Foto
Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

Foto
crideco
Welkom bij Crideco
Mijn favoriete bezigheid: koken en kookboeken doorsnuisteren.
01-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel
Chipolata met gestoofde venkel


Ingrediënten 4 personen
  • 8 à 12 chipolata's
  • 2 venkelknollen
  • 30 gram rucola
  • 2dl room
  • 300 gram risone (griekse pasta)
  • 3 à 4 eetlepels rode pesto
  • 3 à 4 eetlepels groene pesto
  • 3 el olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • peper en zout
Snijd de venkelknollen in fijne reepjes en bewaar het groen voor de garnituur. Kook de risone gedurende 15 min in lichtgezouten  water. Giet af en hou warm.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en bak de reepjes venkel gaar gedurende 5 min. Overgit met de witte wijn en laat gedurende 5 min stoven. Voeg er de laatste twee min van de bereiding de rucola bij. Kruid naar smaak met peper en zout.
Verhit 1 eetlepel olijfolie en een braadpan en bak de chipolata's goudbruin langs alle kanten. Laat gedurende 5 min verder gaar worden.
Verwarm de room in de kookpot van de pasta gedurende 5 min. Meng er de 2 soorten pesto onder. Voeg de pasta toe en roer goed.



Venkelsoep

Ingrediënten
  • 2 uien
  • 2 venkelknollen
  • magere kippen- of groentenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • peper en zout
Snijd de venkelknollen in kleine blokjes en bewaar het groen . hak de uien fijn.

Stoof de groenten samen, wanneer alles glazig wordt, voeg je er de bouillon bij. Laat verder koken tot alles gaar is.

Laat voor het opdienen nog even opkoken en voeg de witte wijn erbij, laat even doorkoken. Voeg er vlak voor het opdienen het groen van de knollen bij.







02-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegetarisch
Bloemkool borlotti

Deze vegetarische maaltijd leerden we in Barcelona kennen. Het komt tijdens het bloemkoolseizoen dikwijls op tafel.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
  • 1 bloemkool
  • 2 blikken borlotti bonen
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • parmezaanse kaas
Kook de bloemkaal bijtgaar (ik doe dit in de microgolf). Verdeel de bloemkool in porties over ovenschoteltjes. Verdeel de gewassen en uitgelekte bonen over de schoteltjes. Verdeel de knoflook over de bloemkoolporties (steek ze tussen de bloemkoolroosjes). Giet over elk schoteltje één kleine lepel olijfolie (dus over de bloemkool en de bonen). Bestrooi met wat parmezaanse kaas naar smaak. Stop de schoteltjes in een voorverwarmde oven. Ik laat ze er ongeveer een kleine 15 minuten in. Kijk na 10 minuten eens hoever het staat. De borlottibonen moeten gebarsten zijn.

Als je wil kan je er brood bij eten. Wij vinden dit zo voldoende voor een hoofdmaaltijd.
Een wijn die er lekker bij is : Sangre de Torre! (Makro, te herkennen aan het zwartje stiertje dat aan de fles hangt).


Cannelloni met ricotta en spinazie

 Ingrediënten voor 16 stuks (d.i. voor 4 personen)

  • Een doos cannelloni
  • Twee doosjes ricotta
  • Een pak diepvriesspinazie (gehakt of geheel) van 600 gr of twee rode paprika’s
  • Peper
  • Een doos passato di pomodore (gepureerde tomaten !! dit is geen tomatenpuree!) van 500 gr

Meng de twee dozen ricotta met 500 gr ontdooide spinazie of met de paparika’s (in miniscule stukjes gesneden) Kruid met peper naar smaak.
Vul 16 cannelloni met dit mengsel. Dit gaat het gemakkelijkst met een slagroomspuit of een lange ijslepel.Verdeel per voorziene portie over diepvriespotjes

Doe de passato in een pan en doe er chilipepers of sambal bij naar smaak. Kook de passato. Haal van het vuur en roer er de rest van het ricotta-spinazie (paprika)mengsel doorheen.Verdeel over de potjes (naargelang de hoeveelheid die je over de potjes giet, kan je de rest in de frigo bewaren en opdienen met penne!).

Nu kan je de porties in de diepvries steken om te bewaren.


Strooi er voor je ze uiteindelijk in de oven steekt  gemalen parmesaanse kaas overheen


Smakelijk



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsvlees

Saltimbocca

Een overheerlijk Italiaans gerecht. Je kan de saltimbocca op voorhand klaarmaken. Indien je bezoek hebt, kan je het dan verder bereiden in de tijd dat de pasta klaar is ..... snel dus ! Ik heb dit al regelmatig voorgeschoteld en al zeg ik het zelf, het is telkens een succes!

Ingrediënten voor 4 personen

  • Vier dunne kalfsescaloppes (indien ze niet heel dun zijn, klop je ze nog wat platter met een vleeshamertje)
  • Een pakje salie
  • Een pakje Italiaanse rauwe ham (je hebt 4 sneetjes nodig)
  • 4 tandenstokers
  • Witte wijn (neem de wijn die je erbij gaat drinken)
  • Peper en zout
  • Een klontje boter
  • Een soeplepel olijfolie
  • Tagliatelli
Voorbereiding
Neem de kalfsescalope en leg er een sneetje rauwe ham op. Verdeel er salieblaadjes over. Rol dit op en steek er een tandenstoker in om de boel dicht te houden. Dit kan nu in de frigo tot het moment dat je het klaarmaakt

Bereiding
Smelt de boter en de olijfolie in de diepe pan. Bak de opgerolde escaloppes aan alle kanten bruin.  Strooi er peper (en zout) op. Blus met de witte wijn (dit vormt de saus, dus niet gierig zijn met de wijn, de rolletjes mogen half onderstaan) en laat een kleine tien minuutjes pruttelen. Doe op het einde de rest van de salie door de saus.

Dien direct op bij de al dent tagliatelli. Smakelijk!





01-05-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees
Lamsnavarin

Ingrediënten (voor 6 tot 8 per)

  • 2 kg mager lamsstoofvlees
  • 1 broccoli
  • 6 wortelen
  • 1 kg nieuwe aardappelen
  • 2 bussels groene asperges
  • 1 takje rozemarijn
  • peper, zout, olijfolie
  • kalfsfond opgelost in 1 glas witte wijn
  • enkele takjes kervel

Bak het stoofvlees aan in olijfolie in een grote pot. Kruid met peper en zout. Leg er de rozemarijn bij. Laat 20 minuten verder stoven op zacht vuur. Kuis ondertussen de groenten en stoom ze beetgaar (van de asperges enkel de puntjes gebruiken, van de stengels kan je soep maken). Voeg de wijn met fond toe aan het vlees. Laat 20 minuten zachtjes verderstoven.  Voeg dan de gare groenten toe en laat nog 10 minuten verdergaren. Check of het vlees gaar is en laat zonodig nog langer opstaan. Afwerken met plukjes kervel.


Lamsstoofpotje

Ingrediënten (voor 4 tot 6 genodigden)

  • 1,5 kg mager lamsstoofvlees
  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 6 tomaten
  • 100 g groene boontjes
  • 2 rapen
  • 2 wortelen
  • 6 vastkokende aardappelen
  • 1 courgette
    olijfolie, peper, zout,
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn.

Snijd alle groeten in middelgrote blokjes, snipper de ui en de knoflook.  Bak het lamsvlees aan in olijfolie in een ruime pot. Kruid het vlees met peper en zout. Voeg na 20 minuten de ui, knoflook en groenten toe. Bak ze goed aan en kruid ook met peper en zout.  Leg de takjes tijm en rozemarijn er bovenop. Voeg indien nodig een beetje magere kippenbouillon toe om aanbakken te voorkomen.  Laat een uur zachtjes sudderen op laag vuur of in de oven tot het gaar is. Serveer pas de volgende dag. Het is lekkerder als het goed kan trekken.







Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundsvlees

Chili con carne


Voor ??? personen, ik maak dit meestal klaar op basis van 2kg rundsgehakt, eet ervan en verdeel de rest over porties voor de diepvries. Het is een hele lichte versie die ik ooit in een oud kookboek vond.

  • Per kilo rundsgehakt twee blikken kidney beans en 500 gr passato di pomodore (d.i. gepureerde tomaten ! ! ! geen tomatenpuree ! ! )
  • Olijfolie
  • Chilipepers of sambal naar smaak
  • (knoflook)
  • Magere kippenbouillon (1 blokje op een halve liter water)
  • (parmesaanse kaas)

Giet twee el olijfolie in een kom. Voeg rundsgehakt toe en bak bruin (loosgeroerd!).Voeg de passato eraantoe en breng aan de kook.Voeg de blikken kidney beans eraan toe (afspoelen!).Breng op smaak met peper, chilipepers of sambal (en eventueel geperste look).Laat een uur koken op een matig vuur. Voorkom aanbakken door kippenbouillon toe te voegen (geen water, anders smaakverlies).

Neem het deksel van de pan en laat nog een 15-tal minuten inkoken

Dien eventueel op met wat geraspte parmesaanse kaas


Tip:
Ben je van plan om dit met rijst te eten (wij doen dit nooit maar mijn schoonmoeder vraagt steevast een portie met rijst wegens anders geen maaltijd), verminder dan de hoeveelheid kidney beans tot 1 blik op 750 gr gehakt.





Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aperitiefhapjes
Feta met geroosterde paprika

  • 400 gr feta
  • 4 rode paprika's
  • een klein potje kappertjes
Dag voordien:
Rooster de paprika's in een verwarmde oven gedurende 15 minuten, draai ze af en toe om. Doe de paprika's in een plastieken zak en laat ze een tiental minuten rusten.  Ontvel de paprika's en snijd ze in reepjes.  Laat ze volledig afkoelen. 

Enkele uren voor het aperitief:
Verkruimel de feta in een presenteerkom. Meng de uitgelekte kappers eronder. Voeg peper toe. Men er op het laatst de uitgelekte paprikareepjes onder (het sap kan je in de soep doen). Zet het geheel nog een paar uur in de frigo.

Santé!

Scampi met gember en look

Lekker pittig. Je kan dit wel pas bereiden wanneer je bezoek er is.

Voor een 20-tal scampi

  • 50 gr gember in hele kleine stukjes gehakt (kan vooraf gebeuren)
  • 2 teentjes look in hele kleine stukjes gehakt (kan vooraf gebeuren)
  • 2 koffielepels kurkuma
  • paprikapoeder naar believen
  • gehakte koriander naar believen

Meng deze kruiden in een pot. Verhit olijfolie in de pan, doe het kruidenmengsel erbij en wok gedurende een halve minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de scampi toe en wok die tot ze rozig zijn (niet te lang: een minuut, max 2 is voldoende). Stort het mengsel in een pot om op te dienen, voeg de koriander toe en schud nog eens op.

Smakelijk met brood.







29-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastagerechten
Pasta met pesto en gerookte zalm

Kook de pasta (tagliatelli) gaar en meng er de pestosaus doorheen. Dien op de borden op en leg er per persoon een snede gerookte zalm overheen. Door de warmte kan die tijdens het eten gemakkelijk uiteengehaald worden met vork en lepel.






Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees
Estofado van erwten

  • - per persoon 150 gram worst of chipolata (varken, rund, kalf naar believen) in stukken gesneden.
  • - per persoon 50 gram gesneden spek
  • - per persoon 250 gram erwten (vers of diepvries)
  • - per persoon een half teentje look
  • - per persoon een halve ui versnipperd
  • - olijfolie

  • - stoof de ajuin in de olijfolie
  • - voeg de gesneden worst  en spek eraan toe en bak die bruin
  • - voeg de erwten eraan toe. Laat een kwartier stoven onder gesloten deksel.
  • - voeg de geperste look eraan toe  en laat nog een 10-tal minuten sudderen.
  • - verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden
  • - zet de pot met gesloten deksel in de oven en laat nog een goed half uur tot een uur sudderen. Roer af en toe, indien het zou aanbakken voeg een KLEIN beetje  magere kippenbouillon toe.
Je kan dit eten met aardappelen of puree. Wij eten dit echter zoals in Spanje puur of eventueel met een stukje brood (wit! vb stokbrood)


13-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelcake à la Vonne
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Appeltaart

De appelcake zoals mijn schoonmoeder die klaarmaakte

  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 150 gr suiker
  • 125 gr boter
  • 3 eieren
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • ½ tas melk of water

de boter in crème slaan

de eierdooiers erdoor roeren

vervolgens de bloem, de suiker, de melk goed mengen

het eiwit goed opkloppen en er goed ondermengen

het deeg in de vorm gieten en beleggen met sneetjes appels of peren

In oven 35 minuten op 200 graden



12-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visgerechten

Zalmbroodje

Als collega's wisselen we soms recepten uit, zo ook met Katrien. Hier volgt dan het recept van haar "zalmbroodje":

Ingrediënten voor 6 personen:

  • pakje bladerdeeg
  • 2 dl melk (of 1 de room en 1dl melk)
  •  2 eieren
  • peper en zout
  • bieslook en peterselie
  • 500gr zalm (vers of uit blik).

Deeg uitrollen en in een beboterd bakblik brengen. Een mengsel van maken van de melk, eieren, zout en peper en kruiden. De zalm (in kleine stukjes) toevoegen.

Het mengsel op de deeg brengen, een lapje deeg bovenop leggen, inknippen en doreren.

Er staat 30 minuten op 200° in de oven, maar het kostte mij bijna 1 uur.

Laten afkoelen, ontvormen en eventueel laten afkoelen. In schijfjes serveren.

Mooi en lekker met spinazie en tagliatelli!

P.S. Ik heb ook in het broodje verse spinazie verwerkt!


Scampi met gember en look

Voor een 20-tal scampi

  • 50 gr gember in hele kleine stukjes gehakt
  • 2 teentjes look in hele kleine stukjes gehakt
  • 2 koffielepels kurkuma
  • paprikapoeder naar believen
  • gehakte koriander naar believen

Meng deze kruiden in een pot. Verhit olijfolie in de pan, doe het kruidenmengsel erbij en wok gedurende een halve minuut tot de geuren vrijkomen. Voeg de scampi toe en wok die tot ze rozig zijn (niet te lang: een minuut, max 2 is voldoende). Stort het mengsel in een pot om op te dienen, voeg de koriander toe en schud nog eens op.

Lekker met brood.





Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipgerechten
Kip Cacciatore

(kan ook met konijn)

  • 1 Kip
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 uien in stukjes
  • Rode paprika's in vieren gesneden( ik neem ongeveer 1 ½ per persoon)
  • Rozemarijn
  • Laurier
  • Origano
  • peper (en zout)
  • Bouilonblokje basilicum
  • Verse basilicum

Kip aanbakken. Uien erbij. Paar minuten laten bakken. Tomaten erbij. Even laten opkoken. Kruiden (behalve verse basilicum) en bouilonblok toevoegen. Half uur laten pruttelen. Paprika's toevoegen. Laten verderpruttelen tot paprika's zacht genoeg zijn (naar smaak).

Pasta of aardappelen koken. Net voor het opdienen de verse basilicum toevoegen en dan niet meer laten koken.
Je kan dit de dag vooraf klaarmaken. Voeg de paprika's er wel pas de dag zelf aan toe anders worden die te zacht.


Kiptajine

Bak in een stoofpot fijngesneden ui en knoflook aan in olijfolie.  Doe hierbij een koffielepel komijnzaad, een koffielepel gemberpoeder en een koffielepel gekonfijte citroen.  Bak de stukken kip aan tot ze goudbruin zien en kruid ze met witte peper en zout.  Leg daarbovenop  de gesneden groenten: pastinaak ( dit doe ik niet meer: ik ben allergisch aan pastinaak!) , wortelen en koolrapen.  Kruid ook die met peper en zout. Leg er nog een kaneelstokje bij (of doe er een koffielepel gemalen kaneel bij) , een paar gedroogde dadels en een beetje harissa voor de pittigheid.  Zet het deksel van de stoofpot erop en laten pruttelen (ik plaats de pot in de oven).  Voeg beetje bij beetje  tomaten (uit blik)  in blokjes bij om het geheel vocht te geven.  Na een klein uurtje op een zacht vuurtje is het gerecht smeuïg en klaar.  Snipper er net voor opdienen  nog verse korianderblaadjes over.




27-09-2005
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijdsoepen

Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip à la Annie
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

Lees dit in het volgende bericht hieronder!




Foto

Foto

Zoeken in blog


Inhoud blog
  • courgette
  • Venkel
  • Vegetarisch
  • Kalfsvlees
  • Lamsvlees
  • Rundsvlees
  • Aperitiefhapjes
  • Pastagerechten
  • Varkensvlees
  • Appelcake à la Vonne
  • Visgerechten
  • Kipgerechten
  • Maaltijdsoepen
  • Kip à la Annie


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs