- benodigdheden: 2kg stevige zure appelen- sap van 1 citroen - 1/2 liter water - suiker: minder dan 50% van het
sap van de appelen - 1 kaneelstokje - 3 laurierblaadjes
- werkwijze:
1. Schil en snij de appelen in stukken. Breng ze aan de kook met het water en laat 30 minuten koken.
2. Giet de appelen met het vocht door een zeef en laat minstens 1 uur goed uitlekken. Druk zachtjes aan met
de rug van een lepel.
3. Weeg of meet de hoeveelheid sap en voeg er minder dan 50% van het gewicht aan suiker, het citroensap, het
kaneelstokje en de laurierblaadjes aan toe.
4. Laat 30 minuutjes koken op een zacht vuur. Verdeel over de jampotten.
- tip:
*schep de warme jam direct in de potjes
* is de jam te lopend, laat hem dan opnieuw koken met een zakje pectine
* kies voor rijp fruit van goeie kwaliteit
* gebruik een grote kookpot, maar maak jam altijd in kleine hoeveelheden
|