Inhoud blog
  • Via het nummer 36 naar de stelling van Piet-Agoras
  • De Hopteelt in de hoofdrol
  • Een stille nacht om van te genieten
  • Met La djean d'Mady Triple op bezoek bij Cambrinus - Brugge
  • Een Kerstbier hoeft niet altijd een hoog alcoholpercentage te bevatten.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    BEERBLOG

    29-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Via het nummer 36 naar de stelling van Piet-Agoras

    Gisterenmiddag twee proefbrouwsels gekregen van mijn vriend en brouwer Piet Salomez.
    van de onlangs opgerichte Bierfirma "Het Alternatief" uit Izegem.
    "Daar moet ge ne keer van proeven, en uw gedacht van zeggen" zei hij fier.

    Daar we juist koffie gedronken hadden en de smaakpapillen niet meer zo goed werken heb ik de beide flesjes bewaard tot gisterenavond.
    Ik heb Piet diezelfde avond nog opgebeld om hem proficiat te wensen.
    Hij heeft een pracht van een ambertje ontworpen.

    Hopelijk vinden we eind januari alle smaken en aroma's terug in het uiteindelijk brouwsel
    van 400 liter die op 6 januari gebrouwen zal worden bij Alvinne.
    Maar daar twijfel ik niet aan.



    Een Roodkoper smakelijk biertje


    Proefbrouwsel 36 - 9 % Alc. Vol
    Weldra onder de naam "Piet-Agoras" te verkrijgen vanaf eind januari
    Een biertje van bierfirma Het Altenatief - Izegem
    gebrouwen bij Alvinne - Ingelmunster


    donker amberkleurig (roodkoper)
    Met een romige witte schuimkraag
    Zeer fijne koolzuurpareling

    Een moutachtig aroma
    met diepe aangename alcohol geurtjes

    Een zoete aanhef
    Fruitig - abrikozen
    karamelmoutig
    warme alcohol toetsjes

    een mooi afgeronde nabitterheid
    een bitterheid die blijft alcohol

    Een bier met body
    Het drinkt lekker 
    maar opletten met die 9% Alc.
    U wordt tenslotte verwittigd want het bier heeft u een warm gevoel.


    Nu nog het Nr. 36
    Eind januari wordt het "Piet-Agoras"

    29-12-2006 om 16:30 geschreven door William  


    28-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hopteelt in de hoofdrol



    Hop of hoppe (Humulus lupulus)
    Hoppe is een belangrijke grondstof voor de bereiding van bier.
    De bellen van de vrouwelijke hopplant worden hiervor gebruikt.
     Deze hopbellen bevatten een stof (lupuline), die aan het bier de zo typische bittere smaak en aroma geeft.
    Ze maakt ook dat het bier langer bewaard.


    Uit “ HET NIEUWSBLAD”  dd. 22.12.2006


    Hopteelt in de hoofdrol
    Opnames in kader van Monumentenstrijd

    Poperinge - Canvas en het productiehuis Endemol maken deze week in Poperinge opnames in het kader van Monumentenstrijd. De Keteniers, behoeders van de hopcultuur, dingen mee met hun project ,,Bewaar de hommelketen! Red de hopcultuur!''


    Presentator Bruno Wyndaele interviewde projectleidster Anne-Mie Declerck van de Keteniers over het herbestemmingsproject. ,,Indien we de prijs winnen, willen we met het geld hopasten restaureren en een hopastenroute uitwerken'', zegt ze.

    De crew filmde onder meer op de oude boerderij van René Ruyssen, met de oudste hoppeast (1869) in de Provenseweg, die een grote landschappelijke en historische waarde heeft. Ook draaide ze op de hoeve Brutsaert in de Douvieweg in Watou, bij hopboer Rik Rosseel (plukmachine) en aan het hoppeveld van Gery Boeraeve in de Kleine Casseldreef.

    Er werden interviews opgenomen met Jacqueline Verhaeghe uit de Bruggestraat, ,, steeplokker '' of plukster uit Poperinge zelf, en met Guido Van Exem en zijn echtgenote Rita Lobeau, uitbaters van vakantiehoeve-hotel d'Hommelbelle (Watouseweg) en bewoners van de vroegere woning van hoppekoopman Carton (1872) met hoppeast (1926).

    Gilbert Milleville, bekend figuur uit de Poperingse revue, treedt bij de opnames als hoppeboer op. De stedelijke brandweerladder werd hierbij zelfs ingezet om voor betere beelden te zorgen.
    De Keteniers zetten de tweede stemronde in met een traktatie. Op woensdag 31 januari om 14 uur presenteert Kamagurka, peter van het project, in het Hopmuseum het eigen Keteniersbier, een lekker blondje! De eerste 300 aanwezigen mogen het gratis proeven. Er zal ook hommelpap zijn. Ook wordt een korte film met Kama opgenomen. Iedereen die kandidaat is om te figureren, is welkom.

    Redactrice Veerle Heyvaert, projectleider Anne-Mie Declerck, acteur Gilbert Milleville, Bart Maes, producente Michèle Meire, regisseur Bart Verstockt en cameraman Philippe Van Puyvelde in Poperinge voor de opnames voor Monumenten-strijd.

    © TAC


    De Hoppe oogst neem plaats eind augustus
    begin september.

    De Keteniers
    http://www.deketeniers.be/
    Alles over de hopplant

    http://www.hopinfo.be/

    28-12-2006 om 00:00 geschreven door William  


    27-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een stille nacht om van te genieten

    "Genieten is een kunst, gezien de praktijk moeilijk te leren. ik beschrijf het als: bevestigend aanwezig zijn, aangenaam aangedaan zijn, een bezitloos bezitten."
    Geselecteerd uit: N. TYDEMAN, De kunst van het genieten.

    Ik was aangenaam aangedaan over een bezit die ik nog staan had uit 2004.

    Een Goddelijke Stille Nacht - brouwsel 2004 - van de Dolle Brouwers uit Esen (Diksmuide).
    'Eine kleine Nachtmusik' galmde het door de boxen van onze woning
    Het beste biertijdschrift van België "De Zytholoog" in de rechterhand en nu en dan met de linker hand het glas opheffen en nippen van het Stille Nacht bier.

    Bierproeven is ware magie.  Bierproeven is kunst.


    Eén van de 10 beste Kerstbieren in de wereld

    Stille Nacht 2004 - 12 % Alc.Vol
    De Dolle Brouwers - Esen (Diksmuide)
    http://www.dedollebrouwers.be/


    Kleur : Donker Amber
    Fijn wit schuimkraagje (vermindert door ouderdom en Alc. Vol.)

    Zoet aroma van
    rijpe banaan
    Ook aroma's van een Madeira wijn "Santa Luzia".
    Prachtig.

    De smaak is uitgesproken delicaat.
    karamel, overrijpte banaan
     Geen koolzuur meer aanwezig
    een warme alcohol smaak
    puur genot.

    Een degustatiebier waar de 12% Alc.Vol nog altijd naar boven komt.
    Opletten dus!

    Volgens de website van de Dolle Brouwers :


    Bierliefhebbers weten dat de Stille Nacht zelfs na jaren liggen zijn kwaliteiten behoudt, zoniet verbetert en houden een vakje opzij voor dit doel. Volgens 'The BEER Companion'-auteur Stephan Snyder is dit één van de tien beste kerstbieren ter wereld. We weten dus niet of het het tiende is ofwel het eerste… U kunt het zelf uittesten door 'blind' te vergelijken.



    Duidelijker kan niet
    Dit bier kan nooit over datum zijn.!


    En we hebben er nog voor volgend jaar!
    Dit klinkt als muziek in de oren

    27-12-2006 om 00:00 geschreven door William  


    26-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met La djean d'Mady Triple op bezoek bij Cambrinus - Brugge

    Zaterdag 23 december zijn we nog eventjes de Kerstsfeer gaan opsnuiven in Brugge.
    Naast een bezoek aan het gezellige café "Dickies" hebben Voske en ik ook nog een andere brasserie opgezocht.
    "Bierbrasserie Cambrinus" genoemd naar de God van het bier.



    Bierbrasserie Cambrinus
    Philipstockstraat 19, 8000 Brugge


    De prachtige voorgevel van het pand.

    Bezoekt ook de mooie website van Brasserie Cambrinus
    naar de hand van Filip Geerts
    http://www.cambrinus.eu/


    Het mooie raam vertelt ons dat er 400 verschillende bieren te verkrijgen zijn.


    Het zou een schilderij van Johannes Vermeer kunnen zijn.
    "Voske zoekt een biertje in het dikke drankenboek"



    De mooie hoes van de bierkaart.


    Bemerk de vele koelkasten tegen de wand.
    Bovenaan de te verkrijgen biertjes mooi uitgestald.



    Het kraaknette etablissement



    Prachtige muurschilderijen.
    "Cambrinus" De God van het bier
    en het Brouwproces


    Oog voor detail

    La djean d'Mady Triple - 9,0 % Alc. Vol. - 75cl fles
    Micro Brasserie Sainte Hélène
    http://www.sainte-helene.be/
     


    La djean Triple met zijn prachtig etiket.
    Het etiket is ontworpen door palix de zelfde ontwerper als voor de Rülles bieren

    http://www.palix.be/


    Amberkleurig met een romige witte schuimkraag
    Het schuim verdwijnt nogal vlug.
    Een weinig koolzuurpareling

    Weinig aroma's vallen er op te snuiven
    na een paar minuutjes, moutige toetsen waar te nemen
    Ook geurtjes van alcohol
     
    Een zoet aanhef
    karamelmout
    kruidig

    Een zoete afdronk
    Alcoholtoetsen
    een beetje een papperige volmondigheid
    en een lichte bitterheid

    Deze ongefilterde tripel is een gevaarlijk biertje.
    Drinkt
    gemakkelijk door zijn zoete moutige smaak.

    Ietsje te zoet voor mij
    Maar velen zullen vallen voor dit bier uit de kleine Belgische Provence "De Gaume"


    En hij zag dat het kleur goed was!

    26-12-2006 om 00:00 geschreven door William  


    25-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Kerstbier hoeft niet altijd een hoog alcoholpercentage te bevatten.

    Dat een Kerstbier niet altijd een hoog alcoholpercentage moet bevatten
    en toch een zekere warmte kan uitstralen bewijzen dit Amerikaans en Engels Kerstbier.

    Bij het bezoek aan Urbain van de "Struise Brouwers" in de Noordhoek te Lo-Reninge werd ik vriendelijk ontvangen met een  "Rogue Santa's Private Reserve Ale" want zo heette dit voor mij nog onbekende bier.

    Ik heb wel een drietal viltjes in mijn bezit van deze brouwerij gelegen in Newport - Oregon.
    Op eentje staat vermeld "Complex Ales of Distinction".
    Wel als u dit biertje degusteerd, onderscheid het zich wel degelijk van de doorsnee
    Belgische Kerstbieren.


    Urbain genietend van achter zijn bureel van de Rogue Santa's Private Reserve Ale

    Rogue Santa's Private Reserve Ale - 6%Alc.Vol
    Newport, Oregon - USA

    http://www.rogue.com/


    Dit bier heeft een donkerbruine kleur
    met een koffie met melk schuimkraag

    Prachtige hoparoma's prikkelen de neus
    Fruitig met een toetsje vanille aroma
    een licht alcoholaroma

    De eerste smaak is zoet
    die overgaat in een mooie hopbitterheid
    nootachtig
    Warm alcohol

    De bitterheid vloeit langzaam uit.

    Een mooi afgerond bier met een stevige body

    Ook Urbain vind dit een pracht van een bier.
    Niet moeilijk als u weet dat de Struise Brouwers ook streven
    naar nieuwe smaken en complexe bieren.



    Een prachtig bier geschonken door een prachtige mens


     
    Op het Kerstbierfestival in Essen mocht ik van Chris Pollard De Podge
    (Chris is een Engelsman die reizen organiseert voor Engelse Biertoeristen)
    een Kerstbiertje ontvangen.
    Waarvoor mijn dank.

    Op Kerstavond hebben we deze Christmas Ale van de Felstar Brewery gedegusteerd.




    Christmas Ale uit Engeland - altijd leuk om te proeven


    Christmas Ale - 6.0% Alc. Vol.
    Felsted Essex CM6 3JT
    http://www.felstarbrewery.co.uk/

    Het kleur is donker bruin tot bijna zwart
    Kleur van het schuim : Koffie met melk
    Het schuim verdwijnt nogal vlug

    Aroma's van gebrande mout
    koffie

    Een lichte gebrande smaak maakt meester van onze smaakpappillen
    Hoofdzakelijk Koffie, toffee
    Geen al te groot mondgevoel

    Een koffiebitterheid in de nasmaak
    vloeit langzaam uit

    Geen body zoals zijn Amerikaanse college hierboven

    Toch een smakelijk bier die menig Stout liefhebber zal bekoren

    25-12-2006 om 00:00 geschreven door William  






    Archief per week
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    LINKS
    BLOGS


    The Belgian Beer Blog
    Een Engelstalige blog
    van
    Filip Geerts



    Een Franstalige Blog
    over het degusteren van
    Belgische bieren
    Eigenaar is
    Mickey Jackson
    Dégustateur public.



    Alles over Trappisten
    Bieren


    Een overzicht van Vlaanderens
    originele cafés



    Wandelen en bierproeven
    een perfecte combinatie.



    Een zeer goede
    Bierblog van
    Steven VERMEYLEN


    Basisuitrusting
    voor elke
    Bierproever


    Een niet te missen werkje
    dat in ieder wagen, fiets of rugzak
    thuishoort.
    Auteur : Bob Hendrickx


    80 leuke café's, restaurants, hotels,
    beer shops en familie pubs in Brugge
    waar het bier een hoofdrol speelt.
    Een leuk boekje van
    Chris Pollard en Siobhan McGinn.
    Is enkel te vinden in de genoemde café's in Brugge
    of via

    http://www.booksaboutbeer.com/


    Drie boeken die in uw
    boekenkast niet mogen
    ontbreken
    zijn



    Abdijbieren
    Geestrijk erfgoed


    Trappist
    Het bier en de monniken


    Geuze en Kriek
    de champagne onder
    de bieren


    De drie boeken zijn het
    werk van Zytholoog
    Jef Van den Steen

    Uitgegeven bij
    Het Davidsfonds
    http://www.davidsfonds.be/

     



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs