Hong Kong en China
een eerste ervaring met China
19-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sam, Philippe et les autres

Vermits onze Hainan Airlines vlucht vertraging had opgelopen, miste ik mijn overstap in Bejing. Geen probleem: aan de uitgang staat een Chinees (wat dacht ge?) met een bordje met 4 namen; nl de passagiers die hun transfer gemist hadden. 3 Belgen erbij. Het klikte dadelijk tussen ons drieën: bleek dat die twee andere kornuiten regelmatig in HK zitten -Sam heeft er zelfs een huis-; de kennismaking werd gevierd met een biertje. Vermits Philippe moeilijk Nederlands sprak, hebben we de taal van Molière gebruikt. Philippe is een producer van animatiefilmen en heeft een studio in China. Ze hebben me veel bijgebracht over het alledaagse leven, doen en laten, zoals geen kraantjeswater in HK en zeker niet in China drinken. Blijkbaar verstaan de Chinezen ons niet altijd, maar laten ze dat niet blijken. Als ge dan nadien een vraag stelt, komt er een even bizar als niets ter zake doende antwoord!

Toevallig bleek uit ons gesprek dat ik bij de transfer door de doeane gelopen was en dus mijn visum afgestempeld was en dus verder onbruikbaar eind deze week als ik naar Shanghai vertrek. Direct zei Sam: kom, we gaan dat regelen. Hij leek zo wel een typetje dat alles kon regelen, en dank zij zijn parate kennis van de chinese taal, werd mijn verlopen visum terug maagdelijk gestempeld (5 man errond, 2 telefoons, 1 walkie-talkie, 3 nieuwe stempels erbij, 25 minuten en 600m lopen binnen de vlieghaven). Hopelijk aanzien de Chinese doeaniers volgende week het paspoort even maagdelijk als die 5 heren vandaag…

19-03-2012 om 09:04 geschreven door Ramondeamberes  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Tags:visum, doeane
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etiquette
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Mijn (kook)vrienden hadden mij gewaarschuwd: Chinezen zijn een vuil en onbeleefd volkje. Spuwen zoals de marrokanen dat alleen kunnen, rochelen, boeren en vuile Franse WC's. Daarbij zouden ze neerkijken op elke westerling en spreken ze in heel China alleen wat Engels in Hong Kong. Dat belooft! Het eten is er echt chinees: gefrituurde ondefinieerbare gerechten, enz. Soms wordt het menu aangevuld met een levend gefrituurde vis, die net zo lang in het vet blijft zodat hij nog levend en ademend op uw bord komt, met een bruingebrand korstje. Ik zie mij al oogcontact met die knaap hebben… Strafste verhaal: slakken die levend worden geserveerd. Snel zijn is de boodschap: anders ontsnapt uw gerecht uit uw bord terwijl ge er op kijkt!

Maar: het blijven verhaaltjes, ik laat het allemaal over mij komen. En, na deze week in het beschaafde Hong Kong komt Karin mij vervoegen in Hangzhou, nabij Shanghai. Dan vervoeg ik de groep van de KUL. Die zullen wel weten welk restaurant ze reserveren -hoop ik-.

19-03-2012 om 08:58 geschreven door Ramondeamberes  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cuba en China
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zover zijn we dan: eindelijk naar China!

Waarom ga ik zover en wat ga ik er zoeken? Avontuur, eindeloze vlaktes, bergen, overvolle steden, smog?

Misschien ga ik voor indrukken op te doen vanuit de onderbuik van een politiek systeem zoals ik dat eerder tijdens mijn twee reizen in Cuba deed. Een land dat ik alleen vanuit de kranten en van de televisie kende. Ik had -dank zij een basiskennis Spaans- er interessante gesprekken, niet met politieke dissidenten puur sang, maar met de gewone Cubaan die meedraaide in het systeem, gewoon omdat er geen alternatief was voor hem. Ik sprak met studenten, leraars, dokters en overheidsambtenaren. Ik sprak met communisten puur sang die geloofden in hun revolutie zoals het eerste uur, en met mensen die hopeloos waren omdat ze "opgesloten" waren in "La Isla Bonita". Hun dagelijkse situatie aldaar dreef hen bijna tot wanhoop, wat soms tot dramatische situaties leidt: Ik herinner me de familie die tranen met tuiten huilde aan de border control op de vlieghaven in Havana, omdat ze hun dochter vaarwel zegden toen die terug met haar Amerikaanse man vertrok naar de USA, maar meer nog omdat ze in het huidig systeem nooit mee zullen kunnen gaan. Ik constateerde dat in dat land het communistische systeem niet heiligmakend is of was. Net zoals het kapitalistisch systeem hiaten heeft, glippen sommige visjes ook hier uit het sociale vangnet en belanden dan aan de rand van de maatschappij in schreindende armoede.

Maar: nu ga ik naar een land dat de wereldeconomie uitdaagt, en reizen (beperkt en onder voorwaarden) toelaat aan zijn burgers. Meer nog: het is het land van de toekomst.

19-03-2012 om 08:57 geschreven door Ramondeamberes  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
18-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 18 maart
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Aankomst HK

Nieuwe vlieghaven (of lijkt toch zo), nieuwe airport express, nette metro, en naarmate we Kowloon naderen, alles netjes volgebouwd. Gelukkig heb ik een hotel gekozen midden de winkelbuurt van zuid-Kowloon, vlakbij de metro ook nog. Het plannetje van de metro lijkt zo weggeplukt te zijn van de Londense metro, en dus is het poepsimpel om de weg te vinden.

Vanavond eerste culinaire ervaring met de Chinese keuken, in een gewoon restaurant om de hoek van het hotel. Ik voelde me precies in een Chinees restaurant in de Van Wezembeekstraat in Antwerpen. Het smaakte ook zo. Niet slecht dus, en ook niet duur.

HK chinezen spreken bijna allen Engels, maar toch had ik er moeite mee om ze te verstaan. Ik was nl op zoek naar een nieuw fototoestel. Blijkbaar liggen de prijzen fors uit elkaar. Een camera die in België 575 EURO kost, komt hier tussen de 220 en 600 (!) EURO. Vanwaar dat verschil? Er blijkt een bloeiende handel te bestaan met rechtstreekse import uit China, met beperkte garantie. Dat verklaart een en ander. Morgen beslissing!

Bijlagen:
metro.jpg (107.2 KB)   

18-03-2012 om 00:00 geschreven door Ramondeamberes  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


Inhoud blog
  • 10 april einde van een leuke reis
  • 9 april The Great Wall
  • 8 april NCPA, Olympisch dorp Beijing
  • 7 april Tianqiao acrobatic theatre
  • 7 april Beijing Food street, Verboden Stad, Tien an Men
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs