Twee jaar geleden deed Sven Lippens, als verplicht schoolwerk, een spreekbeurt over zijn trots 'gloeikoptractoren' in het College in Eeklo. De spreekbeurt was verplicht, het onderwerp was zijn eigen keuze. 't Moet zeer in de smaak gevallen zijn bij de leerkrachten... en zeker 'goed' geweest zijn... want dit jaar werd hem gevraagd het nog eens over te doen voor andere groepen scholieren... en het mocht uitgebreider opgevat worden... dus het wordt een 'optreden' met 7 tractoren. Boer en Ingrid werden uitgenodigd voor de fotoreportage en het verslag in het RMTV-clubblad... Ja, dat is mooi als souvenir voor later.
Volgens afspraak met Sven, zijn wij rond 7.15H bij Water Van Hove. Vandaar zal er met enige tractoren naar school gereden worden. Sven en Jaak en Daniël komen daar ook om alles klaar te zetten voor vertrek. Sven zal met zijn Ursus de Pampa van Dirk (die er wegens werkverplichting niet bij kan zijn) meetrekken en Walter zal met zijn Lanz Bulldog 55 zijn Lanz Bulldog 25 meetrekken.
Na een frisse ochtendrit komen deze 4 gloeikoppers in het College aan en installeren zich op de koer. Boer helpt bij het afkoppelen van de tractoren die op sleep meegekomen zijn.
Wilfried is er al met zijn Vierzon. Hij heeft hem gebracht en zal deze rond de middag terug komen ophalen.
Even later komen ook Luc Bisschop met zijn Lanz Bulldog en zijn maat Gerrit met een Ursus van Luc de koer opgereden...
De zeven bestelde tractoren zijn nu allemaal aanwezig. Ze worden mooi in een halve cirkel opgesteld over de hele breedte van de koer.
In de voormiddagpauze, de eerste voorstelling is dan afgelopen, is er in het leslokaal koffie met gebak voor het tractorteam en de leerkrachten die de spreekbeurt bestelden.
Dan mag het tractorteam gaan lunchen in het schoolrestaurant... ja, we worden daar goed in de watten gelegd voor onze moeite. Na de lunch worden de meegetrokken tractoren weer aangekoppeld om huiswaarts te rijden.
Wegens het voorspelde goede weer werden de stalen rossen nog eens van stal gehaald om eens te gaan zien wat er in de natuur al veranderd is sinds enkele weken geleden. We zouden eens een andere kant oprijden en bij Boeleke verzamelen.
In de voormiddag zet Boer de tractoren klaar. Eerst zijne Massey-Ferguson. Tank volgooien... dat geeft altijd een goed gevoel.
Dan de Deutz van Ingrid : ook voltanken en een spatje diesel wegpoetsen.
Na de lunch vertrekken we naar Boeleke. Die heeft zijn ros ook al in de startblokken staan. Vriendin Monique is al present en zus Ria komt gauw nog een babbeltje doen eer we vertrekken.
Dan zijn we weg : binnendoor naar Strobrugge, waar we de grote weg oprijden, om bijna direct af te slaan aan de overzijde en richting Eede rijden.
Van Eede naar Aardenburg en door de Kaaipoort, dwars door centrum Aardeburg. Veel lawaai, als we onder de Kaaipoort rijden.
We doorkruisen de polders van Aardenburg naar Heille en terug naar de andere kant van Aardenburg, richting Sint-Kruis. In Sint-Kruis wordt halt gehouden bij 'Greetjes' voor een drink en toiletbezoek.
Na deze halte rijden we door de polders richting Sint-Margriete. Op de grens maken we even een niet geplande stop, omdat we een bekende tegenkomen... Vooraf wordt er tijd gemaakt voor een praatje 'te velde'.
Uitgepraat gaat de rit verder : door de kreken... waar het druk is met visses-in-actie.
Vandaar rijden we naar Sint-Laureins... nee, niet naar het Godshuis ! We parkeren vlak bij de ingang ervan om aan de overkant een snack te gaan bestellen in 'De Roeland'.
Buitensporig goed weer... het lijkt wel op een hittegolf op een moment dat het eigenlijk winter hoort te zijn... heeft ons er een beetje toe gedwongen om toch maar ons stalen ros van stal te halen, om nog ver voor de aanvang van het seizoen al een rondrit te verzinnen. We hebben Boeleke bereid gevonden ook mee te rijden.
Wat vroeger dan anders geluncht om vroeg aan de rit te kunnen beginnen... want deze tijd van het jaar zijn de dagen kort. Daar staan ze dan te pronk : Boer zijn nieuwe aanwinst naast de Deutz van Ingrid... te wachten op Boeleke.
We moeten niet echt wachten, want dà à r is hij al, samen met zijn Monique.
We vertrekken richting Landsdijk, in een wijde bocht om Watervliet heen, richting de grensovergang. Ondanks het bijna zomerse weer drukt de natuur ons met de neus op de feiten : eigenlijk hoort het nog winter te zijn. Op de akkers en in de akkerranden zien we winterse kaalheid en winterwerkzaamheden.
Net buiten Watervliet, tegenover de vroegere grenspost denken we te kunnen bijtanken. We hebben al anderhalf uur gereden en een drankje zou er best wel in kunnen. Daarvoor parkeren we ons aan 'La Marmite'. DÃ Ã r valt het tegen. Zo vroeg in het jaar staat het terrasmeubilair nog niet opgesteld, en binnen zijn de restaurantklanten nog volop aan het eten... dus we zullen er zeker niet welkom zijn voor een drink.
Na een smakelijke Grimbergen zetten we onze rit verder. Onderweg worden we geconfronteerd met de gevolgen van een te nat najaar, gevolgd door een kwakkelwinter met veel regen.De sporen van laat oogstgeploeter zijn nog niet kunnen weggewerkt worden omdat het maar niet wilde vriezen.
En precies omdat het niet wilde vriezen zien we nu, bijna aan het einde van de wintertijd, velden met bloeiende mosterd in een decor van kale bomen en struiken. Een beetje een vreemda combinatie... en toch mooi ! Maar deze beelden horen niet echt bij deze tijd van het jaar. Bezijds Sint-Margriete en door de Vrouwkenshoekpolder naderen we Sentebrug. Op het gemakje rijden door de Dorpsstraat naar herberg 'De Roeland'.
We kunnen er parkeren aan de overzijde van de straat. Sarah en Simon zijn daar ondertussen ook geland met de auto. Die waren in feite op zoek naar nonkel Bertrand toen de ons het Dorp zagen binnenrijden. Dus met zijn alleen naar De Roeland. Daar valt het ook een beetje tegen. Onze bedoeling was een drankje en een snack. Tja wij hadden op Comerkermis een bon van 25,- € gewonnen bij de tombola en dachten die hier te besteden. Maar dat lukt niet. Ze zijn de laatste dag open voor een weekje verlof en de keuken is al gesloten. Geen snacks !
In plaats daarvan worden het enkele drankje... en de bon blijft opgeborgen tot een later moment.
Het zoeken naar een geschikte luchtgekoelde oldtimer heeft dan eindelijk een D6206 opgeleverd. Wij hadden aanvankelijk iets in de 45 PK-klasse in gedachten. Maar toen we kans kregen van een Deutz D6206 waren we vrijwel direct verkocht. Hij zag er echt goed uit, de prijs viel niet tegen, hij zou in de prijs inbegrepen gekeurd thuis geleverd worden en we zouden een vol jaar garantie krijgen... dà t alleen al is ook heel wat waard.
Na een telefoontje bracht de verkoper onze splinternieuwe occasie naar huis.
Zo'n tractor toont opeens veel groter dan in de garage tussen een reeks andere tractoren, waarvan de meeste moderner en veel groter zijn.
Hij ziet er echt wel mooi uit. Nu zitten er nog nummerplaten op van een andere van onze oldtimers. Ja, zonder nummerplaat op je eigen naam krijg je een occasie niet gekeurd. De nieuwe nummerplaat zullen we zelf aanvragen met het roze formulier dat ze bij de keuring meegegeven hebben.
Terwijl onze nieuwe aanwinst nog buiten in het heldere daglicht staat doet Boer in "close-up" een inspectierondje.
En dan voert hij hem eigenhandig naar onze loods.
Slechts een heel klein beetje witte rook : het ziet er goed uit. De motor lijkt zeker in orde. Tja, met een occasie is dat altijd even afwachten.
Net binnen stelt zich al het eerste probleem : het zwaailicht moet verlaagd worden om verder binnen te kunnen. De uitlaat komt ook te hoog, maar die gaan we zeker niet inkorten... hij kan makkelijk verwijderd en er weer opgezet worden.
Een weekje later wordt er werk gemaakt om de nieuwe nummerplaat aan te vragen. We hadden heel graag het kleine formaat gehad voor de originele plaat achteraan... maar op de keuring beslisten ze dat er voldoende plaats is voor de grote (210 x 340) en dan krijg je geen andere. Nu komt de onderkant van de nummerplaat een beetje lager dan de onderkant van het spatbord. We hebben ook al een opbergbak voor kleding en een werktuigenkistje geplaatst, want die waren er niet bij. De trekbaar, die we altijd bij een David Brown gebruikten, hebben we in aangepaste kleur geverfd en ook al geïnstalleerd.
Voor de nummerplaat aan de voorzijde hebben we toch maar een klein formaat (140 x 210) laten bijmaken. Het hoort eigenlijk hetzelfde formaat te zijn als achteraan... maar daar is echt geen plaats voor. Zo'n grote zou de verlichting wel bijna de helft bedekken. We denken niet dat de politie dat goed keurt. Dat groot formaat is 7 cm hoger en in de breedte scheelt dat wel 13 cm. De kleine staat erop en het zal moeten goed zijn.
Kort nadien kregen we een belletje om het tijdstip van het ophalen af te spreken. Een weekje later was het dan zover ! Met een vrachtwagen met een platte schuifbak kwamen ze ter plaatse. Dat was een indrukwekkende vertoning om mee te maken. De schuifbak werd eerst op de begane grond gezet.
Alles werd in gereedheid gebracht om vlot te kunnen laden.
Eerst moest de 'Selectamatic', de rode die wit hoort te zijn, voorwaarts op de laadbodem gereden worden.
Dan volgde de 'Implematic' in de andere richting, zodat de twee oldtimers met de achterwiemen tegen elkaar stonden. Dat zou handig zijn voor het vastmaken.
Onder het toeziend oog van Boer worden de oldtimers goed vastgesjord. Ja, de heren hebben alles meegebracht om hun koopwaar goed te kunnen immobiliseren op de vrachtwagen. Dat moet ook om een veilig transport te verzekeren.
Als alles goed vastgezet is wordt de hele vracht terug op de vrachtwagen gelift... Een hele vertoning !
Nog even goed nakijken : zo zullen de oldtimers vlot naar hun nieuwe adres kunnen. Dan is het tijd om af te rekenen voor het vertrek. Boter bij de vis is altijd een aangename methode van zaken doen.
Dit was het dan... onze David Brown gaan elders hun leven verder leiden... ook bij oldtimerliefhebbers.
Daar gaan ze ! Het transport zal hier en daar wel bekeken worden onderweg.
Zo laat in het jaar zijn er wel geen activiteiten meer, waaraan we deelnemen... maar de beste wensen voor een aangename jaarwisseling, dà t moet toch kunnen, dacht ik.
Boer & Ingrid wensen jullie een heel fijne jaarwiseling toe... en voor wat 2014 zal brengen hopen wij voor jullie : geluk in grote en in kleine dingen, maar vooral gelukkig met elkaar !
Dan is het zo ver : de start ! Een beetje chaotisch komen her en der tractoren van hun parkeerplaats om een plaats redelijk vooraan in de colonne te bemachtigen.
Na de uitgebreide pauze wordt de rit verder gezet. Iedereen zoekt zijn voertuig weer op. Bij het vertrek ontvangt iedereen nog een pannenkoek-uit-het-vuistje., om onderweg naar binnen te werken. 't Is eens wat anders. ER was een afspraak met de veldkeuken van Aurel om de pannenkoeken te warmen... maar de tractor die de keuken moest aanvoeren heeft pech en kan niet komen...lauwe pannenkoeken dus... en toch smaken ze naar pannenkoeken !
Als afsluiter is er voor elke deelnemers in de parochiezaal taart met koffie met een potje chysanten als aandenken... en dan naar huis... voor de meesten is dit de laatste rit van dit seizoen. Er is nog wel wat in de kersttijd... maar ja, voor de meesten past dat niet : ongeschikt weer of kerstbezigheden.
Aan de Rapenbrug, op 't hof van Eric Cuelenaere, doen ze al een aantal jaren een specialleke ter gelegenheid van Moerhuize-kermis... de eerste zondag van oktober. Een tractorwijding, waar alle soorten tractoren aan bod kunnen komen, moet daar de ambiance op peil houden en volk trekken. Met 'alle soorten tractoren' lokt men er een hele schare deelnemers : nieuwe tractoren... alleen grote, want de kleintjes zijn niet meer in de landbouw ingeschakeld... oude en heel oude, klein en groot... go-carts en speelgoedtrekkertjes van de kinderen... het is er allemaal heel welkom.
De 'Rapenbrug', de blikvanger van de wijk, daaromheen is het allemaal te doen. In de loods van Eric, die voor de gelegenheid dienst doet als ontvangsthal en cafetaria, hangt een mooie foto op doek van de befaamde brug.
Naar jaarlijkse traditie rukken we met twee van onze oldtimers uit naar Moerhuize... dit jaar is er een vrij dikke mist. We zijn er niet als eersten... maar het scheelt niet veel. 't Is nogal duidelijk : de oldtimermensen hebben er naar uitgekeken om nog eens, zo laat op het seizoen, hun stalen ros van stal te halen. Ja, de eersten die komen zijn allemaal oldtimers.
Wij komen altijd graag vrij vroeg ter plaatse. Zo zie je de mensen aankomen, en... er moet gebabbeld worden ook. Wij hebben onze oudste trekkers ingespannen : Boer is er met de Deutz D30 van 1961, Ingrid is er met haar Farmalleke D324 van 1957. We kunnen ons opstellen op de betonverharding naast de boerderijgebouwen.
De diaken, die de wijding gaat uitvoeren, is een beetje te laat op de afspraak... de mist, zullen we maar denken. Ondertussen is iedereen er al : 67 echte tractoren en een hele groep speelgoedtrekkertjes van de kinderen van de wijk. Die mogen eerst gewijd worden... dan is er een poosje pauze om de kinderen de kans te geven zich veilig naar de kant te begeven vooraleer de echte tractoren van start gaan.
In alle rust schuiven de tractoren aan om gezegend te worden. Boer rijdt hier vooraan in beeld met zijn D30. Het is ondertussen al bij elven en de mist is nog niet helemaal verdwenen. Toch zijn er heel wat buurtbewoners naar Eric's hof gekomen om de voorrijdende trekkers en hun chauffeurs te keuren.
De diaken is met al zijn attributen op een kar geklommen om zijn 'karwij' naar bekoren te kunnen uitvoeren. Hij maakt er, met een stralende glimlach, een natte bedoening van. Hij heeft er precies zijn plezier in om de oude cabrio-trekkers royaal met wijwater te oversprenkelen.
Er volgt een kort plaatselijk toertje en dan parkeert iedereen zich terug op het beton op 't hof van Eric. Er wordt een receptie aangeboden en daarna is er voor de ingeschrevenen een lunch af te halen aan het mobiele frietkotje.
Ondertussen, er is nu geen gevaar meer, komen de kinderen met hun speelgoed weer een poosje in actie.
Voor de ingeschrevenen is er een grote bak friet met saus naar keuze, twee stukken vlees, en een drank naar keuze. Veel eten voor onze 10,- €.
Bij het zien van de deelnemerslijst, inzake het oldtimergebeuren op de Werktuigendagen, was het voor ons duidelijk : wij moesten er zeker naartoe... als toeschouwer weliswaar. Nog nooit voorheen stond er zoveel RMTV-deelname op de lijst. DÃ t belooft ! Zondag zouden we gaan. Dat is immers de dag de er meest te zien is rond de oldtimers.
Natuurlijk eerst even de deelnemende oldtimers van Johan bekijken... die hebben ons immers zoveel voordeel bezorgd.
Rond de woonwagen van Campe heerst er een gezellige drukte van een aantal RMTV-ers. Allemaal mensen die mekaar goed kennen komen zich in de frisse ochtendkoelte wat warmen rond de buiskachel... een ongekende luxe-te velde.
We besluiten, voor het druk wordt, het grote moderne tuig te gaan bekijken. Daar ontmoeten we de RMTV-er 'Staele en vrouw'... als loonwerker moet je op de hoogte blijven van wat de markt te bieden heeft.
Bij de stand van Albien De Rauw lopen we Chico tegen het lijf... helemaal uit Rotselaar overgekomen... ook al een ex-loonwerker... en lid bij RMTV.
Dan keren we terug naar de oldtimerweide, waar er al meer bekenden geland zijn. We gaan even bijkletsen bij de Tractorvrienden van omgeving Kruishoutem... en maken dankbaar gebruik van het aangeboden zitje... wel aangenaam.
Laat in de namiddag, als de oldtimerploegwedstrijd afgelopen is, laden onze ploegers hun gereedschap... in afwachting van de uitslag. DÃ Ã r moeten we ook even een babbeltje gaan doen.
Voor we naar huis rijden luisteren we nog even naar de proclamatie van de BOTA-uitslag. De prijs voor de mooiste oldtimer wordt toegekend aan Hilaire (voor zijn Hanomag R38), gevolgd door Roger (voor zijn Vierzon HO van 1936) Twee van onze ploegers hebben er ook een BOP-kampioenstitel behaald : Luc is kampioen getrokken rondgaand oldtimerploegen en Gilbert is kampioen oldtimer-wentelploegen. Ze zullen daar wel weten dat RMTV meetelt.
AJK-WZVL is toe aan hun 8e oldtimerdag. Ze hebben een nieuw bestuur en dat heeft zo zijn gevolgen. Het evenement heet nu geen 'Oldtimerdag' meer... dit is 'Farmers got talent' geworden. Er wordt vertrokken in Sluis en voor het eerst gaat het namiddagprogramma niet door in Biervliet. Er is gekozen voor Breskens op een perceel dat deel uitmaakt van het project 'Waterdunen'.
'Waterdunen' is een project dat ruim 300 ha vruchtbare landbouwgrond in beslag neemt om er toerisme in te richten, met alle daarbij nuttige accommodatie... en verweven met het eb-en-vloed-regime van de Westerschelde. Bij vloed lopen 2 x daags de lager gelegen delen onder, die dan bij eb weer droog komen... met de bedoeling een schorrenvegetatie de kans te geven zich te ontwikkelen... en dat stuit op enige weerstand bij een deel van de plaatselijke bevolking.
Dat is zichtbaar geworden tijden dit evenement : 10 nederlandse deelnemers, waarvan 3 van de organisatie, tegenover wel 30 belgen.
We worden om half 9 in Sluis verwacht op de koffie en om de financiële kant van onze deelname effen te werken. Het is 50 minuten rijden naar ginder... Dus dat wordt vertrekken op een moment dat het duister van de nacht nog niet helemaal verdwenen is. Boer en Ingrid staan in de startblokken en wachten op de aankomst van Eric en Marianne, die met hen gaan meerijden.
Aan het kruispunt van de Vlamingstraat en de Hontseindestraat pikt Boeleke aan en moet er nog even gewacht worden op Jackie... die juist op het laatste nippertje nog op tijd op de afspraak is. De duisternis is dan bijna verdwenen.
Als we in Sluis aankomen is het al helemaal dag. De koffie en frisdranken met cakejes staan er klaar en de ontvangst is er heel gemoedelijk.
We tellen ruim 20 oldtimers + een hedendaagse trekker die op kop gaat rijden.
Even na 9 verlaat de groep Sluis langs Sint Anna ter Muiden. Via Terhofstede, Retranchement, Cadzand-Bad, Nieuwvliet en Groede wordt er naar Breskens gereden. De kustlijn wordt gevolgd net achter de duinen. Zo krijgen we goed zicht op de vorderende werkzaamheden voor de aanleg van de 'Waterdunen'. Het maakt wel indruk ! In Nieuwvliet is er een break ingelast aan 'Het Koekoeksnest' voor een warme wafel met veel bruin suiker en koffie. Daar sluiten nog 2 deelnemers uit Goes aan.
Kwart na 12 komen we aan in Breskens op het terrein voor het middagprogramma. Eerst worden de oldtimers keurig op een lange rij geparkeerd om dan van een smakelijke bbq te gaan genieten. Links aan het eind van de rij staat de Deutz D4006 van Ingrid.
Aan het andere eind van de rij staan v.l.n.r. Jackie, Boeleke, Eric, Marianne, Boer en de nederlander die op kop gereden heeft.
Op weg naar de bbq blijft Ingrid even haperen bij een antieke McCormick die er te pronk staat. Leuk dat iemand daarvan een foto genomen heeft.
Na de middag zijn er behendigheidsproeven en als hoofdpunt een oldtimerploegwedstrijd. Dat lokt heel wat kijkers. We ontmoeten er heel wat bekenden. Dat zorgt ervoor dat de namiddag wel vlug voorbij gaat.
's Ochtends komt alles heel traag op gang. We zitten aan de koffie en horen vertellen dat het op de rommelmarkt in de centrumstraten wel heel druk is. Ja, wie iets moois op de kop wil tikken moet eerst dà à r heen voor een ander ermee weg is. Maar wat later in de voormiddag komen ze toch bij het museum aanlopen voor soep of koffie.
Christiaan Vermeulen heeft zelfs zijn aankoop mee : een bladzuiger. Die moet in zijn Hanomag opgeborgen worden om zo mee naar huis te nemen. Het dagthema is dit jaar Hanomag en die van Christiaan staat er ook te pronk.
15 Hanomags staan er bij de thema-show opgesteld. Het hadden er enkele meer kunnen zijn, maar enkele toezeggingen hebben zich verontschuldigd omdat ze in familiekring net een bruiloftfeest hadden de nacht voordien. Ze moeten van Kruishouten komen en dat lijkt na zo'n nachtelijk feest niet haalbaar.
Zoals altijd zijn de oldtimers van andere merken heel goed vertegenwoordigd.
Ingrid doet ook dikwijls haar ronde in de hoop er clubleden te zien en doet daar dan een praatje mee. Bij de dorsdemonstratie is er plaats om erbij te gaan zitten. Dat praat vlotter.
Het dorsteam maakt er zijn werk van en heeft ook bereidwillige jeugd ingeschakeld. Naast het dorsen wordt er nog meer gedemonstreerd : o.a. boomslepen, tractorbehendigheidsproeven, en er wordt in het atelier aan een Röhr gesleuteld. Veel te zien dus.
Op het terras krijgen de helpers het rond de middag druk en halfweg de namiddag nog veel drukker. De broodjes en de pannenkoeken raken voortijdig uitverkocht. Goed voor de kassa, want zo'n dag brengt veel onkosten mee.
Een super-geslaagde dag eindigt voor een medewerker helaas in mineur. Op weg naar huis krijgt de Fordson Super Dexta van Koentje Dexta een staartaanrijding. Bij wonder zijn er geen gekwetsten, maar... helaas loopt het voor de Dexta fataal af. Die landt middendoorgebroken in de sloot.
De jongeren van RMTV hebben de hoofden bij elkaar gestoken, een eigen vriendengroepje opgericht en al meteen een eigen rondrit op poten gezet. Met een beetje hulp en wat advies van de club en flink wat reclame is dat meteen een schot in de roos geworden. Wij daarheen natuurlijk ! Als is het maar om te zien wat ze ervan gemaakt hebben.
Er is daar een grote weide voorzien, waar de ene na de andere, wel 76 tractoren aankomen. Niet te geloven : zo'n grote opkomst voor een eerste rit... een rit van een groepje jeugd... "Den Jeugd", zoals hze zichzelf ook genoemd hebben.
Aan de overkant van de straat, in een loods van een boerderij, staat "Den Jeugd", samen met jongeren van de plaatselijke KLJ, klaar om de ontvangst en het ontbijt in goede banen te leiden. Om negen uur wordt de start van de voormiddagrit voorbereid. Voor het geval het nog zou regenen trekken de meesten het regenpak terug aan... behalve enkele optimisten die hopen op een volledig droge dag.
RMTV heeft zijn jonge leden goed gesteund met tips en promotie voor hun eerste rit. Kort voor de start komt de voorzitter ter plaatse om zijn leden te zien vertrekken. Ook wel een beetje om te zien hoeveel deelnemers er zijn en wie daar allemaal bij is. Hij maakt even een praatje met medebestuurslid Ingrid.
En dan vertrekt de kopman met de hele groep achter zich aan. Heel wat mensen uit de straat zijn gekomen om de start mee te maken. De rit gaat helemaal naar Beernem voor een doortocht door de hoofdstraat waar veel bewoners buiten staan te kijken... en dan, bij het verlaten van Beernem, moet er op de brug over het kanaal een noodstop ingelast worden in verband met een hevige stortbui... Enkelen willen toch nog hun regenpak aantrekken.
De voormiddagrit eindigt in de Buntelarestraat, aan de rand van Aalter, op het bosontginningsbedrijf van De Baere. Die hebben bereidwillig een loods te beschikking gesteld om te lunchen. Slagerij / traiteur Lybaert uit Beernem verzorgt er een uitgebreid beenhespbuffet. Ondertussen is de regen helemaal vergeten en komt de zon er goed door... het wordt zelfs aangenaam warm.
Na de lunch zetten we de rit verder, langs landelijke wegen naar "het Vossenhol" in Maldegem voor een ijsstop bij de Reynaertshoeve. Goed dat de zon veel warmte geeft want een hoorntje gevuld met 2 bollen ambachtelijk ijs zou bij koud of nat weer niet zo smaken.
Bij de Reynaertshoeve nemen een groep deelnemers afscheid om vandaar rechtstreeks naar huis te rijden... mensen van dicht bij de kust en anderen die daar heel dicht bij huis zijn. Voor hen is dat niet zo interessant om eerst nog eens mee terug te rijden naar Knesselare en daarna dat hele stuk nog eens opnieuw om naar huis te rijden.
Terug in Knesselare wordt onder de deelnemers een gedroogde achterhesp verloot, naar wij hoorden, gesponsord door slagerij / traiteur Lybaert uit Beernem. Tot haar grote verrassing ontvangt Ingrid daarna een grote bos bloemen als dank voor haar hulp om "Den Jeugd" op weg te helpen zetten. Ja... er bestaat echt nog dankbare jeugd !
DOTV heeft voor hun 2e rondrit van dit seizoen Ettelgem als doel gekozen. Een beetje door pech lukt het toch om allebei met deze rit mee te rijden. Eigenlijk was het de bedoeling dat Ingrid zou helpen bij de laatste voorbereidingen voor het RMTV-Oogstfeest van morgen en dat Boer alleen zou meerijden met DOTV. Helaas moet het oogstfeest afgelast worden omdat de oogst niet rijp is... grote pech dus ! Ingrid belde dan maar gauw even of ze nog mee zou kunnen.. en dà t kan gelukkig wèl doorgaan.
Zoals gewoonlijk rijden de samen met Boeleke naar Sint-Rita. Als we daar aankomen zijn ze er de start al aan het voorbereiden. De regenbroek wordt aangetrokken... er wordt wel droog weer voorspeld maar als bescherming tegen de kille ochtendwind is een regenbroek ideaal. Dan nog de meerijdende familie op de huifkar zien te krijgen... en wegwezen !
Traditiegetrouw komen de deelnemers samen bij Guido en Linda op Sint-Rita voor een ontbijt in openlucht, gevolgd door de start. Deze keer moest er een half uur vroeger gestart worden, wegens de grote afstand van de rit en vooral omdat er afspraken gemaakt werden met de brugse politie, die de doortocht vanaf Fort Lapin tot ergens op Sint-Andrie-Brugge te begeleiden... en dan ben je best op tijd op de afgesproken plaats.
De trip gaat nu naar het sportcentrum van Sint-Andries voor nog eens een drink. Bij het sportcentrum is ruime parkeergelegenheid en dat biedt mogelijkheden voor een mooie opstelling.
In het sportcentrum groeit de ambiance bij het ophalen van anecdotes tijdens andere rondritten. Ingrid lijkt ervan te genieten.
Daar komt de politie weer bij ons om ons terug te begeleiden tot aan Fort Lapin. Dat is wel handig om zo van de ene kant van Brugge naar de andere kant te rijden. Onderweg passeren we de gevangenis. We krijgen een goed beeld van de uitgestrektheid van het complex.
Langs de Damse Vaart, aan de afslag naar het Polderstraatje neemt de politie afscheid van ons. Vandaar is het langs binnendoor niet ver meer naar Sint-Rita. Hier komt boer juist aan de oprit van de gastlocatie.
Gedurende de Aalterse Oogstfeesten op het Hageland organiseren de Steyrboys-Meetjesland ieder jaar een oldtimertractorenrondrit... dan kunnen ze immers gebruik maken van de parkeerweide rond de feesttent en ontbijten in de tent.
Eerste verzamelpunt is bij Boeleke... vandaar vertrekken 5 oldtimerfanaten met hun stalen ros naar het Hageland in Aalter voor de 9e oldtimerrondrit van de Steyrboys. Een beetje een killige ochtend... maar het weer ziet er veelbelovend uit.
Alles wordt, voor huize Boelekes, in orde gebracht voor een vlotte start : de dames nemen plaats is Boelekes huiskar en hijzelf start Sara's oldtimer... Ja, we kunnen naar Aalter vertrekken !
Na een uurtje zijn we er. Daar worden de inschrijvingen gecontroleerd en is er ontbijt in de feesttent : 3 koffiekoeken met koffie... dat moet voldoende zijn voor de voormiddagrit. Daar krijgen we te horen dat er iets meer dan 90 tractoren ingeschreven zijn... dat zal een serieuze colonne worden !
Iedereen is klaar voor de start... Boer heeft er helemaal zin in !
Iedereen schuift aan voor de start.
Langs landelijke omwegen, via alweer een andere toer dan vorige jaren, wordt het 'Biezemhof genaderd voor een goedvullende dagschotel, met drank in het arrangement inbegrepen. Er staat Cocq-au-vin op het menu... bijzonder lekker... en een voldoende grote portie om er tegenaan te kunnen voor het vervolg van de rit.
Van Aalter naar Wingene is natuurlijk niet zo ver maar de inrichters hebben ervoor gezorgd dat er niet in vogelvlucht naartoe gereden wordt... ze hebben er een mooie landelijke rit van gemaakt.
RMTV kan weer eens een bus inleggen naar het Historisch Festival in Panningen. De twee vorige jaren lukte dat niet omdat het telkens samenviel met de Oogstfeestenrondrit in Aalter. Aangezien heel veel mensen daaraan meedoen is het niet mogelijk om een bus voldoende vol te krijgen om uit de kosten te komen. Dit jaar kan de bus 49 mensen naar Panningen brengen.
Kwart voor tien zijn we zover dat iedereen op het showterrein is. Boer en neef Filip geven al direct hun ogen de kost, want het terrein is groot en er moet veel bekeken worden.
Het thema dit jaar is STEYR. Zelden hebben we rond het gangbare thema een zo uitgebreide stand gezien. Er was zeker niet aan gespaard. De Steyrclub Nederland-België tekent voor de vormgeving van het jaarthema.
Kort voor de officiële opening, met de nodige toespraken rond het themapodium komt er een groot onweer opsteken met veel hevige regen erbij... en de opening wordt uitgesteld. Iedereen vlucht naar binnen in de hangaar vlakbij.
Na een groot uur lijkt het ons een beetje te doen om toch maar weer naar buiten te gaan en verder onze rondgang te doen. Tja, onze uren lopen door en terwijl we binnen schuilen kunnen we buiten niet veel bekijken.Onder de paraplu en met een regenjasje houdt Ingrid het humeur zeker op peil.
We keren nog even terug naar de themastand, waar de opening hervat is en de toespraken ondertussen bezig zijn. We ontmoeten er een bekende uit Groede en moeten wat bijpraten.
Op het hoofdterrein worden ondertussen de deelnemende oldtimers aan het publiek voorgesteld en ze maken een paradetoertje rondom het terrein. Filip heeft veel aandacht voor een lichtjes haperende kleinere stoommachine. Even wat bijstellen en hier en daar een drupje olie en ze loopt weer zoals het hoort.
Zware tractoren, die aan de trekkertrek meegedaan hebben komen na hun prestatie terug naar hun plaats op het showterrein.
We gaan ook een kijkje nemen bij het trekkertrek-gebeuren. Een grote rij deelnemers staat nog op hun beurt te wachten.
Brullende motoren, zwarte rook en heel veel nieuwsgierige kijkers... een echt spectakel !
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen