Als we onze aarde willen redden en wij erop, dan zullen we creatief moeten zijn om tot een oplossing te komen. Jacque Fresco, wie ik al eerder citeerde, publiceerde in 2007 het document Designing the future. Daarin spreekt hij over een nieuwe werking voor de wereld waarin wij leven. Hij schrijft over een globale, drastische verandering van gewoontes. Hij vertrekt daarbij vanuit een centraal thema, namelijk resource based economy.
Ik vond zijn ideeën danig interessant en revolutionair dat ik ze jullie dan ook niet wil onthouden.
Inleiding
Wat hebben wij met zijn allen gemeen? Waar zouden onze prioriteiten moeten liggen?
Alle naties en volkeren, welke politieke achtergrond, geloof of gebruiken ze ook mogen hebben, zijn afhankelijk van natuurlijke bronnen. We hebben allemaal verse lucht en water, vruchtbaar land voor voedsel en de noodzakelijk technologie en personeel nodig om een hoge levensstandaard te bekomen.
Misschien moeten we de werking van onze samenleving veranderen zodat iedereen op aarde voordeel kan halen uit onze technologische mogelijkheid om een propere omgeving en hoge levensstandaard te bekomen. Er is geen geld genoeg om deze soort verandering te bewerkstelligen. Maar er zijn zeker genoeg bronnen op deze aarde om deze verandering te creëren.
Er zijn bronnen in overvloed op deze aarde. Toch gebruiken we nog steeds een verjaard systeem als geld om deze bronnen over de bevolking te verdelen. Het moge duidelijk zijn dat dit systeem reeds veel lijden heeft veroorzaakt. Het is niet geld dat we nodig hebben, maar eerder een intelligente manier van managing van de natuurlijke bronnen zodat iedereen er van kan meegenieten. We kunnen het best zo vlug mogelijk beginnen werken aan het uiteenzetten van een resource based economy.
Wat is een resource based economy?
Om het simpel te stellen: een resource based economy gebruikt bronnen i.p.v. geld en maakt het mogelijk om de mensen te voorzien in alles wat ze nodig hebben zonder daarbij beperkt te worden door geld, leningen, krediet, etc. De bronnen van de aarde worden dan beschouwd als een gemeenschappelijk goed van alle mensen op de aarde.
Wat als al het geld opeens zou verdwijnen? Mensen zouden nog steeds eten en als de fabrieken zouden blijven werken, zou er nog steeds voorzien kunnen worden in onze materialistische behoeften. Het punt is dat mensen niet geld nodig hebben maar eerder de toegang tot het noodzakelijk in het leven verdienen.
In een resource based economy(RBC) worden de bronnen direct gebruikt om de levens van de totale populatie te verrijken. Binnen zon economie is het mogelijk om ieder mens op aarde een hoge levensstandaard te verzekeren. Het is pas als er schaarste is dat er zaken als hebzucht, misdaad en geweld veelvuldig beginnen voor te komen. RBC wil hier op in spelen door schaarste te voorkomen en dat kan enkel als de bronnen eerlijk verdeeld worden.
Hoe kan dit verwezenlijkt worden?
Eerst vooral: met veel creativiteit en technologie. RBC wil technologie intelligent en efficiënt toepassen en daar komt veel creativiteit bij te kijken. Het wil aardwarmte, zonne-energie, beheerste kernfusie, wind-, golf- en getijden energie en zelfs brandstof uit de oceanen gebruiken om te kunnen komen tot nieuwe, schoneen hernieuwbare energiebronnen.
We zouden een onbeperkte hoeveelheid energie hebben die onze beschaving voor duizenden jaren zou kunnen dragen.
Ten tweede zouden ook de steden, het vervoer en industriële installaties heringericht dienen te worden zodat deze energie efficiënt en proper zouden zijn, om gemakkelijk in alle behoeften te kunnen voorzien van de bevolking.
Wanneer het maken en verspreiden van energie efficiënt wordt toegepast zou er minder afval zijn.
Het RBE wil een volledige automatisering van de meeste fabrieken en industriële complexen zodat er een evenwicht komt tussen productie en distributie wat dan weer zorgt voor meer vrije tijd. Mensen zouden wel nog werken, maar dan veel minder zodat er meer tijd overblijft. Het gezin zou op deze manier in ere herstelt kunnen worden. Onderwijs zou er anders uitzien, name dat ouders meer tijd zouden hebben om hen op te volgen en te overleggen met leerkrachten. Er zou meer ruimte zijn om kinderen zelf op te voeden.
Wat betekent dit nu concreet?
-We zouden beroepen ontgroeien die het monetaire systeem met zich meebrengt zoals
advocaten, verkopers, reclamemakers, bankiers, verzekeringsagenten, deurwaarders, etc.
-Omdat er een systeem zou worden ingevoerd van totale en optimale recyclage zou er minder afval zijn.
-Door de opheffing van geld zou de schuldenlast afgeschaft worden. Dit betekent dat mensen niet langer bang hoeven te zijn voor de deurwaarden en het verliezen van hun eigendom.
-Concurrentie zou er niet langer zijn en dit betekent dat er geen duizenden fabrieken meer zouden zijn die hetzelfde product maken en daarmee de aarde inpalmen. De producten zouden in kwantiteit verminderen en kwaliteit kunnen verbeteren. Gevolg: overschot daalt en levenstandaards stijgt.
-Reclame wordt afgeschaft. We zouden niet langer geïndoctrineerd worden door tal van reclameleuzen. De begeerte naar materialisme in alle geuren en kleuren zou afzwakken.
-Door de afname van fabrieken en industriële complexen zou een deel van de natuur hersteld kunnen worden.
Dit is in het kort de stelling van Fresco. De sociaal ontwerper en industrieel ingenieur heeft te kennen bezig te zijn met de volledig uiteenzetting van het project tot in het detail.
Hoe surrealistisch deze ideeën mogen klinken, we mogen niet vergeten dat we niet verder kunnen hoe we bezig zijn. Het is dringend nodig dat we alternatieven gaan bekijken om deze wereld alsnog aangenaam te maken voor iedereen. We verder wil lezen over dit project kan he pdf. document downloaden op: http://thezeitgeistmovement.com/joomla/ of neem een kijkje op de officiële site: http://www.thevenusproject.com/
Ons economisch systeem is falend. Alhoewel dit niet verwonderlijk is als je de analyse maakt van het systeem, lijkt het onmogelijk voor onze regeringleiders om tot beslissingen te komen die in het voordeel spelen van het volk.
Terwijl er meer dan genoeg grondstoffen en middelen zijn om iedere mens op aarde te huisvestigen en te voeden, leven steeds meer en meer mensen in armoede.
Als je naar het nieuws kijkt, wordt je al vlug geconfronteerd dat onze regeringleiders met heel wat andere zaken bezig zijn: oorlog, one world economy, globalisatie en privatisering. Allemaal zaken die beslissingen inhouden die in het nadeel spelen van het welzijn en welvaart van het volk. Deze items houden maar één ding in: dat we steeds meer moeten gaan werken voor minder geld.
Vanuit diverse hoeken wordt er al jaren gezocht naar alternatieven voor de verschillende systemen, die verschillende crisissen met zich mee brengen. De laatste jaren hebben we de oliecrisis, de milieucrisis, de klimaatscrisis en de politieke crisis de revue zien passeren. Om uiteindelijk te eindigen met de economische crisis als kers op de taart. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen zich beginnen af te vragen waarom we überaupt nog verder doen zoals we momenteel bezig zijn. Laat me duidelijk zijn. Alternatieven zijn er te over, en ook onze regeringleiders zijn van die alternatieven op te hoogte. Hoe komt het dan dat wij geen vooruitgang boeken?
Geld en winst leiden tot corruptie
Geld en winst zijn twee elementen die het economisch systeem die we nu volgen, dat van de vrij handelsmarkt, corrupt maken en het onmogelijk maken om duurzame, kwaliteitsvolle veranderingen door te voeren. Ik doe een beroep op de woorden van Jacque Fresco en de documentaire Zeitgeist Addendum om dit gegeven verder te kunnen uitleggen.
Jacque Fresco, industrieel ontwerpen en sociaal ingenieur is zeer geïnteresseerd in de maatschappij en ontwikkelt een systeem dat voor alle mensen duurzaam zou kunnen zijn.
Je hebt te maken met menselijk gedrag. En menselijk gedrag schijnt ecologisch bepaalt te zijn. Dit betekent dat je als baby door Seminole indianen zou zijn opgevoed en verder niets anders zag, dat je dat waardesysteem aanhoudt. Dit geldt voor alle naties, individuen en gezinnen die hun kinderen indoctrineren met hun geloof en hun land en hen willen laten geloven dat ze er deel van uit maken. En zij bouwen een gemeenschap, die ze tot de gevestigde orde uitroepen. Ze bouwen aan een accepteerbaar standpunt en willen dat bestendigen. Terwijl alle gemeenschappen vooruitstrevend zijn, niet bestendig. En zo bestrijden ze nieuwe ideeën die de gevestigde orde geweld zouden aandoen.
Regeringen houden vast aan datgene hen macht geeft. Mensen worden in de politiek niet verkozen om dingen te veranderen. Ze worden daar neergezet om te zorgen dat de zaken blijven zoals ze zijn. Zoals je ziet zit de basis voor corruptie in onze maatschappij. Laat één ding duidelijk zijn: alle naties zijn in de basis corrupt want ze willen de bestaande instituties behouden.
Daarmee wil ik geen natie afkraken of ophemelen, maar communisme, socialisme, fascisme, het vrije handelssysteem en alle subculturen zijn gelijk. In de basis zijn ze corrupt.
Zeitgeist Addendum: Centraal in dit institutionele zelfbehoud staat het monetaire systeem. Want geld verschaft de middelen voor macht en overleving. Daarom, net als bij een arm persoon, die zich gedwongen voelt om te stelen om te overleven, is het een natuurlijk neiging alles te doen om de bestaande winstgevendheid voort te zetten. Dit maakt het inherent moeilijk voor de op winstgebaseerde instellingen te veranderen omdat het niet alleen het voortbestaan van grote groepen mensen in gevaar brengt, maar ook de begeerde materialistische levensstijl, verbonden aan rijkdom en macht. Daarom is er de verlangende noodzaak om instellingen te laten voortbestaan, ongeacht de sociale relevantie, gelegen in de behoefte aan geld, of winst.
Wat betekent dit concreet? Het betekent dat fabrieken hun afvalstoffen lozen in onze rivieren en meren omdat ze zo geld kunnen besparen. Het betekent dat er verdragen worden ondertekend om de CO² naar beneden te krijgen terwijl de autoproductie nog nooit zo hoog geweest is.
Er wordt geen daadwerkelijke actie ondernomen omdat het de wens is van de regeringleiders en multinationals om zo veel mogelijk geld op de bankrekening te hebben.
Concurrentie leidt tot wantrouwen en onverschilligheid
Jacque Fresco: Dus als iemand geld verdient aan een bepaald product is dat het moment waarop hij een ander product gaat bestrijden want dat kan zijn bestaan bedreigen. Daarom kunnen mensen niet eerlijk zijn. En mensen vertrouwen elkaar niet. Er komt iemand op je af en zegt: ik heb precies het huis dat je zoekt! Hij is een verkoper! Als een dokter zegt: Ik denk dat je nier verwijdert moet worden.
Dan weet ik niet of hij zijn jacht probeert af te betalen of dat mijn nier eruit moet. Het is moeilijk om mensen te vertrouwen binnen een monetair systeem. Als je in mijn winkel komt en ik zeg: De lamp die ik heb is goed, maar die van hiernaast is beter, zou ik niet zo lang in zaken zijn. Het zou zo niet werken. Als ik ethisch was, zou het niet werken. Als je zegt dat de industrie om mensen geeft, is dat niet waar. Ze kunnen het zich niet veroorloven om ethisch te zijn. Dus, jouw systeem is niet ontworpen voor het welzijn van de mensen. Als het wel zo zou zijn, zou er geen uitbesteding van banen zijn. Maar het maakt de industrie niet uit. Ze huren alleen mensen in omdat het nog niet geautomatiseerd is.
Dus welk politiek systeem er ook heerst in een natie, zij het socialisme, fascisme, kapitalisme of communisme, er is steeds hetzelfde onderliggende mechanisme. Dat van geld, arbeid en concurrentie. We moeten werken en concurreren met anderen zodat er geld binnenkomt. Geld dat we nodig hebben om dat noodzakelijke eten te kopen. Ook al is er tonnen voedsel op de wereld. Als er geen geld is, kan je het niet kopen. Onze begeerte naar geld maakt ons onverschillig voor de nadelen die onze hebzucht met zich meebrengt en zorgt ervoor dat we duurzame alternatieven van de hand doen omdat die ons niet die dure auto kunnen kopen, of dat prachtig juweel.
Winst, is het zelfbehoudende mechanisme die de basis vormt van onze maatschappij. Winst zet altijd het welzijn van de mensen en dat van onze planeet op de twee plaats. Veranderingen kunnen niet komen vanuit onze regeringleiders die enkel met dit aspect bezig zijn. Daarom is het dringend nodig dat wij, het volk, gaan inzien dat corruptie niet één of ander bijproduct is van het monetair systeem, maar dat het er de grondslag van is.
Bron: Zeitgeist Addendum, Nederlandse ondertiteling