Na alle beste wensen, goede gezondheid, veel succes en veel werk... gaan wij terug over tot de orde van de dag, en dat is bij ons nog steeds maatwerk keukens, kasten, badkamers, dressings,... enz maken. In een maandblad (ik denk Eigen haard of zoiets) las ik laatst dat, als je rekening houdt met ergonomie en functionaliteit, je in je keuken het heen en weer geloop met ruim 25 % kan verminderen. En dat betekent dat je dan terug 25 % meer tijd overhoudt voor andere leuke dingen. Dus toch wel iets om rekening mee te houden. Enkele vragen die je je moet stellen zijn; staat het werkblad op de juiste hoogte ? Zit de spoelbak niet te laag ? Kan je makkelijk bij de meest gebruikte kasten ? Staat alles goed opgesteld, makkelijk bereikbaar ? Het spreekt voor zich dat de afstand die je in je keuken aflegt, zich vooral afspeelt tussen spoelbak, kookvuur en koelkast, de zogenaamde werkdriehoek. Hoe kleiner die is, hoe minder stappen je moet zetten. Vooral de afstand kookvuur gootsteen mag niet te groot zijn, best maximaal 2 m. Om de juiste hoogte te beplaen, moet je rekening houden met de lichaamsgrootte van de gebruikers. De grootte van de meest frequente gebruiker is de referentie. De afstand tussen je elleboog (staande) en het werkblad bedraagt best 10 à 15 cm. Iemand van bv 1m80 groot is dus het best gebaat bij een werkblad hoogte van ongeveer 94 cm. Dit zijn enkele tips waar wij wel rekening mee houden. Het spreekt voor zich dat onze keukens echt persoonlijk zijn, naar jouw maat gemaakt.