Inhoud blog
  • Via het nummer 36 naar de stelling van Piet-Agoras
  • De Hopteelt in de hoofdrol
  • Een stille nacht om van te genieten
  • Met La djean d'Mady Triple op bezoek bij Cambrinus - Brugge
  • Een Kerstbier hoeft niet altijd een hoog alcoholpercentage te bevatten.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    BEERBLOG

    15-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapittel Blond niet aan uw neus laten voorbij gaan !

    Kapittel Blond is de jongste telg uit de Kapittelreeks van brouwerij Van Eecke.
    Op bierfestivals kijkt men als West-Vlaming er soms overheen.  We kennen dat bier.
    We hebben het nog gedronken.  We zullen het thuis wel eens proeven.
    Laten we maar zoeken naar de primeurs die een festival ons te bieden heeft.

    Soms is dit onterecht.
    We laten vaak leuke bieren op festivals aan onze neus voorbijgaan.
    Thuis vergeten we ze dan te kopen.
    Zo ook deze Kapittel blond

    Toeval of niet maar ik heb er juist twee staan 
    Voske en ik hebben ze deze middag in twee oude Kapittelglaasjes uitgeschonken
    en als aperitief gedegusteerd.





    Kapittel Blond 6,5 % Alc.Vol.
    Brouwerij Van Eecke - Watou
    http://www.brouwerijvaneecke.tk/

    Een mooi blond bier met witte romige fijne schuimkraag

    De eerste aroma's zijn bijna reukloos
    wanneer men diep de neus in het glas steekt en eventjes walst stijgt
    het typische gistaroma van Vaneecke op

    Een zoete aanhef
    Smaak is jeugdig fris
    licht fruitig en moutig
    Bloemig en licht hoppig
    lichte bittere toetsen op het eind

    Het bier vloeit niet echt uit

    Een leuk biertje
    Misschien iets te aromatisch voor een aperitief.
    Maar daar beslis ik niet alleen over.

      
    Twee leuke oude Kapittelglaasjes laten dit bier tot zijn recht komen.


    Een mooie koolzuur pareling.

    15-12-2006 om 00:00 geschreven door William  


    14-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Tripel Karmeliet in een Kaffeethuis.

    Kaffeethuis "t Straetje zonder Ende
    http://www.straetje-zonder-ende.be/

    Nee er staat geen fout in de titel.  Kafeethuis is een verbastering van kaffee en eethuis.

    't Straetje zonder Ende ligt in Desselgem.

    Het is een gezellig cafeetje waar de dorpsfiguren zich aan de toog scharen terwijl u rustig een streekbiertje drinkt of geniet van een van de vele gerechten.
    Meer moet dat niet zijn in dit drukke bestaan.



    Een kilometer buiten de dorpskern van Desselgem ligt dit kafeethuisje

      

     
    Allerlei prularia maakt het gezellig druk

       
    Het zijn de kleine dingen die het verschil maken


    Vispannetje van 't huis met pelders (patatten met de pelle)

    Als biertje kozen Voske en ik ditmaal voor een
    Tripel Karmeliet

    Tripel Karmeliet 8% Alc. Vol.
    Brouwerij Bosteels - Buggenhout
    http://www.bestbelgianspecialbeers.be/main_nl.html

    Op hun website kun je lezen dat Tripel Karmeliet nog steeds wordt gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679 afkomstig uit een Karmelietenklooster van het oude Dendermonde.
    Dit meer dan 300 jaar oud recept beschrijft het gebruik van de drie graansoorten
    Tarwe, Haver en Gerst.


    Het flesje naast het bombastische glas

    Bij het uitgieten ontstaat een stevige romige witte schuimkraag
    Het heeft een amberkleurtje

    De aroma's zijn van mout
    Ook fruitige toetsen van koriander en perzik.

    Een zoete aanhef
    Moutzoet
    ook een lichte alcoholsmaak beroerd je mondholte
    fruitig

    Een lichte bitterheid in de nasmaak

    Tripel Karmeliet is een klassieker geworden.
    Vroeger was het over het algemeen bitterder.
    Alhoewel hij nu na zijn zoete periode weer aan een lichte bitterheid gewonnen heeft.


    Enkele details

    14-12-2006 om 00:00 geschreven door William  


    11-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bonte Dag van HOP 2006 - De Klokke Gullegem

    Als afsluiter van het HOP seizoen richten Pierre Step en ik jaarlijks de Bonte Dag in.  Die dag zijn er vanaf 15.00u voor de leden van HOP gratis kelderresten en ander biertjes te proeven.


    Van al dat lekkers konden de HOP leden gratis proeven.
    let op!  de broers van deze tentoongestelde biertjes zaten in de frigo's.


    Ook leden mogen altijd oude en/of nieuwe biertjes meebrengen.


    HOP lid Paul Vanneste had een 3 liter (Jeroboam) Keyte mee.
    Jammer dat Rik Vernack er niet bij was.

     
    Sommige HOP amateur-brouwers brengen die dag hun proefbrouwsels mee om ze te laten proeven. 


    De proefbrouwsels.  Eventjes nippen en commentaar geven.

    Als verrassing hadden we Hendrik Goris van de bierfirma Buitenlust uitgenodigd om hun nieuw bier Totentrekker te komen voorstellen.


    Hendrik Goris met een deskundige uitleg over de Totentrekker


    Totentrekker een flesje vol lekkere wilde gisten.
    Wordt later nog uitvoerig besproken op dit blog.
     

    Naar jaarlijkse gewoonte richt ondervoorzitter Lode Van Biervliet een doorlopende bier- en muziekquiz in.


    Ondervoorzitter Lode met uitleg over de doorlopende bier-en muziek quiz




    Twee van de verscheidene oudjes
    Dobbelen Roman 1992 - 93 en Gaverhopke (10 jaar oud)nog perfect drinkbaar


    Voor een volledige fotoreportage klik op onderstaande foto


    Kortom het was weer een geslaagde namiddag met veel proevertjes waaronder echte pareltjes.
     
    Ik dank in de eerste plaats Linda van café De Klokke (Gullegem) die zoals elk jaar de zaal beschikbaar stelde.
     
    Hendrik Goris en compagnon van Bierfirma “Buitenlust” voor de voorstelling van hun Totentrekker. 

    De amateur-brouwers Jan en Veerle (Lupiline), Piet Salomez (Het Alternatief), Alfons Dedeine (De Blauwvoet) en Carl Kins (Slockbier) voor het mogen proeven van hun proef- en ander brouwsels. 

    Ook leden Paul Vanneste, Filip Geers, Thierry en Bianca, Pierre en mezelf voor het meebrengen van nieuwe en oude biertjes.

    Lode Van Biervliet voor het ineensteken van zijn Jaarlijkse bierquizz

    Gilberte en Voske onze echtgenotes voor het vele  werk achter en voor de toog.

    11-12-2006 om 00:00 geschreven door William  






    Archief per week
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    LINKS
    BLOGS


    The Belgian Beer Blog
    Een Engelstalige blog
    van
    Filip Geerts



    Een Franstalige Blog
    over het degusteren van
    Belgische bieren
    Eigenaar is
    Mickey Jackson
    Dégustateur public.



    Alles over Trappisten
    Bieren


    Een overzicht van Vlaanderens
    originele cafés



    Wandelen en bierproeven
    een perfecte combinatie.



    Een zeer goede
    Bierblog van
    Steven VERMEYLEN


    Basisuitrusting
    voor elke
    Bierproever


    Een niet te missen werkje
    dat in ieder wagen, fiets of rugzak
    thuishoort.
    Auteur : Bob Hendrickx


    80 leuke café's, restaurants, hotels,
    beer shops en familie pubs in Brugge
    waar het bier een hoofdrol speelt.
    Een leuk boekje van
    Chris Pollard en Siobhan McGinn.
    Is enkel te vinden in de genoemde café's in Brugge
    of via

    http://www.booksaboutbeer.com/


    Drie boeken die in uw
    boekenkast niet mogen
    ontbreken
    zijn



    Abdijbieren
    Geestrijk erfgoed


    Trappist
    Het bier en de monniken


    Geuze en Kriek
    de champagne onder
    de bieren


    De drie boeken zijn het
    werk van Zytholoog
    Jef Van den Steen

    Uitgegeven bij
    Het Davidsfonds
    http://www.davidsfonds.be/

     



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs