laat nog
een 15-tal minuten inkoken
Dien eventueel op met wat geraspte
parmesaanse kaas
Tip:Ben je van plan om dit met rijst te
eten (wij doen dit nooit maar mijn schoonmoeder vraagt steevast een
portie met rijst wegens anders geen maaltijd), verminder dan de
hoeveelheid kidney beans tot 1 blik op 750 gr gehakt.
Aperitiefhapjes
Feta met geroosterde paprika
400 gr feta
4 rode paprika's
een klein potje kappertjes
Dag voordien: Rooster de paprika's in een verwarmde oven gedurende 15 minuten, draai ze af en toe om. Doe de paprika's in een plastieken zak en laat ze een tiental minuten rusten. Ontvel de paprika's en snijd ze in reepjes. Laat ze volledig afkoelen.
Enkele uren voor het aperitief: Verkruimel de feta in een presenteerkom. Meng de uitgelekte kappers eronder. Voeg peper toe. Men er op het laatst de uitgelekte paprikareepjes onder (het sap kan je in de soep doen). Zet het geheel nog een paar uur in de frigo.
Santé!
Scampi met gember en look
Lekker pittig. Je kan dit wel pas bereiden wanneer je bezoek er is.
Voor een 20-tal scampi
50 gr gember in hele kleine stukjes gehakt (kan vooraf gebeuren)
2 teentjes look in hele kleine stukjes gehakt (kan vooraf gebeuren)
2 koffielepels kurkuma
paprikapoeder naar believen
gehakte koriander naar believen
Meng deze kruiden
in een pot. Verhit olijfolie in de pan, doe het kruidenmengsel erbij en
wok gedurende een halve minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de scampi
toe en wok die tot ze rozig zijn (niet te lang: een minuut, max 2 is
voldoende). Stort het mengsel in een pot om op te dienen, voeg de
koriander toe en schud nog eens op.
Smakelijk met brood.
29-07-2007
Pastagerechten
Pasta met pesto en gerookte zalm
Kook de pasta (tagliatelli) gaar en meng er de pestosaus doorheen. Dien op de borden op en leg er per persoon een snede gerookte zalm overheen. Door de warmte kan die tijdens het eten gemakkelijk uiteengehaald worden met vork en lepel.
Varkensvlees
Estofado van erwten
- per persoon 150 gram worst of chipolata (varken, rund, kalf naar believen) in stukken gesneden.
- per persoon 50 gram gesneden spek
- per persoon 250 gram erwten (vers of diepvries)
- per persoon een half teentje look
- per persoon een halve ui versnipperd
- olijfolie
- stoof de ajuin in de olijfolie
- voeg de gesneden worst en spek eraan toe en bak die bruin
- voeg de erwten eraan toe. Laat een kwartier stoven onder gesloten deksel.
- voeg de geperste look eraan toe en laat nog een 10-tal minuten sudderen.
- verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden
- zet de pot met gesloten deksel in de oven en laat nog een goed half uur tot een uur sudderen. Roer af en toe, indien het zou aanbakken voeg een KLEIN beetje magere kippenbouillon toe.
Je kan dit eten met aardappelen of puree. Wij eten dit echter zoals in Spanje puur of eventueel met een stukje brood (wit! vb stokbrood)
13-05-2007
Appelcake à la Vonne
Appeltaart
De appelcake zoals mijn schoonmoeder die klaarmaakte
200
gr zelfrijzende bloem
150
gr suiker
125
gr boter
3
eieren
2
pakjes vanillesuiker
½
tas melk of water
de
boter in crème slaan
de
eierdooiers erdoor roeren
vervolgens
de bloem, de suiker, de melk goed
mengen
het
eiwit goed opkloppen en er goed ondermengen
het
deeg in de vorm gieten en beleggen met sneetjes appels of peren
In
oven 35 minuten op 200 graden
12-05-2007
Visgerechten
Zalmbroodje
Als collega's wisselen we soms recepten uit, zo ook met Katrien. Hier volgt dan het recept van haar "zalmbroodje":
Ingrediënten voor 6 personen:
pakje bladerdeeg
2 dl melk (of 1 de room
en 1dl melk)
2 eieren
peper en zout
bieslook en peterselie
500gr zalm (vers of uit blik).
Deeg uitrollen en in een beboterd bakblik brengen. Een mengsel van
maken van de melk, eieren, zout en peper en kruiden. De zalm (in
kleine stukjes) toevoegen.
Het mengsel op de deeg brengen, een lapje deeg bovenop leggen,
inknippen en doreren.
Er staat 30 minuten op 200° in de oven, maar het kostte mij
bijna 1 uur.
Laten afkoelen, ontvormen en eventueel laten afkoelen. In
schijfjes serveren.
Mooi en lekker met spinazie en tagliatelli!
P.S. Ik heb ook in het broodje verse spinazie verwerkt!
Scampi met gember en look
Voor een 20-tal scampi
50 gr gember in hele kleine stukjes gehakt
2 teentjes look in hele kleine stukjes gehakt
2 koffielepels kurkuma
paprikapoeder naar believen
gehakte koriander naar believen
Meng deze kruiden in een pot. Verhit olijfolie in de pan, doe het kruidenmengsel erbij en wok gedurende een halve minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de scampi toe en wok die tot ze rozig zijn (niet te lang: een minuut, max 2 is voldoende). Stort het mengsel in een pot om op te dienen, voeg de koriander toe en schud nog eens op.
Lekker met brood.
Kipgerechten
Kip Cacciatore
(kan ook met konijn)
1 Kip
1 blik gepelde tomaten
2 uien in stukjes
Rode paprika's in vieren gesneden( ik
neem ongeveer 1 ½ per persoon)
Rozemarijn
Laurier
Origano
peper (en zout)
Bouilonblokje basilicum
Verse basilicum
Kip aanbakken. Uien erbij. Paar minuten
laten bakken. Tomaten erbij. Even laten opkoken. Kruiden (behalve
verse basilicum) en bouilonblok toevoegen. Half uur laten pruttelen.
Paprika's toevoegen. Laten verderpruttelen tot paprika's zacht genoeg
zijn (naar smaak).
Pasta of aardappelen koken. Net
voor het opdienen de verse basilicum toevoegen en dan niet meer
laten koken. Je kan dit de dag vooraf klaarmaken.
Voeg de paprika's er wel pas de dag zelf aan toe anders worden die te
zacht.
Kiptajine
Bak in een stoofpot fijngesneden ui en knoflook aan in olijfolie.
Doe hierbij een koffielepel komijnzaad, een
koffielepel gemberpoeder en een koffielepel
gekonfijte citroen. Bak de stukken
kip aan tot ze goudbruin zien en kruid ze met witte peper
en zout. Leg daarbovenop de gesneden groenten:
pastinaak ( dit doe ik niet meer: ik ben allergisch aan pastinaak!) , wortelen en koolrapen. Kruid ook die met peper en
zout. Leg er nog een kaneelstokje bij (of doe er een koffielepel gemalen kaneel bij) , een paar
gedroogde dadels en een beetje harissa
voor de pittigheid. Zet het deksel van de stoofpot erop en laten
pruttelen (ik plaats de pot in de oven). Voeg beetje bij beetje tomaten
(uit blik) in blokjes bij om het geheel vocht
te geven. Na een klein uurtje op een zacht vuurtje is het gerecht smeuïg en klaar. Snipper er net voor opdienen nog verse korianderblaadjes over.
27-09-2005
Maaltijdsoepen
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Kip à la Annie
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.